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MEMORANDUM FOR ASSOCIATE DISTRICT COUNSEL,
KANSAS-MISSOURI DISTRICT, KANSAS CITY

FROM: Kathryn A. Zuba
Chief, Branch 2 (General Litigation)

SUBJECT: Entity X
                                                                                                    

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated April 19, 1999.  This
document is not to be cited as precedent.

LEGEND:

Entity X =                                               
Entity Y =                                               
Entity Z =                                                            

ISSUE:

Whether Entity Z should be included as a member of the consolidated group under the
provisions of I.R.C. § 597, such that the debtor, Entity X, would be liable for Entity Z’s
tax liability.

CONCLUSION:

In accordance with the provisions of I.R.C. § 597, and the Treasury Regulations
thereunder,              is liable for the taxes incurred by Entity Z.

FACTS:

The debtor is the parent of an affiliated group filing a consolidated return.  Its
subsidiary, Entity Y was a thrift institution.  On                              , the Office of Thrift
Supervision appointed the Resolution Trust Corporation (“RTC”) Conservator of Entity
Y.  On                      , the RTC was appointed Receiver of Entity Y.  Entity Z was
chartered by federal thrift regulators as a mutual savings association.  Following its
appointment as Receiver of Entity Y, the RTC transferred all of the assets and liabilities
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of Entity Y to Entity Z.  Between                                        , Entity Z received assistance
from the RTC under FIRREA.

The debtor filed consolidated returns that included the operations of Entity Z in its
group.  Tax was assessed based on the returns.  The debtor,                                           
                   , now challenges the validity of the Service’s claim for taxes on various
grounds.  You have asked us to comment on one of the debtor’s arguments.

The debtor contends that Entity Z is not a “bridge bank” within the meaning of           
§ 1.597-1(b) because Entity Z did not continue the operation of Entity Y’s business and
because Entity Z is a mutual institution without outstanding stock and therefore the
debtor’s group could not be deemed to own the stock of Entity Z.  With respect to the
continued operation argument, the debtor’s chairman provided an affidavit to the effect
that:

Prior to the imposition of the conservatorship of the RTC, Entity Y’s
primary business was earning income based on the                                     
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                                                      
                                                                                .  

On and after                      , Entity Z failed to carry on the
operations of such business.

The former president of Entity Y, in his affidavit, testified that the RTC, as conservator
of Entity Y, liquidated its                                                                                                      
                                                                           .

The debtor also argues that Entity Z was not a bridge bank because Entity Z was a
mutual association.  It argues that, because Entity Z had no stock outstanding, the
debtor could not be deemed to own at least                   of the stock of Entity Z, and
therefore cannot have several liability for Entity Z’s income tax liability.

Entity Z is a “Bridge Bank” under § 1.597-1(b).

Section 1.597-1(b) defines the term “Bridge Bank” for the purposes of the regulations
under § 597.  It provides that the term “Bridge Bank” means “an Institution that is
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organized by Agency to hold assets and liabilities of another Institution and that
continues the operation of the other Institution’s business pending its acquisition or
liquidation,” and that is one of several types of bank or thrift institutions.  The debtor
does not dispute that Entity Y and Entity Z are “Institutions,” that Entity Z was organized
by “Agency” to hold assets and liabilities of Entity Y, or that Entity Z was chartered
under one of the specified statutes.  The debtor, however, argues that Entity Z did not
continue the operation of Entity Y’s  business, even though it concedes that all of Entity
Y’s assets and liabilities were transferred to Entity Z.  

Entity Y did business as a thrift institution.  Entity Z did business as a thrift institution. 
Moreover, by assuming all of Entity Y’s liabilities, Entity Z inherited all of Entity Y’s
depositor and customer relationships.  To an account holder walking in the door, the
changeover from Entity Y to Entity Z would have been nearly imperceptible.

The debtor argues that Entity Y’s “primary business” was                                                  
               , and that Entity Z did not continue “such business.”  Firstly, that argument is
factually off base.  Entity Y was under conservatorship for over                 before the
receivership was instituted and assets transferred to Entity Z.  It is clear from the
affidavits that FSA’s more speculative assets were sold by Entity Y during the
conservatorship.  By the time Entity Z was set up, Entity Y already had changed its
investment philosophy.  The debtor’s statement of facts concedes that all of Entity Y’s
assets were transferred to Entity Z.  The requirement that a bridge bank continue the
operation of the transferor institution’s business cannot mean that new institution must
resume activities abandoned years before by the old one.

Secondly, the debtor’s construction of the definition is too narrow and would frustrate
the obvious purpose of the regulations.  The use of bridge banks is about rehabilitating
banking and thrift institutions.  Entity Y was a thrift institution.  Entity Z was a thrift
institution that succeeded to Entity Y’s deposits.  That is a continuation of its business
as a thrift.  Section 1.597-4 confers a benefit on failed and failing institutions by
deferring the overall incidence of taxation on their rehabilitation at least until assistance
is provided (and further to the extent of unrealized losses on the institution’s portfolio). 
Some institutions fail because they engage in risky lending or investments.  Their asset
portfolios have to change in rehabilitation.  It makes no sense to deny such institutions
the benefit of § 1.597-4 merely because they must dispose of assets or change their
lending philosophy; those institutions need it most.

