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ISSUES:

(1) Where X manufactures and sells as a single unit a concrete mixer vehicle,
the chassis of which is subject to tax under § 4051 of the Internal Revenue Code and
the body of which is exempt from the tax under § 4053(5), how does X determine the
taxable portion of the price?  

(2) Is X considered to have further manufactured the vehicle chassis by adding a
pusher axle?

(3) If X is considered to have further manufactured the vehicle chassis by adding
a pusher axle to the chassis, does the § 4052(b)(4)(A) four percent presumed markup
apply to the taxable portion of the price? 

(4) For purposes of the tax under § 4051, are charges for delivery of the concrete
mixer vehicle from the manufacturer to the purchaser excluded from the sale price of
the mixer vehicle?

CONCLUSIONS:

(1) Where X manufactures and sells as a single unit a concrete mixer vehicle,
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the chassis of which is subject to tax under § 4051 and the body of which is exempt
from the tax under § 4053(5), X determines the taxable portion of the sale price by
multiplying the total sale price by a percentage equal to the percentage of the total
costs of producing the vehicle that are allocable to the chassis. 

(2) X is considered to have further manufactured the chassis by adding a pusher
axle.

(3) Because  X is considered to have further manufactured the chassis by adding
a pusher axle to the chassis, the § 4052(b)(4)(A) four percent presumed markup
applies to the taxable portion of the price in calculating the price for purposes of the §
4051 tax.

(4) For purposes of the tax under § 4051, charges for delivery of the concrete
mixer vehicle from the manufacturer to the purchaser pursuant to a bona fide sale are
excluded from the sale price of the mixer vehicle.  By contrast, the costs of shipping a
vehicle from the manufacturer to a distributor, or to any person not in connection with a
bona fide sale, are not excludable from the sale price of the mixer vehicle.

FACTS: 

X buys automobile truck chassis tax free for resale under § 4221 of the Code.  X
manufactures concrete mixer bodies and installs these concrete mixer bodies on the
chassis to produce completed vehicles.  As part of its “mount shop process,” X lists
costs of mounting the body on the chassis to include attaching pump hydraulics;
mounting the water tank and plumbing; and installation of fenders and/or mud flaps,
lights, cables, electronic controls to run the mixer, chutes, bumper, signs, decals, and
bib.   X installs lift or pusher axles to some of the chassis.  It sells the completed
vehicles for a “package” price.  X does not have an established practice of selling the
chassis separately.

For the periods at issue, X has paid the § 4051 excise tax on its cost of the
pusher axles and chassis.   

LAW AND ANALYSIS:

Section 4051(a)(1) imposes a tax of 12 percent of the amount paid (the price) on
the first retail sale of automobile truck chassis and bodies (including in each case parts
or accessories sold on or in connection therewith or with the sale thereof).

Section 4052(b) provides rules for determination of the price for purposes of the
§ 4051 tax.  

Section 4052(b)(4) provides that in any case where the manufacturer, producer,
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or importer of any article (or a related person) is liable for tax imposed by this
subchapter with respect to any article, the tax under this subchapter shall be computed
on a price equal to the sum of--

(i) the price that would (but for this paragraph) be determined under this
subchapter, plus

(ii) the product of the price referred to in clause (i) and the presumed
markup percentage determined under paragraph (3)(B).

Section 4052(b)(3)(B) provides that the term "presumed markup percentage"
means the average markup percentage of retailers of articles of the type involved, as
determined by the Secretary.

Under § 145.4052-1(d)(7)(i) of the Temporary Regulations under the Highway
Revenue Act of 1982, the presumed markup percentage for retail sales of trucks shall
be four percent.

Under § 4053(5), the tax imposed under § 4051(a)(1) does not apply to any
article designed to be placed or mounted on an automobile truck chassis and to be
used to process or prepare concrete.

Rev. Rul. 75-129, 1975-1 C.B. 336, states that the installation of a pusher or tag
axle on a truck chassis makes the vehicle capable of transporting a heavier load or
enables the vehicle to meet the load distribution requirements of certain states.  The
addition of such axles significantly improves the transportation function of the vehicle
and a different vehicle has been produced.  Rev. Rul.  75-129 concludes that the
installation of a pusher or tag axle on a truck chassis constitutes further manufacture of
the truck chassis.

Section 145.4051-1(a)(2) provides that a chassis or body is taxable under
§ 4051(a)(1) only if such chassis or body is sold for use as a component part of a
highway vehicle (as described in § 48.4061(a)-1(d) of the Manufacturers and Retailers
Excise Tax Regulations).  

Section 145.4052-1(d)(1) provides rules for determining the price for which a
taxable article is sold.

Section 48.4061(a)-1(a)(3) provides that, for purposes of the tax on the sale of
heavy trucks, equipment or machinery installed on a taxable chassis is considered to be
an integral part of the taxable chassis if the machinery or equipment contributes toward 
the highway transportation function of the chassis.

