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This is in response to your letter, dated August 23, 1999,
written on behalf of A, in which a ruling is requested concerning
the federal income tax treatment of a testamentary transfer to
charity of vested nonqualified stock options under sections 83
and 691 of the Internal Revenue Code. 

According to the information submitted, A is the retired
Chairman and former member of the Board of Directors of X.  A
presently holds vested nonqualified stock options that have an
exercise price of $x and which will expire on D1.  A does not
intend to transfer any of these options during his lifetime.

The plan under which the options were granted provides that
the stock options may be devised to a beneficiary designated by A
at his death.  The option term is for a period of not more than
15 years from the grant date, subject to the termination
provisions of the plan.   At A’s retirement, the option agreement
provided that any vested options would be exercisable for the
balance of the initial exercise period.  If A  dies prior to the
end of the option exercise period, A ’s unexercised options may be
exercised by his beneficiary during the remaining period.  A
wishes to name a charitable organization, qualified under section
501(c)(3), as the designated beneficiary of a portion of the X
nonqualified vested options.

A has requested a ruling that A ’s bequest of the X
nonqualified employer stock options to a charitable organization
will result in income in respect of a decedent under section 691
to the charitable organization at the time the options are
exercised by the charitable organization, and not to A ’s estate
if it is still open at the time of the exercise, and not to the
heirs or devisees of A  if A ’s estate is closed at the time the
options are exercised. 

Section 691(a)(1) of the Internal Revenue Code provides the
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general rule that the amount of all items of gross income in
respect of a decedent which are not properly includible in
respect of the taxable period in which falls the date of his
death or a prior period shall be included in the gross income,
for the taxable year when received, of: (A) the estate of the
decedent, if the right to receive the amount is acquired by the
decedent’s estate from the decedent; (B) the person who, by
reason of the death of the decedent, acquires the right to
receive the amount, if the right to receive the amount is not
acquired by the decedent’s estate from the decedent; or (C) the
person who acquires from the decedent the right to receive the
amount by bequest, devise, or inheritance, if the amount is
received after a distribution by the decedent’s estate of such
right.

Section 691(a)(2) provides that if a right described in
section 691(a)(1), to receive an amount is transferred by the
estate of the decedent or a person who received such right by
reason of the death of the decedent or by bequest, devise, or
inheritance from the decedent, there shall be included in the
gross income of the estate or such person, as the case may be,
for the taxable period in which the transfer occurs, the fair
market value of such right at the time of such transfer plus the
amount by which any consideration for the transfer exceeds such
fair market value. For purposes of this paragraph, the term
’transfer’ includes sale, exchange, or other disposition, or the
satisfaction of an installment obligation at other than face
value, but does not include transmission at death to the estate
of the decedent or a transfer to a person pursuant to the right
of such person to receive such amount by reason of the death of
the decedent or by bequest, devise, or inheritance from the
decedent.

Section 691(a)(3) provides that the right to receive an
amount of income in respect of a decedent shall be treated, in
the hands of the estate of the decedent or any person who
acquired such right by reason of the death of the decedent, as if
it had been acquired by the estate or such person in the
transaction in which the right to receive the income was
originally derived and the amount includible in gross income
shall be considered in the hands of the estate or such person to
have the character which it would have had in the hands of the
decedent if the decedent had lived and received such amount.

Section 1.691(a)-1 of the Income Tax Regulations provides
that the term "income in respect of a decedent" refers to those
amounts to which a decedent was entitled as gross income but
which were not properly includible in computing his taxable
income for the taxable year ending with the date of his death or
for a previous taxable year under the method of accounting
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employed by the decedent.

Section 83(a) of the Code provides that if, in connection
with the performance of services, property is transferred to any
person other than the person for whom such services are
performed, the excess of--(1) the fair market value of such
property (determined without regard to any restriction other than
a restriction which by its terms will never lapse) at the first
time the rights of the person having the beneficial interest in
such property are transferable or are not subject to a
substantial risk of forfeiture, whichever occurs earlier, over
(2) the amount (if any) paid for such property, shall be included
in the gross income of the person who performed such services  in
the first taxable year in which the rights of the person having
the beneficial interest in such property are transferable or are
not subject to a substantial risk of forfeiture, whichever is
applicable.  Under § 83(e)(3), § 83 does not apply to the
transfer of an option without a readily ascertainable fair market
value. 

Section 1.83-1(d) of the regulations provides that if
substantially nonvested property has been transferred in
connection with the performance of services and the person who
performed such services dies while the property is still
substantially nonvested, any income realized on or after such
death with respect to such property under § 83 is income in
respect of a decedent to which the rules of § 691 apply.   In
such a case the income in respect of the property shall be
taxable under § 691 (except to the extent not includible under  
§ 101(b)) to the estate or beneficiary of the person who
performed the services, in accordance with § 83 and the
regulations thereunder.  

Section 1.83-7(a) of the regulations provides, in part, that
if there is granted to an employee or independent contractor (or
beneficiary thereof) in connection with the performances of
services, an option to which § 421 (relating generally to certain
qualified and other options) does not apply, § 83(a) shall apply
to the grant if the option has a readily ascertainable fair
market value (determined in accordance with § 1.83-7(b)) at the
time the option is granted.  If § 83(a) does not apply to the
grant of the option because it does not have a readily
ascertainable fair market value at the time of the option grant,
§§ 83(a) and 83(b) will apply at the time the option is exercised
or otherwise disposed of, even though the fair market value of
the option may have become readily ascertainable before such
time.  If the option is exercised, §§ 83(a) and 83(b) apply to
the transfer of property pursuant to the exercise, and the
employee or independent contractor realizes compensation upon the
transfer at the time and in the amount determined under § 83(a)
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or 83(b).  If the option is sold or otherwise disposed of in an
arm’s length transaction, §§ 83(a) and 83(b) apply to the
transfer of money or other property received in the same manner
as §§ 83(a) and 83(b) would have applied to the transfer of
property pursuant to the exercise of an option.  See § 1.83-7(b)
of the regulations for the test to be applied in determining
whether an option has a readily ascertainable fair market value. 
However, § 1.83-7 is silent regarding the transfer of a
nonstatutory option in a non-arm’s length transaction.

A taxpayer who has received the transfer of an option in
connection with the performance of services that at grant does
not have a readily ascertainable fair market value is essentially
in the same economic position as a taxpayer who receives
nonvested restricted stock.  Both taxpayers are not in receipt of
current taxable income, but will receive income at some future
date when either the stock vests or the option is exercised. 
Thus, although section 1.83-1(d) refers only to income that is
income in respect of a decedent under section 691 when a person
who performed services dies before stock vests, that same
treatment should be afforded to income attributable to options. 
 

Based on the information submitted and the representations
made, we conclude that A ’s bequest of the X  nonqualified employer
stock options to a charitable organization will result in income
in respect of a decedent under section 691 to the charitable
organization at the time the options are exercised by such
charitable organization, and not to A’s estate if it is still
open at the time of the exercise, and not to the heirs or
devisees of A  if A ’s estate is closed at the time the options are
exercised.

Except as specifically set forth above, no opinion is
expressed or implied concerning the federal tax consequences of
the facts described above under any other provision of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. 
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used
or cited as precedent.

In accordance with the power of attorney on file with this
office, a copy of this letter is being sent to A  and A ’s second
authorized representative.

Sincerely yours,
J. THOMAS HINES
Acting Branch Chief, Branch 2
Office of the Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosures:  2
Copy of this letter/Copy for § 6110 purposes


