
1Your memorandum does not raise, and this response does not address, issues
concerning the tax treatment of traveling expenses paid or incurred while away from
home overnight in the pursuit of a trade or business.  See Rev. Rul. 93-86, 1993-2 C.B.
71, for the proper application of § 162(a)(2) to overnight travel.
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FROM: Heather C. Maloy
Deputy Associate Chief Counsel (Domestic)

SUBJECT: Taxability of Mileage

This Chief Counsel Advice is in response to your memorandum dated April 7, 1997. 
Issuance of this response was delayed until the publication of Rev. Rul. 99-7, 1999-5
I.R.B. 4 (Feb. 1, 1999) (attached), which modifies and supersedes earlier Service
position on the issues involved.  Chief Counsel Advice is not binding on Examination or
Appeals and is not a final case determination.  This document is not to be relied upon
or otherwise cited as precedent.

LEGEND:

X =                                         

ISSUE:

What are the rules for determining the proper tax treatment of reimbursements that X
provides to its personnel who are required to incur daily transportation expenses in
going between their residences and a business location other than the designated
office of each.1

CONCLUSION:

This memorandum provides a general overview of the applicable law and Service
position in the daily transportation expense deduction and reimbursement area, and it
addresses the questions raised in your memorandum.
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2The employment taxes generally include income tax withholding and the Federal
Insurance Contributions Act taxes.

FACTS:

Your memorandum asks several questions about the rules in this area and for more
specific information about the rules.  Our response will specifically address each of your
questions.

LAW:

Section 162(a) of the Internal Revenue Code allows a deduction for ordinary and
necessary business expenses paid or incurred in carrying on a trade or business. 
Deductible expenses include business expenses paid or incurred by a taxpayer in
connection with the performance of services as an employee.  Primuth v.
Commissioner, 54 T.C. 374 (1970).  As discussed below, certain daily transportation
expenses of an employee are deductible business expenses under § 162(a), while
other daily transportation expenses of an employee are nondeductible personal
expenses under § 262.

Section 62(a)(2)(A) allows a deduction from gross income for reimbursed expenses of
employees under a reimbursement or other expense allowance arrangement with the
employer.  Section 62(c) provides that an arrangement will not be treated as a
"reimbursement or other expense allowance arrangement" if (1) the arrangement does
not require substantiation of covered expenses, or (2) the employee may retain any
amounts in excess of substantiated expenses.

Section 1.62-2 of the Income Tax Regulations sets forth rules for reimbursement or
other expense allowance arrangements and for payments made under such
arrangements.  These rules provide that an amount paid by an employer to an
employee under an arrangement that meets specified requirements is treated as paid
under an "accountable plan."  An amount treated as paid under an accountable plan is
excluded from the employee's gross income, is not reported as wages, and is exempt
from the withholding and payment of employment taxes.2  If the arrangement does not
satisfy one or more of the specified requirements, all amounts paid under the
arrangement are treated as paid under a "nonaccountable plan."  An amount treated as
paid under a nonaccountable plan is included in the employee's gross income, is
reported as wages, and is subject to the withholding and payment of employment taxes.

The three specific requirements that a reimbursement or other expense allowance
arrangement must meet in order to be treated as an accountable plan are:

(1)  Business connection.  Advances, allowances, or reimbursements under the
arrangement must be provided for business expenses that are deductible under
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3An arrangement for automobile mileage allowances may provide special rules for
returning amounts in excess of expenses.  See section 9.03 of Rev. Proc. 98-63, 1998-
52 I.R.B. 25.

§§ 161 - 197 and that are paid or incurred by the employee in connection with
the performance of services as an employee of the employer.

(2) Substantiation.  Each business expense under the arrangement must be
substantiated to the payor within a reasonable period of time, using adequate
records.  Although the elements to be substantiated vary somewhat depending
on the type of expense, for transportation expenses the elements are amount,
time, use, and business purpose.

(3) Returning amounts in excess of expenses.  In general, the arrangement must
require the employee to return to the payor within a reasonable period of time
amounts paid under the arrangement in excess of the expenses substantiated.3 

The position of the Service on the deductibility of daily transportation expenses paid or
incurred by a taxpayer in going between the taxpayer's residence and one or more work
locations is succinctly summarized in the holding of Rev. Rul. 99-7 as follows: 

In general, daily transportation expenses incurred in going between a
taxpayer’s residence and a work location are nondeductible commuting
expenses.  However, such expenses are deductible under the circumstances
described in paragraph (1), (2), or (3) below.

(1) A taxpayer may deduct daily transportation expenses incurred in going
between the taxpayer’s residence and a temporary work location outside the
metropolitan area where the taxpayer lives and normally works.  However,
unless paragraph (2) or (3) below applies, daily transportation expenses incurred
in going between the taxpayer’s residence and a temporary work location within
that metropolitan area are nondeductible commuting expenses.

(2) If a taxpayer has one or more regular work locations away from the
taxpayer’s residence, the taxpayer may deduct daily transportation expenses
incurred in going between the taxpayer’s residence and a temporary work
location in the same trade or business, regardless of the distance.

