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Re: Revised Schedule of Ruling Amounts
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District

Fund

Dear

This letter responds to the request of Taxpayer, dated March 9, 1999, and
supplemental information that was submitted by your authorized representative on
behalf of Taxpayer. Taxpayer is requesting a revised schedule of ruling amounts
pursuant to section 1.468A-3(i)(1)i) of the Income Tax Regulations as the date was
changed when the Plant will no longer be included in Taxpayer’s cost of service for
ratemaking purposes. The Taxpayer was previously granted a revised schedule of
ruling amounts on October 6, 1994. Information was submitted pursuant to

section 1.468A-3(h)(2).
The facts as represented by Taxpayer are as follows:

Taxpayer files a consolidated federal income tax return with its Parent. Taxpayer

directly owns of the Plant, which is situated in Location. The Utility, which is
under the jurisdiction of Commission B, purchases of the electrical
output of the Plant, with the remaining purchased by the retall

customers of Taxpayer, which is under the jurisdiction of Commission A. After
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sales made to Utility have been deregulated and, therefore, there is
no longer a cost of service for ratemaking purposes. Taxpayer is under the audit
jurisdiction of the District Director of the District, The Plant began commercial operation
on The Plants operating license expires on The
Plant was shut down on and was offline permanently on

The method of decommissioning the Plant is prompt

removal/dismantling. Decommissioning costs are based on a site-specific nuclear
decommissioning study.

The total estimated cost of decommissioning the Plant is

of which is attributable to the Taxpayer and to the
Utility. This estimated cost escalated at a rate of annually results in a future
cost for the Plant of Of this future cost,
is attributable to the Taxpayer and is

attributable to the Utility.

Commission A in provided for decommissioning
costs of Commission A in provided for
decommissioning costs of for the years , and

Commission B in provided for a decommissioning cost of

As of

and thus there is

For both commissions the funding period and level funding limitation period begins
on The assumed after-tax rate of
return to be earned on the assets of the Fund is

As elected in previous schedules of ruling amounts, the Taxpayer calculated the
qualifying percentage pursuant to section 1.468A-8(b)(iii) of the regulations to be
The qualifying percentage is based on the percentage of depreciation
costs with respect to the Plant that remains to be recovered for ratemaking purposes as
of

At the present time there are no proceedings pending before either commission that
may result in an increase or decrease in the amount of decommissioning costs to be
included in Taxpayer’'s cost of service for ratemaking purposes.

Section 468A(a) of the Code provides that a taxpayer may elect to deduct the

amount of payments made to a qualified nuclear decommissioning fund. However,
section 468A(b) limits the amount paid into the fund for any tax year to the lesser of
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the amount of nuclear decommissioning costs allocable to the fund
which is included in the taxpayer’s cost of service for ratemaking purposes for the tax
year or the ruling amount applicable to this year.

Section 468A(d)(1) of the Code provides that no deduction shall be allowed for any
payment to the nuclear decommissioning fund unless the taxpayer requests and
receives from the Secretary a schedule of ruling amounts. The “ruling amount” for any
tax year is defined under section 468A(d)(2) as the amount which the Secretary
determines to be necessary to fund that portion of nuclear decommissioning costs
which bears the same ratio to the nuclear power plant as the period for which the fund
is in effect bears to the estimated useful life of the plant. This term is further defined to
include the amount necessary to prevent excessive funding of nuclear
decommissioning costs or funding of these costs at a rate more rapid than level
funding, taking into account such discount rates as the Secretary deems appropriate,

Section 468A(g) of the Code provides that a taxpayer shall be deemed to have
made a payment to the nuclear decommissioning fund on the last day of the tax year if
the payment is made on account of this tax year and is made within 2 1/2 months after
the close of the tax year.

Section 1.468A-1(a) of the regulations provides that an eligible taxpayer may elect to
deduct nuclear decommissioning costs under section 468A of the Code. An “eligible
taxpayer”, as defined under section 1.468A-1(b)(1), is a taxpayer that has a qualifying
interest in a nuclear power plant. As defined under section 1.468A-1(b)(2), a “qualifying
interest” is, among other things, a direct ownership interest, including an interest held
as a tenant in common or joint tenant.

Section 1.468A-2(b)(1) of the regulations provides that the maximum amount of
cash payments made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund during any
tax year shall not exceed the lesser of the cost of service amount applicable to the
nuclear decommissioning fund for such tax year; or the ruling
amount applicable to the nuclear decommissioning fund for such tax year.

