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Dear                    

This is in response to your request for certain rulings on behalf of X concerning
the application of section 162(m) of the Internal Revenue Code and the regulations
thereunder to certain compensation plans of X and Y.

X intends to spin off its subsidiary, Y, in a two-step transaction.   First X, has sold
some, but less than 20 percent, of the stock of Y to the public in an IPO and has listed
Y’s stock on one of the stock exchanges.  As a result, Y became a publicly traded
corporation.  Second, the distribution of the remaining stock of Y to X’s shareholders as
a dividend or in exchange for shares of X stock may take place at some future date to
be decided upon by the Board of Directors of X.
  

One day prior to the IPO, Y’s stock option and executive compensation plans
(the Plans) were approved by X, its parent.  Because the respective administration
committees for the Plans have retained the right to change the performance targets, X
and Y understand that the Plans (like any other shareholder-approved plans authorizing
amendments of performance targets) will have to be resubmitted to shareholders for
approval at least once every five years.

Three of the Plans will be administered by Y’s Compensation Committee (which
will include as members certain officers and directors of X).  The fourth Plan will be
administered by the Y Strategy Board (whose members currently are Y management
employees).  It is not contemplated that any performance awards will be made under
the fourth plan to any of the top executives of Y.



Section 162(a)(1) of the Code provides that there will be allowed as a deduction
all the ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in
carrying on any trade or business, including a reasonable allowance for salaries or
other compensation for personal services actually rendered.

Section 162(m)(1) of the Code provides that in the case of any publicly held
corporation, no deduction shall be allowed under this chapter for applicable employee
remuneration with respect to any covered employee to the extent that the amount of
such remuneration for the taxable year with respect to such employee exceeds
$1,000,000.

Section 1.162-27(c)(1)(ii) of the Income Tax Regulations provides that a “publicly
held corporation” includes an affiliated group of corporations, as defined in section 1504
(determined without regard to section 1504(b)).  For purposes of this section, however,
an affiliated group of corporations does not include any subsidiary that is itself a publicly
held corporation.  Such a publicly held subsidiary, and its subsidiaries (if any), are
separately subject to this section.  

According to section 1.162-27(e)(4)(viii) of the regulations, for purposes of the
shareholder approval requirements, the shareholders of the publicly held member of the
affiliated group are treated as the shareholders of all members of the affiliated group. 

Section 1.162-27(c)(2)(i)  of the regulations defines a “covered employee” as any
individual who on the last day of the taxable year, is (A) the chief executive officer of the
corporation or is an individual acting in such capacity, or (B) among the four highest
compensated officers (other than the chief executive officer). 

Section 1.162-27(c)(2)(ii) of the regulations provides that whether an individual is
the chief executive officer described in section 1.162-27(c)(2)(1)(A) or an officer
described in section 1.162-27(c)(2)(i)(B) is determined pursuant to the executive
compensation disclosure rules under the Exchange Act.

Section 1.162-27(e)(2) of the regulations provides that qualified performance-
based compensation must be paid solely on account of the attainment of one or more
preestablished, objective performance goals.  A performance goal is considered
preestablished if it is established in writing by the compensation committee not later
than 90 days after the commencement of the period of service to which the
performance goal relates, provided that the outcome is substantially uncertain at the
time the compensation committee actually established the goal.  However, in no event
will a performance goal be considered to be preestablished if it is established after 25
percent of the period of service (as scheduled in good faith at the time the goal is
established) has elapsed.

Section 1.162-27(e)(3)(i)(D) of the regulations defines an outside director, in



relevant part, as one who does not receive remuneration from the publicly held
corporation, either directly or indirectly, in any capacity other than as director.  For this
purpose, remuneration includes any payment in exchange for goods or services.

According to section 1.162-27(e)(3)(ii)(C) of the regulations, if remuneration,
other than de minimis remuneration, was paid by the publicly held corporation in its
preceding taxable year to an entity by which the director is employed or self-employed
other than as a director, the remuneration is considered directly or indirectly received by
the director.

Section 1.162-27(e)(3)(iii)(A) of the regulations provides that for purposes of
sections 1.162-27(e)(3)(ii)(B) and (C), remuneration that was paid by the publicly held
corporation in its preceding taxable year to an entity is de minimis if payments to the
entity did not exceed 5 percent of the gross revenue of the entity for its taxable year
ending with or within the preceding taxable year of the publicly held corporation.

According to section 1.162-27(f)(1) of the regulations, in the case of a
corporation that was not a publicly held corporation and then becomes a publicly held
corporation, the deduction limit of section 1.162-27(b) does not apply to any
remuneration paid pursuant to a compensation plan or agreement that existed during
the period in which the corporation was not publicly held.  In accordance with section
1.162-27(c)(1)(ii), a corporation that is a member of an affiliated group that includes a
publicly held corporation is considered publicly held and, therefore,  cannot rely on
section 1.162-27(f)(1).  Also see section 1.162-27(e)(4)(viii).