Although it is a mutual association, Entity Z is included in the debtor’s consolidated
group and the debtor is severally liable for its income taxes.

The definition of a Bridge Bank for purposes of the regulations under § 597 does not
require that it have outstanding stock.  Because the regulations were designed to
describe the tax consequences of typical assisted acquisitions, it was understood that
many Bridge Banks would have no stock outstanding.  Examples (2) and (3) of § 1.597-
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5(f) illustrate cases in which assets and liabilities were transferred to a Bridge Banks. 
At a later time, the Bridge Bank issued stock to a new investor, triggering a taxable
transfer under § 1.597-5.  Because, in each example, an entity described as a “Bridge
Bank” issued “100 percent” of its stock to a new investor, it is clear that prior to the
stock issuance, there was no other stock outstanding from the entity described by the
regulations as a “Bridge Bank.”  Thus, it is clear that an entity can be a Bridge Bank
without having issued stock.  (In fact, any issuance of stock would likely result in a
taxable transfer under § 1.597-5, after which the special rules for Bridge Banks would
largely cease to apply.)

Section 1.597-4(f)(1) provides that: 

If an Institution is a member of a consolidated group immediately before it
transfers deposit liabilities to a Bridge Bank, the Bridge Bank succeeds to
the Institution’s status as the common parent or, unless an election is
made under paragraph (g) of this section, as a subsidiary of the group.  If
a Bridge Bank succeeds to an Institution’s status as a subsidiary, its stock
is treated as held by the shareholders of the transferring Institution, and
the stock basis or excess loss account of the Institution carries over to the
Bridge Bank.  A Bridge Bank is treated as owning stock owned by its
associated Residual Entities, including for purposes of determining
membership in an affiliated group.

The debtor reads this provision to apply only to Bridge Banks that have outstanding
stock.  Such a reading would make little sense given the background, structure and
purpose of these regulations.  As noted above, the regulations were designed to
describe the consequences of typical assisted transactions.  Bridge Banks were interim
devices used by the regulators and insurers pending a possible acquisition by new
investors.  (The definition of a Bridge Bank limits it to an Institution set up to continue
the transferor’s business “pending its acquisition or liquidation.”)  A typical Bridge Bank
would not have stock outstanding representing a real paid-in equity interest.  Under the
structure of the regulations, where such an interest is obtained by a private party, a
taxable transfer results and Bridge Bank treatment ceases.  Under the structure of the §
597 regulations, real stock interests bought by private parties are not disregarded and
reattributed to the former owners.  Section 1.597-4(f) determines the ownership of
interim entities whose actual ownership is limbo.

It was understood that the former owners of a failed institution would have no actual 
interest a transferee bridge bank.  The stock they are deemed to own under § 1.597-
4(f) always is fictional, at least in regard to them.  As such, it should not matter whether
the Bridge Bank is a stock institution.  This reading is supported by the language of the
regulation, which provides that “if an Institution is a member of a consolidated group
immediately before it transfers deposit liabilities to a Bridge Bank, the Bridge Bank
succeeds to the Institution’s status . . . as a subsidiary of the group.”  Entity Y was an
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Institution; it was a member of the debtor’s consolidated group immediately before it
transfered its liabilities to Entity Z; Entity Z is a Bridge Bank; and, therefore, Entity Z
succeeds to Entity Y’s status as a subsidiary of the group.

Section 1.1502-6(a) does not impose any additional limitations on the inclusion of Entity
Z in the consolidated group or on debtor’s liability for taxes arising therefrom.  Section
1.597-4(f) says that if Entity Y was a member of the group, Entity Z succeeds to its
status as a subsidiary of the group.  Under normal consolidated return rules (based on
§ 1504), Entity Z would not be a member of the group because other group members
own none of its stock.  However, the regulations under § 597 provide otherwise and say
that Entity Z is a member of the group.  These regulations are valid legislative
regulations issued in furtherance of a clear legislative purpose (discussed below). 
Because Entity Z is a member of the group, under § 1.1502-6(a), “the common parent
and each subsidiary which was a member of the group” is severally liable for the
consolidated group’s income tax.  It should be noted that the debtor’s situation is not a
special case beyond the intention of the FIRREA regulations --- based on past history,
the drafters assumed that group members would never actually own enough stock in a
bridge bank to satisfy § 1504.  (The final regulations would not have provided that a
bridge bank per se does not have continuing equity if the former owners could retain
equity in the bridge bank.)  If the rule of § 1.597-4(f) were limited to the cases the
debtor urges, it would never apply.

