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Dear

This is in reply to your request for a ruling concerning whether a portion of the
remuneration you receive for services performed for your employer can be designated
as a parsonage allowance and excluded from income pursuant to section 107 of the
Internal Revenue Code (Code).

FACTS

The taxpayer was ordained as a minister in Year One by the Church. He is
currently employed full time as a guidance counselor and teacher by the School. The
School is sponsored by six different congregations of the Church. Four of the
sponsoring congregations house branches of the School in their Church facilities.

The School was incorporated in Year One. Each of the six sponsoring
congregations appoint two of their members to serve on the School board. Each
congregation chooses how their representatives are selected and the length of time
they will serve on the School board. The sponsoring congregations, through their
respectively appointed board members, are responsible for establishing School policies,
purchasing equipment and supplies, maintaining facilities, as well as approving and
signing teacher contracts. The School board elects its own officers from its number.

The Treasurer of the School board is responsible for maintaining the financial



records of the school and for presenting monthly financial statements to the School
board. Representatives from each sponsoring congregation who serve on the School
board report the financial operations of the School back to their respective
congregations. The sponsoring congregations make annual cash contributions to the
School for each school year, with each congregation setting its own level of support. In
the event that it becomes necessary to dissolve the School, the School’s bylaws
provide that all properties of the School shall become the sole property of the
sponsoring congregations.

At the beginning of each academic year, the taxpayer submits a request to the
School board that a portion of the annual remuneration he receives from the School be
designated as a parsonage allowance. The amount of the parsonage allowance
requested is determined by the taxpayer based on anticipated annual housing
expenses. The School board approves the taxpayer’s request for a parsonage
allowance at the beginning of each academic year.

APPLICABLE LAW

Section 107 provides that in the case of a “minister of the gospel”, gross income
does not include (1) the rental value of a home furnished to him as part of his
compensation, or (2) the rental allowance paid to him as part of his compensation, to
the extent used by him to rent or provide a home. Section 1.107-1(a) of the Income
Tax Regulations (regulations) provides that:

In order to qualify for the exclusion, the home or rental allowance
must be provided as remuneration for services which are ordinarily the
duties of a minister of the gospel. In general, the rules provided in
§ 1.1402(c)-5 will be applicable to such determination. Examples of
specific services the performance of which will be considered duties of a
minister for purposes of section 107 include the performance of
sacerdotal functions, the conduct of religious worship, the administration
and maintenance of religious organizations and their integral agencies,
and the performance of teaching and administrative functions at
theological seminaries.

The issue in the present case is whether the taxpayer is receiving remuneration
for “services which are ordinarily the duties of a minister of the gospel” within the
meaning of section 107.



Section 1.1402(c)-5(a)(2) of the regulations provides that an ordained,
commissioned or licensed minister of a church is engaged in carrying on a trade or
business with respect to service performed by him in the exercise of his ministry or in
the exercise of duties required by a religious order unless an exemption under section
1402(e) is effective.

Service performed by a minister in the exercise of his or her ministry includes: 1)
the ministration of sacerdotal functions; 2) the conduct of religious worship; and 3) the
control, conduct and maintenance of religious organizations (including the religious
boards, societies, and other integral agencies of such organizations) under the authority
of a religious body constituting a church or church denomination. Regulations
§ 1.1402(c)-5(b)(2).

The pivotal question in this case is whether the taxpayer is engaged in the
control, conduct and maintenance of an integral agency of a religious organization
under the authority of a religious body constituting a church or church denomination.

Section 1.1402(c)-5(b)(2)(iv) of the Regulations provides that if a minister is
performing service for an organization which is operated as an integral agency of a
religious organization under the authority of a religious body constituting a church or
church denomination, all service performed by the minister in the conduct of religious
worship, in the ministration of sacerdotal functions, or in the control, conduct, and
maintenance of such organization is in the exercise of his ministry. Service performed
by a minister in the control, conduct and maintenance of a religious organization relates
to directing, managing or promoting the activities of such organization.

In Revenue Ruling 70-549, 1970-2 C.B. 16, the Service held that an ordained
minister who was serving as chairman of the department of education of a college that
was held to be “in practice” an integral agency of a church, and any minister serving on
the faculty of the college as a teacher or administrator, was performing service “in the
exercise of his ministry” within the meaning of section 1.107-1 and 1.1402(c)-5 of the
Regulations. The Service held that the ministers are entitled to exclude from their gross
income a rental allowance to the extent allowable under section 107 of the Code and
that remuneration paid to the ministers is subject to the self-employment tax under
section 1402 of the Code.

In Revenue Ruling 71-7, 1971-1 C.B. 282, the Service furnished guidance
concerning whether a duly ordained minister, who is employed as a member of the
faculty of a church-related college and whose duties do not include the conduct of
religious worship or the ministration of sacerdotal functions, is performing services as a
“minister of a church in exercise of his ministry” for purposes of the Federal Insurance
Contributions Act (FICA) and the Self-Employment Contributions Act (SECA).