Section 1.162-27(f)(4)(i) of the regulations provides that if a subsidiary that is a
member of the affiliated group described in section 1.162-27(c)(1)(ii) becomes a
separate publicly held corporation (whether by spinoff or otherwise), any remuneration
paid to covered employees of the new publicly held corporation will satisfy the 

exception for performance-based compensation described in section 1.162-27(e) if the
conditions in either section 1.162-27(f)(4)(ii) or (iii) are satisfied.

Section 1.162-27(f)(4)(ii) of the regulations provides that remuneration satisfies
the requirements of section 1.162-27(f)(4)(ii) if the remuneration satisfies the
requirements for performance-based compensation as set forth in sections 1.162-
27(e)(2), (3), and (4) by application of sections 1.162-27(e)(3)(viii) and (e)(4)(viii) before
the corporation becomes a separate publicly held corporation, and the certification
required by section 1.162-27(e)(5) is made by the compensation committee of the new
publicly held corporation.  Section 1.162-27(f)(4)(ii) does not apply here because the
shareholders of X did not vote to approve the Plans before Y became publicly held.

Section 1.162-27(f)(4)(iii) of the regulations provides that remuneration satisfies
the requirements of section 1.162-27(f)(4)(iii) if the remuneration satisfies all of the



requirements of sections 1.162-27(e)(2), (3), and (5).  The outside directors (within the
meaning of section 1.162-27(e)(3)(viii)) of the corporation before it becomes a separate
publicly held corporation, or the outside directors of the new publicly held corporation,
may establish and administer the performance goals for the covered employees of the
new publicly held corporation for purposes of satisfying the requirements of sections
1.162-27(e)(2) and (3).  The certification required by section 1.162-27(e)(5) must be
made by the compensation committee of the new publicly held corporation.  However, a
taxpayer may rely on section 1.162-27(f)(4)(iii) to satisfy the requirements of section
1.162-27(e) only for compensation paid, or stock options, stock appreciation rights, or 
restricted property granted, prior to the first regularly scheduled meeting of the
shareholders of the new publicly held corporation that occurs more than 12 months
after the date the corporation becomes a separate publicly held corporation.
  

Accordingly, we rule that:

1.  Because, according to section 1.162-27(e)(4)(iii) of the regulations, the shareholders
of X are treated as the shareholders of all members of the affiliated group, the approval
of the Plans by X on the day before the IPO did not serve as satisfactory shareholder
approval of the Plans.

2.  Compensation paid or options granted under the Plans approved only by X’s board
will be considered performance-based only for the compensation or grants paid or
awarded prior to the first regularly scheduled meeting occurring more than 12 months
after Y became a separate public corporation.  Section 1.162-27(f)(4)(iii) of the
regulations.

3.  Y may obtain satisfactory shareholder approval of the Plans (and of any additional
performance plans that are established by Y after the IPO), at any shareholder meeting
up to and including the first regularly scheduled meeting occurring more than 12 months
after the IPO.  In the case of any shareholder votes obtained after the IPO and before
the spinoff of the remaining shares of Y stock held by X to X’s shareholders, the shares
of Y stock held by X can be voted by an officer of X on behalf of X.

4.  After Y’s shareholders have approved Y’s performance-based plans, such plans
need not be resubmitted to shareholders until the latest to occur of:

  a.  the expiration of such plan;

  b.  the material modification of such plan; or

  c.   if (and only if) Y’s compensation committee has authority to change the         
        targets under the plan’s performance goals, the first shareholder meeting     
        that occurs in the fifth year following the year in which the plan was               
        approved by Y’s shareholders.



5.  The deduction limit of section 162(m) of the Code will not apply to any remuneration
paid to Y employees pursuant to any of the performance-based plans maintained by X
prior to the IPO, provided that the conditions of section 162(m) were satisfied when
those awards were made and the awards are not materially amended after their grant.

6.  Employees and officers of X may serve as “outside directors” on the Y      
Compensation Committee, so long as the remuneration paid by Y to X does not       
exceed more than five percent of X’s gross revenues.

7.  The performance period and related service period established by the Y      
Compensation Committee for performance awards under the Plans may be as short       
as a single calendar quarter, or the period between the IPO and the spinoff, so long      
as the performance goals are established prior to or during the first 25 percent of the      
period of service to which the performance goal relates.

8.  The compensation paid and deducted by Y after the IPO to any of its covered       
employees (other than performance-based compensation) is deductible to the extent      
it does not exceed $1,000,000 per taxable year.  In applying the $1,000,000 limit, the     
compensation paid to executives by X, Y, or any other entity within the X affiliated      
group that was deductible prior to the IPO is disregarded.

9.  A new “taxable year” for purposes of applying the $1,000,000 deduction limit on non- 
performance-based compensation will begin for Y on the date that Y is spun off from
the X controlled group.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(j)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.  Except as
specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences of
the transaction described above under any other provisions of the Code.

Sincerely yours,

ROBERT MISNER
Assistant Chief, Branch 4

      Office of the Associate
  Chief Counsel
(Employee Benefits and
 Exempt Organizations)

Enclosure:
Copy for section 6110 purposes 

 