Given the structure and purpose of the regulations under § 597, this reading is neither
illogical nor unfair.  The § 597 regulations effectuate a broad grant of regulatory
authority provided by Congress to insure that failed institutions would be taxed on
assisted acquisitions, and that neither former owners nor new acquirors would obtain
tax benefits for costs borne by the public or the insurance systems.   The legislative
history notes:

Although most financial assistance received by, or paid with respect to,
financially troubled financial institutions would be treated as taxable, such
assistance will be deemed to be received by the financially troubled
institution at the time the assets of such institution are sold or transferred. 
As a result, the financial assistance generally will be offset by the net
operating losses and built-in losses of the financially troubled institution. 
Therefore, the committee, in general, expects that an acquired financially
troubled institution will have no net tax liability resulting from the receipt of
(or deemed receipt of) financial assistance.  The committee recognizes
that the net operating losses and built-in losses of the financially troubled
institution may not always be sufficient to offset the amount of financial
assistance received (or deemed received) by the troubled institution.  This
may occur, for example, in cases in which the financially troubled
institution was a member of an affiliated group filing a consolidated return
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and the net operating losses of such institution were used to offset the
income of other members of the affiliated group.  In such a case, the
financially troubled institution (or the affiliated group in which the institution
is a member) may have net tax liability as a result of receiving financial
assistance.  In most cases, the committee considers this an appropriate
result because other members of the affiliated group have received the
benefit of the losses of the financially troubled institution in prior years.

H.R. Rep. 101-54 (Part 2) 101st Cong., 1st Sess. at 27 (including n.12) (1989) [emphasis
added].

The legislative history assumed that assistance typically would be provided in
connection with an acquisition of the entire institution in a transaction triggering any
remaining built-in losses, but this did not always occur.  The overall treatment under the
regulations is designed to match the income includible on the receipt of assistance with
the realization of the institution’s losses, regardless of the manner in which the relevant
agencies resolve the failed institution (e.g., whether through an immediate assisted
acquisition or by using a bridge bank, whether by transferring deposit liabilities and
assets together or selling the assets separately, etc.).  See Notice of Proposed
Rulemaking (FI-46-89), 1992-1 C.B. 1037, 1038.

The preamble to the proposed version of these regulations introduces the treatment of
bridge banks and consolidated groups as follows:

In the case of an Institution that is a member of a consolidated
group, the legislative history indicates that Congress intended that FFA be
included in the income of the Institution or consolidated group, at least to
the extent the consolidated group benefitted from use of the Institution’s
losses.  In order for the FFA to be included in the income of the transferor
or its consolidated group, the Bridge Bank must succeed to the
transferor’s status, including its status in any consolidated group.

Id., at 1039.  The treatment of Bridge Banks as members of the failed institution’s group
is the quid pro quo for treating the Bridge Bank and the failed institution as a single
entity, permitting the deferral of taxation until assistance is paid or losses are realized
on the failed institution’s assets.  If the debtor did not find such treatment beneficial, it
was in a position to elect to disaffiliate under § 1.597-4(g).  Consistent with
Congressional intent in enacting current § 597, neither of the two treatments available
to the debtor under these regulations permits the debtor’s group to benefit from prior
losses and escape the commensurate tax burden on inevitable assistance resulting
therefrom, a result which the debtor obviously seeks.

The Debtor probably is not taking a consistent position.
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The treatment of bridge banks under § 1.597-4 is, on balance, favorable to taxpayers. 
If this does not appear to be the case from the debtor’s arguments, it is only because,
we suspect, the debtor has not applied its position consistently.

If Entity Z is a “bridge bank,” Entity Y and Entity Z are deemed to constitute a single
entity and that entity is treated as remaining in the debtor’s consolidated group (even
though there are actually two entities and the bridge bank is not, in fact, owned by
group members).  Because Entity Y and Entity Z are treated as a single entity,
transactions between them are not taxable events.  However, Entity Z’s activities must
be taken into account on the group’s consolidated return.

If Entity Z is not a bridge bank, Entity Y and Entity Z would not be treated as a single
entity, and transactions between them would constitute taxable events.  Moreover,
Entity Z would not be a member of the debtor’s consolidated group, so transactions
between Entity Y and Entity Z would not be intercompany transactions, but taxable
currently.  Accordingly, if the debtor is correct that Entity Z is not a bridge bank, the
transfer of assets and liabilities by Entity Y (a member of debtor’s group) to Entity Z is a
taxable sale of the assets for the amount of the liabilities assumed.   Moreover, if the
RTC transferred all of Entity Y’s assets and operations to Entity Z, leaving Entity Y as
an empty shell, any excess loss account of the debtor in Entity Y also should be
recaptured.

If the debtor seeks to change its original reporting position, which is based on treating
Entity Z as a bridge bank, it is incumbent on the debtor to report the gain on the sale in
the amount by which the liabilities assumed by Entity Z exceeds the basis of the assets
transferred.

.
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