Section 1.468A-3(a)(1) of the regulations provides that, in general, a schedule of
ruling amounts for a nuclear decommissioning fund is a ruling specifying annual
payments that, over the tax years remaining in the “funding period” as of the
date the schedule first applies, will result in a projected balance of the nuclear
decommissioning fund as of the last day of the funding period equal to (and in no event
more than) the “amount of decommissioning costs allocable to the fund.”

Section 1.468A-3(a)(2) of the regulations provides that, to the extent consistent with
the principles and provisions of this section, each schedule of ruling amounts shall be
based on the reasonable assumptions and determinations used by the applicable public
utility commission in establishing or approving the amount of decommissioning costs to

7




~4- 200010047

PLR-106142-99

be included in the cost of service for ratemaking purposes. Under section
1.468A-3(a)(3), the Internal Revenue Service shall provide a schedule of ruling
amounts identical to the schedule proposed by the taxpayer, but no such schedule shall
be provided by the Service unless the taxpayer’'s proposed schedule is consistent with
the principles and provisions of this section.

Section 1.468A-3(b)(1) of the regulations provides that the ruling amount, specified
in a schedule of ruling amounts, for any tax year in the level funding limitation period
shall not be less than the ruling amount specified in such schedule for any earlier tax
year. Under section 1.468A-3(b)(2), the level funding limitation period begins on the
first day of the first tax year for which a deductible payment is made to the nuclear
decommissioning fund and ends on the last day of the tax year that includes the
estimated date on which the nuclear power plant will no longer be included in the
taxpayer’s rate base for ratemaking purposes.

Section 1.468A-3(b)(4) of the regulations provides that the ruling amount for the last
tax year in the level funding limitation period may be less than the ruling amount for any
earlier tax year if the public utility commission assumes that decommissioning costs will
be included in the cost of service for only a portion of the last tax year. This smaller
ruling amount, however, may not be less than the amount that bears the same
relationship to the ruling amount for the preceding tax year as the period for which
decommissioning costs will be included in cost of service for the last tax year
bears to one year.

Section 1.468A-3(d)(1) of the regulations provides that the amount of
decommissioning costs allocable to a nuclear decommissioning fund is the taxpayer’s
share of the total estimated cost of decommissioning the nuclear power plant multiplied
by the qualifying percentage.

Section 1.468A-3(d)(2) of the regulations provides that, in general, the total
estimated cost of decommissioning a nuclear power plant is the reasonably estimated
cost of decommissioning used by the applicable public utility commission in establishing
or approving the amount of these costs, to be included in cost of service for ratemaking
purposes.

Section 1.468A-3(d)(3) of the regulations provides that a taxpayers share of the total
estimated cost of decommissioning a nuclear power plant equals the total estimated
cost of decommissioning such plant multiplied by the taxpayer’s qualifying interest
in the plant.

Section 1.468A-3(f)(1) of the regulations provides that if two or more public utility
commissions establish or approve rates for electric energy generated by a single
nuclear power plant, then the schedule of ruling amounts shall be separately
determined pursuant to the rules of sections 1.468A-3(a) through (e) for each public
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utility commission that has determined the amount of decommissioning costs to be
included in the cost of service for ratemaking purposes for this plant. Under section
1.468A-3(f)(2), this separate determination shall be based on the reasonable
assumptions and determinations used by the relevant public utility commission and
shall take into account only that portion of the total estimated cost of decommissioning
that is properly allocable to the ratepayer whose rates are established or approved by
the public utility commission. According to section 1.468A-3(f)(3), the ruling amounts
for any tax year is the sum of the ruling amounts for such tax year determined under the
separate schedules of ruling amounts.

PLR-106142-99

Section 1.468A-3(g) of the regulations provides that the Internal Revenue Service
shall not provide a taxpayer with a schedule of ruling amounts for any nuclear
decommissioning fund unless the public utility commission that establishes or approves
the rates for electric energy generated by the plant has determined the amount of
decommissioning costs to be included in the taxpayer’s cost of service for ratemaking
purposes and has disclosed the after-tax rate of return and any other assumptions and
determinations used in establishing or approving the amount.