(3) If a taxpayer’s residence is the taxpayer’s principal place of business
within the meaning of § 280A(c)(1)(A), the taxpayer may deduct daily
transportation expenses incurred in going between the residence and another
work location in the same trade or business, regardless of whether the other
work location is regular or temporary and regardless of the distance.
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The following rules apply in determining whether a work location is temporary for
purposes of Rev. Rul. 99-7:

If employment at a work location is realistically expected to last (and does in fact
last) for 1 year or less, the employment is temporary in the absence of facts and
circumstances indicating otherwise.  If employment at a work location is
realistically expected to last for more than 1 year or there is no realistic
expectation that the employment will last for 1 year or less, the employment is
not temporary, regardless of whether it actually exceeds 1 year.  If employment
at a work location initially is realistically expected to last for 1 year or less, but at
some later date the employment is realistically expected to exceed 1 year, that
employment will be treated as temporary (in the absence of facts and
circumstances indicating otherwise) until the date that the taxpayer’s realistic
expectation changes, and will be treated as not temporary after that date.

Once a taxpayer arrives at a work location away from the residence, the transportation
expenses incurred in then going to another work location away from the residence are
generally deductible under § 162(a) as a business expense.  Rev. Rul. 55-109, 1955-1
C.B. 261.

ANALYSIS:

We will now address the specific questions that you posed in your memorandum. 
Some of your questions have been modified to conform with the Chief Counsel Advice
format.  Unless otherwise provided, our discussion assumes that holding (3) of Rev.
Rul. 99-7 (relating to home office rules under § 280A(c)(1)(A)) does not apply.

The Lack of a Definable Time Period

A major issue is the lack of a definable time period or the "bright line" when
mileage would become taxable.  Currently, the Revenue Ruling 90-23 [1990-1
C.B. 28] and other guidance refer to the "days or weeks" as the period when the
mileage is claimed, it is not taxable.  The question is how many weeks of
mileage reimbursement can be claimed before the mileage becomes taxable.  In
addition, if the Internal Revenue Service were to define a "bright line" as eight
weeks, should that be interpreted as travel to a temporary duty (TDY) site on
consecutive work days, or the number of days which would aggregate to eight
weeks over a period of months?  When mileage is found to be taxable, is it
taxable from the first day of the travel or the first day after the "bright line"
period?

Rev. Rul. 99-7 modifies and supersedes Rev. Rul. 90-23 by providing a definition of
“temporary work location” that generally considers a period of 1 year or less to be a
temporary period.  This definition, set out above, should clear up much of the confusion
about determining whether a period is temporary or indefinite.
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4Section 280A(c)(1)(A) generally provides that an employee may claim a home office
deduction with respect to the portion of the residence exclusively used on a regular
basis (and for the convenience of the employer) as the employee’s principal place of
business.  Generally, an employee’s home office satisfies § 280A(c)(1)(A) if it meets the
“relative importance” and “time” tests set forth in Commissioner v. Soliman, 506 U.S.
168 (1993), 1993-1 C.B. 45.  See Rev. Rul. 94-24, 1994-1 C.B. 87.  Also, § 280A(c)(1)

If the employee is initially expected to perform services at a particular location for more
than a temporary period (that is, for more than 1 year), the employment is regular and
none of the daily transportation expenses with respect to that work location is
deductible.  The reimbursement of those daily transportation expenses would be
treated as paid under a nonaccountable plan.  Such reimbursement would be included
in the employee's income, would be reported as wages, and would be subject to the
withholding and payment of employment taxes.

Withholding

Another issue involves withholding tax, FICA, etc., on these payments.  X does
not currently withhold on taxable travel payments processed through its financial
system.  The reason is that X did not design the financial system to act as a
payroll system and to withhold taxes.  Although X realizes that withholding on
these payments should occur, it is X’s understanding that it meets the
requirements of the Internal Revenue Code (I.R.C.) by issuing Forms W-2 to
employees.  Do you concur with this assessment that withholding on these
payments is desirable, but it is not a mandatory requirement?

An amount paid under a reimbursement or other expense allowance arrangement for
nondeductible business expenses is treated as paid under a nonaccountable plan.  An
amount treated as paid under a nonaccountable plan is included in the employee's
gross income, is reported as wages, and is subject to the withholding and payment of
employment taxes.  Issuing only a Form W-2, without having withheld or paid the
applicable employment taxes on an amount paid under a nonaccountable plan, does
not comply with the applicable provisions of the Code or the regulations.

Flexiplace

How is this rule applied if the employee is involved in flexiplace and the office is
the home?  The requirement is to tax mileage and the associated charges
(parking, tolls) for trips from the residence to a TDY site.  But if the employee
leaves from the office, then the reimbursements are not taxable.  Is it reasonable
to conclude that the mileage is not taxable since the employee is leaving from
the office under the flexiplace concept?

