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This Field Service Advice responds to your memorandum dated September 14,

1999. Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination. This document is not to be cited as precedent.
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ISSUES

Was Section VI of Notice 89-35, 1989-1 C.B. 675, which modified the “single
account” and “15-day rules” of Temp. Treas. Reg. 8 1.163-8T(c)(4)(iii)(B) still
in effect during 19947?

Under the “any account of the taxpayer” rule set out in Notice 89-35, can the
taxpayer’s loan be allocated to the subsidiary’s expenditure, and must that
subsidiary be members of taxpayer’s consolidated group?

Do the “any account” and “30-day rules” of Notice 89-35 apply to debt
refinancing as defined at Treas. Reg. § 1.163-8T(e)?

Is an intercompany loan an “investment expenditure . . . properly chargeable
to capital account” for purposes of the debt allocation rules of Treas. Reg. 8
1.163-8T?



In a disguised sale of a partner’s stock in a subsidiary, do intercompany
loans to a subsidiary, constitute capital expenditures “with respect to the
property transferred” under Treas. Reg. § 1.707-5(a)(6)(i)(C)?

In a disguised sale of a partner’s stock in a subsidiary, do capital
expenditures of the subsidiary incurred and paid by the subsidiary constitute
capital expenditures “with respect to the property transferred” under Treas.
Reg. 8 1.707-5(6)(i)(C)?

Whether the commercial paper liabilities assumed by A are “qualified
liabilities” under Treas. Reg. 8 1.707-5(a)(6)(i)(C)?

CONCLUSIONS

=

Yes.

Under Section VI of Notice 89-35 it would not be appropriate to treat the
account of a subsidiary (even if the member of the same consolidated group)
as an account of the taxpayer for purposes of the “same account” rule.

The “any account” and “30 day” rule would apply to debt refinancing
proceeds only to the extent that the proceeds are not allocable to the
repayment of the preexisting debit.

Treas. Reg. 8 1.163-8T(j)(1)(iii) applies in a very narrow context and does not
provide any authority for a broad treatment of intercompany loans.

No, however, the partners in this disguised sale are F, C and B and it is not
apparent that they loaned money to their lower-tier subsidiaries. The origin
of the funds with K, does not change this analysis.

Yes, if the capital expenditure can be traced to a contribution by the
subsidiary’s parent. If the expenditure has no relation and cannot be traced
to the liability of the parent which is assumed, then it is not a qualified
liability.

If taxpayer can show that for E and C the proceeds of the debt were
contributed to the lower-tier subsidiaries which in turn used the money on
capital expenditures, then the taxpayer may be able to establish that these
are qualified liabilities. If the taxpayer can show that for B the proceeds of
the debt were used for the acquisition of E, then the taxpayer may be able to
establish that it was a qualified liability.

FACTS

A is a limited liability company taxable as a partnership and subject to TEFRA
procedures. A was formed on or about Date 1 by B, as #1 percent partner, and D,
as #5 percent partner. B and D contributed their interests in E to A on or about
Date 2.



On or about Date 3, F, transferred stock in G, a State 1 corporation which owned a
power plant in Country 1, to A for a partnership interest. On that same date, C
transferred the stock of H, a Country 2 company which in turn owned the stock of |
and J, both Country 2 companies operating power plants in the Country 2, to A for a
partnership interest.

All partners are affiliated with K and may or may not join in the K consolidated
return. B, F and C will be referred to as Intermediate Subsidiaries. It is not clear
that F and C were the historic owners of the lower-tier subsidiaries; B in particular,
acquired its lower-tier subsidiary recently from K.

It appears that C and E subsequently contributed their respective interests in A to
B. B was then owned in the following percentages: #2 percent K, #3 percent C, #4
percent F, and #5 percent D. A assumed $1 of B’s liabilities. It is our
understanding that the Intermediate Subsidiaries assumed the liabilities in
connection with either their acquisition or their development of the lower-tier
subsidiaries. These liabilities originally were assumed by F, C and B from K.

