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Dear Sir or Madam

This is in response to a letter dated July 12, 1999
requesting rulings on the effects under section 507 and Chapter
42 of the Internal Revenue Code of M's proposed distribution of
all Ms assets to N, O, and P.

M was established in 1987 by S, who is deceased, for
benevol ent purposes in order to nake grants to other charitable
or gani zat i ons. M is exenpt under section 501(c}) (3) of the Code
and is a private-foundati on under section 509(a).

N was established in 1999 by T, for benevolent, scientific
and educational purposes in order to nmake grants to other
charitabl e organi zations. T is aDirectecrof M N is exenpt
under section 501(c)(3) of the Code and is a private foundation
under section 509(a).

O was established in 1999 by U, for benevolent, scientific
and educational purposes in order to make grants to other
charitabl e organi zations. Uis a Drector of M 0 is exenpt
under section 501 (c) (3) of the Code and is a private foundation
under section 509(a).

P was established in 1999 by V, for benevolent, scientific
and educaticnal purposes in order to make grants to other
charitable organizations. V is the nephew of $ and is a Director
of M

M now proposes to transfer its net assets to N, O, andP.
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OnMng to divergent charitable interests and investment philosophy
of the Directors of M, managenent, administration and achi evenent
of the charitable goals of M has been increasingly difficult.
Consistent with the intent of M=s founder to have all of the
directors involved in charitable activities, the charitable
purposes of M would be best achieved by the aforenentioned
proposal .

M proposes to distribute its assets in the follow ng
proportions: 27.5%to N, 27.5% to 0 and 45% to P. The

transferred assets will be held and-administered-by N, 0, and P
in a manner consistent with their tax-exenpt purposes. Their
boards of directors will have the ultimate authority and contro

over their share of such assets and any inconme derived from them

M, N, O and P have been organized and operated for simlar
exenpt purposes described in section 170(c} (2} (R) of the Code.
M, N, ¢ and P have determined that M=s charitable purposes wll
be nore effectively acconplished by N, 0, and P.

Section 507(a) of the Code states that, except as provided
in section 507(b), an exenpt organization which is a private
foundation can terminate its private foundation status only if it
notifies the Service of its intent to termnate or it commts
willful repeated acts, or a willful and flagrant act, which give
rise to the inposition of a tax under Chapter 42 and it pays the
term nation tax inposed by section 507(c) or has the tax abated.

Section 507(b)(2) of the Code provides that where a private
foundation transfers its assets to another private foundation
pursuant to any |iquidation, nerger, redenption,
recapitalization, or any other adjustnent, organization, or
reorgani zation, the transferee foundation shall not be treated as
a newWy created organization

Section 1.507-4(b) of the Incone Tax Regul ations provides
that private foundations that nake transfers described in section
507(b)(2) are not subject to the tax inmposed under section 507 (c)
with respect to such transfers unless the provisions of section
507(a) becone applicable.

Section 1.507-3(c) (1) of the regulations provides that a
transfer under section 507(b) (2) of the Code includes a transfer
of assets from one private foundation to another private
foundati on pursuant to a reorganization or |iquidation

Section 1.507-3(a) (1) of the regulations provides that, in a

transfer of assets from one private foundation to another private
foundati on pursuant to a reorganization or |iquidation, the

e
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transferee private foundation shall not be treated as a newy
created organi zation, but shall succeed to the transferor's
aggregate tax benefit under Code section 507(d).

Section 1.507-3(a)(5) of the regulations provides that a
transferor private foundation is required to neet its
di stribution requirenents under section 4942 of the Code, even
for any taxable year in which it nmakes a section 507(b) (2)
transfer of all or part of its net assets to another private
f oundati on. The section 507(b)(2) transfer itself nay be counted
toward satisfaction of such requirenents only if it meets the
requi rements of section 4942(g).

Section 1.507-3(a)(7) of the regulations provides that
(except as provided in subparagraph (9) of section 1.507-3(a))
where the transferor has disposed of all of its assets, during
any period in which the transferor has no assets, section
4945(d) (4) and (h) shall not apply to the transferee or the
transferor with respect to any "expenditure responsibility"
grants nmade by the transferor. However, this exception does not
apply with respect to any information reporting requirenents
i nposed by section 4945 and the regul ations thereunder for any
year in which any such transfer is nade.

