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Dear                         

This letter supplements the private letter ruling (PLR) issued on November 5, 1999,
regarding Mutual and Transfer Agent.  At your request, we now address the previously
separated second and third requested rulings and the fourth requested ruling to the
extent it relates to payments covered by the second and third requested rulings. 

FACTS

The facts included in the prior PLR are essentially as follows:

Mutual Company is a mutual life insurance company incorporated under the laws of
Country A.  As a mutual life insurance company, Mutual Company has no issued or
outstanding capital stock.  Mutual Company carries on its insurance business in
Country A and internationally, including branch and subsidiary operations in the United
States.  Mutual Company plans to demutualize by converting to a Country A stock life
insurance company.  The demutualization will involve the formation of Holding
Company, a new Country A stock holding company.  Mutual Company will be wholly
owned by Holding Company immediately after the demutualization.  It is anticipated that
in connection with Mutual Company's demutualization, Holding Company will issue
common shares in Country A and certain other countries.     
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The policyholders of Mutual Company that are eligible to receive demutualization
benefits will be entitled to receive common shares, cash, or policy credits in exchange
for their rights to, and interests in, Mutual Company as a mutual company.  Non-
Country A eligible policyholders that are entitled to receive common shares may elect to
sell those shares for cash through an initial public offering (IPO) as described below. 

Holding Company has engaged Transfer Agent, a Country A trust company, to be its
stock registrar and transfer agent and to perform certain other functions relating to
Mutual Company’s demutualization and Holding Company’s IPO.  Transfer Agent will
maintain a share register showing the number of Holding Company common shares
issued to each eligible policyholder in Mutual Company’s demutualization.

At the time of Mutual Company’s demutualization, Holding Company will issue to
Transfer Agent a global stock certificate as nominee for all non-Country A eligible
policyholders who elect to sell their Common Shares in the IPO.  As the nominal owner
of those shares, Transfer Agent will stand ready to effect sales of the common shares
on behalf of the electing policyholders.

Holding Company has engaged a syndicate of underwriters to offer the common shares
in the IPO to investors in Country A and in certain other countries.  When the IPO
closes, the underwriters will purchase from the electing policyholders the common
shares they have elected to sell in the IPO that are held by Transfer Agent as the
nominal owner.  The lead underwriter will pay Transfer Agent for those shares.  In
consideration for that payment, the global certificate associated with the common
shares issued to electing policyholders will be transferred by Transfer Agent to the lead
underwriter.  

Transfer Agent will distribute directly to each electing policyholder, including those
policyholders subject to United States federal income tax, the proceeds it receives from
the lead underwriter from the sale of the common shares.  Transfer Agent will print the
checks in, and mail them from, Country A.  For United States electing policyholders, the
checks will be drawn on a United States bank account of the Transfer Agent.  

Transfer Agent is not engaged in any business within the United States; it does not
have an office or place of business in the United States; it does not use a fiscal or
paying agent in the United States; and it is not a controlled foreign corporation within
the meaning of § 957(a) of the Internal Revenue Code.  None of Transfer Agent’s gross
income during 1996, 1997, 1998, and 1999 as of the date this request was submitted
was effectively connected with a United States trade or business.  It is represented that
Holding Company will not engage in any trade or business in the United States nor will
it have an office or place of business or fiscal or paying agent there. 

The rulings issued in the prior PLR relate to payments to policyholders who elected to
sell their common shares in Holding Company in the IPO.  The rulings in this PLR 
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relate to payments to policyholders who did not sell their common shares in Holding
Company in the IPO (“retained shareholders”). 

The additional relevant facts, as originally submitted and as supplemented by your later
submission of November 16, 1999, are that Holding Company will establish an assisted
sales program, under which retained shareholders may sell their shares at a reduced
commission rate.  Holding Company will issue to Transfer Agent a global stock
certificate for non-Country A retained shareholders.  United States retained
shareholders who wish to sell their shares will submit their sale orders to a bank
located in the United States (“U.S. Bank”), which will notify Transfer Agent.  Transfer
Agent will arrange for Broker, located in Country A, to sell the shares on a stock
exchange also located in Country A.  Broker will credit Transfer Agent’s account with
the proceeds, which it will then transfer to U.S. Bank.  U.S. Bank will mail checks drawn
on its funds to the sellers for the amount of the sales proceeds, less an administrative
charge.