The assumption agreements provide as follows: The assumption agreement dated
Datel, between K, A, and B provides that whereas K assigned to B, and B in turn,
assigned to A #6 shares of E, and K issued $2 of commercial paper allocated to
those shares, that B assumed the liability in connection with the transfer of shares
to A, and A then assumed the liability for the indebtedness.

The assumption agreement dated Date 4 between F and A provides that whereas F
assumed $3 in indebtedness of commercial paper issued by K and F has
transferred to A #9 shares of G, that A assumed the liability for the $3 million
indebtedness, the refinancing of the existing debt.

The assumption agreement dated Date 3 between K, C and A provides that
whereas C assumed $4 of indebtedness of commercial paper issued by K, and C
has transferred to A #7 shares of H, that A assumed the liability for the $4 million
indebtedness, the refinancing of the existing debt.

At all times, however, K remained the sole obligor of the commercial paper
obligations.

A and B participated in an initial public offering (IPO) of approximately #8 percent of
A’s partnership interests on or about Date5. The IPO was structured so that B was
offering shares that it currently held and A was offering shares in itself. B
apparently received $5 for the shares that it sold and A received $6 for the shares
that it offered. A used $1 of the proceeds to retire the commercial paper liabilities
that it had assumed and used the remainder of the proceeds to redeem D’s
partnership interest. A authorized a distribution of $7 to B on or about Date 5.



The Commissioner issued an FPAA to A on Date 6 attacking the transaction under
a disguised sale theory. The primary theory was that certain liabilities of K did not
constitute “qualified liabilities” within the meaning of § 1.707-5(a)(6)(i)(C). The
taxpayer concedes that it was a disguised sale but disputes that the liabilities were
not “qualified liabilities.”

A’s tax matters partner, B, filed a Petition for Redetermination on Date 7 in the Tax
Court.

LAW AND ANALYSIS

Issue 1

Treas. Reg. § 1.707-5(a)(6)(i)(C) indicates that for purposes of the disguised sale
analysis, a liability that is assumed or taken subject to by a partnership in
connection with a transfer of property to the partnership is a qualified liability if the
liability is allocable under the rules of Treas. Reg. 8 1.163-8T to capital
expenditures with respect to the contributed property. A qualified liability has
preferential tax treatment to an ordinary liability. Under the facts of the present
case, the Intermediate Subsidiaries have contributed stock in corporate subsidiaries
to A. Taxpayer has raised the argument that the liability represented by the
commercial paper is allocable to capital expenditures within the lower-tier
subsidiaries contributed to A.

Treas. Reg. 8 1.163-8T of the temporary regulations provides rules for determining
the character of interest expense for purposes of sections 163(d), 163(h) and 469.
Treas. Reg. 8 1.163-8T(c)(1) provides that debt is allocated to expenditures in
accordance with the use of the debt proceeds. Treas. Reg. 8 1.163-8T(c)(4)(iii)(B)
provides, among other things, that a taxpayer may treat any expenditure made from
an account within 15 days after debt proceeds are deposited in such account as
made from such proceeds. Treas. Reg. 8 1.163-8T(c)(5)(i) provides a similar rule
with respect to debt proceeds received in cash.

Section VI of Notice 89-35, 1989-1 C.B. 675, (which expands the guidance
contained in Notice 88-20, 1988-1 C.B. 487, and Notice 88-37, 1988-1 C.B. 522)
modified the single account and 15-day rules to provide that in the case of debt
proceeds deposited in an account, taxpayers may treat any expenditure made from
any account of the taxpayer, or from cash, within 30 days before or 30 days after
debt proceeds are deposited in any account of the taxpayer as made from such
proceeds to the extent thereof. Section Il of Notice 89-35 provides that taxpayers
may rely on the guidance with respect to debt proceeds received in cash or
deposited in an account after December 31, 1987, and on or before the date on
which further guidance is published. To date, no further guidance under Treas.



Reg. § 1.163-8T has been published. Therefore, Section VI of Notice 89-35 was
still in effect during 1994.

