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Dear

This is in response to the , letter
submitted on your behalf by your authorized representative,
as supplemented by correspondence dated and

, in which you request letter rulings under
section 408(d) (3) of the Internal Revenue Code. The
following facts and representations support your ruling
request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date E, died on
Date F survived by his spouse, Taxpayer B. Taxpayer A had
attained age 70 I/2 prior to his death. Taxpayer B has ncc
attained age 70 l/2.

At his death, Taxpayer A owned IRA C, an individuasl
retirement annuity which your authorized representative
asserts meets the requirements of Code section 408. Prior
to his death, Taxpayer A named Trust D as the beneficiary of
his IRA C. Taxpayers A and B were the settlors of Trust D.

Section 4.03 of Trust D provides, in pertinent part,
that commencing immediately upon the decease of the first
Settlor, all net income of the Trust shall be distributed by
the Trustee in monthly, or other convenient installments,
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but not less frequently than quarter-annually, to the
surviving Settler during his or her life.

Section 4.03 of Trust D further provides, in pertinent
part, that the Trustee shall distribute to the surviving
Settlor that portion or those portions of the principal of
the Trust, up to the whole thereof, as the surviving Settlor
may from time to time demand in writing during the surviving
Settlor's lifetime and competency. So long as the surviving
Settler is competent, no limitation shall be placed by the
Trustee on the surviving Settlor as to either the amount of
or the reasons for invasion of principals from the Trust.
Finally, upon the surviving Settlor's (Taxpayer B's) death,
Taxpayer B will have a general power of appointment over the
assets of Trust D.

Taxpayer B, as trustee of Trust D, intends to have the
amounts remaining in IRA C at the death of Taxpayer A made
payable to Trust D. As income and principal beneficiary of
Trust D assets, Taxpayer B will then demand payment of the
IRA C assets so that they may be contributed to an IRA set
up and maintained in her name. Taxpayer B's proposed course
of action will take the form of a direct transfer from the
trustee of IRA C to the trustee of Taxpayer B's IRA.

Based on the above facts and representations, you,
through your authorized representative, request the
following letter rulings:

(1) That IRA C is not an inherited IRA as that term
is defined in Code section 408(d) (3) (C) (i);

(2) that Taxpayer B may be treated as the distributee
or payee of IRA C;

(3) that, to the extent that the amounts standing in
IRA C are directly transferred to one or more IRAs set up
and maintained in the name of Taxpayer B, then said
transferred amounts will not be included in Taxpayer B's
gross income for the year in which transferred.

With respect to your ruling requests, Code section
408(d) (1) provides that, except as otherwise provided in
this subsection, any amount paid or distributed out of an
individual retirement plan shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the
manner provided under section 72.

Code section 408(d) (3) provides that section 408(d) (1)
does not apply to a rollover contribution if such
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contribution satisfies the requirements of sections
408(d) (3) (A) and (d) (3) (B).

Code section 408(d) (3) (A)(i) provides that section
408(d)(l) does not apply to any amount paid or distributed
out of an IRA to the individual for whose benefit the
account is maintained if the entire amount received
(including money and any other property) is paid into an IRA
(other than an endowment contract) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the day on
which he receives the payment or distribution.

Code section 408(d)(3) (C) (i) provides, in pertinent
part, that, in the case of an inherited IRA, section
408(d)(3) shall not apply to any amount received by an
individual from such account (and no amount transferred from
such account to another IRA shall be excluded from income by
reason of such transfer), and such inherited account shall
not be treated as an IRA for purposes of determining whether
any other amount is a rollover contribution.

Code section 408(d) (3)(C) (ii) provides that an IRA
shall be treated as inherited if the individual for whose
benefit the account is maintained acquired such account by
reason of the death of another individual, and such
individual was not the surviving spouse of such other
individual. Thus, pursuant to Code section 408 (d)
(3) (Cl (ii), a surviving spouse who acquires IRA proceeds
from and by reason of the death of her husband, may elect to
treat those IRA proceeds as her own and roll them over into
her own IRA.