Section 1.507-3(a) (9) (i) of the regulations states that if a
private foundation transfers all of its net assets to one or nore
private foundations which are effectively controlled by the sane
person or persons who controlled the transferor foundation, the
transferee foundation wll be treated as if they were the
transferor for purposes of Chapter 42 and sections 507 through
509 of the Code.

Section 1.507-3(a) (9) {ii) of the regul ations provides that
the transferor foundation nust neet the filing requirenents of
sections 6033, 6104 and 6043 of the Code.

Section 1.507-1(b) (2) of the regulations provides that the
returns required by section 6033 of the Code nust be filed by a
foundation for the year in which it transfers all of its assets.
This section further provides that the transferor foundation need
not file such returns for any taxable year follow ng the year in
which the transfer occurred if it has no assets and does not
engage in any activity.

Section 4941(a) of the Code inposes a tax on each act of
self-dealing between a disqualified person and a private
f oundat i on.

Section 4941(d)(l)(E) of the Code states that the term
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"self-dealing" includes any direct or indirect transfer to, or
use by or for the benefit of, a disqualified person of the incone
or assets of a private foundation.

Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the Foundation and Simlar
Exci se Taxes Regul ations states that the fact that a disqualified
person receives an incidental or tenuous benefit for the use by
the foundation of its incone or assets will not, by itself, make
such use an act of self-dealing.

Section 53.4946-1(a) {8) of the regulations provides in
rel evant part that, for purposes of section 4941 of the Code, the
term "disqualified person" does not include any organization
described in section 501(c)(3).

Section 4942(a) of the Code inposes a tax on the
undi stributed inconme of a private foundation. Section 4942(c)
defines undistributed inconme to nean the anount by which the
foundation=s distributable anount exceeds its qualifying
di stributions.

Section 4942(g)(l)(A) of the Code indicates that a private
foundati on does not make a qualifying distribution under section
4942 when the contribution is either: (1) to another organization
that is controlled by the transferor or by one or nore of its
disqualified persons, or (2) to a private foundation that is not
al so an operating foundation under section 4942(j)(3), unless the
requi rements of section 4942(g) are net.

Section 53.4942(a)-3(a)(2)(i) of the regul ations defines
qualifying distribution as any anount (including reasonable and
necessary adm nistrative expenses) paid to acconplish one or nore
pur poses described in section 170(c) (1) or 170(c) (2) (B) of the
Code.

Section 53.4942(a)-3(e) of the regulations provides that the
excess qualifying distributions of a private foundation may be
carried over and used to reduce the foundation's m ni num
distribution requirenent for any subsequent taxable year within
the specified five-year adjustnent period.

Section 4944(a)(l) of the Code inposes a tax upon the nmaking
by any private foundation of any investnent that jeopardizes the
conduct of its exenpt purposes.

Section 4945 of the Code inposes a tax on each taxable
expenditure made by a private foundation.

Section 4945(d)(4) of the Code provides that the term
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“taxabl e expenditure" includes a grant to an organi zation (other
than an organi zati on described in paragraph (1), (2) or (3) of
section 509(a)), unless the private foundation exercises
expenditure responsibility with respect to such grant in
accordance with section 4945(h).

Section 4945(h) of the Code defines expenditure
responsibility to nmean that the grantor private foundation is
responsible to exert all reasonable efforts and to establish
adequate procedures (1) to see that the grant is spent solely for
the purpose for which made, (2) to obtain full and conplete
reports fromthe grantee on how the funds are spent, and (3) to
maeke full and detailed reports with respect to such expenditures
to the, Secretary.

Section 53.,4945-6(c) (3) of the regulations provides that, if
a private foundation makes a transfer of assets (other than a
transfer described in subparagraph (1) (i) of this paragraph)
pursuant to any liquidation, nerger, redenption
recapitalization, or other adjustnent, organization, or
reorgani zation to any person, the transferred assets wll not be
consi dered used exclusively for purposes described in section
170(c) (2) {(B) of the Code unless the assets are transferred to a
fund or organi zation described in section 501{c) (3} (other than
an organi zation described in section 509(a)(4)) or treated as
such under section 4947(a)(l).

The transfer of M=s assets to N, O, and P does not involve a

change in the manner of M=s operation, nor wiil its private
foundation status be term nated. Thus, M w Il continue to
operate as a tax exenpt entity. Li kewi se, the transfer of the
assets fromMto N, O, and P wll not involve a change in the

manner of operation of N, O and P and, therefore, N, O, P wll
continue to operate as tax-exenpt entities.

