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LEGEND

Taxpayers =

District Counsel =
Service Center =
X =
Year =
Date A =
Date B =
Date C =
Date D =
Date E =

This responds to your request for assistance dated May 24, 1999, in
connection with questions posed by the Service Center. You have asked us to
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consider certain issues that arose when an amended income tax return (Form
1040X) was received just prior to the expiration of the statute of limitations for
assessment. The amended return shows an increased amount of tax for Year on
line 12, but shows $0 as the amount owed on line 22. In addition, an attachment to
the amended return states that the amended return is a protective amendment and
that no tax will be owed for Year unless Taxpayers prevail in a case docketed in the
Tax Court for other tax years concerning the reporting of income and losses from X.

Issues

1. Whether the Service made a timely and valid assessment of the
additional tax shown on Taxpayers’ Form 1040X because the Service was allowed
an additional 60 days for making the assessment under § 6501(c)(7) of the Internal
Revenue Code.

2. Whether the Taxpayers made a mathematical or clerical error, as defined
in
8 6213(g)(2) of the Code, in showing a zero amount owed on Form 1040X.

3. Whether the notice of deficiency sent to Taxpayers is valid.
Conclusions

1. The 60-day extension period under § 6501(c)(7) of the Code was not in
effect because Taxpayers indicated that no additional tax was currently owed and
that additional tax would be owed only if certain events occurred at a future time.
Thus, the assessment of the additional tax shown on Taxpayers’ Form 1040X was
untimely and invalid.

2. Taxpayers’ return did not contain a mathematical or clerical error as
defined under § 6213(g)(2) of the Code because the discrepancy between the total
tax amount on line 12 and the zero amount owed on line 22 was intentional.
Accordingly, in order for additional tax to be assessed, the Service must follow
deficiency procedures.

3. The notice of deficiency sent to Taxpayers is invalid because 8§ 6501(c)(7)
of the Code never extended the statute of limitations for assessment.

Facts

Taxpayers filed Form 1040X, Amended U.S. Individual Income Tax Return,
for Year, which was received by the Service on Date A, three days prior to the
expiration of the statute of limitations on assessment. Taxpayers had previously
extended the statute of limitations by signing a waiver. The amended return shows
$0 as the amount of tax owed, contains a notation indicating that it was filed as a
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“protective amendment,” and includes an attachment stating that if Taxpayers
prevail in Tax Court on the reporting of income and losses from X for other tax
years, Taxpayers will owe an additional amount in tax for Year. An assessment,
based on the amount of tax shown on the Form 1040X, was made on Date B after
the expiration of the statute of limitations, but within 60 days of Date A.

District Counsel subsequently advised the Service Center to send a
mathematical error notice to Taxpayers. The basis for sending the mathematical
error notice was that Taxpayers incorrectly calculated the amount owed as $0 on
line 22 of the amended return. A positive figure should appear on line 22 because
the total tax amount on line 12, column (c), exceeds the amount shown on line 21.
Thus, it could be argued that the amended return contains an error in subtraction in
computing the amount owed. The Service Center sent the mathematical error
notice to Taxpayers on Date C, which was within 60 days of Date A.

On Date D, one day after Date C, Taxpayers’ attorney requested the Service
Center to abate the assessment from the mathematical error notice. The Service
Center did not abate the assessment. The Service Center’s position is that there
was no mathematical error because Taxpayers’ error was in computing the amount
owed, not in computing the total tax figure (line 12).

District Counsel requested that the Service Center abate the tax assessment
and send a notice of deficiency to Taxpayers. The Service Center did not abate the
assessment, but did send the notice of deficiency to Taxpayers on Date E, which
was within 60 days of Date A.

Discussion

Section 6213(a) of the Internal Revenue Code generally provides that within
90 days after a notice of deficiency is mailed, the taxpayer may file a petition with
the Tax Court for a redetermination of the deficiency. In addition, 8 6213 provides
that the Service shall make no assessment of a deficiency during the 90-day
period.

Section 6213(b)(1) of the Code provides, in part, that if a taxpayer is notified
that, on account of a mathematical or clerical error appearing on the return, an
amount of tax in excess of that shown on the return is due, and that an assessment
of the tax has been or will be made on the basis of what would have been the
correct amount of tax but for the mathematical or clerical error, such notice shall
not be considered as a notice of deficiency for purposes of § 6213(a). Further, the
taxpayer shall have no right to file a petition with the Tax Court based on such
notice, nor shall assessment be prohibited by the provisions of
§ 6213.
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Section 6213(b)(2) of the Code provides for a stay of collection for 60 days
after a mathematical error notice is sent. If the taxpayer request abatement of the
assessment during this 60 day period, the assessment must be abated, and any
reassessment is subject to deficiency procedures.

Section 6213(g)(2)(A) of the Code provides that the term “mathematical or
clerical error” includes an error in addition, subtraction, multiplication, or division
shown on any return.

Section 6213(g)(2)(C) provides that the term “mathematical or clerical error”
includes an entry on a return of an item which is inconsistent with another entry of
the same or another item on such return.

Section 6501(a) of the Code provides that, except as otherwise provided in §
6501, any tax imposed by this Title 26 shall be assessed within three years after
the return was filed (whether or not such return was filed on or after the date
prescribed).