Section 1.468A-3(i)(1)(iii) of the regulations provides that a taxpayer is required to
request a revised schedule of ruling amounts for a nuclear decommissioning fund if (A)
any public utility commission that establishes or approves rates for the furnishing or
sale of electric energy generated by a nuclear power plant to which the nuclear
decommissioning fund relates: increases the proposed period over which the
decommissioning costs of the nuclear power plant will be included in cost of service for
ratemaking purposes; adjusts the estimated date on which the nuclear power plant will
no longer be included in the taxpayer’'s rate base for ratemaking purposes; or reduces
the amount of decommissioning costs to be included in cost of service for any tax year;
and (B) the taxpayer’s most recent request for a schedule of ruling amounts did not
provide notice to the Service of such action by any public utility commission.

Section 1.468A-8(b)(7)(iii}(A) and (C) of the regulations provides that where a
taxpayer files a request for a schedule of ruling amounts for the nuclear
decommissioning fund maintained with respect to the nuclear power plant on or before
June 3, 1988, the qualifying percentage equals the percentage of original depreciation
costs (determined without regard to capitalized decommissioning costs) with respect to
the nuclear power plant that remains to be recovered for ratemaking purposes as of the
first day of the taxable year that includes July 18, 1984. Original depreciation costs with
respect to a nuclear power plant include only those costs that were taken into account
in determining the amount of depreciation with respect to such plant in the first
ratemaking proceeding in which such depreciation was treated as a cost of service.

We have examined the representations and data submitted by your authorized
representative in relation to the requirements set forth in the Code and the regulations,
Based solely on these representations of the facts, we reach the following conclusions:
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1. The Taxpayer has a qualifying interest in the Plant and is, therefore, an
eligible taxpayer under section 1.468A-1(b)(1) and (2) of the regulations.

2. For the tax year Commissions A and B have permitted the amount
of decommissioning costs to be included in Taxpayer’'s cost of service for
ratemaking purposes as required by section 1.468A-3(g) of the
regulations. For the tax years Commission A has
permitted the amount of decommissioning costs to be included in
Taxpayer’'s cost of service for ratemaking purposes as required by
section 1.468A-3(g).

3. The Taxpayer, as one of the owners of the Plant, has calculated its share
of the total decommissioning costs under section 1,.468A-3(d)(3) of the
regulations.

4, The maximum amount of cash payments made (or deemed made) to the

nuclear decommissioning fund during any tax year is restricted to the
lesser amount of the decommissioning costs applicable to such fund or
the ruling applicable to this fund, as set forth under

section 1.468A-(2}{b)(1) of the regulations.

5. Taxpayer has calculated the qualifying percentage pursuant to section
1.468A-8(b)(7)(iii) of the regulations to be

Based on the above determinations, we conclude that, subject to the provisions of
section 1.468A-2(f) of the regulations, the Taxpayer's proposed schedule of ruling
amounts in regard to the Department satisfy the requirements of section 468A of the
Code.

APPROVED SCHEDULE OF RETAIL RULING AMOUNTS
COMMISSIONS A AND B
TAX YEARS

YEAR A B TOTAL

EACH YEAR

THROUGH
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Approval of the schedule of ruling amounts is contingent on there being no change
in the facts and circumstances, known or assumed, at the time the current ruling is
issued. If any of the events described in section 1.468A-3(i){1)(iii) of the regulations
occur in future years, the Taxpayer must request a review and revision of the schedule
of ruling amounts. Generally, the Taxpayer is required to file such a request on or
before the deemed payment deadline date for the first tax year in which the rates
reflecting such action became effective. When no such event occurs, the Taxpayer
must file a request for a revised schedule of ruling amounts on or before the deemed
payment deadline of the 10th tax year following the close of the tax year in which the
most recent schedule of ruling amounts were received.

The approved schedule of ruling amounts is relevant only to those payments made
to the Fund. Payments allocable to any funds other than the Fund, cannot qualify for
purposes of the deduction under the provisions of section 468A of the Code. As stated
earlier, pavments made to such Fund can gualify onlv to the extent that thev do not
exceed the lesser of the decommissioning costs applicable to such Fund or the ruling
amounts applicable to this Fund in the tax vear.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to the power of attorney on file with this office a copy of this letter is being
sent to your authorized representatives. Pursuant to section 1.468A-7(a) of the
regulations, a copy of this letter must be attached (with the required Election Statement)
to the Taxpayer's Federal income tax return for each year in which the Taxpayer claims
a deduction for payments made to the Fund.

Sincerely yours,

/Zﬁ C - 7;7«! hasL

PETER C. FRIEDMAN

Assistant to the Chief

Branch 6

Office of Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)
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