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Dear

This is in response  to your request  originally submitted on April 13, 1999,  and
supplemented  by letters dated August  10.1999, and September  8,1999, in which your
authorized  representative  requested  a private letter ruling concerning  the federal  income tax
treatment  under section  414(h)(2)  of the Internal  Revenue Code of certain contributions  to
Plan X.

County  A is a political  subdivision  of State B. Group C Employees are emiployed by
County  A. County  A is a participating  employer in Plan X. Plan X is a state retirement  plan
which is qualified under section  401(a) of the Code.

Prior to the transaction  in question,  Group C Employees were participants  in Plan Y.
a related, yet distinct,  state  retirement  plan. Group C Employees expressed a desire to
become participants  in Plan X in 1998.

Pursuant  to section  9-l l-40(9) of Law D, a member of Plan X may voluntarily
transfer  credited service  he received  under  Plan Y to Plan X on payment  of accumulated
employer and employee contributions  and interest in Plan Y plus five percent of current
compensation  for each year of service prorated for periods of less than a year.

.
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Section 9ll-210(11) of Law D contains  the enabling  legislation  which allows each
department and political subdivision to pick up the employee  contributions  required by this
section  for all compensation  paid on or after July 1, 1982.

County  A agreed to pay the portion of each  Group C Employee’s  contribution
attributable  to the additional  five percent of current compensation  directly to Plan X, only on
the condition  that each  Group C Employee execute  an agreement  specifically  stating the
County  A contribution  is not intended to qualify as a pick-up payment pursuant  to section
414(h)(2)  of the Code. Furthermore, the agreement  stated  that County  A’s portion of the
transfer will be made as a payment  directly  to Plan X, and will be includable  in Group C
Employees’  gross taxable wages. In making the contributions  directly  to Plan X, County  A
did not specify to the plan administrator  that the contributions  were being paid by County  A
in lieu of contributions  by the Group C Employees.

The Group C Employees  were not given the option of choosing  to receive the
contributions  directly  instead of having them paid by County  A to Plan X.

County  A reported all such contributions  pursuant  to said agreement as additional
taxable compensation  on each  Group C Employee’s 1998 Form W-2. The contributions
were not treated as wages for FICA purposes,  or for income tax withholding purposes.

Based  on the foregoing, you request a ruling that County  A’s above described  1998
contributions  do not qualify as pick-up contributions  pursuant  to section  414(h)(2)  of the
Code.

Section  414(h)(2)  of the Code provides that contributions,  otherwise  designated  as
employee  contributions,  shall be treated as employer contributions  if such contributions  are
made to a plan described  in section 401(a), established  by a state government  or a political
subdivision  thereof, and are picked up by the employing unit.

The federal  inwme tax treatment  to be accorded  contributions  which are picked up
by the employer within the meaning of section 414(h)(2)  of the Code is specified in Revenue
Ruling 77-462, 1977-2  C.B. 358. In that revenue ruling, the employer school district  agreed
to assume and pay the amounts employees  were required by state  law to contribute  to a
state  pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded  that the school district’s picked-up
contributions  to the plan are excluded from the employees’  gross  inwme until such time as
they are distributed  to the employees. The revenue ruling held further that under the
provisions  of section 3401(a)(12)(A)  of the Code, the school districts  wntributioris to the
plan are exduded from wages for purposes of the Collection  of lnwme Tax at Source  on
Wages; therefore,  no withholding  is required from the employees’  salaries  with respect to
such  picked-up contributions.

The issue of whether  contributions  have been picked up by an employer within the
meaning  of section 414(h)(2)  of the Code is addressed  in Revenue Ruling 81-35,  1981-I
C.B. 255, and Revenue Ruling 81-36.  1981-l C.B. 255. These  revenue  rulings established
that the following two criteria must be met: (1) the employer must specify that the
contributions,  although designated  as employee contributions,  are being paid by the
employer in lieu of contributions  by the employee; and (2) the employee  must not be given
the option of choosing to receive the contributed  amounts  directly  instead  of having them
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paid by the employer to the pension  plan. Furthermore, it is immaterial, for purposes  of the
applicability of section  414(h)(2).  whether an employer picks up wntributions through a
reduction  in salary, an offset  against future salary increases,  or a combination  of both.

It is represented  that section  91%210(11)  of Law D contains sufficient  enabling
legislation  which allows County  A to pick up required contributions  but that it is inapplicable
to the voluntary  payments required to convert  the plan servicecredits  under  section  91%
40(9) of Law D. It also has been represented  that Group C Employees must execute  an
agreement  stating that the contribution  is not intended to qualify as a pick-up contribution.
The County  A portion  of the transfer  will be made as a payment  directly  to Plan X and will be
includable  in each Group C Employees’  gross  taxable wages. In making the contributions
directly  to Plan X, County  A did not specify that the contributions  were being paid in lieu of
contributions  by Group C Employees.  Therefore,  the criteria set forth in Revenue Ruling
El-38 and Revenue Ruling 81-38 are not satisfied.

Accordingly, with respect  to your ruling request we conclude  that County  A’s 1998
contributions  do not qualify as pick-up contributions  pursuant  to section 414(h)(2)  of the
Code.

This ruling is directed  only to the taxpayer  who requested it Section  8110(k)(3) of
the Code provides  that this ruling may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this letter has been sent to your authorized  representative  in accordance  with
a power of attorney  on file in this office.

Sincerely yours,

Frances  V. Sloan
Chief, Employee  Plans
Technical  Branch 3

Enclosures:
Deleted  copy of letter
Notice of Intention  to Disdose


