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Dear Sir or Madam

This is in reference to your letter of Septenber 10, 1999,
requesting certain rulings wwth regard to nodification of B's
grant program

B is exenpt under section 501{c) (3) of the Code and is
classified as a private foundation under section 509(a).

3 was funded by D which is substantial contributor and
di squalified person with respect to B under section 4946 of the
Code. D works closely with B to fund, from B assets, deserving
charitable projects in those areas where D has a presence or
interest. D perforns a nunber of functions in the solicitation
and review of grant proposals at no charge to B. Through its
many enpl oyees worl dwi de and building upon its strong history as
a community |eader and supporter of philanthropy, D is able to
enrich the charitable grantmaking of B to a degree which could
not otherwi se be possible with existing B resources.

B is proposing to nodify its C program to begi n making
charitable grants to smaller foreign charitable organizations.
Under the program C accepts grant applications in the anount of
one dollar to one mllion dollars. The C program does not have

any specific grant application form but does require that the
grant proposal beless than five single-spaced pages.

Neither D nor any D enployee is permtted to obtain any
personal benefit fromthe grants. Funds f rom the grants cannot
be used to purchase any goods or services fromnp.

As contemplated under the program the Chief Oficer of the

foreign charity applicant submts an application. 1f availabie,
t he foreign charity includes an Affidavit for BEquivalency
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Determ nation which conplies with section 53.4945-5{a) (5) of the
regul ati ons and Rev. Proc. 92-94, 1992-2 C B. 507. For those
organi zations that do not furnish an Affidavit for Equival ency

Determ nation, the grant approval board will require
"expenditure responsibility" with respect to the grant. A
designated enployee of D will be involved in nonitoring the
grant.

In many foreign countries, the need for charitable support
is great and the charitable benefits produced by what would be
consi dered even nobdest grants here in the United States are often

dramati c. However, in many of these sane countries, the
charitable regulatory infrastructure that is common in the United
St at es does not exi st. The | ack of such an infrastructure

conplicates conpliance with U S tax |aws. Accordi ngly, rather
than reject many such grant applications out of hand, B desires
to exercise expenditure responsibility as appropriate.

The exercise of expenditure responsibility in such cases is
guite challenging and B has already taken into account nany of
t hese concerns. For exanple, in some foreign countries where
grants would be made, the foreign charitable organization may not
have a bank account and the |ocal banking environment may be
quite primtive. In other situations, making requests directly
to external suppliers, such as contractors, may carry with it the
taint of "corruption"” or disguised "kickbacks". In both these
cases, grant paynents will be nade directly to the foreign
charity. In cases where the econom c environnent is more stable,
B will consider the reconmendation of D s enployee(s) and nake
paynents directly to the foreign service or equi pment supplier

D s designated enployee involvenment is crucial in
investigating the legitimacy of the foreign charity and its
prograns. D s enployee is aware of local cultural norns and is
attuned to the needs of B to avoid the appearance of corruption
or inpropriety.

The proposed witten grant conmmtnment for grants from B
under the C program includes an agreenent by the grantee to repay
any portion of the grant not used for grant purposes; to submt
full and conplete annual reports on the manner in which the funds
are spent and the progress nade in acconplishing the purposes of
the grant; to maintain records of receipts and expenditures and
to make, its books and records available to the grantor at
reasonable times; and not to use any of the funds; to carry on
propaganda, Or otherwise tO attempt to influence legislation; to
i nfluence the outcome of any specific public electicn, or to
carry on , directly or indirectly, any voter regi sty at 1on drive;

L o make any grant whi ch does not compl vy W th t ne individual  ogrant
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requi rement of section 4945(d) (3) of the Code or the organization
grant requirenents of section 4945(d) (4); or, to undertake any
activity for any noncharitabl e purpose. The witten agreenent

al so specifies the purposes of the grant.

B wll retain records indicating the follow ng: the nane and
address of the grantee; the date and anmount of the grant; the
purpose of the grant; the anobunts spent by the grantee (based
upon the most recent report received from the grantee); whether
the grantee has diverted any portion of the funds (or the incone
therefromin the case of an endownent grant) from the purpose of
the grant (to the know edge or the grantor); the dates of any
reports received fromthe grantee; and, the date and results of
any verification of the grantee's reports.

