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MN 0 5 1999

Re: Revised Schedule of Ruling Amounts

Taxpayer =

Plant =

Location =

Commission A =

Commission B =

Fund =

District =

Dear

This letter responds to the request of Taxpayer, dated July 19, 1999, and
supplemental information submitted by Taxpayer, for a revised schedule of ruling
amounts pursuant to section 1.468A-3(i)(l)  of the Income Tax Regulations. Taxpayer
was previously granted a revised schedule of ruling amounts on November 30, 1995.
Information was submitted pursuant to section 1.468A-3(h)(2).

We understand the facts as presented by Taxpayer to be as follows:

Taxpayer directly owns of the Plant, which is situated in Location. The
Plant began commercial operation in The Plant’s operating license was revoked
by the Nuclear Regulatory Commission on Taxpayer proposes to
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decommission the Plant using the prompt removal/dismantling method. Taxpayer is
under the audit jurisdiction of the District Director of the District. At the present time
there are no proceedings pending before either commission that may result in an
increase or decrease in the amount of decommissioning costs to be included in
Taxpayer’s cost of service for ratemaking purposes. The after-tax rate of return to be
earned on the assets of the Fund is The decommissioning cots which
Taxpayer are allowed to recover in its rates are set by Commission A. Commission B
does not set Taxpayer’s decommissioning costs. Therefore, no ruling is requested with
regard to Commission B.

Commission A’s previously provided for decommissioning
costs for the Plant in the amount of per year, which is continued herein, to
be included in Taxpayer’s cost of service for ratemaking purposes. Of this amount,

is allocable to the Fund.

The total estimated cost of decommissioning the Plant is
and this amount escalated annually at a rate of

decommissioning cost of
results in a future

The record of the ratemaking proceeding for the Order demonstrates that
Commission A reviewed the amendments made by section 1917 of the National Policy
Energy Act of 1992 (the “Energy Act”) to section 468A of the Code when it determined
the amount of decommissioning costs included in Taxpayer’s cost of service. The
amendments repealed the investment restrictions contained in former section
468A(e)(4)(G), for taxable years beginning after December 32, 1992, and lowered the
tax rate applicable to a nuclear decommissioning fund in section 468A(e)(2), for taxable
years beginning after December 31, 1993.

The funding period and level funding period extends from
The estimated period for which the Fund will be in effect is

and the estimated useful life of the Plant is
Therefore the qualifying percentage is

Section 468A of the Code provides that a taxpayer may elect to deduct the amount
of payments made to a qualified nuclear decommissioning fund. However, section
468A(b) limits the amount paid into the fund for any taxable year to the lesser of the
amount of nuclear decommissioning costs allocable to the fund that is included in the
taxpayer’s cost of service for ratemaking purposes for the taxable year or the ruling
amount applicable to that year.

Section 468A(d)(i) of the Code provides that no deduction shall be allowed for any
payment to the nuclear decommissioning fund unless the taxpayer requests and
receives from the Secretary a schedule of ruling amounts. The “ruling amount” for any
taxable year is defined under section 468A(d)(2) as the amount which the Secretary
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determines to be necessary to fund that portion of nuclear decommissjoning  costs
which bears the same ratio to the nuclear power plant as the period for which the fund
is in effect bears to the estimated useful life of the plant. This term is further defined to
include the amount necessary to prevent excessive funding of nuclear
decommissioning costs or funding of these costs at a rate more rapid than level
funding, taking into account such discount rates as the Secretary deems appropriate.

Section 468A(g) of the Code provides that a taxpayer shall be deemed to have
made a payment to the nuclear decommissioning fund on the last day of the taxable
year if the payment is made on account of the taxable year within 2% months after the
close of the taxable year.

Section 1.468A-l(a)  of the regulations provides, in part, that an eligible taxpayer
may elect to deduct nuclear decommissioning costs under section 468A of the Code.
An “eligible taxpayer,” as defined under section 1.468A-l(b)(l),  is a taxpayer that has a
qualifying interest in a nuclear power plant. As defined under section 1.468A-l(b)(2), a
“qualifying interest” is, among other things, a direct ownership interest, including an
interest held as a tenant in common or joint tenant.

Section 1.468A-2(b)(l)  of the regulations provides, in part, that the maximum
amount of cash payments made (or deemed made) to a nuclear decommissioning fund
during any taxable year shall not exceed the lesser of (i) the cost of service amount
applicable to the nuclear decommissioning fund for such taxable year; (ii) or the ruling
amount applicable to the nuclear decommissioning fund for such taxable year.

Section 1.468A-3(a)(l)  of the regulations generally provides, in part, that a schedule
of ruling amounts for a nuclear decommissioning fund is a ruling specifying annual
payments that, over the taxable years remaining in the “funding period” as of the date
the schedule first applies, will result in a projected balance of the nuclear
decommissioning fund as of the last day of the funding period equal to (and in no event
more than) the “amount of decommissioning costs allocable to the fund.”

