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This is in response to a request for a ruling, dated
July 7, 1999, submitted on your behalf by your authorized
representative, with respect to the federal income tax
treatment of certain contributions to Plan X and Plan Y
under section 414(h) (2) of the Internal Revenue Code.

The following facts and representations have been
submitted on your behalf:

Employer M is an instrumentality of State A providing
public educational services. Most of Employer M'S staff
employees are participants in Plan X, a governmental plan
within the meaning of section 414(d) of the Code. Plan X is
a contributory defined benefit plan intended to meet the
requirements of section 401(a) of the Code as applicable to
governmental plans as defined in section 414(d). Plan X has
received a favorable determination letter.
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All staff members except those involved in law
enforcement are required to contribute 8.5 percent and
Employer M contributes 13.31 percent of their compensation
to Plan X. Law enforcement staff members contribute 9
percent and Employer M contributes 16.77 percent of their
compensation to Plan X. The current mandatory employee
contributions to Plan X are "picked up" under section
414(h) (2) of the Code based on a ruling effective January 1,
1983. The contributions are separately accounted for and
are held in individual member accounts.

Pursuant to terms set forth in Chapter 145 of Statute
Z, Plan X also permits the purchase of prior or additional
service credit by its employee members for service
previously performed when the employee was not a
contributing member of Plan X (e.g., military service, out-
of-state public service, federal civilian service, exempted
service (student), or unpaid leave of absence) or service
for which the employee has previously received a refund of
Plan X contributions.

To purchase additional service credit, an employee must
pay into Plan X. The amount depends upon the type of credit
being purchased. In some cases it is equal to the
contributions the employee would have made had the employee
been a contributing member for the years of credit being
purchased plus interest. In other situations, the employee
may purchase an additional benefit by paying the actuarial
cost of that benefit to Plan X. Purchase of additional
service credit under Plan X may be done by payroll
deduction.

Currently, all purchases of additional retirement
service credit by Employer M's employees are being made on
an after-tax basis. Employer M proposes to pick up the
additional employee contributions made through payroll
deduction installment payments. Employer M adopted
Resolution B approving a Plan X pick up plan providing that
prior or additional service credit may be purchased under
the installment method on a pre-tax basis only after the
completion of a binding, irrevocable payroll authorization
form by the employee and Employer M. For employees in the
Plan X pick up plan, employee contributions made through
payroll deduction will be picked up and paid by Employer M
with the employee having no option of receiving the picked-
up amounts directly. The employee will waive all rights to
terminate the election.

The pick up arrangement is scheduled to start September
1, 1999 or as soon as possible thereafter. The irrevocable
agreement between each participating employee and Employer M
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will be signed by both parties prior to any contributions.
Amounts deducted from the employee's compensation and used
to purchase additional retirement service credit will not be
available for withdrawal from Plan X until the employee's
termination of employment.

Employees electing not to participant in the Plan X
pick up plan may make after-tax purchases of additional
service credits by payroll deduction, par~tial payment or
lump sum payment. They will do so as in the past by making
a revocable election to purchase additional service credits.

Most of Employer M'S faculty employees are participants
in Plan Y, a governmental plan within the meaning of section
414(d) of the Code. Plan Y is a contributory defined
benefit plan intended to meet the requirements of section
401(a) of the Code as applicable to governmental plans as
defined in section 414(d). The related trust forming part
of Plan Y is intended to be exempt from taxation under
section 501(a) of the Code. Plan Y has received a favorable
determination letter.

All members of Plan Y are required to contribute 9.3
percent, and Employer M contributes 14 percent, of
compensation to Plan Y. The current mandatory employee
contributions to Plan Y are picked up under section
414(h) (2) of the Code based on a ruling effective January 1,
1983. The contributions are separately accounted for and
are held in individual member accounts.

Pursuant to the terms set forth in Chapter 3307 of
Statute 2, Plan Y also permits the purchase of prior or
additional service credit by employee members for service
previously pe~rformed when the employee was not a
contributing member of Plan Y (e.g., military service, out-
of-state public service, exempted service (student), or
service as a teacher at a private educational institution)
or service for which the employee has previously received a
refund of Plan Y contributions.

To purchase additional service credit, an employee must
pay into Plan Y. The amount depends upon the type of credit
being purchased. In some cases it is equal to the
contributions the employee would~ have made had the employee
been a contributing member for the years of credit being
purchased, plus interest. In other situations the employee
may purchase an additional benefit by paying the actuarial
cost of that benefit to Plan Y. Purchase of additional
service credit may be done by payroll deduction.



Currently, all purchases of additional retirement
service credit by Employer M'S employees are being made on
an after-tax basis. Employer M proposes to pick up the
additional employee contributions made through payroll
deduction installment payments. Employer M adopted
Resolution B approving a Plan Y pick up plan providing that
prior or additional service credit may be purchased under
the installment method on a pre-tax basis only after the
completion of a binding irrevocable payroll authorization
form by the employee and Employer M. For employees in the
Plan Y pick up plan, employee contributions made through
payroll deduction will be picked up and paid by Employer M
with the employee having no option of receiving the picked-
up amounts directly. The employee will waive all rights to
terminate the election.

