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SUBJECT:                                                             
Employment Taxes –         taxable year

This Field Service Advice responds to your memorandum dated June 2, 1999. 
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be cited as precedent.

LEGEND:

Company =                                                             

Plan =                                                                                                      
                                          

Date A =                           

Amount X =                   

ISSUE:

Whether bonuses paid to employees of the Company in         are considered
amounts deferred under a nonqualified deferred compensation plan that should be
taken into account under Treas. Reg. § 31.3121(v)(2)-1(b)(3)(i) as FICA wages in  .
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CONCLUSION:

Bonuses paid to employees of the Company in         are not amounts
deferred under a nonqualified deferred compensation plan because the employees
did not have a legally binding right in         to those amounts under Treas. Reg.
§ 31.3121(v)(2)-1(b)(3)(i).

FACTS:

In        , the Company paid bonuses to certain management employees and
originally reported the bonus payments as wages paid in        .  On                      ,
the Company filed Form 843, Claim for Refund and Request for Abatement, in the
amount of $X, for refund of FICA taxes on those bonuses.  The Company claims
that the bonuses paid in         were fully vested in         and that, pursuant to the
regulations under section 3121(v)(2), those amounts should have been taken into
account as FICA wages in        .  

The Form 843 states that all employees who received bonuses in         had
already earned FICA wages in excess of the                Hospital Insurance (HI) wage
base in        .  Accordingly, the Company claims that taking the bonuses into
account in         does not result in any additional HI liability for        . 

When asked for copies of compensation plans in effect during        , the
Company provided the employment tax examiner with the plan, dated A.  The
Company asserts that the plan was the only written plan document for that year.  

The plan provides bonus opportunities to officers and other employees
designated by the President of the Company whose performance can have
significant influence on the operations and profitability of the Company.  The plan
provides that bonuses are calculated as a percentage of base salary, based upon
target performances of entities within the company and target performances by
individuals within those entities.  Bonuses are paid from the bonus pool, which is
based upon the Company’s net income for the year.  Nonrecurring adjustments to
net income may be included or excluded from the calculation of the bonus pool
amount, based upon the recommendation of the President and approval of the
Board of Directors.

Payment from the plan is made as soon as practical after the bonus amounts
are determined and approved.  The plan provides that no participant has any right
to receive payment under the plan until the amounts are determined and approved
for payment by the Board of Directors.  Furthermore, the plan provides that the
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President may terminate the participation in the plan of an officer or employee at
any time for any reason.

LAW AND ANALYSIS:

The Federal Insurance Contributions Act (FICA) taxes consist of the old-age,
survivors, and disability insurance (OASDI) taxes imposed under §§ 3101(a) and
3111(a) of the Code and the hospital insurance (medicare) taxes imposed under
§§ 3101(b) and 3111(b).  

FICA taxes are computed as a percentage of "wages" paid by the employer
and received by the employee with respect to "employment."  In general, all
payments of remuneration by an employer for services performed by an employee
are subject to FICA taxes, unless the payments are specifically excepted from the
term "wages" or the services are specifically excepted from the term "employment." 
Section 3121(a) of the Internal Revenue Code defines “wages,” for FICA tax
purposes, as all remuneration for services, with certain exceptions not applicable
here.  Bonus payments are wages because they constitute remuneration for
services.  Section 3121(a)(1) imposes a dollar limit on the annual amount of wages
subject to the OASDI portion of FICA tax.  Section 13207 of the Omnibus Budget
Reconciliation Act of 1993 repealed the dollar limit on the annual amount of wages
subject to the HI portion of FICA tax, effective for 1994 and later years.

Section 3121(v) provides for the FICA tax treatment of nonqualified deferred
compensation plans.  Under Code section 3121(v)(2)(A), any amount deferred
under a nonqualified deferred compensation plan must be taken into account as
wages for FICA tax purposes as of the later of (1) when the services are performed
or (2) when there is no substantial risk of forfeiture of the rights to such amount. 
This special timing rule may result in the imposition of FICA tax before the benefit
payments under the plan begin.  

