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subject: Significant Service Center Advice Request, Child Tax Credit

This responds to your request for Significant Advice, dated June
2, 1999, in connection with a question posed by the Philadelphia
Service Center.  In addition to answering your specific question,
which concerned the refundable portion of the child tax credit,
we also have discussed the treatment of the nonrefundable portion
of that credit.

Disclosure Statement  

Unless specifically marked "Acknowledged Significant Advice, May
be Disseminated" above, this memorandum is not to be circulated
or disseminated except as provided in CCDM (35)2(13)3:(4)(d) and
(35)2(13)4:(1)(e).  This document may contain confidential
information subject to the attorney-client and deliberative
process privileges.  Therefore, this document shall not be
disclosed beyond the office or individual(s) who originated the
question discussed herein and are working the matter with the
requisite "need to know."  In no event shall it be disclosed to
taxpayers or their representatives.

Issues

1.  Does an overstatement of the nonrefundable portion of the
child tax credit under § 24(a) of the Internal Revenue Code
result in a deficiency that may be assessed under the deficiency
procedures?

2.  Does an overstatement of the refundable portion of the child
tax credit under § 24(d) result in a deficiency that may be
assessed under the deficiency procedures?
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1 Child tax credit of $1,600 limited to $1,204 by § 26 as
in effect for 1998.

2 The refundable credit under § 24(d) is limited to the
lesser of (1) the credit that would be allowed under § 24 without
the § 26 limitation [$396], or (2) the excess of the Social
Security taxes over the earned income credit [$890 - $489 =
$401].

Conclusions

1.  Yes.  As in the case of any other nonrefundable credit, an
overstatement of the nonrefundable portion of the child tax
credit results in an assessable deficiency.

2.  No.  Because § 6211 was not modified, in a manner similar to
the treatment of the earned income credit in § 32, to treat the
refundable portion of the child tax credit under § 24(d) as
"negative tax," an overstatement of that portion of the child tax
credit does not result in a deficiency.  A refund based on
§ 24(d) may be recovered through the erroneous refund procedures
of § 7405 within the time limits of § 6532(b).  

Facts

The issues are demonstrated by the following hypothetical
examples:

Example 1: 

Taxpayer filed a 1998 tax return as head of household showing
income of $27,750, five exemptions, Social Security tax
withholdings of $890, and an earned income credit of $489. 
Taxpayer claimed the child tax credit for four qualifying
children.  Taxpayer calculated the tax as follows:

Adjusted Gross Income      $27,750
Standard Deduction       (6,250)
Exemptions (13,500)
Taxable Income   8,000

Tax    1,204
Nonrefundable Portion 

of Child Tax Credit  (1,204) 1 
Net Tax  0

Portion of Child Tax Credit 
Refundable under § 24(d)     396 2

Earned Income Credit 
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3 Child tax credit of $2,000 limited to $1,571 by § 26 as
in effect for 1998.

4 The refundable credit under § 24(d) is limited to the
lesser of (1) the credit that would be allowed under § 24 without
the § 26 limitation [$429], or (2) the excess of the Social
Security taxes over the earned income credit [$3,767 - $0 =
$3,767].

Refundable under § 32     489

The Service later determined that Taxpayer could take a child tax
credit for only three qualifying children.  Taxpayer’s tax
liability was recomputed as follows:

Tax  $1,204
Nonrefundable Portion 

of Child Tax Credit  (1,200)
Nonrefundable Portion of the 

Earned Income Credit      (4)      
Net Tax       0

Earned Income Credit 
Refundable under § 32     485

Example 2:

Taxpayer filed a 1998 tax return as head of household showing
income of $49,251, itemized deductions of $22,553, six
exemptions, and Social Security tax withholdings of $3,767. 
Taxpayer was not eligible for the earned income credit.  Taxpayer
claimed the child tax credit for five qualifying children. 
Taxpayer calculated the tax as follows:

Adjusted Gross Income $49,251
Itemized Deductions (22,553)
Exemptions (16,200)
Taxable Income  10,498

Tax   1,571
Nonrefundable Portion 

of Child Tax Credit   (1,571) 3 
Net Tax  0

Portion of Child Tax Credit 
Refundable under § 24(d)     429 4
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5 Child tax credit of $2,000 limited to $1,766 by § 26 as
in effect for 1998.

6  Cf.  § 38(c) (similar limit for business credits).  For
tax years other than 1998, § 26 limits subpart A credits to the
excess of the regular tax over the tentative minimum tax. 

The Service later disallowed a $1,256 deduction.  Taxpayer’s tax
liability was recomputed as follows:

Taxable Income per Return $10,498
Disallowed Deduction   1,256
Corrected Taxable Income  11,754 

Tax   1,766
Nonrefundable Portion 

of Child Tax Credit  (1,766) 5 
Net Tax       0

Portion of Child Tax Credit 
Refundable under § 24(d)     234

Discussion

As demonstrated by the examples above, § 24, which was enacted by
the Taxpayer Relief Act of 1997, Pub. L. No. 105-34 (1997), and
became effective in 1998, generally provides a credit of $500
($400 for 1998) for each "qualifying child."  A qualifying child
must be a dependent who is under age 17 at year-end.  The credit
is phased out at higher income levels.

