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This Field Service Advice follows up our telephone conversation on
November 18, 1999.  Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals
and is not a final case determination.  This document is not to be cited as
precedent.

LEGEND

Taxpayer =                                                                                                      
                                 

Year A =        

Year B =        

Year C =        

Year D =        

Year E =        

The Appendix to this memorandum sets out language as we discussed for
your use in preparing a notice of proposed adjustments with respect to the above-
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referenced Taxpayer.  If you have any further questions or would like to discuss the
issues further, please feel free to call us at (202) 622-6060.

MARY E. OPPENHEIMER
Assistant Chief Counsel

By:                                          
MARK SCHWIMMER
Chief, Branch 4
Office of the Associate Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt
Organizations)

.
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APPENDIX

ISSUE:  Whether Taxpayer may deduct vacation pay in the taxable year it accrued,
when Taxpayer did not make a contribution to the Trust to fund the vacation pay
until the following year.  

* * *

The deductions claimed in the amounts of $[insert each year’s contribution amount]
for contributions to the Trust for the Year A, Year B, Year C, and Year D tax years
are disallowed for the following reasons.

Section 162(a) of the Code provides for a deduction for all ordinary and necessary
expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on a trade or
business.  Regulation § 1.162-10(a) provides that amounts paid or accrued within
the taxable year for vacations are deductible under section 162(a) if they are
ordinary and necessary expenses of the trade or business.  However, temporary
regulation § 1.162-10T, Q&A 2 provides that section 419 governs the deduction of
contributions paid or accrued by an employer with respect to a "welfare benefit
fund" (within the meaning of section 419(e)).  Section 419(a) of the Code provides
that contributions paid or accrued by an employer to a welfare benefit fund shall not
be deductible under Chapter 1 of the Code, but if they would otherwise be
deductible, are deductible to the extent of qualified costs under section 419 for the
taxable year in which paid.

The Trust constitutes a welfare benefit fund as defined in section 419(e).  First, the
Trust is a fund under section 419(e)(3)(B) because it is a non-exempt trust. 
Second, the vacation pay benefits provided by Taxpayer to its employees through
the Trust are welfare benefits under section 419(e)(2).   Section 419(e)(2) defines
"welfare benefit" as any benefit other than a benefit with respect to which the
following apply:  (A) section 83(h), (B) section 404 (determined without regard to
section 404(b)(2)), or (C) section 404A.  Section 404A, which applies to foreign
deferred compensation plans, is not applicable in this case.  

Section 83(h) of the Code provides that in the case of a transfer of property to
which section 83(a) applies, there is allowed as a deduction under section 162, to
the person for whom the services were performed, an amount equal to the amount
included under section 83(a) in the gross income of the person who performed the
services.  This deduction is generally allowed to the service recipient for the taxable
year in which or with which ends the taxable year in which the amount is included
as compensation by the person who performed the services.  Under §1.83-6(a)(3)
of the regulations, however, in the case of a transfer to an employee benefit plan
described in § 1.162-10(a), section 83(h) does not apply.  Since the contributions in
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issue were made to Trust, which holds assets of the vacation plan (an employee
benefit plan), section 83(h) is not applicable. 

To the extent that the vacation pay benefits could be viewed as "deferred benefits
(other than compensation)" that would be treated as deferred compensation under
section 404(b)(2)(A), they are nevertheless treated as welfare benefits under
section 419(e)(2) because they are not within the exception under section
419(e)(2)(B) for benefits to which section 404 applies.  They are not within that
exception because the reference in section 419(e)(2)(B) to section 404 is to
"section 404 (determined without regard to section 404(b)(2))".  

Applying the rules under section 419, each contribution by Taxpayer to the Trust is
not deductible before the year in which it was paid to the Trust.  Rather, it is
deductible in the taxable year in which it was paid to the Trust, to the extent of the
Trust’s qualified cost for that year.  Since vacation pay is not a reservable benefit
under section 419A(a), the qualified cost for vacation pay is the aggregate amount
(including administrative expenses) that would have been allowable as a deduction
to Taxpayer with respect to benefits provided during that year, if such benefits were
provided directly by Taxpayer and Taxpayer used the cash receipts and
disbursements method of accounting.  Section 419(c)(3)(A).  

Thus, Taxpayer’s contribution to the Trust in March of Year B is deductible in Year
B under sections 419 and 419A rather than in Year A because it was not paid
during Year A.  Section 419(a)(2).  Likewise, Taxpayer’s contributions to the Trust
in Years C, D, and E are deductible in years C, D, and E, respectively, rather than
in years B, C, and D.

Taxpayer’s argument (based upon the legislative history of the repeal of Code
section 463 and amendment of section 404(a)(5) by the Omnibus Budget
Reconciliation Act of 1987, Pub. L. 100-203 (OBRA 1987)) that section 419 does
not apply to contributions to a trust to fund vacation pay amounts, but rather the
timing of the deduction for such contributions should be governed by the "2-1/2
month rule" contained in temporary regulation § 1.404(b)-1T, is not supported by
the statute.  Section 463 of the Code provided special rules under which a taxpayer
could elect to deduct vacation pay for years prior to 1987.  Prior to the OBRA 1987
amendments, section 419(e)(2)(D) provided for an exception to the application of
section 419 for benefits with respect to which an election under section 463
applied.  The only amendment made by OBRA 1987 to section 419 removed the
exception previously contained in section 419(e)(2)(D).  See OBRA 1987,
section 10201(b)(4).  In the absence of that exception, the plain language of
section 419 governs the timing of deductions with respect to contributions to a
welfare benefit fund (such as the Trust) to fund vacation pay benefits such as those
provided to Taxpayer's employees.  A committee report describing the effect of the
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repeal of an exception to section 419 cannot override the plain meaning of the
Code.

Application of section 419 in this case is consistent with congressional intent in
enacting section 419, to prohibit employers from claiming deductions for
nonreservable benefits (i.e., benefits other than disability benefits, medical benefits,
SUB or severance pay benefits, or life insurance benefits) prior to the time the
benefits are provided to employees, and are included in the employees’ gross
income (or would be included in  the employees’ gross income but for a provision
excluding benefits from gross income).  See generally, H.R. Rep. No. 98-432 (Pt 2),
98th Cong., 2d Sess.(1984), at 1275-1278.