Section 3121(v)(2)(B) provides a special exclusion (the nonduplication rule)
that prevents double taxation.  Once an amount deferred under a nonqualified
deferred compensation plan is taken into account as wages under the special
timing rule, the nonduplication rule provides that neither that amount nor the
income attributable to that amount is again treated as FICA wages.  Thus, benefit
payments under a nonqualified deferred compensation plan are not subject to FICA
tax when actually or constructively paid (i.e., under the general timing rule for wage
inclusion) if the benefit payments consist of amounts deferred under the plan that
were previously taken into account as FICA wages under the special timing rule
plus attributable income.  The Company asserts that the bonus payments were
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amounts deferred in        , that those amounts should have been taken into account
for FICA purposes in        , and that all amounts paid in         should therefore not
be subject to FICA tax.  Because all employees receiving bonuses in         were
above the HI wage base for that year, no FICA taxes would need to be paid with
respect to the bonus amounts if the bonuses paid in         were in fact deferred
compensation earned in        .

Section 3121(v)(3) provides that a “nonqualified deferred compensation plan”
means any plan or other arrangement for the deferral of compensation other than a
plan described in § 3121(a)(5).  Treasury Regulations under § 3121(v)(2) provide
guidance for determining whether a plan provides for the deferral of compensation. 
Under Treasury Regulation § 31.3121(v)(2)-1(b)(3)(i), a plan provides for the
deferral of compensation with respect to an employee only if, under the terms of the
plan and the relevant facts and circumstances, the employee has a legally binding
right during a calendar year to compensation and, pursuant to the terms of the plan,
that compensation is payable in a later year.  An employee does not have a legally
binding right to compensation if that compensation may be unilaterally reduced or
eliminated by the employer after the services creating the right to the compensation
have been performed. 

However, since the Company’s claims represent amounts deferred and
benefits paid before January 1, 2000, the relevant inquiry becomes how the
transition rules under the Final Regulations apply to the payments.  More
specifically, the issue becomes whether the original FICA tax treatment of the
severance payments is, and whether the amended FICA tax treatment of the
severance payments, via filing claims for refund, would be, in accordance with a
reasonable, good faith interpretation of section 3121(v)(2) for purposes of the
transition rules. 

Specifically, the transition rule in section 31.3121(v)(2)-1(g)(2) provides that,
for periods before January 1, 2000 (including amounts deferred before January 1,
2000, and any benefits actually or constructively paid before January 1, 2000, that
are attributable to those amounts deferred), an employer may rely on a reasonable,
good faith interpretation of section 3121(v)(2), taking into account pre-existing
guidance.  An employer will be deemed to have determined FICA tax liability and
satisfied FICA withholding requirements in accordance with a reasonable, good
faith interpretation of section 3121(v)(2) if the employer has complied with
paragraphs (a) through (f) of the regulations.  For purposes of the transition rules of
paragraphs (g)(2) through (4), and subject to paragraphs (g)(2)(ii) and (iii), whether
an employer that has not complied with paragraphs (a) through (f) has determined
FICA tax liability and satisfied FICA withholding requirements in accordance with a
reasonable, good faith interpretation of section 3121(v)(2) will be determined based
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on the relevant facts and circumstances, including consistency of treatment by the
employer and the extent to which the employer has resolved unclear issues in its
favor.

Analysis

The Company’s plan does not constitute a nonqualified deferred
compensation plan within the meaning of § 3121(v)(2) and the regulations
thereunder because the employees did not have a legally binding right to payment
under the plan at the end of        .  The plan states that the President may
unilaterally terminate the participation in the plan of an officer or employee at any
time for any reason.  Furthermore, the plan provides that payment from the plan is
made as soon as practical after the bonus amounts are determined and approved. 
The plan provides that no participant has any right to receive payment under the
plan until the amounts are approved for payment by the Board of Directors.  The
structure of the agreement necessitates Board approval in         of bonuses earned
in         because the amount of the bonuses can not be determined until after the
end of         when net income and target performance attainment is known. 
Therefore, the subsequent Board approval could not have occurred until        .  

