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Dear Mr. :

Thii is in response to a letter dated June 30, 1999, as supplemented by letter dated October 8,
1999, submitted on your behalf by your authorized representative requesting rulings  regarding the
tax treatment of the transaction described below. The following facts and representations were
submitted in support of your request.

Decedent died on October 28, 1996. At the time of Decedent’s death, he owned IRA A and
designated his Surviving Spouse as the beneficiary of IRA A. The Surviving Spouse withdrew the
assets in the IRA on February 11, 1997, and redeposited into IRA A a portion of the assets on
April 3, 1997, less than 60 days abler the day of withdrawal. Based on the facts and
representations submitted, you request the following rulings that:

(1) the Surviving Spouse was the distributee of IRA A as that terms is used in section 408 of
the Internal Revenue Code (the “Code”);

(2) IRA A is not an inherited IRA under section 408(d)(3)(C);

(3) the withdraw and redeposit of the assets in IRA A constituted a partial spousal rollover
under Code sections 408(d)(3)(C) and (D); and
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(4) neither the estate of the Decedent nor the Surviving Spouse is required to include in gross

income for the year of the withdrawal the portion of the proceeds of IRA A which was timely
rolled over into IRA A.

With respect to your ruling  requests, section 408(d)( 1) of the Code provides that except as
otherwise provided, any amount paid or diibuted from an IRA is includible  in gross income by
the distributee.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that paragraph (1) does not apply to any amount
paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account is maintained if
the entire amount received is paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the
60”’  day afkr the day on which the payment is received.

Section 408(d)(3)(C) of the Code provides that in the case of an inherited IRA, the rollover
provisions of section 408(d)(3)(A) do not apply to any amount received by a beneficiary Tom
such an IRA account.

Section 408(d)(3)(C) of the Code further provides that an IRA is treated as inherited if the
individual for whose benefit the IRA is maintained acquired such account by reason of the death
of another individual, and such individual was not the surviving spouse of such other individual.

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides that a portion of the amount received from an IRA
may be paid into an IRA ifthe requirements of section 408(d)(3)(A) are otherwise satisfied.

In this case, the sole beneficiary of IRA A was the Surviving Spouse of the Decedent. In
1997, the Surviving Spouse received a distribution of the IRA A account balance, and within 60
days of the date of withdrawal, rolled over into IRA A a portion of her distribution. Since Code
section 408 does not preclude a rollover  of an IRA distribution into the same IRA l?om  which the
distribution was made, we conclude as follows:

(1) the Surviving Spouse was the distributee of IRA A, as that term is used in Code section
408;

(2) IRA A is not an inherited IRA under section 408(d)(3)(C);

(3) the redeposit of a portion of the proceeds into IRA A within 60 days l?om  the day of
withdrawal constituted a partial spousal rollover under sections 408(d)(3)(C) and (D); and

(4) neither the estate of the decedent nor the Surviving Spouse is required to include in gross
income in the year of the withdrawal the portion of the proceeds from IRA A that was timely
rolled over into IRA A.

The above rulings are based on the assumption that IRA A is a valid IRA under section 408 of
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the Code at all times relevant to the transaction.

The above rulings are directed only to the taxpayer who requested them. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. A copy of this
ruling is being sent to your authorized representative in accordance with a power of attorney on
file in this office.

Sincerely yours,

(sigi)&j Johll  SwiiCTl

John Swieca
Manager, Employee Plans
Technical Group 1
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