Holding Company also plans to pay dividends with respect to its shares.  It will make
one payment to Transfer Agent with respect to all the shares that Transfer Agent holds
on behalf of retained shareholders covered by the global certificate.  Transfer Agent
will then make direct cash payments to each shareholder as of the dividend record
date.  Holding Company will also distribute to Transfer Agent an amount to pay
dividends to retained shareholders who hold their own stock certificates and are not
covered by the global certificate.  The payment of dividends is not part of the assisted
sales program, and U.S. Bank has no role in the payment of dividends.  All payments
made for which rulings are requested will occur in 1999 or 2000. 

RULINGS REQUESTED

The rulings you have requested are essentially as follows:

(1) Neither Holding Company nor Transfer Agent will be required to report under §§
6045 and 6041 U.S. Bank’s payments to retained shareholders of the proceeds
of the sales of their common shares through the assisted sales program.

(2) Neither Holding Company nor Transfer Agent will be required to report under §§
6042 and 6041 the dividends Holding Company pays to retained shareholders through 
Transfer Agent.

(3) Neither Holding Company nor Transfer Agent will be required to deduct and 
withhold any amount pursuant to the backup withholding provisions of § 3406 with
respect to the payments described in (1) and (2) above.

LAW AND ANALYSIS
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(1) Section 6045(a) provides that every person doing business as a broker shall, when
required by the Secretary, make a return, in accordance with such regulations as the
Secretary may prescribe, showing the name and address of each customer, with such
details regarding gross proceeds and such other information as the Secretary may by
forms or regulations require with respect to such business.  Section 6045(c) defines the
term “broker” to include a dealer, a barter exchange, and any other person who (for a
consideration) regularly acts as a middleman with respect to property or services.

The term “broker” is further defined by § 1.6045-1(a)(1) of the Income Tax Regulations
to mean a person that, in the ordinary course of a trade or business during the calendar
year, stands ready to effect sales to be made by others.  Under § 1.6045-1(a)(10), to
effect a sale means to act as a principal in the sale or as an agent for a party in the 
sale wherein the nature of the agency is such that the agent would ordinarily know the
gross proceeds from the sale.  The term “customer” is defined by  § 1.6045-1(a)(2) to
mean, with respect to a sale effected by a broker, the person (other than such broker)
that makes the sale, if the broker acts as (i) an agent for such person in the sale; (ii) a
principal in the sale; or (iii) the participant in the sale responsible for paying to such
person or crediting to such person’s account the gross proceeds on the sale.      
Example (1)(iii) of § 1.6045-1(b) provides that a professional custodian (such as a 
bank) is generally a broker if it regularly arranges sales for custodial accounts pursuant
to instructions from the owner of the property.  

Section 35a.9999-4T (A-2) provides that a payment made with respect to a transaction
effected for a United States customer by a foreign office of a foreign broker is subject to
information reporting under § 6045 only in the following circumstances: (i) the foreign
broker is a controlled foreign corporation within the meaning of § 957(a); or (ii) 50
percent or more of the gross income of the foreign broker from all sources for the 3-
year period ending with the close of its taxable year preceding the payment (or for such
part of the period that the foreign broker has been in existence) was effectively
connected with the conduct of a trade or business within the United States.

The prior PLR concluded that Holding Company is not a broker under § 6045 and the
regulations thereunder with respect to the sale of common shares by electing
policyholders because it is not acting as an agent or principal for them in the sale, nor 
is it responsible for paying the sales proceeds to them.  Similarly, it is not a broker with
respect to the sale of common shares by retained shareholders and has no reporting
obligation under § 6045 with respect to the sales.  Also, for the same reasons as stated
in the prior PLR, Transfer Agent is a broker with respect to the sales by retained
shareholders but has no reporting obligation because it does not meet the
circumstances of § 35a-9999-4T (A-2).  See also §§ 5f.6045-1(c)(3)(ii), which provides 
that if a broker is instructed to initiate a sale by certain “exempt recipients,” including a
bank, no return of information is required by the broker so instructed. 
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U.S. Bank is a broker because in the ordinary course of a trade or business it stands
ready to effect sales to be made by others.  Under the facts presented, it effects sales
of the shares on behalf of retained shareholders and receives the sales proceeds. 
Thus, U.S. Bank is subject to information reporting under § 6045 with respect to these
sales. 