Section 501{c) (3) of the Code provides for the exenption
from federal incone tax of organizations organized and operated
exclusively for charitable and educational purposes.

Section 509(a) (1) of the Code defines private foundation as
a donestic or foreign organi zation described in section 501(c) (3)
ot her than an organization described in section 170(b) (1) (A
(other than in clauses (vii) and (viii)).

Section 4942 of the Code inposes an excise tax on a private
foundati on unless the foundation annually makes qualifying
distributions equal to at least 5% of the fair nmarket val ue of
1t.s assets.

Section 4942(g) (1) of the Code provides that the term
"qualifying distributions" nmeans any anount paid to acconplish
one or nore of the charitable purposes described in section
170 (c) (2)(B) other than contributions to a controlled
organi zation or a private nonoperating foundation

Section 53.4942(a)-3(a) (6) of the Foundation and similar
Excise Taxes Regulations provides that if a distribution is to a
foreign organi zati on which does not have a ruling or
determnation letter from the Internal Revenue Service stating
that 1t is an organi zation described in section 509(a) (I), (2) or
(3)of the Code, then the grantor private foundation nmay nake a
good faith determnation that the grantee organization is an
organization described in section 509(a)(l), (2) or (3) of the
Cod e

Section 4945 of the Code provides for the inposition of
raxes on each taxable expenditure of a private foundation
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Section 4945(d) (4) of the Code requires that any anount paid
by a private foundation to any organization (other than a public
charity) will be deemed a taxable expenditure unless the private
foundation exercises expenditure responsibility.

Section 4945(h) of the Code provides that the expenditure
responsibility referred to in subsection (d) (4} nmeans that the
private foundation is responsible to exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures to see that the grant is
spent solely for the purpose for which nmade; to obtain full and
conplete records fromthe grantee on how the funds are spent;
and, to make full and detailed reports with respect to such
expenditures to the Secretary.

Section 53.4945-5(b) of the regulations provides that a
private foundation will be deemed to be exercising expenditure
responsibility with respect to a grant where it conducts a pre-
grant inquiry to obtain reasonable assurance that the grantee of
the funds will use them for the proper purposes. Mor eover
section 53.4945-5(b) (31 of the regulations requires the grantee
to execute a witten agreenent specifying the purposes of the
grant and promsing to use all of the funds received fromthe
private foundation for the purposes stated in the agreenent and
to return all funds not so used; to submt a full and conplete
financial report to the private foundation once a year; to
mai ntai n adequate books and records to be nmade avail able for
i nspection by the private foundation; and not to use any of the
funds to influence |legislation, carry on propaganda or
participate in political elections.

Section 53.4945-6(c) (1) of the regulations provides that a
private foundation may not make a grant to an organi zati on not
described in section 501(c) (3) unless the nmaking of the grant
itself constitutes a direct charitable act or a program rel ated
i nvestnent; or through conpliance with section 53.4945-6(c) (2) of
the regul ations, the grantor is "reasonably assured" that the
grant will be used for purposes described in section 170(c) (2} (B)
of the Code. Section 170 (¢) (2) (B) of the Code specifies purposes
including religious, charitable, scientific and educational.

Section 53.4945-6(c) (2) of the regulations provides that a
private foundation may be "reasonably assured" that the grant
will be used for purposes under section 170{c) {2) (B) of the Code
only if the grantee agrees and subsequently does maintain the
funds in a separate fund dedicated to purposes described under
section 170 (c) (2) (B) of the Code.

Section 53.4945-5(a) (%) of the regulations provides that 1f
a private foundation makes a grant to a foreian organizat ion
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whi ch does not have a ruling or determination letter fromthe
Internal Revenue Service stating that it is an organization
described in section 509(a)(l), (2) or (3) of the Code, such
grant will not be treated as a grant made to an organi zation

ot her than an organi zation described in section 509(a) (1), (2) or
(3) of the Code if the grantor private foundation has nade a good
faith determ nation that the grantee organization is an

organi zati on described in section 509(a) (1), (2} or (3) of the
Code. Such a "good faith determ nation” ordinarily will be

consi dered as nmade where the determ nation is based on an
affidavit of the grantee organization or an opinion of counsel of
the grantor or the grantee that the grantee is an organization
described in section s09(a) (1), (2) or (3) of the Code. Such an
affidavit or opinion nmust set forth sufficient facts concerning

t he operations and support of the grantee to enable the Interna
Revenue Service to determine that the grantee would likely
qualify as an organization described in section s09(a} (1), (2),
or (3) of the Code.