Section 1,408-E of the Proposed Income Tax Regulations,
Q&A A-4, provides that a surviving spouse is the only
individual who may elect to treat a beneficiary's interest
in an IRA as the beneficiary‘s own account. If a surviving
spouse makes such an election, the spouse's interest in the
account would then be subject to the distribution
requirements of section 401(a) (9) (A) rather than those of
section 401(a) (9) (B). Q&A A-4 further provides, in
pertinent part, that an election will be considered to have
been made by a surviving spouse if either of the following
occurs : (1) any required amounts in the account (including
any amounts that have been rolled over or transferred, in
accordance with the requirements of section 408(d) (3)(A)(i),
into an IRA for the benefit of such surviving spouse) have
not been distributed within the appropriate time period
applicable to the decedent under section 401(a) (9) (B), or
(2) any additional amounts are contributed to the account
(or to the account or annuity to which the surviving spouse
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has rolled such amounts over, as described in (1) above)
which are subject, or deemed to be subject, to the
distribution requirements of section 401(a) (9) (A). The
result of such an election is that the surviving spouse
shall then be considered the individual for whose benefit
the trust is maintained.

Q&A A-6 of section 1.408-E of the proposed regulations
provides that if a surviving spouse of an employee rolls
over a distribution from a qualified plan, such surviving
spouse may elect to treat the IRA as the spouse's own IRA in
accordance with the provisions in A-4.

Q&A A-4 of section 1.408-E of the proposed regulations
provides that a surviving spouse mav elect to treat an IRA
of her deceased spouse as her own. Q&A A-4 lists actions by
which a surviving spouse makes said election. However, Q&A
A-4 does not provide the exclusive methods by which a
surviving spouse so elects.

Generally, if the proceeds of a decedent's IRA are
payable to a trust, are made payable to the trustee of the
trust, and are then transferred by direction of the
surviving spouse to an IRA set up and maintained in the name
of the decedent's surviving spouse, said surviving spouse
shall be treated as having received the IRA proceeds from
the trust and not from the decedent. Accordingly, such
surviving spouse shall, generally, not be eligible to roll
over (or have transferred) said distributed IRA proceeds
into her own IRA.

However, in a case where a trust is the beneficiary of
a decedent's IRA and the surviving spouse is the sole
trustee of the trust as well as the income beneficiary of
the trust with the power to demand payment of a portion or
all of the trust principal, and the surviving spouse, as
trustee, requests payment of the remaining IRA assets, and,
as income/principal beneficiary requests that the IRA assets
be transferred, by means of a trustee to trustee transfer,
into an IRA set up and maintained in her name, the surviving
spouse will be treated as having received the IRA proceeds
from the decedent and not from the trust.

In this case, Taxpayer B is the trustee of Trust D and
the income beneficiary of Trust D assets who also has the
unlimited right to demand payment of Trust D principal. By
means of the course of action described above, Taxpayer B
will cause the IRA C assets to be transferred into an IRA
set up and maintained in her name. Under the circumstances
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presented herein, the Service will not apply the general
rule described above.

Therefore, with respect to your ruling requests, we
conclude as follows:

(1) That IRA C is not an inherited IRA as that term is
defined in Code section 408(d) (3) (C) (i);

(2) that Taxpayer B may be treated as the distributee
or payee of IRA C;

(3) that, to the extent that the amounts standing in
IRA C are directly transferred to one or more IRAs set up
and maintained in the name of Taxpayer B, then said
transferred amounts will not be included in Taxpayer B's
gross income for the year in which transferred.

This ruling letter assumes that IRA C is or was
qualified under Code section 408 at all times relevant
thereto. It also assumes that the IRA (or IRAs) to be set up
by Taxpayer B, which will hold the amounts transferred from
IRA c, will also meet the requirements of Code section 408
at all times relevant thereto.

This ruling is directed solely to the taxpayer who
requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that
it may not be used or cited by others as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file in this office,
the original of this letter ruling is being sent to your
authorized representative.

Sincerely yours,

Employee Plans
Technical Group 3
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437