Section 48.4061(a)-1(d)(1) defines a "highway vehicle" as any self-propelled
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1 This methodology applies where, as here,  the seller does not have an
established practice of selling separately both the bodies and the chassis.  It is a
question of fact whether a seller has an established practice of separate selling of
bodies and chassis.  If the seller does have such a regular practice, the ratio applied to
the sale price is the ratio which the separate sale price of the chassis bears to the sum
of the separate sale price of the body and the separate sale price of the chassis.

vehicle, or any trailer or semitrailer, designed to perform a function of transporting a
load over public highways, whether or not also designed to perform other functions, but
does not include a vehicle described in § 48.4061(a)-1(d)(2).

Section 48.4061(a)-1(d)(2)(i) provides that a self-propelled vehicle, or trailer or
semitrailer, is not a highway vehicle if it (A) consists of a chassis to which there has
been permanently mounted (by welding, bolting, riveting, or other means) machinery or
equipment to perform a construction, manufacturing, processing, farming, mining,
drilling, timbering, or operation similar to any one of the foregoing enumerated
operations, if the operation of the machinery or equipment is unrelated to transportation
on or off the public highways, (B) the chassis has been specially designed to serve only
as a mobile carriage and mount (and a power source, where applicable) for the
particular machinery or equipment involved, whether or not such machinery or
equipment is in operation, and (C) by reason of such special design, such chassis could
not, without substantial structural modification, be used as a component of a vehicle
designed to perform a function of transporting any load other than that particular
machinery or equipment or similar machinery or equipment requiring such a specially
designed chassis.

As an initial matter, the representatives of X have asserted that no tax is
imposed on the sale of the completed concrete mixer vehicles at issue because of the
“mobile machinery” exemption described in § 48.4061(a)-1(d)(2)(i).  The first test for the
mobile machinery exception requires that “the operation of the machinery or equipment
is unrelated to transportation on or off the public highways.”  Because the concrete
mixer body serves both to combine various ingredients into concrete as well as to
transport that concrete over the public highways, this first test is not met.  Therefore,
the concrete mixer vehicles at issue are not exempt from the § 4051 excise tax as
mobile machinery.  See, Rev. Rul. 78-342, 1978-2 C.B. 261.   The chassis is taxable
and, under § 4053(5), the mixer body mounted on that chassis is not taxable.  We must
now determine the correct method of calculating the amount subject to tax.

Generally, when a taxable chassis and a nontaxable body are sold as a unit at a
single price, the taxable portion of the sale price is determined by applying to the sale
price of the complete vehicle the ratio that the cost of the chassis bears to the sum of
the cost of the body and the cost of the chassis.  Rev. Rul. 59-125, 1959-1 C.B. 308.1 
The cost of the taxable chassis includes any items that contribute to the highway
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transportation function of the chassis.  Section 48.4061(a)-1(a)(3).  For example,
pusher and tag axles increase the load carrying capacity of vehicles or adapt the
vehicles to meet the load distribution requirements of certain states.  Rev. Rul.  75-129. 
The axles perform a transportation function and are part of the taxable chassis rather
than the nontaxable body.  Additionally, the cost of the nontaxable body does not
include the costs associated with mounting the body on the chassis.  Rev. Rul. 59-125. 
Thus, all costs allocable to mounting of the body, including attaching pump hydraulics;
mounting the water tank and plumbing; and installation of fenders and/or mud flaps,
lights, cables, electronic controls to run the mixer, chutes, bumper, signs, decals, and
bib, are not included in the cost of the body or the chassis.  Rather, they are reflected in
the sale price of the completed vehicle and are subject to the cost-based allocation.

Pursuant to the foregoing,  X determines the taxable portion of the price by
multiplying the total price paid for the mixer unit by a percentage equal to the
percentage of the total costs of producing the mixer unit allocable to the production of
the taxable chassis.  If X is considered to be the manufacturer of the chassis,
§ 4052(b)(4) provides that a presumed markup percentage must be added to the
amount determined to be the taxable portion of the sale price.  For those vehicles for
which X is not the manufacturer, the cost of the chassis, including the amount paid by X
to the chassis manufacturer for shipping the chassis to X is used instead of the cost of
producing the chassis. 

For those vehicles on which X has installed pusher or tag axles, X is considered
to be the manufacturer.  Rev. Rul. 75-129.  Because X is the manufacturer of these
chassis, § 4052(b)(4) requires that a presumed markup percentage must be added to
the amount determined to be the taxable portion of the sale price.  The presumed
markup percentage is four percent.  Section 145.4052-1(d)(7)(i).

Finally, we have been asked whether charges for delivery of the unit to the
purchaser are included in the sale price.  Section 145.4052-1(d)(1) provides that
charges for transportation, delivery, insurance, and other expenses incurred in
connection with the delivery of an article to the purchaser in connection with a bona fide
sale are excluded from the price in computing the tax.

CAVEAT

A copy of this technical advice memorandum is to be give to the taxpayer.  Section 
6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.


