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Dear

This letter is in response to your |etter dated Decenber 22,
1998, and subsequent correspondence, requesting a ruling
regardi ng the tax consequences of a consent dividend to Trust, a
charitabl e remai nder unitrust.

The information submtted states that Settlor established
Trust on D1. Trustee is the trustee of Trust. Trust is governed
by the laws of State and is intended to qualify as charitable
remainder unitrust under 8 664(d)(2). The governing document of
Trust provides that Trustee shall pay to Settlor a unitrust
amount equal to the lesser of (a) the trust income for the year,
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as defined under § 643(b) of the Code and regulations thereunder,
or (b) five percent of the aggregate fair market value of the

trust assets for the year. The trust instrument also provides

that the unitrust amount for any year shall also include any
amount of trust income for such year that is in excess of the
amount required to be distributed under (b) above, to the extent
that the aggregate of the amounts paid in prior years was less
than the aggregate of the amounts computed at five percent of the
net fair market value of the trust assets. Currently, the

aggregate of the amounts paid in prior years is approximately a
dollars less than the aggregate of the amounts computed at five
percent of the net fair market value of trust assets in prior

years.

The primary asset held by Trust is stock in Corporation.
Corporation currently has in excess of a _ dollars of accumulated
earnings and profit. Corporation intends to convert to a real
estate investment trust (REIT). To be eligible to convert to a
REIT, Corporation must distribute its pre-REIT accumulated
earnings and profits. To accomplish this, Corporation proposes
to distribute to its shareholders approximately b _ percent of its
earnings and profits through a cash dividend and ¢ _ percent of its
earnings and profits in a non-cash consent dividend under § 565
of the Code. Trustee represents that it will only agree to the
consent dividend if the consent dividend made to Trust is pro-
rata when compared with the aggregate consent dividends made to
the other existing shareholders of Corporation. It will not be
an option for Trust or any other shareholder of Corporation to
receive additional common stock or notes of Corporation as part
of the distribution of Corporation’s earnings and profits.

Trustee represents that amounts treated as consent dividends
will be included by Trustee in Trust’'s gross income described in
8§ 664(b)(1). Trustee also represents that under the laws of
State, a trust generally does not have either income or principal
until the trust receives money or property. See Cite 1. Trustee
also represents that under the laws of State and, under the terms
of the governing document of Trust, all distributions from a REIT
to Trust, other than distributions made from ordinary income, are
principal. See Cite 2. Thus, the Trustee represents that all
distributions by Corporation after it is a REIT to Trust, other
than distributions of the REIT’s ordinary income, will be
allocated to principal by Trustee and thus, will never be
distributed to Settlor as part of the unitrust amount.

Section 664(d)(2)(A) provides that, for purposes of § 664, a
charitable remainder unitrust is a trust from which a fixed
percentage (that is not less than 5 percent) of the net fair
market value of its assets, valued annually, is to be paid, not
less often than annually, to one or more persons.
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Section 664(d)(3) provides that the trust instrunent may
provi de that the trustee shall pay the inconme beneficiary the
anmount of the trust income, if such amount is |ess than the
amount required to be distributed under § 664(d)(2)(A), and any
amount of the trust income which is in excess of the amount
required to be distributed under 8§ 664(d)(2)(A), to the extent
that (by reason of subparagraph (A)) the aggregate of the amounts
paid in prior years was less than the aggregate of such required
amounts.

Section 1.664-3(a)(1)(i)(b)(3) provides that trust income,
for purposes of § 664(d)(3), means income as defined in § 643(b)
and the regulations thereunder.

Section 643(b) provides that, for purposes of subparts A
through D, part I, subchapter J, chapter 1, the term "income,"”
when not preceeded by the words "taxable," "distributable net,"
"undistributed net," or "gross,"” means the amount of income of
the estate or trust for the taxable year determined under the
terms of the governing instrument and applicable local law.
Items of gross income constituting extraordinary dividends or
taxable stock dividends that the fiduciary, acting in good faith,
determines to be allocable to corpus under the terms of the
governing instrument and applicable local law shall not be
considered income.

Section 664(b) contains the ordering rules for determining
the character of a charitable remainder trust’s distribution in
the hands of the recipient. Section 664(b)(1) provides that the
amounts distributed by a charitable remainder trust are first
considered amounts of income (other than gains, and amounts
treated as gains, from the sale or other disposition of capital
assets) includible in gross income to the extent of such income
of the trust for the year and such undistributed income of the
trust for prior years.

Section 565(a) provides that if a person owns consent stock
in a corporation on the last day of the taxable year of the
corporation, and such person agrees, in a consent filed with the
return of the corporation to treat as a dividend the amount
specified in such consent, the amount so specified shall be
treated as a consent dividend. Section 565(c) provides that the
amount of the consent dividend shall be considered as distributed
in money by the corporation to the shareholder on the last day of
the taxable year, and as contributed to the capital of the
corporation by the shareholder on such day.

Based on the facts and representations submitted, we
conclude that because Trust does not have income under state law
until it is in actual receipt of money or other property, the
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amount treated as a consent dividend by Trustee and Corporation,
Is not income under § 643(b). Accordingly, amounts treated as

consent dividends are included in Trust's gross income for

purposes of 8§ 664(b)(1), but do not constitute trust income for

purposes of § 664(d)(3)(A).

No opinion is expressed or implied as to the federal tax
consequences of the formation and operation of Trust under any
other provision of the Code. Specifically, no opinion is
expressed as to (1) whether Trust qualifies as a charitable
remainder unitrust under 8 664; (2) whether Corporation qualifies
as a REIT, (3) whether the proposed transaction meets the
requirements of § 565, (4) the tax consequences of the proposed
transaction to Corporation; and (5) the tax consequences of any
future transaction treated as a consent dividend by Trustee and
Corporation to Trust, Settlor, and Corporation. Further, this
ruling applies only to Trust as currently structured.

In accordance with the power of attorney on file with this
office, we are sending a copy of this letter to Trustee.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. According to 8 6110(k)(3), this ruling may not be cited or
used as precedent.

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES
Senior Technician Reviewer
Branch 2
Office of the Assistant
Chief Counsel
(Passthroughs and
Special Industries)

Enclosures: 2
Copy of this letter
Copy for 8 6110 purposes



