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Internal  Revenue Service ?Q 000704 1
Department of he reasury

Dear Sir or Madam:

This is in response to your letter dated August 27, 1999, in
which you requested certain rulings with respect to the proposed
t.ransfer of all of the net assets of B to C and D.

B, C and D are exempt under section 501(c) (3) of the
Internal Revenue Code and are classified as private foundations
under sect~ion 509 (a)

B’s directors have had differences of opinion as to how the
charitable objectives of B can best be achieved. Therefore, the
dlrector~s  propose to distribute all of B’s assets to C and D so
that both ~111 receive approximately fifty percent (50%) of B’s
assets subjects to adjustment to reflect distributions made Tao
char~it~able organizations direct-ly by B prior to distribution. C
arld II will continue to pursue the exempt purposes of B. -After
11he tar-ansfer, t~he control of C and D will be in the hands of the
di r~er~‘, OI~.cG of ii.
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B represents that it does not have any outstanding grants
with respect to which it is required to exercise expenditure
responsibility under section 4945 of the Code.

B has not notified the Service that it intends to terminate
its private foundation status, nor has B ever received
not ification that its status as a private foundation has been
terminated. Furthermore, B has not committed willful repeated
acts or failures to act or a willful and flagrant act or failure
to act giving rise to a termination pursuant to section 507(a) (2)
of the Code.

Section 507(a) of the Code, which provides for the voluntary
and involuntary termination of private foundation status,
provides, in part, that except for transfers described in section
507 ib) , an organization's private foundation status will be
terminated only if (1) the organization notifies the Service of
its intent to terminate or (2) there has been either wi~llful
repeated acts (or failures to act), or a willful and flagrant act
(or failure to act) giving rise to liability for tax under
chapter 42.

Section 507(b) (2) of the Code provides that when a privat:e
foundation transfers assets to another private foundation
pursuant to any liquidation, merger, redemption,
recapitalization, or other adjustment, organization or
reorganization, the transferee foundation shall not be treated as
a new organization.

Section 1.507-1(b)  (7) of the Income Tax Regulations provi~des
that neither a transfer of all of the assets of a pr-ivat:e
foundation, nor a significant disposition of assets (as defined
in section 1.507-3(c)  (2)) by a private foundation (whet:her- OLD Inot
any portion of such significant disposition of assets is made to
another private foundation) shall be deemed to result in ,2
termination of the transfer.or private foundation under- s&cI~ion
507(a) of the Code unless the transferor privat:e forlni3at ion
elects to t:erminate, pursuant to section 507 (a) (I) ,::! :;i'(.I~ i:111
507 (a) (21, is applicable.

Section 1.507-3(a)  (2) of the r-egul~ations provid+; t~l~l;it i:~
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immediately before the transfer. Fair market value is determined
at the time of transfer.

Section 1.507-3(a) (5) of the regulations provides that,
except as provided in section 1.507-3(a) (9) (which only relates
to 507(b)(2) transfers where all net assets are transferred to
one or more controlled private foundations), a private foundation
is required to meet the distribution requirements of section 4942
of the Code for any taxable year in which it makes a section
507(b)(2) transfer of all or part of its net assets to another
private foundation. Such transfer shall itself be counted toward
satisfaction of the requirements to the extent the amount
transferred meets the requirements of section 4942(g).

Section 1.507-3(a) (9) (i)and(iii) of the regulations provides
that if a private foundation transfers all of its net assets to
another private foundation that is effectively controlled (within
the meaning of section 1.482-l(a)  (3) of the regulations by the
same or persons who effectively controlled the transferor private
foundation the transferee shall be treated as if it were the
transferor for purposes of Chapter 42 and sections 507 through
509 of the Code.

Section 1.507-3(b) of the regulations provides that in order
for a transfer of assets, pursuant to any liquidation, merger,
redemption, recapitalization, or other adjustment, organization
or reorganization, not to be a taxable expenditure, it must be tc
an organization described in section 501(c) (3) (other than an
organization described in section 509(a) (4)) or treated as
described in section 501(c) (3) under section 4947.

Section 4940(a) of the Code imposes a tax on the net
investment income of private foundations.

Section 4941(a) of the Code imposes a tax on each act of
self-dealing between a disqualified person and a private
f oundii t I on
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Section 4944 of the Code imposes certain taxes on
investments jeopardizing a private foundation's charitable
purposes.

Section 4945 of the Code imposes a tax on the foundation on
each "taxable expenditure" as defined in section 4945 cd).
Section 4945(d)(4) of the Code provides that for purposes of this
section, the term "taxable expenditure" means any amount paid or
incurred by a private foundation as a grant to an organization
unless (A) such organization is described in paragraph
(1),(2),or(3)  of section 509(a) or is an exempt operating
foundation (as defined in section 4940(d) (2)), or (B) the private
foundation exercises expenditure responsibility with respect to
such grant in accordance with subsection (h)

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure
responsibility referred to in subsection (d) (4) means that t~hc
private foundation is responsible to exert all reasonable efforts
and to establish adequate procedures (1) to see that the grant ins
spent solely for the purpose for which made, (2) to obtain fully
and detailed reports with respect to such expenditures, and (3)
to make full and detailed reports to the Secretary.

Section 53.4945-5(b) (7) (i) of the Foundation and Similar
Excise Taxes Regulations refers to the rules relating to the
extent to which the expenditure responsibility rules contained i~rl
section 4945(d) (4) and (h), and this section apply to transfers
of assets described in section 507(b) (2).