Issue 2

It does not appear to be appropriate to allocate a liability of a taxpayer to a
subsidiary’s expenditure under the “any account of the taxpayer” rule. Specifically,
the debt of the corporate parent should not be allocated to expenditures paid out of
a subsidiary’s bank account. Section VI of Notice 89-35 provides considerable
freedom to taxpayers in determining the proper tracing of debt proceeds. In
particular, Notice 89-35 modifies the general rule of Temp. Treas. Reg. § 1.163-
8T(c)(4)(ii)(B) to provide that the debt proceeds may be allocated to an expenditure
out of any account of the taxpayer made within 30 days before or after the
proceeds are deposited in an account of the taxpayer. However, this freedom does
not extend to permit the loan proceeds of one taxpayer (K) to be allocated to the
expenditures of other taxpayers (the Intermediate Subsidiaries).

The taxpayer has apparently represented that the proceeds of the commercial
paper were either lent or contributed to the Intermediate Subsidiaries by K.
Therefore, the only expenditure that the proceeds of the commercial paper may be
traced to under Treas. Reg. § 1.163-8T and Notice 89-35 would be the use that K
made of the proceeds. That is, the proceeds of the loans may be traced to either
intra-company loans or capital contributions to Intermediate Subsidiaries.

To the extent that K lent the proceeds to the Intermediate Subsidiaries, the
Intermediate Subsidiaries would have obtained debt proceeds that could
conceivably be traced to capital contributions to the lower-tier subsidiaries. In such
a case, the Intermediate Subsidiaries could presumably refinance their obligation to
K by assuming K'’s obligation under the original commercial paper. If A then
assumed the Intermediate Subsidiaries’ obligations under the commercial paper
when it received the contributions of the interests in the lower-tier subsidiaries, then
it is theoretically possible that the assumed liability under the commercial paper
could be traced to capital expenditures with respect to the contributed property.
Assuming, the Intermediate Subsidiaries did not contribute the original loan
proceeds to the lower-tier subsidiaries, but rather loaned the money to the
subsidiaries, such intercompany loans would not be considered capital
expenditures.

Issue 3

District Counsel essentially asks whether a new debt can be traced to the
repayment of an old debt so that the refinancing rules apply. The “any account”
and “30-day rules” of Notice 89-35 apply to debt refinancing as defined in Treas.
Reg. 8 1.163-8T(e) in a limited manner.



Treas. Reg. § 1.163-8T(e)(1) specifically indicates that to the extent proceeds of
any debt (the “replacement debt”) are used to repay any portion of a debt, the
replacement debt is allocated to the expenditures to which the repaid debt was
allocated. The amount of replacement debt allocated to any such expenditure is
equal to the amount of debt allocated to such expenditures that was repaid with
proceeds of the replacement debt. To the extent proceeds of the replacement debt
are used for expenditures other than repayment of a debt, the replacement debt is
allocated to expenditures in accordance with the rules of this section. These
provisions indicate that a taxpayer only has flexibility to allocate the amount of the
replacement debt that is not used to repay the original debt. Treas. Reg. § 1.163-
8T(e)(1) does not permit any flexibility in the allocation of the portion of the
replacement debt that is used to repay the original debt; that portion must be
allocated to the expenditures that the original debt was allocated to.

An additional issue has arisen as to whether a debt incurred within 30 days of the
repayment of a preexisting debt may be treated as a refinancing within the meaning
of Treas. Reg. 8 1.163-8T(e) of the original debt. Assuming the proper tracing can
be shown, it appears appropriate to treat the new debt as a refinancing of the
original debt. There is no indication in Treas. Reg. 8 1.163-8T(e) that a refinancing
for tracing purposes must be a formal refinancing (that is an arrangement where
proceeds of a replacement debt are conveyed directly to retire a pre-existing debt).
Treas. Reg. 8 1.163-8T(e)(1) merely states that:

To the extent proceeds of any debt (the “replacement debt”) are used
to repay any portion of a debt, the replacement debt is allocated to the
expenditures to which the repaid debt was allocated.

