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ISSUE:

Whether buyout payments, called l inftfal payments9  and “back-and payments: made in
two lump sum amounts to union employees in exchange for their yearly shara  of
productivity funds are deferred compensation for.purposes  of section 404(a)(5)  of the
Internal Revenue Code (the %xle*).

FACTS:

In Year A, Taxpayer and some of its subsidiaries entered into agreements with union
employees that provided for contributions to a productivity fund each time a train



2
TAM-l 09681-99

operated with a reduced craw. Prior to Year A, the union agraements had called for a
standard train craw of one conductor and two brakemen. The agreements allowed
trains to operate with reduced crews consisting of one conductor and one brakeman.
The agreements provided that the Taxpayer would make a specific paymentto  a
productivity fund for each tour of duty that a train was operated with a reduced crew.

At the end of each year, the pmductivlty  fundwas divided up and shared by the
“protested employees.’ Each employee’s share of the fund was based on a formula
contained in the union agreements and basically gave each protested employee a
share in the fund for each tour of duty that the employee performed. Sharing of the
productivity fund was based on all tours of duty of protectad  employees. whether or not
on a reduced crew. No separate trust or other vehicle was established  for any
1 ~~~~~

of protect& employees. Only active train crewmen who were members of the union as
of the date of the contract, Year A, were pmtectad employees and qualified to receive
distributions from the productivfty  fund. Train crew members who were employed later,
or employees who were promoted to conductor or brakeman did not share in the
productivity fund distributions. The pmductivity fund agreements terminate only after
there are no protected employees remaining in service with the Taxpayer.

New agreements were entered into between the Taxpayer and the unidn in Year B.
Under these agreements, a standard. train craw was reduced in size to one conductor
and one brakeman, equivalent to the reduced  crew under the productivity fund
agreements. In addition, pn%ectad  employees in qertain regions wetw=offered the
opportunity to exchange their tights under the procfi.~chvityfund  agreements for two
lump sum buyout payments: one immediate (“initial”) patient  of X and one deferred (or
‘back-end”) payment of Y when they separated from their employer. This exchange,
known as a “lump sum agreement’ was submitted to a vote of the protected empjoyees
on a regional basis. If a majority  of protected  employees in a ragion approved the lump
sum agreement, the productivii fund was discontinued within that region and checks
were issued to eligible employees for the first lump sum payments. If a majority of
pmtected employees in a region rejected the lump sum agreement,  the pmductivity
fund was retained within the region and those employees continued to receive
productMky fund payments on a yearly basis.

To be eligible for the lump sum paymants,  the pmtacted  emplqyaa had to be in active
service as of .Date 2 and have a senior@  date in train service prior to Date 1. Active
status was defined to indude those  employeas  who returnad to service from illness,
furlough, injury, suspension or dismissal. Some employees on leave for union business
or disciplinary reasons did not receive their initial lump sum payment until they returned
to active status.

Back-end payments are payable under all of the lump-sum agreements when the
employee separates from the employer by reason of resignation, retirement, death or
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dismissal without cause. In the case of employees dismissed for cause, some lump-
sum agreements pmvide that the back-end payment is forfeited, while other lump-sum
agreements allow payment.

._.
Both the lump-sum payments and the yeady productivity fund payments were
processed through the payroll system. Both types of payments were treated as wages
and, as such, had UI applicable payroll taxes wlthheld and paid.

LAW AND ANALYSIS:

Section 404(a) of the Code pmvides. in part. that if contributions are paid by an
employer on account of any employee under a plan deferring the receipt of
cOmpBRcBtiOa-eE.~~w  are not dedudlble  under Chapter 1
of subtitle A of the Code, but if they would otherwise be deductible, they are deductible
under section 404. subject to the limitations contained in section 404.

Pursuant to section 404(a)(5) of the Code, contributions to a nonqualified deferred
compensation plan are deductible in the taxable year in which the contribution is
includible  in the gross  income of employees participating in the plan (or would be
indudible but for an exclusion under Chapter 1 of the Code), but in the case of a plan in
which more than one employee participates, only if separate accounts are maintained
for each employee.