Based upon the above facts, the transfer of the net assets
of B to C and D will allow C and D to continue the same
charitable purpose and activities previously conducted by B. (Y
and D will be controlled by the same directors that controlled P

Because B 1s not termrnating its existence and because tlirlc~~.
has been no willful, r-epeated or flagrant act giving rise to
liability under Chapter 42, no tax will be imposed on B unr?et~
section 507 (c) as a resullr of the transfer of assets from ii t <I :
and D.
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because c and D are controlled by B, for purposes of Chapter
42 of the Code and sections 507 through 509 of the Code, C and D
will be treated subsequent to the transfer of all of B'S assets,
as if each were B, in the proportion which the fair market value
of the assets (less encumbrances) transferred to each bears to
the fair market value of B's assets (less encumbrances)
immediately before the transfer.

Because the transfers of B's assets to C and D will be
transfers described in section 507(b) (2) of the Code, the
aggregate tax benefit of B should be carried over to C and D in
proportions determined in accordance with section 1.507.
3(a) (2) (i) of the regulations.

Because B, as an organization described in section 501(c) (3)
of the Code, is not a disqualified person with respect to either
C or D, the transfers of assets to C and D will not constitute
acts of self-dealing within the meaning of section 4941 of the
Code.

Because the proposed transfers of assets to C and D will be
made to accomplish the exempt purposes of B, the transfers will
not constitute "investments" for purposes of section 4944 of the
Code. Thus, the excise taxes imposed on jeopardizing investments
under section 4944(a) of the Code will not apply to the transfer
of assets from B to C and D.

Because C and D should be treated as if they are B for the
purposes of Chapter 42, the transfer of assets from B to C and D
will not impose tax under section 4940 of the Code. B's net
investment i~ncome under section 4940 of the Code will be treated
as the income of C and D in proportion to the assets transferred
to each.

Hec.ause E3 has no outstanding grants with respect to which i~t
1s required to exercise expenditure responsibility, B wiil not be
ob1i~gatr.d  I~L~G sat~isfy the expenditure responsibility requirement
of ser.tion 494S(d) (4) of the Code, and the transfer of assets to
C and D will note be a taxable expenditure under section 4945 of
the> ~:nrle

--.___._
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the year in which it transfers all of its aSSetS and for
subsequent years. on the same basis, C and D's distributable
amount for such taxable year should be increased by their
respective pro rata share of B's distributable amount for the
year of the transfer, and all qualifying distributions made by B
in the year of the transfer should be treated on a pro rata basis
as having been made by C and D. Moreover, C and D would be
responsible for reporting their respective pro rata share of all
undistributed income for the year of the transfer, as determined
in accordance with section 4942 of the Code.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as
follows:

1. The transfer of all of B's assets to C and D will
constitute a transfer of assets described in section 507(b) (2)of
the,Code and will not result in the imposition of a termination
tax pursuant to section 507(c) of the Code.

2. Provided that B notifies the Service of its intention to
terminate private foundation status pursuant to section 507(a) (1)
of the Code at least one day after the transfer of all of B's
assets to C and D, then the amount of termination tax under
section 507(c) of the Code will be zero and neither the
preparation and/or filing by B of any final accounting or others
documents required by State law in winding up, dissolution and
termination will result in imposition of tax under section 50'/(c)
of the Code.

3. For purposes of Chapter 42 of the Code and sections 50'7
through 509 of the Code, C and D will be treated, subsequent to
the transfer of all of B's assets, as if each were A, in the
proportion which the fair market value of the assets (less
encumbrances) transferred to each bears to the fair market valu:?
of B's assets (less encumbrances) immediately befor~e the
transfer.

4. The "aggregate tax benefit", defined in section 507lrK (i I
of the Code will be carr-ied over two C and D in proportions
determined in accordance with section 1.507-3(a)  (2) Iof thv
r.egulations.
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7. The t~ransfer of B's assets to C and D will not result in
tax under secti~on 4940 of the Code.

8. The transfer of B's assets to C and D will not constitute
taxable expenditures within the meaning of section 4945 of the
Code and B will have no expenditure responsibility as set forth
in sections 4945(d) (4) and 4945(h) with respect to these
transfers.

9. B will not be required to comply with the record-keeping
requirements of section 4942(g) (3) (B) of the Code with respect to
the transfers, subsequent to the transfer of all of its assets to
C and D.

10. For the taxable year of the proposed transfer and any
subsequent year, B will not be required to comply with the
minimum distribution requirements of section 4942 with respect to
the proposed transfer of assets.

11. C and II wil I assume all obligations with respect Tao any
of B'S "undist~rihut~ed i ncnme" withi~n the meaning of section
4942(c) of the Code for the taxable year of the proposed transfer
in proportions deter~mined in accordance with section 1.507-
3 (a) (9) (i) of the r,equlat ions ,ar-id C and D will also succeed, 1 ,~I
propor~tions  deter~mined in accordance with section I .SO7
3(a) (9)(i) of the regulations, to B's excess qualifying
distributions for the taxable year of the proposed transfer, if
any, as determined in section 4942(g) of the Code.

We are informing the Ohio EP/EO key district office of thins
action. Please keep a copy of this ruling with your
organization's permanent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section GllO(ki 13) of the Code provides that it
may not be used ox- cited as precedent.