In general, tax credits are either nonrefundable or refundable. 
Nonrefundable credits may be applied to reduce tax, and certain
excess nonrefundable credits may be carried to other years. 
However, unlike excess refundable credits, they may not be
"refunded" to taxpayers in the year they arise.  Nonrefundable
personal credits are listed in subpart A of part IV, subchapter
A, chapter 1, of the income tax subtitle ("subpart A"). 
Refundable credits are listed in subpart C of the same part
("subpart C").

The distinction between nonrefundable and refundable credits is
reflected in two provisions of the Code relevant to the issues
above.  First, § 26 generally limits a taxpayer's total personal
nonrefundable credits in subpart A to the taxpayer's "regular tax
liability." 6  Second, § 6401(b)(1) provides that if the
refundable credits in subpart C exceed the taxpayer's liability,
the excess is considered an overpayment that may be refunded
under § 6402.
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7  A "rebate" is an abatement, credit, or refund that was
made on the ground that the correct tax was less than the tax as
previously reported or adjusted.  § 6211 (b)(2).  A refund that is
claimed on a taxpayer’s original return is not a rebate.

With respect to these distinctions, the child tax credit in § 24
has a hybrid character.  In general, it operates like the other
nonrefundable credits in subpart A, such as the dependent care
credit or the adoption credit.  However, § 24(d) provides that in
the case of a taxpayer with three or more qualifying children,
"the aggregate credits allowed under subpart C shall be increased
by" the amount of the child care credit disregarding the tax
liability ceiling in § 26, up to the taxpayer's Social Security
taxes for the year, reduced by any earned income credit. 
Consistent with this treatment, § 24(d) also provides that the
portion of the child tax credit allowed under § 24(d) is not
treated as a credit allowed under subpart A.  For taxpayers with
three or more qualifying children, this effectively splits the
child tax credit into two portions: one nonrefundable under
subpart A, the other refundable under subpart C.

Issue 1: Nonrefundable Portion of Child Tax Credit

Section 6211 provides the definition of "deficiency," in
pertinent part, as follows:

(a) In General. %For purposes of this title ... the term
"deficiency" means the amount by which the tax imposed ...
exceeds the excess of %

(1)  the sum of 

(A)  the amount shown as the tax by the taxpayer
upon his return, if a return was made by the taxpayer
and an amount was shown as the tax by the taxpayer
thereon, plus

(B)  the amounts previously assessed (or
collected without assessment) as a deficiency, over %

(2)  the amount of rebates, as defined in subsection
(b)(2), made.

The basic definition in § 6211(a) is often expressed in the
following formula:  deficiency = correct tax (or "tax imposed") -
[tax reported (or "tax shown on return") + prior assessments -
rebates 7].   See  Kurtzon v. Commissioner , 17 T.C. 1542, 1548
(1952).
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8 Section 6211(b)(1) provides as follows:

(1) The tax imposed by subtitle A and the tax
shown on the return shall both be determined without
regard to payments on account of estimated tax, without
regard to the credit under section 31, without regard
to the credit under section 33, and without regard to
any credits resulting from the collection of amounts
assessed under section 6851 or 6852 (relating to
termination assessments).

9 Section 32(n) provides that in certain circumstances, a
portion of the child tax credit is technically designated as a
"supplemental child credit."  This is merely a mechanism for

It has been argued that credits cannot be taken into account in
the definition of a "deficiency" at all, because they are
"amounts allowed as a credit against tax," rather than elements
of the "tax" itself.  However, with respect to nonrefundable
credits such as the dependent care credit or the investment tax
credit, it is settled that such credits are part of the "correct
tax" and the "tax reported" in the deficiency definition.  

In Martz v. Commissioner, 77 T.C. 749 (1981), for example, the
Tax Court held that the Service properly included in its
deficiency determination an adjustment to the taxpayer’s
investment credit, in addition to its adjustments to the
taxpayer’s taxable income.  In so holding, the court stressed
Congress’ action in specifically removing certain credits from
the deficiency calculation in § 6211(b), 8 and reasoned by
negative inference that "all taxes, credits, deductions,
exclusions, etc., imposed or allowed in ... subtitle A ... , are
to be taken into consideration in calculating the existence of a
deficiency.  Section 6211(b) provides exceptions to this general
proposition."  77 T.C. at 753; see  also  Arc Electrical
Construction Co. v. Commissioner , 923 F.2d 1005, 1008-1009 (2d
Cir. 1991); Logan v. Commissioner , 86 T.C. 1222, 1227 (1986).