Section 404(b) of the Code provides  that if there is,-no plan,, but there is a method or
arrangement of employer contrfbutions  or compen&tion  which has the-effect of a stock
bonus, pension, pmfti-sharing.  or annuity plan, or other plan deferring the receipt of
compensation, subsection (a) applies as if there were such a plan. Obviously, in this
case, the Taxpayer and its employees have entered into a plan, method, or . .
arrangement for payment of the initial  and back-end payments. :

Section 404(a)@)  of the Code does not define compensation. The regulations,
however, indicate that compensation indudes an amount received in exchange for the
performance of services. See, section 1.404(b)-l T, Q&A-2 of the Temporary Income
Tax Regulations. In this case, pmtected  employees entered into an arrangement that
provided  them with addiional compensation to reduce the impact of the Taxpayer’s
decision to operate trains with reduced crews. Citing to Rev. Rul. 58-301.1958-l C.B.
23 and Rev. Rul. 7544.19751 C.B. 15, which concern employment taxes, the
Taxpayer contends that the subject payments are not compensation because they were
paid in exchange for the employee’s relinquishment of contract rights. While these
revenue rulings may be relevant in the context of section 3231 (e) of the Code and its
definition of compensation as remuneration for ‘services rendered.’ they have no direct
impact when the question involves the timing of a deduction under section 404(a)(5).
This is because, for purposes of section 404(a)(5), the term ‘compensation” is broadly
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construed. See, Albertson’s v. Commissioner, 95 T.C. 415 (lSSO),  affd 42 F.3d 537
(9th Cir. 1994).’

In this case, the subject payments represent additional compensation for personal
services deductible under the rules of section 464(a)(5).

While not determinative for section 404(a) timing of deduction purposes. the buyout
payments are also consistent with the definition of compensation for employment tax
purposes.

There are four Circuits that view similar payments as wages: STA of Baltimore - ILA
n tner Rovaltv Fund v. United States, 621 ,F.Supp 1557 (1985).  i&& 804 FJd2S6

-&&:3~~sA-11Aconta’nrer* -bner,~847
F.2d 50 (2d Cir. 1988); Lane Pmcessinc  Trust v. United States, 25 F.3d 662 (8th Cir.
1995); Sheet Metal Workers Local 141 Suonlemental  Unemolovment Benefit Trust
Fund v. United States, 64 F.3d 245 (6th Cir. 1995).

In STA of Baltimore, the container royalty fund was created pursuant to a collective
bargaining agreement in order to protect longshoremen from loss of employment
caused by containerization (when use of bulk containers eliminated the need for
piecemeal loading and unloading of cargo onto ships). The employers contributed to
the container royalty fund based on the tonnage of cargo handled. At the end of the
year, the fund was divided up by the number of eligible employees and distributed to
the eligible employees. The Court concluded thatthe  supplementary pay was based on
services actually performed and thus remuneration for emptoyment.  The court
explained that the payments represented a part of the benefit package negotiated
between the employers and unions as a part of the collective bargaining agreement.

‘In Albertson’s, certain employees agreed to defer payments for future services,
such as a portion of salary or bonus (or both), they would otherwise have been entitled
to receive in the year services were performed. Bookkeeping accounts were
maintained for each of these employees. These accounts reflected the deferred
amounts plus an additional amount designated as interest. Rejecting the argument that
the amounts designated as interest were deductible under section  163 of the Code, the
Tax Court held that these amounts represented additional compensation for personal
services deductible under section 404(a)(5). The Ninth Circuit, affirming this decision,
stated that allowing the taxpayer to deduct these amounts prior to the actual receipt by
the employees would “contravene the dear purpose of the taxation scheme governing
deferred compensation arrangements.’ 42 F.3d at 545. In reaching these condusions,
both courts recognized that the purpose of section 404 is to require matching of income
indusion and deduction by the employer and employee. Allowing an accrual method
taxpayer to deduct amounts characterized as interest in advance of inclusion by the
employees would frustrate the matching principle of section 404.
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The court also explained that the bask upon which remuneration is paid is generally
immaterial in determining whether or not the remuneration constitutes wages. Were the
law otherwise, parties to a collective bargaining agreement could in effect determine
which portion of an employee’s compensation would be included in the sodal.security
wage base.

In Sheet Metal Workers Local 141, pursuant to a collective bargaining agreement. a
supplemental unemployment benefti  trust fund was established. The purpose of the
fund was to provide supplemental unemployment benefits, accident and sidmess
disability benefti.  and severance pay to union members who were involuntarily
unemployed. When the fund was terminated, all the assets were distributed to the
er@oyees Theampl.oyer.~_Sheet#&&&&g&  14l~aought  to distinguish its
caseTm~‘~A-RACont~~ngrRo~~~uhia  and Lane?%xessinoTrust  ontie
grounds that the holdings in those cases turned on a finding that the trust fund
payments were directly attributable to services rendered to employers. Those cases
had held that payments from the funds to employees were payments in remuneration
for past services. The employer in Sheet Metal Workers Local 141 contended that its
payments did not depend on the employees’ relationship with the employers, but rather
their union status and years of participation in the fund. The Court rejected this
distinction and agreed that receipt of a payment was directly contingent on past or
present employment. These three cases focused on the trust funds’ “eligibility”
requirements to determine whether a payment to an employee was remunemtion,for  -
past or present services. The Sii Circuit, after considering the reasoning of the other
Circuits, agreed that eligibility requirements provide the most accurate%est  to determine
whether a payment is truly in consideration for se&ces. ,.I.

