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This letter responds to your October 8, 1999, request that we rule on a subissue

under 8 368(a)(1)(A) of the Internal Revenue Code concerning the statutory merger ofl
, into _ We decline to issue the

requested ruling because the subissue is clearly and adequately addressed by revenue
rulings.

This letter also responds to your November 24, 1999, request, through your
representative, that an information letter be issued in lieu of the requested ruling. An
information letter calls attention to well-established legal principles of tax law without
applying them to a specific set of facts. An information letter is advisory only and has
no binding effect on the Internal Revenue Service. See Rev. Proc. 99-1, § 2.04, 1999-1
I.R.B. 13.

Your request for an information letter asks whether “the current position of the
Internal Revenue Service is the same as the position concluded in prior revenue rulings
which hold that a merger is not disqualified from being a ‘reorganization’ within the
meaning of section 368(a) because stock of the surviving (acquiring) corporation is
owned by the merged (acquired) corporation prior to the merger.” The letter also asks
whether the fact that the surviving corporation is less than 80 percent owned by the
merged corporation prevents the transaction from qualifying as a reorganization.

The current position of the Service is reflected in, inter alia, Rev. Rul. 70-223,
1970-1 C.B. 79. See also Rev. Rul. 78-47, 1978-1 C.B. 113. In Rev. Rul. 70-223, a
corporation merged into its wholly owned subsidiary. The ruling holds that the merger
constitutes a reorganization under 8§ 368(a)(1)(A). In Rev. Rul. 78-47, a target
corporation that owned 5 percent of the stock of another corporation transferred all of
its assets (except its stock in the other corporation) to the other corporation solely in



exchange for stock of the other corporation. The target corporation then liquidated.
The ruling holds that the “substantially all” requirement of § 368(a)(1)(C) is satisfied
notwithstanding that the target corporation did not transfer its stock in the other
corporation to such corporation in the transaction.

The rulings indicate that the “downstream” nature of the transaction does not
preclude reorganization treatment under 8 368(a)(1)(A) or § 368(a)(1)(C). Taken
together, the rulings also indicate that the amount of stock of the acquired corporation
owned by the target corporation, be it 100 percent or 5 percent, does not by itself
prevent the transaction from qualifying as a tax-free reorganization under the
aforementioned provisions.

The above information does not constitute a ruling and may not be relied upon
by the taxpayer. If you have any further questions, please feel free to call Steve
Fattman at 202-622-7427.

Sincerely yours,

Assistant Chief Counsel (Corporate)

By
Wayne T. Murray
Senior Technician / Reviewer, Branch 4