Section 1.468A-3(a)(2) of the regulations provides that, to the extent consistent with
the principles and provisions of section 1.468A-3,  each schedule of ruling amounts shall
be based on the reasonable assumptions and determinations used by the applicable
public utility commission(s) in establishing or approving the amount of decommissioning
costs to be included in the cost of service for ratemaking purposes, taking into account
amounts that are otherwise required to be included in the taxpayer’s income under
section 88 of the Code and the regulations thereunder. Thus, for example, each
schedule of ruling amounts shall be based on the public utility commission’s reasonable
assumptions concerning (i) the after-tax rate of return to be earned by the amounts
collected for decommissioning; (ii) the total estimated cost of decommissioning the
nuclear power plant; and (iii) the frequency of contributions to the nuclear
decommissioning fund for a taxable year.
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Under section 1.468A-3(a)(3) of the regulations, the Internal Revenue Service shall
provide a schedule of ruling amounts that is identical to the schedule proposed by the
taxpayer, but no such schedule shall be provided unless the taxpayer’s proposed
schedule is consistent with the principles and provisions of section 1.468A-3.

Under section 1.468A-3(a)(5) of the regulations, the Internal Revenue Service may,
in its discretion, provide a schedule of ruling amounts that is determined on a basis
other than the rules of section 1.468A-3(a)  through (g) if (i) in connection with its
request for a schedule of ruling amounts, the taxpayer explains the need for special
treatment and sets forth an alternative basis for determining the schedule of ruling
amounts; and (ii) the Internal Revenue Service determines that special treatment is
consistent with the purposes of section 468A of the Code.

Section 1.468A-3(b)(l)  of the regulations provides that the ruling amount, specified
in a schedule of ruling amounts, for any taxable year in the level funding limitation
period shall not be less than the ruling amount specified in such schedule for any earlier
taxable year. Under section 1.468A-3(b)(2)(i)  and (ii), the level funding limitation period
begins on the first day of the first taxable year for which a deductible payment is made
to the nuclear decommissioning fund and ends on the last day of the taxable year that
includes the estimated date on which the nuclear power plant will no longer be included
in the taxpayer’s rate base for ratemaking purposes.

Section 1.468A-3(c)(l)(i)  and (ii) of the regulations provides that the funding period
for a nuclear decommissioning fund is the period that begins on the first day of the first
taxable year for which a deductible payment is made (or deemed to be made) to such
nuclear decommissioning fund ,and ends the later of the last day of the taxable year that
includes the estimated date on which decommissioning costs of the nuclear power plant
to which the nuclear decommissioning fund relates will no longer be included in the
taxpayer’s cost of service for ratemaking purposes; or the last day of the taxable year
that includes the estimated date on which the nuclear power plant to which the nuclear
decommissioning fund relates will no longer be included in the taxpayers rate base for
ratemaking purposes.

Section 1.468A-3(d)(l)  of the regulations provides that the amount of
decommissioning costs allocable to a nuclear decommissioning fund is the taxpayers
share of the total estimated cost of decommissioning the nuclear power plant multiplied
by the qualifying percentage.

Section 1.468A-3(d)(2)(i)  of the regulations provides, in part, that the total estimated
cost of decommissioning a nuclear power plant is the reasonably estimated cost of
decommissioning used by the applicable public utility commission in establishing or
approving the amount of these costs, to be included in cost of service for ratemaking
purposes.

_, ,-
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Section 1.468A-3(d)(3) of the regulations provides that a taxpayer’s share of the total
estimated cost of decommissioning a nuclear power plant equals the total estimated
cost of decommissioning the plant multiplied by the taxpayer’s qualifying interest in the
plant.

Section 1.468A-3(d)(4)(i)  of the regulations provides that the qualifying percentage
for any nuclear decommissioning fund is equal to the fraction, the numerator of which is
the number of taxable years in the estimated period for which the nuclear
decommissioning fund is to be in effect and the denominator of which is the number of
taxable years in the estimated useful life of the applicable nuclear power plant.

Under section 1.468A-3(d)(4)(ii)  of the regulations, the estimated period for which a
nuclear decommissioning fund is to be in effect (A) begins on the later of the first day of
the first taxable year for which a deductible payment is made to the nuclear
decommissioning fund or the first day of the taxable year that includes the date that the
nuclear power plant begins commercial operations; and (B) ends on the last day of the
taxable year that includes the estimated date on which the nuclear power plant to which
the nuclear decommissioning fund relates will no longer be included in the taxpayer’s
rate base for ratemaking purposes. Likewise, under section I .468A-3(d)(4)(iii),  the
estimated useful life of a nuclear power plant (A) begins on the first day of the taxable
year that includes the date that the plant begins commercial operations: and (B) ends
on the last day of the taxable year that includes the estimated date on which the
nuclear power plant will no longer be included in the taxpayer’s rate base for ratemaking
purposes.

