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SUBJECT: Timeliness of Election under Former § 121

This responds to your telephone inquiry for technical assistance regarding the
timeliness of an election under former § 121. 

ISSUE

Is an election to exclude gain on the sale of a principal residence under former
§ 121 timely if the election is made more than three years from the time the return
for the year of sale was filed, but within two years from the payment date of the tax
on the gain from the sale?

CONCLUSION

The election under former § 121 is timely if it is made at any time before the
expiration of the period for making a claim for refund under § 6511 for the year in
which the sale or exchange occurred.  Therefore, an election is timely if it is made
within two years from the payment date of the tax on the gain from the sale of the
residence.  

FACTS

Under § 1034, prior to its repeal by the Taxpayer Relief Act of 1997 (“the 1997
Act”), Pub. L. No. 105-34, 111 Stat. 788, a taxpayer who sold a principal residence
and purchased a new principal residence within two years could roll over all or part
of the gain on the sale of the old residence.  Under § 121, prior to its amendment
by the 1997 Act, a taxpayer who had attained the age of 55 on the date of the sale
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also had a one-time election to exclude permanently up to $125,000 of gain on the
sale of the taxpayer’s principal residence.

Taxpayers who sold a principal residence and planned to roll over the gain under 
§ 1034 were required to report the original sale on Form 2119, Sale of Your Home,
even if they had not yet purchased a replacement home.  They were then required
to file a second Form 2119, reflecting whether or not they purchased a qualifying
replacement residence and reporting any resulting gain.  The period for assessing a
deficiency attributable to such gain generally did not expire until three years after
the filing of the second Form 2119.  See former § 1034(j); Reg. § 1.1034-1(i).

Your office contacted taxpayers who had originally filed Form 2119, but who had
not filed a second Form 2119 within the two-year replacement period.  In a number
of cases, the taxpayers had failed to purchase a qualifying replacement home, and
a deficiency was accordingly assessed.  More than three years after filing their
original returns, but within two years after paying the deficiency, certain taxpayers,
who had met the qualifications for the one-time § 121 election at the time of their
original sale, filed refund claims based on the election.

DISCUSSION

Section 121(c), as in effect prior to the 1997 Act, provided that the election to
exclude gain from the sale or exchange of a principal residence may be made at
any time before the expiration of the period for making a claim for credit or refund
of the tax imposed for the year in which the sale or exchange occurred.

Under § 6511, a claim for credit or refund must generally be filed within three years
from the time the return was filed, or two years from the time the tax was paid,
whichever is later.  (A return filed before the due date is treated as filed on the due
date.  See § 6513.)

Accordingly, a taxpayer who claims the § 121 election within two years after paying
tax on the gain from the sale of the residence has made a timely election.  Such a
taxpayer is entitled to exclude gain under former § 121 provided the taxpayer meets
the § 121 requirements on the date of the sale.  See Publication 523, Selling Your
Home, p. 32 (Rev. March 1999).

If you have further questions regarding §§ 121 or 1034, please contact Sara P.
Shepherd at (202) 622-4910.  If you have further questions regarding § 6511,
please contact Andrew M. Irving at (202) 622-4930.