In considering whether a minister serving on the faculty of a college is performing



services in the exercise of his ministry, it is necessary to determine (a) whether the
college employing him is itself a religious organization under the authority of a religious
body constituting a church or church denomination or, (b) if the college is not such a
religious organization, whether the college is operated as an integral agency of such a
religious organization.

Revenue Ruling 71-7 holds that the services performed by the ministers as
heads of religious departments and as teachers and administrators on the faculty of a
college that was an integral agency of a church constitute the performance of services
in the exercise of their ministry for purposes of FICA and SECA.

In Revenue Ruling 72-606, 1972-2 C.B. 78, the Service considered whether a
minister who served as the administrator of an old age home that was affiliated with a
religious organization was eligible for the housing allowance provided under section 107
of the Code. The old age home designated an amount equal to the rent he actually
paid as a rental allowance under section 107. The revenue ruling holds that the
minister cannot exclude the rental allowance from his gross income under section 107
because the old age home is not an integral agency of a religious organization.

In Revenue Ruling 72-606, the Service utilized a number of criteria to determine
whether a church-related institution is an integral agency of a religious organization.
These criteria include: (1) whether the religious institution incorporated the institution;
(2) whether the corporate name of the institution indicates a church relationship; (3)
whether the religious organization continuously controls, manages and maintains the
institution; (4) whether the trustees or directors of the institution are approved or must
be approved by the religious organization or church; (5) whether trustees or directors
may be removed by the religious organization or church; (6) whether annual reports of
finances and general operations are required to be made to the religious organization or
church; (7) whether the religious organization or church contributes to the support of the
institution; (8) whether, in the event of the dissolution of the institution, its assets would
be turned over to the religious organization or church. The absence of one or more of
these characteristics will not necessarily be determinative in a particular case.

Based on the above criteria, we conclude that the School is an integral agency of
the Church. Each of the six sponsoring congregations appoint two of their members to
serve on the School board, and each is free to remove and/or replace its own
representatives at will. The sponsoring congregations, through their respectively
appointed board members, establish School policies, purchase equipment and
supplies, maintain facilities, as well as approve and sign teacher contracts. The School
board elects its own trustees and officers from among the board members appointed by
the congregations. Each member of the School’s staff is required to sign a “Statement
of Faith” embracing Church doctrine. The Treasurer of the School board presents
monthly financial statements to the School board, and it is the responsibility of the
members to report the financial operations of the School back to their respective



congregations. The six sponsoring congregations provide annual cash contributions to
the School. Additionally, four of the sponsoring congregations house branches of the
School in their church facilities. In the event of dissolution of the School, its assets
would become the sole property of the sponsoring congregations.

Under section 1402 and the regulations thereunder, an ordained, commissioned
or licensed minister who is performing services in the control, conduct or maintenance
of an integral agency of a church is engaged in performing services in the exercise of
his ministry for purposes of SECA. Section 1.107-1 of the Income Tax Regulations
provides that the rules of section 1402 apply in determining what duties constitute the
duties of a minister of the gospel under section 107. Revenue Rulings 70-549 and 71-7
hold that ministers who serve on the faculty of a college that is an integral agency of a
church, but do not perform any ecclesiastical duties are engaged in performing services
in the exercise of their ministry and hence are eligible to exclude a portion of their
compensation as a rental allowance under section 107 of the Code.

In the present case, the School is an integral agency of the Church. The
taxpayer is an ordained minister of the Church who teaches on the faculty of the
School. We therefore conclude, on the basis of the preceding authorities, that the
services performed by the taxpayer are in the exercise of his ministry under section
1402 and constitute the duties of a minister of the gospel under section 107.

Based on the foregoing, we conclude that the taxpayer is performing services
which are ordinarily the duties of a minister of the gospel because he is an ordained
minister of the Church and is performing teaching services for an integral agency of the
Church. The taxpayer is therefore entitled to exclude from his gross income amounts
that are properly designated as a housing allowance under section 107 of the Code and
the applicable regulations for the years at issue. In this regard, prior to payment of the
parsonage allowance each year, the School board must designate the amount paid as
such allowance pursuant to official action. See Regulations § 1.107-1(b). The
designation of an amount as a rental allowance may be evidenced in an employment
contract, in minutes of or in a resolution by the School board or in its budget, or in any
other appropriate instrument evidencing such official action. 1d. Additionally, the
amount of the parsonage allowance which may be excluded from the taxpayer’s gross
income each year is limited to the lesser of the following amounts: (1) the amount
actually used to provide a home, (2) the amount officially designated as a rental
allowance, or (3) the fair rental value of the home. See Rev. Rul. 71-280, 1971-2 C.B.
92. The remuneration received by the taxpayer from the School is income received



from a trade or business for purposes of SECA, unless a valid election has been filed

under section 1402(e) of the Code, and is therefore subject to the self-employment tax
under section 1401 of the Code.

No opinion is expressed concerning the federal tax consequences of the
transactions described above under any other provision of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Jerry E. Holmes

Chief, Branch Two

Office of the Associate Chief
Counsel (Employee Benefits
and Exempt Organizations)