Section 1.468A-3(e)(3) of the regulations provides that, for purposes of section
1.468A-3(d)(4)(ii)  and (iii), the estimated date on which the nuclear power plant to which
the nuclear decommissioning fund relates will no longer be included in the taxpayer’s
rate base for ratemaking purposes is determined under the ratemaking assumptions
used by the applicable public utility commission in establishing or approving rates
during the first ratemaking proceeding in which the nuclear power plant was included in
the taxpayer’s rate base.

Section 1.468A-3(g) of the regulations provides that the Service shall not provide a
taxpayer with a schedule of ruling amounts for any nuclear decommissioning fund
unless the public utility commission that establishes or approves the rates for electric
energy generated by the plant to which the nuclear decommissioning fund relates has
(1) determined the amount of decommissioning costs to be included in the taxpayer’s
cost of service for ratemaking purposes; and (2) has disclosed the after-tax rate of
return and any other assumptions and determinations used in establishing or approving
the amount.
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Section 1.468A-3(h)(2) of the regulations enumerates the information required to be
submitted by a taxpayer in order to receive a ruling amount for any taxable year,

Section 1.468A-3(i)(l)(iii)  of the regulations provides that a taxpayer is required to
request a revised schedule of ruling amounts for a nuclear decommissioning fund if (A)
any public utility commission that establishes or approves rates for the furnishing or
sale of electric energy generated by a nuclear power plant to which the nuclear
decommissioning fund relates (1) increases’the proposed period over which
decommissioning costs of the nuclear power plant will be included in cost of service for
ratemaking purposes; (2) adjusts the estimated date on which the nuclear power plant
will no longer be included in the taxpayer’s rate base for ratemaking purposes; or (a)
reduces the amount of decommissioning costs to be included in cost of service for any
taxable year; and (B) the taxpayer’s most recent request for a schedule of ruling
amounts did not provide notice to the Service of the action by the public utility
commission.

Section 1.468A-7(a) of the regulations provides, in general, that an eligible taxpayer
is allowed a deduction for the taxable year in which the taxpayer makes a cash
payment (or is deemed to make a cash payment) to a nuclear decommissioning fund
only if the taxpayer elects the application of section 468A of the Code. A separate
election is required for each nuclear decommissioning fund and for each taxable year
with respect to which payments are to be deducted under section 468A. In the case of
an affiliated group of corporations that join in filing a consolidated return for a taxable
year, the common parent must make a separate election on behalf of each member
whose payments to a nuclear decommissioning fund during such taxable year are to be
deducted under section 468A. The election under section 468A for any taxable year is
irrevocable and must be made by attaching a statement (“Election Statement”) and a
copy of the schedule of ruling amounts provided pursuant to the rules of section
1.468A-3  to the taxpayer’s federal income tax return (or, in the case of an affiliated
group of corporations that join in filing a consolidated return, the consolidated return) for
such taxable year. The return to which the Election Statement and a copy of the
schedule of ruling amounts is attached must be filed on or before the time prescribed by
law (including extensions) for filing the return for the taxable year with respect-to which
payments are to be deducted under section 468A.

We have examined the representations and information submitted by the Taxpayer
in relation to the requirements set forth in the section 468A of the Code and the
regulations thereunder, Based solely on these representations, we reach the following
conclusions:

1. The Taxpayer has a qualifying interest in the Plant and is,
therefore, an eligible taxpayer under section 1.468A-l(b)(l)
and (2) of the regulations.

.-
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2. Commission A has authorized decommissioning costs to be
included in the Taxpayer’s cost of service for ratemaking
purposes as required by section 1.468A-3(g)  of the
regulations.

3. The qualifying percentage under section 1.468A-3(d)(4) for
the Taxpayer is

4. The maximum amount of cash payments made (or deemed
made) to the Fund during any taxable year is restricted to
the lesser amount of the decommissioning cost applicable to
the Fund or the ruling amount applicable to the Fund, as set
forth under section 1.468A-2(b)(l)  of the regulations.

Based on the above determinations, we conclude that the Taxpayer’s proposed
schedule of ruling amounts satisfies the requirements of section 468A of the Code.

APPROVED REVISED SCHEDULE OF RULING AMOUNTS
TAXABLE YEARS

FOR COMMISSION A

EACH YEAR

THROUGH

The approved schedule of ruling amounts is relevant only to those payments made
to the Fund. Payments allocable to any funds other than the Fund cannot qualify for
purposes of the deduction under the provisions of section 468A of the Code. -As stated
above, pavments made to the Fund can aualifv onlv to the extent that thev do not
exceed the lesser of the decommissionins costs auolicable  to the Fund or the ruling
amounts aoolicable  to the Fund in the taxable Year.
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Pursuant to a copy of the power of attorney on file with this office, a copy of this
letter is being sent to your authorized representative. Pursuant to section 1.468A-7(a)
of the regulations, a copy of this letter must be attached (with the required Election
Statement) to the Taxpayer’s federal income tax return for each year in which the
Taxpayer’s claims a deduction for payments made to the Fund.

Sincerely yours,

PETER C. FRIEDMAN
Assistant to the Chief
Branch 6
Office of Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)


