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FROM: Deborah A. Butler
Assistant Chief Counsel CC:DOM:FS

SUBJECT:                          

This Field Service Advice responds to your memorandum dated May 3, 1999.  Field
Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be cited as precedent.

LEGEND:

X =                          

ISSUE(S):

How should the limitation on entertainment expense deductions provided by I.R.C.
§ 274(n) be applied to entertainment expenses incurred by X’s employees at X-
operated facilities and reimbursed by X under an accountable plan?

CONCLUSION:

Because X reimburses its employees for meal and entertainment expenses under
an accountable plan, X may deduct only 50 percent of the amount reimbursed.
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FACTS:

X is involved in a number of business enterprises, including the operation of
various restaurants.  If an X employee needs to entertain a business client in
furtherance of one of X’s business enterprises, the employee may take the client to
an X-operated restaurant.  The employee pays the bill, including taxes and tips,
with cash or credit card, and subsequently the employee submits a voucher
(indicating the amount, time, place, business purpose of the entertainment, and the
business connection of the person entertained) and receipts to X for
reimbursement.  X treats the reimbursements as made pursuant to an accountable
plan, and the payments are not treated as wages to the employees.  X has not
indicated that the restaurant treats the amounts paid by the employee for the bill
differently from any other customer’s bill payment.

In preparing its consolidated federal income tax returns for the years at issue, X
adjusted its direct costs (e.g., the costs of food supplies) purportedly to take into
account the limitation on deductions under section 274(n).  X compared the total
sales price of the employee’s bill to the total sales of the restaurant, and then
applied this ratio to the direct costs at the restaurant to determine the amount
subject to the section 274(n) limitation.  For example, if the bill for a business-
related meal, exclusive of taxes and tips, was $50, comprising $25 for allocable
direct costs, $20 for allocable indirect costs, and $5 profit, X would apply the
section 274(n) limitation only to the $25 allocable direct costs.

In prior examination cycles, the examination division adjusted X’s meal and
entertainment expense by applying the limitation to the direct cost of supplies as
well as to the indirect costs, such as preparation and facility costs.  Thus, in the
example in the previous paragraph, the examination division would apply the
section 274(n) limitation to both the $25 allocable direct costs and the $20 allocable
indirect costs.  Neither X nor the examination division took into account X’s profit or
taxes and tips in determining the amount to which the section 274(n) limitation
should be applied.

LAW AND ANALYSIS

Section 162(a) generally allows a deduction for all the ordinary and necessary
expenses paid or incurred in carrying on any trade or business.  However,
section 274(n) currently provides that the amount allowable as a deduction for any
expense for food or beverages, or for entertainment, shall not exceed 50 percent of
the amount of the expense that would be otherwise allowable as a deduction.
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In originally enacting section 274, Congress was concerned about potential abuses
resulting from entertainment expense deductions.   Limitations were placed on
entertainment expense deductions because these expenses, even though having
an association with the needs of business, confer substantial tax-free personal
benefits on the recipients.  See H.R. Conf. Rep. No. 2518, 87th Cong., 2d Sess.
(1962), 1962-3 C.B. 401, 423-430.  The Tax Reform Act of 1986 added
section 274(n) to further prevent abuses, limiting business entertainment and meal
deductions to 80 percent of the amount otherwise allowable as a deduction.  The
limitation was later reduced to 50 percent for taxable years beginning after
December 31, 1993, by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1993.

Pursuant to the accountable plan rules under section 62(a) and (c), and Treas.
Reg. §1.62-2 of the Income Tax Regulations, reimbursements paid to employees
are treated as paid under an accountable plan only if the specified requirements
are met.  One of the requirements is that the reimbursements must be paid for
expenses that are deductible as business expenses under part VI, which includes
section 162(a).  If this requirement is not met, the reimbursement is treated as
wages includible in the employee’s gross income and subject to the employment tax
provisions (including FICA taxes, FUTA taxes, and federal income tax withholding);
however, in this situation the section 274(n) limitations would not apply.  See
section 274(n)(2)(A) and (e)(2).

An initial concern in this case is whether section 274(n) limitations may be properly
applied to the allocable direct costs, as done by both X and the examination
division.  The Tax Court has consistently held that the cost of goods sold is not a
deduction (within the meaning of section 162(a)), but is subtracted from gross
receipts in the determination of a taxpayer's gross income.  See Max Sobel
Wholesale Liquors v. Commissioner, 69 T.C. 477, aff’d, 630 F.2d 670 (9th Cir.
1980); see also Beatty v. Commissioner, 106 T.C. 268 (1996).  Thus, because the
allocable direct costs are costs of goods sold, they are not a deduction susceptible
to the limitations provided by section 274(n).  In addition, even if costs of goods
sold were susceptible to these limitations, section 274(n)(2)(A), (e)(7), and (e)(8)
may provide exceptions to the application of the limitations.

This does not, however, end the inquiry.  Rather than focusing on the patronage by
an X employee of an X-operated restaurant (which apparently does not differ
significantly from the patronage of any other customer) the proper analysis should
focus on the subsequent reimbursement by X of the expenses incurred by the X
employee.  As stated above, X has established an accountable plan to reimburse
business expenses incurred on its behalf by its employees.  When an employee
entertains a customer at an X-operated facility, X reimburses this expense as an
expense incurred pursuant to X’s trade or business.  X does not treat the
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reimbursement as wages paid to an employee, and therefore the exception to the
section 274(n) limitations under section 274(n)(2)(A) and (e)(2) does not apply. 
Clearly this is X’s entertainment expense, and this is the type of expense Congress
intended to limit in enacting section 274(n).

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

We understand that this issue has gone to Appeals for the 1988-1989 and prior
cycles.  These cycles have been closed out with Appeals conceding the entire
adjustment amount on this issue as part of an overall settlement agreement. 
Currently, Appeals proposes that the section 274(n) limitation be applied to the
menu price of the meal (including taxes and tips).

Examination is currently examining X’s 1994-1996 returns, taking the same position
as in prior examinations that the section 274(n) limitations apply to allocable direct
and indirect costs.

If you have any further questions, please call (202) 622-7920.

Deborah A. Butler
Assistant Chief Counsel

By:
CLIFFORD M. HARBOURT
Senior Technician Reviewer
Associate Chief Counsel (Domestic)