Here, the Taxpayer’s contributions to the.pmductivii  fund represent part of the
compensation package agreed to ~by the union. The productivityfund buyout
agreement is a mere modiicatiin and extension of that benefti  padcage.

Section 1.404(a>l2(b)  of the Income Tax Regulations provides that a deduction under
section 464(a)(5) is allowable for a contribution only in the taxable year of the employer
in which or with which ends the taxable year of the employee in which an amount
attributable to the contribution is indudible in gross income as compensation, and then
only to the extent separate accounts are maintained for each employee. See,
section 1.404(a)-12(b)(3) of the regulations.

Section 1.404(b)-IT.  Q&A-l of the regulations clarifies that any plan, or method or
arrangement, deferring the receipt of compensation or providing for deferred benefits
(other than compensation) is treated as a plan deferring the receipt of compensation for
purposes of sections 464(a)  and 464(d). Thus, for example, under section 404(a)
and (b), a contribution paid or incurred with respect to a nonqualified plan, or method or
arrangement, providing for deferred benefits is deductible in the taxable year of the
employer in which or with which ends the taxable year of the employee in,which  the
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amount attributabte  to the contribution is indudible  in the gross income of the .
employee. Sections 404(a) and 494(d) of the Code apply to all compensation and
benefit plans, or methods or arrangements, however denominated, which defer the
receipt of any amount of compensation or benefti.  induding fees or other payments.

Section 1.404(b>lT.  Q&A-2(a) of the regulations provides that a plan defers the receipt
of compensation or benefk  to the extent that it is one under which an employee
receives compensation or benefits “more than a brief period of time after the end of the
employer’s taxable year in which the services creating the right to suchcompensation
or benefits are performed.” Under secbon 1.404(b)-lT,  Q&&2(b)(l)  of the regulations,
a plan is presumed to defer the receipt of compensation for “more than a brief period of
time to the extent that an employee receives compensation after the ffieenth day of the
ihirdcalendarmdnthfollowing~thed~ofBe~taxableyearin~tha
related services were rendered.” As an example, the regulation provides that salary
under an employment contract or a bonus under a year-end bonus dedaration is
presumed to be paid under a plan, or method or arrangement, deferring the receipt of
compensation to the extent that the salary or bonus is received beyond the applicable
2% month-period. See also, section 1.404(b)-IT.  Q&A-2(c)  of the regulations.

H.R. Conf. Rep. No. 861,98th  Cong., 2d Sess., 1160 (1984) explains that “the
conferees intend that payment of bonuses or other amounts within 2 % months after the
close of the taxable year in which sianificant  services reouired  for oavrnent  have been.
performed is not considered a deferred compensation or deferred benefti  plan
(Emphasis added).” .,\’ .:. --

.‘.
Protected employees of the Taxpayer were not required to’perform  additional services
to receive the lump sum payments but would have forfeited the right to receive them if
they were not employed. On Date 2, assuming the protected employees were in active
service and the lump sum payments were approved by the region; the right to receive
the these payments was fully vested. Thus, significant services creating the right to the
lump sum payments were fully rendered by Date 2.

CONCLUSION:

The buyout payments made in two lump sum payments to union employees in
exchange for their yearly share of productivity funds are compensation for purpo.ses  of
section 404(a)(5) of the Code.

Initial payments made within 2 % months after the close of the Taxpayer’s taxable year
in which an employee became eligible to receive the initial payment, Year 6. are not
deferred compensation under section 404(a)(5) of the Code. However, initial payments
(if any) made after this 2 % month period are deferred compensation under section
404(a)(5).
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Regarding the back-end payments. although protected employees had a vested right to
receive these payments and the services creating the right to the back-end payments
were fully rendered by Date 2. these payments were not made until death,‘retirement,
or resignation of the employee. The back-end payments made within -2 % months
following the end of the Taxpayer’s taxable year in which the related services were
rendered are not deferred compensation. Thus, back-end payments made w-thin 2 %
months after the dose of Year B are not deferred compensation under section
404(a)(5). However, back-end payments made beyond this 2 % month petiod  are
deferred compensation and are deductible in the taxable year in which or with which
ends the taxable year of the employer in which the back-end payments are induded in
gross income by the employee.

A copy of thii technical advice- istcJ!?agiven~tothe~.
Section 6110(k)(3)  of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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