Section 6041(a) requires, in general, that persons making payments in the course of a
trade or business to another person of fixed or determinable gains, profits, and income 
of $600 or more in any calendar year shall file a return setting forth the required
information.  . 

Holding Company and Transfer Agent will not make any payments to retained
shareholders with respect to their sales of the common shares through the assisted
sales program.  Therefore, Holding Company and Transfer Agent have no information
reporting obligation under § 6041 with respect to these sales.  

(2) Section 6042(a)(1)(A) provides, in general, that every person who makes payments
of dividends aggregating $10 or more during any calendar year shall make a return
according to the forms or regulations prescribed by the Secretary.  Section
6042(b)(1)(A) defines the term “dividend” for purposes of § 6042(a) as any distribution
by a corporation that is a dividend under section 316.  

Section 6042(b)(2) provides an exception of the term “dividend” for purposes of § 6042. 
Section 6042(b)(2)(A)(i) provides, in part, that the term dividend does not include any
distribution or payment by a foreign corporation to the extent provided in regulations.
Section 1.6042-3(b)(1) provides that the term dividend does not include any distribution
or payment by a foreign corporation if it is not engaged in business within the United
States and does not have an office or place of business or a fiscal or paying agent in
the United States.

Under the facts presented, Holding Company will make payments, through Transfer
Agent, to retained shareholders with respect to its shares of common stock.  These
payments will be made by foreign corporations within the meaning of § 6042(b)(2)(A)(i). 
Holding Company and Transfer Agent are not engaged in business within the United
States and do not have an office or place of business within the United States.  Further,
they do not have a fiscal or paying agent within the United States for purposes of
making payments in the United States with respect to the shares.  Thus, these
payments are not included within the definition of dividends for purposes of § 6042 and
are not subject to information reporting by Holding Company or Transfer Agent under
this provision.

We must also determine whether these payments are subject to information reporting
under § 6041.  Section 1.6041-1(a)(1) states, in general, that except as provided in §
1.6041-3, every person engaged in a trade or business shall make an information
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return for each calendar year with respect to payments made by him during the
calendar year in the course of his trade or business to another person of certain fixed 
or determinable amounts aggregating $600 or more.  The payments shall not include,
however, payments for which a statement is required by, or may be required under
authority of, § 6042(a).    

A statement would be required for these payments by § 6042(a) but for the exception
provided by § 1.6042-3(b)(1).  Thus, information reporting by Holding Company or
Transfer Agent is not required by § 6041 for these payments.

(3) In general, § 3406 provides that under specific conditions, a reportable payment is
subject to backup withholding requiring the payor to deduct and withhold from such
payment a tax equal to 31 percent of the payment.  A reportable payment is defined, in
part, as a payment required to be shown on a return required under §§ 6041, § 6042, 
or 6045. Since we have concluded that the payments described in (1) and (2) above are
not subject to information reporting by Holding Company and Transfer Agent, these
payments are not subject to backup withholding under § 3406 by them.  The payments
are, of course, subject to backup withholding by U.S. Bank. 

CONCLUSIONS

Based solely on the facts submitted and the representations made, we conclude that:

(1) Neither Holding Company nor Transfer Agent will be required to report under §§
6045 or 6041 U.S. Bank’s payments to United States retained shareholders of the
proceeds of the sales of their common shares through the assisted sales program.

(2) Neither Holding Company or Transfer Agent will be required to report under §§
6042 and 6041 with respect to the payments made to the retained shareholders with
respect to their shares of common stock.  

(3) The payments to described in (1) and (2) above are not reportable payments to
Holding Company and Transfer Agent under § 3406 are not subject to  backup
withholding by them.
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Caveats:

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) provides
that it may not be used or cited as precedent.  

Sincerely,

Deputy Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By                                                         
Robert A. Berkovsky
Chief, Branch 2