If an employee’s flexiplace work location in the residence is the employee’s principal
place of business under § 280A(c)(1)(A),4 holding (3) of Rev. Rul. 99-7 allows the
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provides that the term “principal place of business” includes a place of business that is
used by the taxpayer for the administrative or management activities of any trade or
business of the taxpayer if there is no other fixed location of such trade or business
where the taxpayer conducts substantial administrative or management activities of
such trade or business.

employee to deduct the daily transportation expenses of going between the flexiplace
work location and any regular or temporary work location in the same trade or business. 
If it is substantiated to X that the employee’s flexiplace work location is the employee’s
principal place of business within the meaning of § 280A(c)(1)(A), and the other
accountable plan requirements are met, X’s reimbursement of these expenses would
be excluded from the employee's income, would not be reported as wages, and would
not be subject to the withholding and payment of employment taxes.

If the flexiplace location at the employee's residence is not the employee's principal
place of business under § 280A(c)(1)(A), the daily transportation expenses incurred by
the employee in going between the employee's residence and a regular post of duty
away from the residence are not deductible.  The reimbursement of these expenses
would be treated as paid under a nonaccountable plan.  Such reimbursement would be
included in the employee's income, would be reported as wages, and would be subject
to the withholding and payment of employment taxes.  However, the employee's
expenses of going between the residence and a temporary work location (within the
meaning of Rev. Rul. 99-7) would be deductible, assuming the employee has a regular
work location away from the residence.  The reimbursement of these expenses, if the
other accountable plan requirements are met, would be excluded from the employee's
income, would not be reported as wages, and would not be subject to the withholding
and payment of employment taxes.

Reimburse Mileage Only for the Distance from the Office to the TDY Site

Is the taxability of mileage still an issue if the employee is reimbursed only for the
mileage from the office to the TDY site?  For example, if the TDY site is 20 miles
from the office and 35 miles from the employee's home, the employee would
only be reimbursed for 20 miles even if the departure point was the residence. 
In addition, the employee would not receive any reimbursement if the residence
was closer to the TDY site than the office.  Would the mileage and associated
expenses still be taxable under these circumstances?

Although the transportation expenses incurred in going between the regular office and a
TDY site are deductible pursuant to Rev. Rul. 55-109, these expenses are not being
incurred by an employee who goes directly between the residence and the TDY site. 
Therefore, the employee's daily transportation expenses between an employee's
residence and a work location away from the residence are subject to the applicable
rules in Rev. Rul. 99-7 discussed above.  That is, for an employee with a regular work
location, these expenses are deductible only if the TDY site is a temporary work
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location (within the meaning of Rev. Rul. 99-7, as set forth on page 4).  If the TDY site
is a temporary work location (within the meaning of Rev. Rul. 99-7), the reimbursement
of the daily transportation expenses would be treated as paid under an accountable
plan (assuming the other accountable plan requirements are met).  Such
reimbursement would be excluded from the employee’s income, would not be reported
as wages, and would not be subject to the withholding and payment of employment
taxes.  If the TDY site is not a temporary work location within the meaning of Rev. Rul.
99-7, the daily transportation expenses are not deductible.  The reimbursement of these
expenses would be treated as paid under a nonaccountable plan.  Such reimbursement
would be included in the employee’s income, would be reported as wages, and would
be subject to the withholding and payment of employment taxes.

Voluntary Compliance

Any tax system that X puts into place will be based on voluntary compliance.  X
cannot determine when these taxable events occur without the employees’ input. 
The basic plan would be for X’s travel reimbursement accounting system to ask
the employee if the mileage being claimed meets certain listed taxability criteria. 
If the employee answers "yes," then the expenses will be flagged as taxable and
stored in X’s financial system until the Form W-2 is issued.  Based on this
outline, does the plan meet the requirements of the I.R.C., even if X does not
withhold?

One of the requirements of an accountable plan is that each business expense must be
substantiated to the payor in accordance with § 1.62-2(e)(2).  Under these rules, the
employee must provide information sufficient to substantiate the requisite elements of
each expenditure, including the business purpose of the expense.  If the employee
does not provide such information, payments to that employee under the arrangement
will be treated as paid under a nonaccountable plan.  Further, pursuant to § 1.62-
2(d)(3), if the payor arranges to pay an amount to an employee regardless of whether
the employee incurs deductible business expenses, the entire expense arrangement
will be treated as a nonaccountable plan.  An amount treated as paid under a
nonaccountable plan is included in the employee's gross income, is reported as wages,
and is subject to the withholding and payment of employment taxes.  Issuing only a
Form W-2, without having withheld on an amount paid under a nonaccountable plan, is
not in full compliance with the requirements of the applicable provisions of the Code or
the regulations.

Condition of Employment

If X made using a personal vehicle a condition of employment, would this
requirement have any impact on the taxability of mileage?

An employer's directive that an employee incur daily transportation expenses is not
controlling in determining the deductibility or nondeductibility of these expenses or the
taxability of the reimbursement of these expenses.
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This memorandum is for your general information and is advisory only.  It is not
intended to be conclusive as to the tax consequences for any specific taxpayer.  If we
can be of further assistance, please contact George Baker, of my office, at (202) 622-
4920.

Attachment
Rev. Rul. 99-7


