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District Counsel,
Attention:

Chief, Branch 6 CC:EBEO:6

At our request, you forwarded the captioned case to this office by memorandum dated
December 7, 1999. The Fed/State Coordinator had previously requested assistance

from your office, on behalf of the Attorney General's office, as to
whether an arrangement established by qualifies as a cafeteria
plan under section 125 of the Internal Revenue Code. Coincidentally, by letter dated
November 16, 1999, Senator requested assistance from the National

Director for Legislative Affairs on the same issue.

We responded to Senator letter on December 22, 1999 (copy enclosed). Our
response to Senator states that we do not rule on the issue of whether a plan
satisfies the requirements of section 125. However, as a general rule, plans that
provide for deferred compensation, and do not comply with the "use it or lose it" rule,
like , do not qualify as cafeteria plans. In addition, we suggested
alternative approaches on how a plan could be structured to accomplish the purpose of
House Bill 2397.

Please feel free to use our letter to Senator as the response to the Fed/State
Coordinator’s request for assistance.

If you have any questions, please contact Felix Zech at (202) 622-6080.

Harry Beker

Enclosure.



December 22, 1999

The Honorable
United States Senator

Dear Senator

This letter is in reply to your inquiry of November 16, 1999, enclosing a copy of a memo
from Delegate and a letter from , Assistant Attorney
General, . Those documents concern

and seek a favorable ruling from the Internal Revenue Service (IRS) that the
arrangement established by that statute qualifies under section 125 of the Internal
Revenue Code (the Code).

, which was approved during the 1999 General Assembly and
signed by the Governor on March 24, 1999, allows retiring State employees to
irrevocably elect to have the amount of their accrued annual leave, sick leave, and
unpaid wages credited to a supplemental health insurance account. Money in the
account will be withdrawn to supplement the existing health insurance credit for
retirees. If the retiree dies before the account is exhausted, the balance will be paid to
his or her survivors. However, specifically provides it will only become
effective on the first day of the third month following a ruling from the IRS that the plan
“shall be treated as a qualified plan for Federal income tax purposes” (i.e., qualify as a
cafeteria plan).

We regret that we did not have enough information when you first inquired about a
ruling on to know that you were asking about a cafeteria plan, rather
than some other type of health plan arrangement. Unfortunately, the IRS does not
provide rulings on cafeteria plans. Section 8.07 of Rev. Proc. 99-4, 1999-1 IRB 115,
(copy enclosed) states, “The Service does not issue letter rulings or determination
letters on whether a plan satisfies the requirements of section 125.” However, we can
provide the following general information which discusses the law and offers alternative
approaches to accomplishing the purpose of

Section 125(d)(1) of the Code states that a cafeteria plan is a written plan under which
all participants are employees and the participants may choose among two or more
benefits consisting of cash and qualified benefits. A “qualified benefit” means any
benefit, such as health insurance, that is excluded from the gross income of an
employee if provided by his or her employer. A cafeteria plan permits an employee to



purchased qualified benefits with pre-tax dollars by entering into a salary reduction
agreement with the employer.

However, under section 125(d)(2), a cafeteria plan may not provide for deferred
compensation. The term “deferred compensation” is discussed in Q&A-5 of section
1.125-2 of the Proposed Income Tax Regulations, which states that a cafeteria plan
permits the deferral of compensation if participants can use contributions for one plan
year to purchase a benefit that will be provided in a subsequent plan year.

, Which allows amounts to be carried from one year to the next to purchase
supplemental health insurance, permits the deferral of compensation and therefore
would not qualify as a cafeteria plan.

contains one additional problem under section 125. The provision
which permits any unused amounts in the account to be paid to a retiree’s beneficiaries
is inconsistent with the “use it or lose it” rule that applies to all qualified benefits in a
cafeteria plan. To satisfy section 125, would have to provide that any
amount not used to provide accident and health insurance premiums within the taxable
year remains with the State.

To have a cafeteria plan that meets the requirements of a section 125, retirees would
have to use accumulated annual leave, sick leave and other unpaid wages to purchase
retiree health insurance on a pre-tax basis but only for the remainder of the year in
which the employee retires. Any accumulated annual leave, sick leave and unpaid
wages not elected to be used to pay the cost of the retiree health insurance, would be
paid to the retiree and includible in gross income. There would be no deferral of
compensation under this arrangement.

As an alternative, an employer could use accumulated annual leave, sick leave and
unpaid wages to fund health insurance for retirees without recourse to section 125 by
following the approach outlined in Rev. Rul. 75-539, 1975-2 CB 45 (copy enclosed).

Revenue Ruling 75-539 considers two situations in which accumulated unused sick
leave is used to purchase retiree health insurance. In the first situation, the retired
employee has the option of receiving cash or applying the amount toward continued
participation in the employer’s medical insurance until the funds are exhausted. The
IRS concludes that if participation is optional, then the value of the unused sick leave is
included in the retiree’s gross income regardless of whether it is paid in cash or used to
pay health care premiums. In the second situation, the plan requires the mandatory
payment of a portion of the accumulated unused sick leave for accident and health
coverage. Under no circumstances can the retired employee, spouse, or dependents
receive any of the amounts in cash. In this situation, where participation is mandatory,
the value of the unused sick leave is excluded from the retiree’s gross income. Since
the plans described in Rev. Rul. 75-539 are not cafeteria plans, the amounts are not
limited to the year of retirement but may be used year-to-year until exhausted.



| appreciate interest in fostering health insurance coverage for retired employees
and regret that | could not provide a more positive response to his request.

However, | hope the information provided will be helpful. If you have any questions
please contact me at (202) 622-6010 or Mr. Felix Zech of my staff at (202) 622-6080.

Sincerely,

Mary Oppenheimer

Assistant Chief Counsel

Office of the Associate Chief Counsel

(Employee Benefits and Exempt Organizations)
Enclosures (2)