 Employees did not have a legally binding right to bonus payments until
approval by the Board of Directors.  When an employer retains the discretion to
adjust or eliminate compensation, employees do not have a legally binding right to
plan payments until payment is actually made.  If the Company can eliminate a
bonus any time prior to payment, then the employees do not have a legally binding
right to that bonus within the meaning of § 31.3121(v)(2)-1(b)(3)(i).  Accordingly,
the plan is not a nonqualified deferred compensation plan for purposes of §
3121(v)(2) and is therefore not subject to the special timing rule under section
3121(v).  Instead, the general timing rule for FICA taxation applies.  See generally
§ 31.3121(a)-2(a).  That is true even though all services required to earn the
bonuses have been performed.  Until the bonus is actually paid, the employer has
the discretion to reduce or eliminate the payment.  Therefore, no deferred
compensation exists.  See § 31.3121(v)(2)-1(b)(5), Example 6.  The amount of the
bonus should be treated as wages in the year in which it is paid.

Furthermore, looking at the Company’s claim in light of the transition rule in
section 31.3121(v)(2)-1(g)(2), discussed above, does not change that result.  The
Company’s original action of treating the bonus payments as subject to FICA tax
when paid is in accordance with the Final Regulations.  The Company’s amended
action of treating the bonus payments to which the employees did not have a legally
binding right as subject to FICA tax in the year the bonuses were earned, as
discussed above, is not in accordance with the Final Regulations.  Nor would such
an amended action appear to be in accordance with a reasonable, good faith
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interpretation of section 3121(v)(2) under the facts and circumstances test of
section 31.3121(v)(2)-1(g)(2).  The taxpayer filed its claims for refund after the
Proposed Regulations had been published.  Those proposed regulations provide
that amounts to which an employee does not have a legally binding right are not
nonqualified deferred compensation within the meaning of section 3121(v)(2).  To
rely on the that position after the publication of the Proposed Regulations and in
reliance upon the transition rules of the Proposed Regulations would not be a
reasonable, good faith interpretation of section 3121(v)(2).  Because the taxpayer
originally interpreted section 3121(v)(2) as not applicable to the benefits at issue; to
rely on the opposite interpretation after the publication of the Proposed Regulations
and in reliance upon the transition rules of the Proposed Regulations would not
appear to be in good faith.  The bonus payments were properly treated as taxable
upon payment in        .

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

Development of other facts might serve to substantiate the Service’s position
that the employees did not have a legally binding right to the bonuses in   For
example, 

 
 

The transition rules in the final regulations under § 31.3121(v)(2)-1(g)(2)
might present a hazard to this case.  With respect to amounts deferred and benefits
paid before January 1, 2000, those transition rules merely require a reasonable
good faith interpretation of § 3121(v)(2), taking into account pre-existing guidance. 
See § 31.3121(v)(2)-1(g)(2).  The payments were made at a time when no guidance
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under § 3121(v)(2) existed.  A court might hold that the Company reasonably
interpreted that a plan in which the employer retained discretion to alter or even
eliminate payments was a nonqualified deferred compensation plan within the
meaning of § 3121(v)(2).  However, our research revealed no guidance under the
prior law governing deferred compensation (§§ 3121(a)(2), (3), or (13)) that
suggests that a bonus is deferred compensation when the employer has reserved a
right to alter or eliminate that compensation.  

In conclusion, we recommend further development of the facts in this case. 
However, based upon the available facts, we recommend denial of the claim.  If you
have any further questions, please call Branch Two at (202) 622-6040.  

________________________              
            JERRY E. HOLMES

Chief, Branch 2
Office of the Associate
  Chief Counsel
(Employee Benefits and
  Exempt Organizations)