The pick up arrangement is scheduled to start September
1, 1999 or as soon as possible thereafter. The irrevocable
agreement between the employee and Employer M must be signed
by both parties prior to the pick up of any contributions.
Amounts deducted from the employee's compensation and used
to purchase additional retirement service credit will not be
available for withdrawal from Plan Y until the employee's
termination of employment.

Employees electing not to participate in the Plan Y
pick up plan may make after-tax purchases of additional
service credit by payroll deduction, partial payment or lump
sum payment. They will do so as in the past by making a
revocable election to purchase additional service credits.

Based on the foregoing facts and representations, your
authorized representative has requested rulings that:

(1) No part of the contributions picked up by Employer
M as the employer of the employees included in
Plan X or Plan Y be considered as gross income to
the employees for federal tax treatment;

(2) The contributions, whether picked up by salary
reduction, offset against future salary increases,
or both and though designated as employee
contributions, will be treated as Employer M
contributions for federal income tax purposes;
and,

(3) The contributions picked up by Employer M will not
constitute wages from which taxes must be
withheld.

Section 414(h) (2) of the Code provides that
contributions, otherwise designated as employee
contributions, shall be treated as employ-er contributions if
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such contributions are made to a plan described in section
401 (a) , established by a state gocernment or a political
subdivision thereof, and are picked up by the employing
unit.

The federal income tax treatment to be accorded
contributions which are picked up by the employer within
meaning of section 414(h) (2) of the Code is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 350. In that revenue

the

ruling, the employer school district agreed to assume and
pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462
concluded that the school district's picked-up contributions
to the plan are excluded from the employees' gross income
until such time as they are distributed to the employees.
The revenue ruling held further that, under the provisions
of section 3401(a) (12) (A) of the Code, the school district's
contributions to the plan are exclude~d from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages;
therefore, no withholding is required from the employees'
salaries with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up
by an employer within the meaning of section 414(h) (2) of
the Code is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-l C.B.
255 and Revenue Ruling 81-36, 1981-l C.B. 255. These
revenue rulings established that the following two criteria
must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and (2) the employee must not
be given the option of choosing to receive the contributed
amounts directly instead of having them paid by the employer
to the pension plan. Furthermore, it is immaterial, for
purposes of the applicability of section 414(h) (21, whether
an employer picks up contributions through a reduction in
salary, an offset against future salary increases or a
combination of both.

In order to satisfy Revenue Rulings 81-35 and 81-36
with respect to particular contributions, Revenue Ruling 87-
10, 1987-l C.B. 136 provides that the required specification
of designated employee contributions must be completed
before the period to which such contributions relate. If
not, the designated employee contributions being paid by the
employer are actually employee contributions paid by the
employee and recharacterized at a later date. Thus, the
retroactive specification of designated employee
contributions as paid by the employing unit, i.e., the
retroactive "pick-up" of designated employee contributions



by a governmental employer, is not permitted under section
414(h)(2) of the Code.

Resolution B, adopted by Employer M, satisfies the
criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 and 81-36
inasmuch as: (1) the contributions, although designated as
employee contributions, are to be made by Employer M in lieu
of contributions by the employees; and, (2) the employees
may not elect to receive such contributions directly.

Accordingly, we conclude that no part of the
contributions picked up by Employer M as the employer of the
employees included in Plan X or Plan Y is gross income to
the employees for federal tax treatment; the contributions,
whether picked up by salary reduction, offset against future
salary increases, or both, and though designated as employee
contributions, will be treated as employer contributions for
federal income tax purposes; and, such contributions will
not constitute wages from which federal income taxes must be
withheld.

These rulings apply only if the effective date for the
commencement of any proposed pick up of prior or additional
service credit as specified in Resolution B is no earlier
than the later of the date the resolution and payroll
authorization form are signed or the date they are put into
effect.

State A has not requested a ruling and the Internal
Revenue Service reaches no conclusion in this letter as to
the status of Plan X or Plan Y as a governmental plan within
the meaning of section 414(d) of the code.

These rulings are based on the assumption that Plan x
and Plan Y will be qualified under section 401(a) of the
Code at the time of the proposed contributions. No opinion
is expressed as to whether the amounts in question are
subject to tax under the Federal Insurance Contributions
Act. No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are being paid pursuant to a "salary reduction
agreement" within the meaning of section 3121(v)(l) (B)

These rulings are directed only to the taxpayer who
requested them. Section 6110(k) (3) of the Code provides
that they may not be used or cited by others as precedent.
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A copy of this letter is being sent to your authorized
representative in accordance with a power of attorney on
file in this office.

Sincerely yours,

(ei@ad)  JOYCE El. S’LOIID
Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2
Tax Exempt and Government Entities

Division

Enclosures:
Deleted copy of this letter
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