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Dear

This is in reply to your request for a ruling concerning whether certain disability benefits
received from State are excludable from gross income under section 104(a)(1) of the
Internal Revenue Code (the Code).

It is represented that while working as a police officer with the City Police Department,
you were injured in the line of duty. After applying to the Board of Trustees of the
System, you were approved for accidental disability retirement.

The Statute defines retirement for accidental disability as follows:

(1) Upon the written application by a member in service, by
one acting in his behalf or by his employer any member may be
retired on an accidental disability retirement allowance; provided,
that the medical board, after a medical examination of such
member, shall certify that the member is permanently and totally
disabled as a direct result of a traumatic event occurring during and
as a result of the performance of his regular or assigned duties and
that such disability was not the result of the member’s willful
negligence and that such member is mentally or physically
incapacitated for the performance of his usual duty and of any
other available duty in the department which his employer is willing
to assign to him.
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(2) Upon retirement for accidental disability, a
member shall receive an accidental disability retirement
allowance which shall consist of:

(a) An annuity which shall be the actuarial equivalent of his
aggregate contributions and

(b) A pension in the amount which, when added to the
member’s annuity, will provide a total retirement allowance of 2/3 of
the member’s actual annual compensation for which contributions
were being made at the time of the occurrence of the accident ... .

Section 61(a) of the Code provides that, except as otherwise provided by law, gross
income means all income from whatever source derived.

Section 72(a) of the Code provides that, except as otherwise provided by law, gross
income includes any amount received as an annuity (whether for a period certain or
during one or more lives) under an annuity, endowment or life insurance contract.

Section 72(b) of the Code provides that gross income does not include that part of any

amount received as an annuity under an annuity, endowment, or life insurance contract
which bears the same ratio to such amounts as the investment in the contract (as of the
annuity starting date) bears to the expected return under the contract (as of such date).

Section 104(a)(1) of the Code provides that gross income does not include amounts
received under workmen’s compensation acts as compensation for personal injuries or
sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations provides that section 104(a)(1) of the
Code excludes from gross income amounts received by an employee under a
workmen’s compensation act, or a statute in the nature of a workmen’s compensation
act, that provides compensation to employees for personal injuries or sickness incurred
during employment. Section 104(a)(1) also applies to compensation which is paid
under a workmen’s compensation act to the survivor or survivors of a deceased
employee. However, section 104(a)(1) does not apply to a retirement pension or
annuity to the extent that it is determined by reference to the employee’s age or length
of service, or the employee’s prior contributions, even though the employee’s retirement
Is occasioned by an occupational injury or sickness. Section 104(a)(1) also does not
apply to amounts which are received as compensation for a nonoccupational injury or
sickness nor to amounts received as compensation for an occupational injury or
sickness to the extent that they are in excess of the amount provided in the applicable
workmen’s compensation act or acts.



In Rev. Rul. 80-44, 1980-1 C.B. 34, a statute in the nature of a workmen’s
compensation act provided for an allowance of the greater of (A) 60 percent of the
individual's average final compensation, or (B) the amount to which the individual would
be entitled under the normal, years of service, retirement plan. The ruling concluded
that the benefits under the statute were excludable under section 104(a)(1) of the Code
to the extent that they did not exceed 60 percent of final average compensation. Any
excess over 60 percent of final average compensation was attributable to length of
service and, therefore, not excludable from gross income.

Based on the information submitted, representations made, and authorities cited above,
we conclude as follows:

The Statute provides for mandatory payment of benefits restricted to a class of
employees with service-incurred injuries. The Statute provides for payment of 2/3 of
the injured employee’s actual annual compensation for which contributions were being
made at the time of the occurrence of the disability regardless of the employee’s age,
length of service or prior contributions. Thus, the Statute is a statue in the nature of a
workmen’s compensation act as defined in section 1.104-1(b) of the regulations.

Annual amounts received by you under the Statute which equal 2/3 of your actual
annual compensation for which contributions were being made at the time of the
occurrence of your disability are payable regardless of age, years of service or prior
contributions and are, therefore, excludable from your gross income under section
104(a)(1) of the Code.

Annual amounts in excess of 2/3 of your actual annual compensation for which
contributions were being made at the time of the occurrence of your disability are
attributable to your prior contributions and are, therefore, includible in your gross
income to the extent provided in section 72 of the Code.

Amounts received by your spouse, after your death, under the Statute that are directly
attributable to your benefits otherwise payable under these provisions, constitute a
continuation of the section 104(a)(1) benefits. Accordingly, the payments would qualify
as payments under a statute in the nature of a workmen’s compensation act and
therefore excludable from the gross income of your spouse beneficiary under section
104(a)(1) of the Code.



Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal income tax
consequences of the transaction described under any other section of the Internal

Revenue Code.

This ruling is directed only to the taxpayer on whose behalf it was requested. Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

Harry Beker
Chief, Branch 6
Office of the Associate Chief Counsel
(Employee Benefits and
Exempt Organizations)
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