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SUBJECT: Request for Significant Service Center Advice on Allocation
of Joint Estimated Tax Payments

This is in response to your request for significant service center advice dated
October 15, 1999, regarding the proper allocation of joint estimated tax payments
by spouses who subsequently file separate returns. The Ogden Service Center
guestions whether the current Internal Revenue Manual procedures satisfactorily
resolve all the allocation issues.

As your memorandum points out, former section 6015(c) of the Internal Revenue
Code (the Code) permitted the division of estimated tax payments by spouses who
had filed a joint estimated tax declaration but then chose not to file joint returns.
Section 1.6015(b)-1(b) of the Income Tax Regulations was promulgated setting
forth rules for dividing the joint estimated tax payments. Pursuant to that
regulation, joint estimated tax payments may be treated as payments on account of
the tax liability of either the husband or wife for the taxable year, or may be divided
between them in such manner as they agree. Thus, if the spouses agree to an
allocation of the payments, as evidenced by their claiming the payments on their
respective separate tax returns, the Service will accept the allocation.

The regulation provides that if the spouses do not agree to the allocation of the
payments, the Service will allocate the payments in proportion to their separate tax.
A formula is provided for computing the allocation in that case.
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As you state in your memorandum, section 6015 of the Code was repealed in 1984
(current section 6015 is the innocent spouse provision). However, the Service has
continued to use the allocation rules set forth in section 1.6015(b)-1(b). Those
rules set forth a rational means of dividing the joint estimated tax payments.

In United States v. Bell, 818 F. Supp. 444, 447, n.6 (D. Mass. 1993), the Service
argued that § 1.6015(b)-1(b) of the regulations still governed the proper division of
estimated tax payments filed jointly but claimed separately. The district court
stated that insofar as the regulation represents a facially rational method for dealing
with the problem of jointly made but separately claimed estimated tax payments,
the IRS is entitled to employ that regulation to determine the proper method of
allocating credits against such payments.

In addition, although the regulations under section 6654 of the Code do not contain
rules for allocating joint estimated tax payments where the taxpayers file separate
returns, they refer to the section 6015 allocation rules. Section 1.6654-2(e)(1) of
the Regulations states “For rules with respect to the allocation of joint payments of
estimated tax, see section 6015(b) and § 1.6015(b)-1(b).”

The current Internal Revenue Manual provision, IRM 21.6.3.4.2.3.3 (formerly IRM
21.6.2.3.3.3) uses the same basic rules, allowing the spouses to agree on an
allocation and defaulting to the 81.6015(b)-1(b) allocation formula in the absence of
such agreement. As your memo points out, the IRM provision asks the taxpayer to
submit the computation under the formula in the event they cannot agree on an
allocation. However, the manual does not explain what to do in the event both
spouses disagree or claim all the estimated tax payments on their separate returns.

Likewise, Publication 505, Tax Withholding and Estimated Tax (Rev. November
1998), expects the spouses to agree on an allocation. On page 34 of the
publication, under the heading Separate Returns, the publication reads:

If you and your spouse made separate estimated tax
payments for 1998 and you file separate returns, you can
take credit only for your own payments.

'Section 1.6654-2(e)(1) of the Regulations provides for a similar allocation
formula to determine the preceding year’s tax (for purposes of the § 6654(d)(1)(B)(ii)
safe harbor) in the case of married taxpayers who are filing separate returns but filed
jointly last year. See also § 20.2053-6(f) of the Estate Tax Regulations, which sets forth
a similar allocation formula to determine spouses’ separate tax, and refers to
§ 1.6015(b)-1(b) of the Regulations to compute the decedent-spouse’s contribution to
joint tax, in order to determine the decedent’s share of a refund.
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If you made joint estimated tax payments, you must
decide how to divide the payments between your returns.
One of you can claim all of the estimated tax paid and the
other none, or you can divide it in any other way you
agree on. If you cannot agree, you must divide the
payments in proportion to each spouses’s individual tax
as shown on your separate returns for 1998.

The instructions for Form 1040, page 37, under 1999 Estimated Tax Payments,
state the following:

If you and your spouse paid joint estimated tax but
are now filing separate income tax returns, either of you
can claim all of the amount paid. Or you can each claim
part of it. See Pub. 505 for details on how to report your
payments.

Although the IRM provision and Publication 505 do not state that the Service will
determine the allocation of joint estimated tax payments if the taxpayer-spouses
disagree on the allocation, the Service does have the authority to do so pursuant to
the 8§ 6015 regulation. Therefore, if the spouses’ separate returns each claim 100
percent of the joint payments, or if the two returns together claim more than 100
percent, the Service should treat this as unagreed and divide the payments
pursuant to the formula in the regulation.

Note that in either instance, agreement of the spouses or allocation per formula, the
source of the joint estimated tax payment is not relevant under § 1.6015(b)-1(b) of
the regulations. As your memorandum points out, this may effectively ignore local
law. One spouse may have to resort to suing the other in state court.

As noted above, the regulations under section 6654 of the Code refer to
81.6015(b)-1(b) of the Regulations for guidance in the case of spouses filing
separate returns who have made joint estimated tax payments. As you suggest, it
would be beneficial if the section 6654 regulations provided the rules for allocating
such payments. There is no current controlled project to amend the section 6654
regulations; however, we will consider proposing such a project for the next
Business Plan. Until we issue further guidance, the Service should continue current
administrative practice, based on the section 6015 regulations.

If you have further questions, please call Nancy Rose at (202) 622-4910.