As discussed above, the child tax credit has a hybrid character:
part nonrefundable and part refundable.  To the extent it is
nonrefundable, we see no reason to treat the child tax credit
differently from the other nonrefundable credits in subpart A. 
Accordingly, we conclude that an overstatement of the
nonrefundable portion of the child tax credit results in a
deficiency within the meaning of § 6211, and can be assessed and
collected following the deficiency procedures in chapter 63,
subchapter B.  Thus, if, in Example 1 above, the Service had
determined that the taxpayer was not entitled to the child tax
credit at all, the erroneous $1,204 nonrefundable portion of the
child tax credit would have been assessable as a deficiency. 9
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counting part of the child tax credit as earned income credit for
revenue estimating purposes.  Section 32(n) does not transform a
nonrefundable child tax credit into a refundable credit or affect
the amount of a taxpayer’s tax liability.  Accordingly, the
Service is not requiring taxpayers to calculate the supplemental
child "credit" or reflect it on a return.  Our conclusions with
respect to the nonrefundable portion of the child tax credit
apply regardless of whether it is technically a "supplemental
child credit."

Issue 2: Refundable Portion of Child Tax Credit

Section 6211(b)(4) provides special treatment for the recovery of
certain refundable credits through the deficiency procedures by
treating those amounts as "negative tax" in the deficiency
determination, as follows:  

(4)  For purposes of subsection (a) % 

(A)  any excess of the sum of the credits
allowable under sections 32 and 34 over the tax
imposed by subtitle A (determined without regard to
such credits), and

(B)  any excess of the sum of such credits as
shown by the taxpayer on his return over the amount
shown as the tax by the taxpayer on such return
(determined without regard to such credits),

shall be taken into account as negative amounts of tax. 

The operation of § 6211(b)(4) can be illustrated by an example
involving the earned income credit, a refundable credit listed in
subpart C, as follows:

Taxpayers filed a joint return, claiming one dependent, three
exemptions, and reporting $6,000 of adjusted gross income,
all of which was earned income.  Taxpayers showed zero tax
due and claimed an earned income credit of $500, which was
refunded to Taxpayers.  The Service later determined that
Taxpayers had an additional $1,000 of earned income.  The
Service calculated that Taxpayers had a tax liability of $81
and were entitled to an earned income credit of $378.

A deficiency of $203 would be calculated under § 6211 as
follows:

Correct Tax
  Without Earned Income Credit        $81
  With Earned Income Credit (§ 6211(b)(2)(A))    (378)
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                 (297)

Reported Tax
  Without Earned Income Credit   0
  With Earned Income Credit (§ 6211(b)(2)(B))    (500)

             (500)

Correct Tax     (297)
Less Reported Tax    -(500)
Deficiency      203

By expressly treating the refundable portion as "negative tax,"
the operation results in a positive amount for the deficiency,
since subtracting a negative amount is the equivalent of
addition.

However, when Congress enacted the child tax credit, it did not
add corresponding language to § 6211(b)(4) to cover the portion
of the credit that is refundable under § 24(d), or otherwise
provide for assessment of that amount.  Therefore, on the
principle of statutory construction that the expression of one
thing implies the exclusion of another, because the portion of
the child tax credit that is refundable under § 24(d) is not
listed in § 6211(b)(4), we conclude that the Service may not
treat that amount as "negative tax" in making the deficiency
determination.

Applying these principles to the examples above, as we concluded
under Issue 1, the nonrefundable portion of the child tax credit
is taken into account in calculating the deficiency.  However,
because the portion refundable under § 24(d) cannot be treated as
negative tax, the deficiencies in the above examples would be
calculated under § 6211 as follows:

    Ex. 1 Ex. 2

Tax Imposed    $(485)   $0
Tax Shown on Return    -(489)   -0
Deficiency   4    0      

Note that this conclusion will, in some circumstances, prevent
the Service from recovering a refund through assessment even when
the adjustment in question involves an item other than the child
tax credit.  In Example 2 above, for example, the operation of
§§ 24 and 6211 results in no deficiency, so that the Service is
precluded from recovering by deficiency procedures the tax
attributable to the disallowed deduction.

Although we conclude that an erroneous § 24(d) child tax credit
refund cannot be recovered through assessment, it is still an
"erroneous refund" resulting in a liability that can be
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10 If § 24 were included in § 6211(b)(4), deficiencies in
the above examples would be calculated under § 6211 as follows:

     Ex. 1        Ex. 2     
Tax Imposed  $      (485)     $(234)    
Tax on Return  -(396 + 489)    -(429)    
Deficiency          400        195

 

recovered, either through voluntary repayment or civil suit under
§ 7405, within the two-year limitations period of § 6532(b).  It
is settled that the Service has the option of employing this
alternative means of recovering a refund, see  Midland Mortgage
Co. v. Commissioner , 73 T.C. 902 (1980), although for several
reasons the Service generally employs assessment procedures where
available.

Our conclusion that the refundable portion of the child tax
credit is not part of a "deficiency" does not seem to have been
intended by Congress.  This office has suggested that legislation
be proposed to correct the situation by including a reference to
§ 24(d) in § 6211(b)(4). 10  In the absence of such legislation,
however, the portion of the child tax credit that is refundable
under § 24(d) cannot be included in a deficiency determination.

If you have any questions or comments regarding this matter,
please call Amy Pfalzgraf at (202) 622-4930.

Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

 By:                            
MICHAEL D. FINLEY