Section 6501(c)(7) of the Code provides, in general, that if, within the 60-day
period ending on the last day for assessing the tax, the Secretary receives an
amended return or other written document signed by the taxpayer showing the
taxpayer owes an additional amount of tax, the period for the assessment of that
additional amount shall not expire before the day 60 days after the day on which
the Secretary receives the amended return or other document.

Issue 1

The first issue involves the 60-day extension period under 8 6501(c)(7) of the
Code. We conclude that the Service made an untimely and invalid assessment on
Date B based upon the amended return filed by Taxpayers. Taxpayers purposely
stated that the tax owed on the amended return was $0 by showing this amount on
line 22. In addition, Taxpayers attached a statement that the amended return was
a protective amendment and that tax would be owed only if certain future events
occurred. Under these circumstances it is evident that Taxpayers did not provide a
self-assessing document to the Service. The situation in this case is similar to that
of court cases in which returns were filed showing amounts of tax, but the
taxpayers indicated that they did not intend for any tax to be assessed. See Penn
Mutual Indemnity Co. v. Commissioner, 32 T.C. 653 (1959), aff'd 277 F.2d 16 (3d
Cir. 1960); John A. Gebelien , Inc v. Commissioner, 37 B.T.A. 605 (1938); and
Continental Accounting & Audit Co., 2 B.T.A. 761 (1925).

In Penn Mutual Indemnity Co., the taxpayer filed a “U.S. Mutual Insurance
Company Income Tax Return” that showed an amount of gross income, the rate of
tax, and an amount of total income tax. However, attached to the return was a
letter stating that the income tax as applied to the taxpayer was invalid and
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unconstitutional. The Commissioner took the position that there was no deficiency
and assessed the amount shown as tax on the return as the amount owed by the
taxpayer. The concurring opinion in Penn Mutual Indemnity Co., 32 T.C. 653, at
667-668, stated that the return was not a self-assessing document and that the
deficiency procedures needed to be followed for the Service to properly assess and
collect the tax.

In this case, as in Penn Mutual Indemnity Co., Taxpayers showed an amount
of income tax for Year on the amended return, but indicated in an attached
statement that no tax was currently owed. Thus, there is no self-assessing
document filed by Taxpayers and the 60-day extension period under 8 6501(c)(7) of
the Code is not applicable in this case. This conclusion is supported by the
legislative history for 8 6501(c)(7), which states that the 60-day period is extended
solely to allow the Service to process the amendment and assure that the additional
tax due as reported by the taxpayer may be assessed and collected. See H.R.
Rep. No. 98-432, pt 2, at 1557 (1984); S. Rep. No. 98-169, vol. 1, at 792 (1984);
H.R. Conf. Rep. No. 98-861, at 1123 (1984).

The Service Center must abate the invalid assessment made on Date B
because the 60-day extension period under § 6501(c)(7) was not in effect and the
statute of limitations on assessment had expired before Date B. See § 6404(a)(2).

Issue 2

The second issue is whether there is a mathematical or clerical error on
Taxpayers’ amended return. We agree with the Service Center that there was no
mathematical or clerical error on the amended return. However, our reasoning
differs from that of the Service Center. First, Taxpayers’ placement of $0 on line 22
was not the result of a computational error, within the meaning of § 6213(g)(2)(A).
The term “error” in
8§ 6213(g)(2)(A) refers to a computational mistake that is not intended by the
taxpayer. Taking into account the statement attached to the amended return, it is
clear that there was no mistake in the present case. Taxpayers intentionally
reported $0 as the amount owed on line 22. This is consistent with the Taxpayers’
position that no tax is currently owed for Year and that tax will be owed only if
certain determinations are made by the Tax Court for other years.

Secondly, with respect to an “inconsistent entry” mathematical or clerical
error under 8§ 6213(g)(2)(C), the legislative history for that provision states that the
summary assessment procedure is not to be used “where it is not clear which of the
inconsistent entries is the correct one” or “where the Service is merely resolving an
uncertainty against the taxpayer.” See H.R. Rep. No. 94-658, at 291 (1976). In the
present case, it is not clear that the entry on line 12 is the correct one; in fact, the
attached statement addressed the inconsistency and explained that agreement to
the liability on line 12 was contingent on the occurrence of certain future events.



None of the other mathematical or clerical error provisions enumerated under
8§ 6213(g)(2) are relevant to this case. Because there is no mathematical or clerical
error as defined under 8 6213(g)(2), the Service must follow deficiency procedures
in order for additional tax to be assessed.

Issue 3

The third issue is whether the notice of deficiency sent to Taxpayers is valid.
We conclude that the notice of deficiency is not valid. A valid notice of deficiency
must be sent prior to the expiration of the statue of limitations on assessment. See
Virgin v. Commissioner, T.C. Memo. 1991-63 (1991), citing Coleman v.
Commissioner, 94 TC 82, 90 (1990). In this case, the Service sent Taxpayers the
notice of deficiency during, what appeared to be, the 60-day extension period under
8§ 6501(c)(7). However, as previously discussed, the 60-day extension period under
8§ 6501(c)(7) never applied to this case. Thus, the statutory notice of deficiency is
invalid because it was sent after the expiration of the statute of limitations on
assessment.

If you have any questions or concerns regarding this memorandum, please
contact Brad Taylor at (202) 622-4940.

HEATHER C. MALOY

By:

MICHAEL GOMPERTZ
Assistant to Chief, Branch 4
Income Tax and Accounting Division