Rev. pProc. 92-94, 1992-2 C.B. 507, describes a safe harbor
process by which a private foundation manager can exercise
reasonabl e judgment under section 4945(d) of the Code concerning
a grant to a foreign grantee organization that |acks a
determnation letter fromthe Internal Revenue Service that it is
exenpt under section 501(c) (3) and is not a private foundation
under section 509(a) (1), (2) or (3) of the Code.

Section 5.04 of Rev. Proc. 92-94 provides that, before
making a grant to a foreign grantee organization that has no
Internal Revenue Service determination letter as to its status
under sections 501 (c) (3} and 509(a) (1)} of the Code, the grantor
foundation can obtain an affidavit, signed by an grantee officer,
explaining that the grantee is organized and operated for such
exenpt purposes. The grantee's affidavit must include a
description or its activities, a copy of its organizing
docunments, and information to show its dedication of incone and

assets to exenpt purposes, its lack of any proprietary or private
interests, its dissolution only for exenpt purposes, I1ts |ack of
nore than insubstantial influencing of legislation, its |ack of

participation in any political canpaigns, its absence of contro
by any other organization for any nonexenpt purposes, and its
financial data as to any relevant public financial support.

Rev. Rul. 71-460, 1971-2 C. B. 231 holds that an activity
which s charitable within the meaning of section s01(c) (3), if
carried on in the United States, would also be a charitable
activity if carried on in foreign country.
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Based upon the above facts, we have determ ned that the
di stributions under the C program will be qualifying
distributions by B under section 4942(g) of the Code. The
information submtted indicates that the grants fromB to the
foreign charities are intended to be used to acconplish one or
nore of the charitable purposes described in section
170{(c) (2) (BY, and are not contributions to a controlled
organi zation or a private nonoperating foundation. That the
charitable activity of B will be conducted in a foreign country
does not change the fact that these grants are considered to be
qual i fying distributions. Rev. Rul. 71-460, 1971-2 C. B. 231
specifically holds that an activity which is charitable within
t he nmeaning of section 501(c) (3), if carried on in the United
States, would also be a charitable activity if carried on in a
foreign country. Moreover, the information provided indicates
that B will have in place guidelines and neasures which wll
allow B to be reasonably assured that the grants will be used by
the foreign charity for charitable purposes within the neaning of
sections 501 (<) (3) and 170 (c) (2) {B) of the Code.

W have also determned that the distributions under the C
program will not be taxable expenditures by B under section
4945(d) of the Code. The information submtted indicates that B
has taken adequate steps to ensure that the grants will be used
by these foreign charities for their intended charitable purpose.
First, under B s guidelines and procedures, where the foreign
charity can avail itself of the equivalency letter process, the
foreign charity is required to do so, and must satisfy the
requi renments set forth in sections 53.4945-5(a) (5) of the

regul ations and Rev. Proc. 92-94. Second, if the foreign
charities cannot avail thenselves of the "qualified affidavit”
procedure under Rev. Rul. 92-94, then B will exercise expenditure

responsibility in accordance with the terms of C s program

gui del i nes and procedures. C s program gui delines and procedures
require that these foreign charities provide specific information
through the grant application and the grant agreenment which
allows B to exercise the requisite expenditure responsibility as
requi red under section 53.4945-5(b) of the regulations.

Accordingly, based on the information furnished, w rule as
foll ows:

1. Distributions under the C progr-amw || be qualifying
distributions by B under section 4942(g) of the Code.

2 Distributions under the C program wi 11 not be taxable
expenditures by B under section 4945(d) of the Code.
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We are informng the TE/GE office of this action.
Please keep a copy of this ruling with your pernmanent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

e atol V. Sook
Cerald V. Sack

Manager, Exenpt Organizations
Goup 4
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