The transfer of assets fromMto N, O and P will be a
transfer of assets described in section 507(b){2) of the Code
because it is a disposition of nore than 25% of the fair market
value of the net assets of M as stated in section 1.507-3(c) of
the regul ations. Under section 1.507-3(d), there is no private
foundation termnation tax in the case of section 507(b) (2)
transfers from one private foundation to one or nore other
private foundations.

The carryover provisions for a Code section 507(b) (2)

transfer will be applicable. Simlar to section 1.507-
3(a)(2) (iii), Exanple (1), all of M's aggregate tax benefit, as
defined in section 507(d) of the Code, will be carried over to N,

0 and P. In addition, under sections 1.507-3(a} (1) through (8),
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any other applicable carryover provisions will be applicable to
N, 0 and P, Ms transferee.

There will be no acts of self-dealing under section 4941 of
t he Code. The transfer of assets is not an act of self-
dealing because it is a transfer of funds for exenpt purposes to
exenpt section 501(c)(3) organizations. The transferees are not
consi dered disqualified persons pursuant to section 53.4946-
1(a)(8) of the regulations.

Mis responsible for neeting its qualifying distribution
requi rements under section 4942 of the Code. Under section 1.507-
3(a)(5) of the regulations, even if a transferor transfers all of
its assets to other private foundations, the transferor's
obligation to expend funds for exenpt purposes, as required by

section 4942(g) of the Code, nust still be net. Further, the
| egal, accounting and other adm nistrative expenses attributed to
the transfer will be treated as qualifying distributions if an

anount equal to the sum of such expenses is paid out pursuant to
section 4942(g) (3) of the Code.

M=s transfers of funds to N, O and P are not investnents.
Therefore, they are not investnents which jeopardize M=s
charitabl e purposes, or those of N, 0 or P pursuant to section
4944 of the Code.

There will be no taxable expenditures under section 4945 of
t he Code. Section 53.4945-6(c) (3) of the regulations indicates
that no tax on taxable expenditures is involved where there is a
reorgani zation or transfer of assets under section 507(b) (2),
which is the case here. Also. M has no presently outstanding
grants for which expenditure responsibility is being exercised.

Accordingly, based upon the representations submtted, we
rule that:

1.  The transfer of net assets of Mto N, O and P will not
affect the status of M, N, O or P as an-organization described in
section 501(c)(3) of the Code and will not result in the
termnation of private foundation status of M, but wll
constitute an adjustnment between private foundations within the
meani ng of section 507(b) (2).

2. The transfer will not constitute either a notification
of M=s intent to terminate its status as a private foundation
under section 507(a) (1), or willful repeated acts (or failure to
act) or a willful and flagrant act (or failure to act), within
t he neaning of section 507(a) (2), by M. Therefore, MwIll not be
liable for the term nation tax inposed by section 507(c).
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3. The transfer of assets will constitute a significant

di sposition of assets to one or nore private foundations. N, O
and P will not be treated as newy created organi zations and will
be treated as possessing the attributes and characteristics of M
Following the transfer, N, O and P may proportionately reduce
their required distributions under section 4942 of the Code, by
their proportional anmounts of M=s excess qualifying distributions
carryover for prior years.

4.  The transfer of assets will not constitute a sale or
other disposition within the nmeaning of section 4940 (c) (4) {A) of
the Code, wll not constitute an act of self-dealing within the
meani ng of section 4941 by M, N, O or P, or by any disqualified
person and will not constitute a jeopardizing investnment within
t he neaning of section 4944(a) by M, N, O or P or by any
di squal i fied person.

5. The transfers of assets will not constitute taxable
expenditures within the nmeaning of section 4945 of the Code, and
Mw Il not be required to exercise expenditure responsibility

under section 4945(h) with respect to the assets transferred to
N, 0 and P.

6. The transfer of assets wll not result in any tax due
by M under Chapter 42, and

7. Provided M has no assets, M will not be required to file
any tax returns for any taxable years subsequent to that in which
all assets are distributed. Upon M=s termnation, M shall be

required to file a return required by section 6043(b) of the
Code.

Your key District Director is being furnished a copy of this
ruling. You should keep a copy of this ruling letter in your
per manent records.

This ruling is directed only to the organi zation that
requested it. Section 6110(3) (3) of the Code provides that it
may not be cited as precedent.

Sincerely yours,
(signec) Robert G Rerpet
Robert C. Harper, Jr.

Chief, Exenpt O ganizations
Techni cal Branch 3




