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This general information letter is in response to your request for a supplemental
ruling letter dated June 10, 1999.  According to Rev. Proc. 99-1, 1999-1 I.R.B. 6, 13,
Section 2.04, an information letter is advisory only and has no binding effect on the
Internal Revenue Service.  It is the policy of the Internal Revenue Service to answer the
inquiries of individuals and organizations regarding the tax effects of proposed or
consummated transactions prior to the filing of returns or reports that are required by
the revenue laws.  However, due to the factual and procedural nature of the issue
involved, the Service cannot issue another supplemental advance ruling letter in this
case.

We issued a private ruling letter to the taxpayer on January 7, 1997 (PLR-
248798-96).  In that letter, the taxpayer represented, as required by Rev. Proc. 90-52,
1990-2 C.B. 626, 634, section 4.02, 4(b)(3)(B)(ii) and (iii), that the sole reason a
subsidiary was not dissolved under local law was to isolate the value of its charter and
licenses for resale to an unrelated purchaser and that, as soon as reasonably possible,
and, in any event within no more than 12 months from the date of the final liquidating
distribution, the subsidiary will be dissolved under local law or sold to an unrelated
purchaser.  On October 28, 1998, the taxpayer sought an extension of time within which
to dissolve or sell the subsidiary.  On March 3, 1999, we issued a supplemental ruling
letter (PLR-120259-98), in which we held that:

... provided Parent sells the stock of Sub within 18 months
from the final liquidating distribution on Date 2, the Prior
Ruling Letter will remain in full force and effect.   If the stock
of Sub cannot be sold within this time period, then Sub will
be dissolved.  No further extensions of time will be granted.
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The taxpayer now seeks an additional six-month extension of time within which
to sell the stock of the subsidiary.  Although we will not issue another supplemental
ruling letter in this case, the following general information may be of assistance.  

Section 332 of the Internal Revenue Code provides that no gain or loss shall be
recognized on the receipt by a corporation of property distributed in complete liquidation
of another corporation, provided that (1) the corporation receiving the property is in
control, as defined in section 1504(a)(2), of the distributing corporation’s stock; (2) there
is a complete cancellation or redemption of all of the stock of the distributing
corporation; and (3) the transfer of all the property occurs within the taxable year or the
distribution is one of a series of distributions in accordance with a plan of liquidation
under which the transfer of all the property is completed within three years from the
close of the taxable year during which is made the first of the series of distributions
under the plan.

Section 1.332-4(a) of the Income Tax Regulations provides that, if a plan of
liquidation is consummated by a series of distributions extending over a period of more
than one taxable year, the nonrecognition of gain or loss with respect to the distribution
in liquidation shall, in addition to the requirements of section 1.332-2, be subject to the
following requirements:

(1) In order for the distribution in liquidation to be brought within the exception
provided in section 332 to the general rule for computing gain or loss with
respect to amounts received in liquidation of a corporation, the entire property of
the corporation shall be transferred in accordance with a plan of liquidation,
which plan shall include a statement showing the period within which the transfer
of the property of the liquidating corporation to the recipient corporation is to be
completed. The transfer of all the property under the liquidation must be
completed within three years from the close of the taxable year during which is
made the first of the series of distributions under the plan.

(2) For each of the taxable years which falls wholly or partly within the period
of liquidation, the recipient corporation shall, at the time of filing its return, file
with the district director of internal revenue a waiver of the statute of limitations
on assessment. The waiver shall be executed on such form as may be
prescribed by the Commissioner and shall extend the period of assessment of all
income and profits taxes for each such year to a date not earlier than one year
after the last date of the period for assessment of such taxes for the last taxable
year in which the transfer of the property of such liquidating corporation to the
controlling corporation may be completed in accordance with section 332.  Such
waiver shall also contain such other terms with respect to assessment as may be
considered by the Commissioner to be necessary to insure the assessment and
collection of the correct tax liability for each year within the period of liquidation.
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(3) For each of the taxable years which falls wholly or partly within the period
of liquidation, the recipient corporation may be required to file a bond, the
amount of which shall be fixed by the district director. The bond shall contain all
terms specified by the Commissioner, including provisions unequivocally
assuring prompt payment of the excess of income and profits taxes (plus
penalty, if any, and interest) as computed by the district director without regard to
the provisions of sections 332 and 334(b) over such taxes computed with regard
to such provisions, regardless of whether such excess may or may not be made
the subject of a notice of deficiency under section 6212 and regardless of
whether it may or may not be assessed.  Any bond required under section 332
shall have such surety or sureties as the Commissioner may require.  However,
see 6 U.S.C. 15, providing that where a bond is required by law or regulations, in
lieu of surety or sureties there may be deposited bonds or notes of the United
States.  Only surety companies holding certificates of authority from the
Secretary as acceptable sureties on Federal bonds will be approved as sureties.
The bonds shall be executed in triplicate so that the Commissioner, the taxpayer,
and the surety or the depositary may each have a copy.  On and after
September 1, 1953, the functions of the Commissioner with respect to such
bonds shall be performed by the district director for the internal revenue district in
which the return was filed and any bond filed on or after such date shall be filed
with such district director.

Section 1.332-4(b) provides that, pending the completion of the liquidation, if
there is compliance with paragraph (a) (1), (2), and (3) of section 1.332-4 and section
1.332-2 with respect to the nonrecognition of gain or loss, the income and profits tax
liability of the recipient corporation for each of the years covered in whole or in part by
the liquidation shall be determined without the recognition of any gain or loss on
account of the receipt of the distributions in liquidation.  In such determination, the basis
of the property or properties received by the recipient corporation shall be determined in
accordance with section 334(b).  However, if the transfer of the property is not
completed within the three-year period allowed by section 332 or if the recipient
corporation does not continue qualified with respect to the ownership of stock of the
liquidating corporation as required by that section, gain or loss shall be recognized with
respect to each distribution and the tax liability for each of the years covered in whole
or in part by the liquidation shall be recomputed without regard to the provisions of
section 332 or section 334(b) and the amount of any additional tax due upon such
recomputation shall be promptly paid.

The taxpayer has represented that, for each of the taxable years 1997, 1998,
and 1999, both the subsidiary to be liquidated and its parent will file waivers of the
statute of limitations pursuant to section 1.332-4(a)(2) and post bonds if required by the
district director pursuant to section 1.332-4(a)(3).  The waiver shall extend the period of
assessment of all income and profits taxes for each such year to a date three years
after the last date of the period for assessment of such taxes for the last taxable year in
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which the transfer of the property of such corporation to the controlling corporation may
be completed in accordance with section 332.

In accordance with the power of attorney on file with this office, copies of this
letter are being sent to the taxpayer and another authorized representative.  Steps have
been taken to refund the user fee paid by the taxpayer.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel (Corporate)

By                

Filiz A. Serbes
Assistant to the Chief, Branch 5

 