This general statement only requires that the taxpayer be able to trace the
proceeds of the replacement debt to an expenditure to repay the original debt. In
the absence of any indication to the contrary, it should be presumed that the normal
rules of Treas. Reg. § 1.163-8T (as augmented by Notice 89-35) would be used to
determine whether the proceeds of the replacement debt can be traced to a
repayment of the original debt. Therefore, a taxpayer could treat replacement debt
as a refinancing of an original debt if the proceeds of the replacement debt could
be traced to a repayment within 30 days (out of any account) of the original debt.

Issues 4, 5, and 6

Advice has been requested on the proper interpretation of Treas. Reg. § 1.163-
8T(j)(21)(iii). That section indicates, in part, that:

[A]n expenditure to make a loan is treated as an expenditure properly
chargeable to capital account with respect to an asset, and for



purposes of paragraph (j)(1)(i)(A) of this section any repayment of the
loan is treated as a disposition of the asset.

Because Treas. Reg. 8§ 1.707-5(a)(6)(i)(C) refers to a liability that is allocable to
capital expenditures, the theory has been advanced that Treas. Reg. § 1.163-
8T(j)(1)(iii) mandates that intercompany loans be treated as capital expenditures.
This does not appear to be the proper interpretation of Treas. Reg. § 1.163-
8T(j)(1)(iii). Treas. Reg. 8 1.163-8T(j)(1) addresses the reallocation of debt when
the debt had been allocated to a capital expenditure. In particular, when an asset
Is sold, any debt that had been allocated to that asset must be reallocated when the
proceeds of the disposition are used for another expenditure. The language of
Treas. Reg. 8§ 1.163-8T(j)(1)(iii) must be viewed in this context, that is debt
proceeds that are in turn used to make a loan must be reallocated when the loan is
repaid. Treas. Reg. 8 1.163-8T(j)(1)(iii) cannot be relied upon for any broader
authority as to the nature of intercompany loans.

Intercompany loans to a subsidiary should not constitute capital expenditures “with
respect to the property transferred” under Treas. Reg. 8 1.707-5(a)(6)(i)(C).
However, the partners in this disguised sale are F, C and B and it is not apparent
that they loaned money to their lower-tier subsidiaries. The origin of the funds with
K, does not change this analysis.

Capital expenditures of the subsidiary incurred and paid by the subsidiary constitute
capital expenditures “with respect to the property transferred” under Treas. Reg. 8
1.707-5(6)(i)(C), but only if the capital expenditure can be traced to a contribution
by the subsidiary’s parent. If the expenditure has no relation and cannot be traced
to the liability of the parent which is assumed, then the liability is not a qualified
liability.

Issue 7

The question of whether these liabilities constituted qualified liabilities necessarily
turns upon the determinations outlined above. If the Intermediate Subsidiaries
contributed rather than lent money to their lower-tier subsidiaries, then the assumed
liability could be traced to capital expenditures with respect to the contributed
property. However, if the Intermediate Subsidiaries loaned money to their lower-tier
subsidiaries, then this type of intercompany loan would not be a capital expenditure
and taxpayer would not have satisfied the tracing rules of Treas. Reg. 8§ 1.163-8T.
Moreover, even if the Intermediate Subsidiaries can show that the money was
contributed to the lower-tier subsidiaries, B must also trace the proceeds of the
replacement debt, albeit, within the confines of the 30 day rule. Itis B’s burden to
show how the Intermediate Subsidiaries used the proceeds of the loans.



Alternatively, we believe this transaction may be viewed in ways that reach results
more in accord with the substance of the transaction, (such as the transfer of the
#8 percent interest to the public partners). We look forward to working further with
you to develop this substance over form approach.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

Please call if you have any further questions.

By:

PATRICK PUTZI

SPECIAL COUNSEL
(NATURAL RESOURCES)
PASSTHROUGHS & SPECIAL
INDUSTRIES BRANCH

FIELD SERVICE DIVISION



