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SUBJECT:                                                                                             
                                                                                            
       

This memorandum responds to your request for advice regarding the following
issues.

ISSUES

1. Are payments from                       ,                , to family day care providers
income from a trade or business?  

2. Is                        required to issue Forms 1099 to family day care providers who
receive payments of $600 or more per year?

CONCLUSIONS

1. Yes.  Payments from                       ,                , to family day care providers
income from a trade or business.

2. Yes.                         is required to issue Forms 1099 to family day care providers
who receive payments of $600 or more per year.

FACTS



 2
                         

The statement of facts is based on information provided by                       
government officials and the taxpayers, both in writing and verbally in meetings with
              District Counsel and District Director personnel.

The                                                                                        administers a
program of subsidizing day care for children from income eligible families and to
children who are abused or neglected.  Family day care homes are one of the types
of facilities that provide such care.  In family day care homes, which are registered
with the state, the family day care provider takes care of from three to six children
in the provider’s own home. 

On                         , the Internal Revenue Service issued a Technical Advice
Memorandum (TAM) which concluded that                payments to family day care
providers were made solely to reimburse the providers for incurred expenses, that
the providers were not engaged in a trade or business, and that the             was not
required to file information returns to report payments to the providers pursuant to
I.R.C. § 6041.  The conclusions of the TAM were essentially reiterated in Situation
1 of Rev. Rul. 77-279, 1977-2 C.B. 12.

Nonetheless, on                     , the                                                                          
                       informed            , in essence, that payments to a day care provider
of $600 or more per year should be reported on Form 1099.  Subsequently,            
began to issue Forms 1099 to report payments to family day care providers.  Since  
        ,            , individual providers (who will be designated hereafter as “the
taxpayers”) and legislators have requested determinations from the Service of
whether the 1974 TAM or Rev. Rul. 77-279 still apply to the             payments to
the family day care providers.  The taxpayers assert that the             payments
continue to be no more than reimbursement for expenses incurred in providing day
care to children in the program, that they have no profit motive but to provide family
day care solely from charitable impulses, that they are not operating a trade or
business, and that, therefore,                        is not required to report the payments
to them on Forms 1099.

The taxpayers are family day care providers who have contracts with the             to
furnish day care for children from income-eligible homes and for children who have
been neglected or abused.  The taxpayers are about       out of       registered
family day care providers in                       .

The family day care provider sends             a monthly bill, and             pays the
provider the rate for that category of child care.  If the provider charges more than
the rate paid by the            , the parent must pay the additional amount (unless the
parent qualifies for assistance).  All providers may care for children who are not
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part of the program whose parents pay the full cost of care as well as children who
are part of the               subsidized child care program.

The method by which the family day care payment rate is set has varied.  Before      
       , rates were determined in accordance with the availability of budget monies;
roughly speaking, the amount of money available was divided by the number of
children to be cared for.   Since        , the federal government has given states
annual block grants for child care.  A state must conduct a survey every 2 years of
the rates that regulated child care providers in a particular category actually charge
parents and establish a “market rate” at the 75th percentile of such charges.  A
state may then reimburse its social services districts, such as                       , for
payments to family day care providers up to the market rate.  A district may choose
to pay its providers more or less than market rate, but the state may reimburse it
only for the lesser of the amount actually paid for child care or the state market
rate.

The survey includes profit-motivated child care providers.  Therefore, the rates,
which are based on the actual cost to parents of unsubsidized day care, reflect the
cost of wages (including salaries to owners) and overhead as well as out-of-pocket
expenses such as food, supplies, and equipment.

The                 State market rates, which are the per diem payment rates used by    
             ,  are as follows:

Type of Provider Range of Rates (varies by age of child)

Day Care Centers $     - $     
Family Day Care $     - $
Group Family Day Care $     - $    
In-home Care $     - $

Although the market rate that applies to the taxpayers is $         , the       providers
who have contracts with                        most recently have been paid only $     per
day.  The taxpayers cite this discrepancy as evidence that they are only being paid
an amount sufficient to reimburse them for out-of-pocket expenses, in accordance
with the         TAM.  However,             officials have stated that, in the past, the
lower rate was due to budget limitations, that there has been a lag since         in
raising the rates for the contract family day care providers, and that they expect that
the contract providers will be given the same rate of pay as all other providers in
that category of care after the         cost survey is completed.  Even at $     per day,
some taxpayers, who care for as many as six children 5 days per week, are
receiving as much as $      per week or approximately $           per year from            
            .
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Some taxpayers have claimed that their expenses in connection with providing
family day care services include $           to $           a year for food, a swimming
pool ($        ), air purifier ($     ), living room furniture ($        ), refrigerator ($        )
and roof replacement ($        ).   According to the Bureau of Labor Statistics, the
average annual  cost of food for a family of 5.6 persons in the United States is
$7,177.

All other social services districts in                 State issue Forms 1099 to report
payments to family day care providers.

LAW

Section 61(a) defines gross income as all income from whatever source derived.

Section 6041 requires all persons engaged in a trade or business and making
payment in the course of the trade or business to another person of gains, profits
and income of $600 or more in a taxable year to make an information return. 
Treas. Reg. §§ 1.6041-1(b)(1) and (g) provide that payments made by a state or a
political subdivision are subject to this reporting requirement.  Pursuant to Treas.
Reg. § 1.6041-1, returns under section 6041 must be made, in general, on Forms
1096 and 1099, and a copy furnished to the payee.

As used in section 6041, the term "gains, profits, and income" means gross income. 
Thus, a payor would not be required to make a return under section 6041 for
payments that are not required to be included in the recipient's income.

Section 162(a) allows a deduction for the ordinary and necessary expenses paid or
incurred in carrying on a trade or business.  In Commissioner v. Groetzinger, 480
U.S. 23, 35 (1987), the Court stated that:

[T]o be engaged in a trade or business, the taxpayer must be involved in the
activity with continuity and regularity and ... the taxpayer's primary purpose
for engaging in the activity must be for income or profit.  A sporadic activity, a
hobby, or an amusement diversion does not qualify.

The Court rejected a requirement that the taxpayer must offer, or hold himself out
as offering, goods or services to the public in order to be engaged in a trade or
business.

Treas. Reg. § 1.274-5T(h) provides, in general, that an independent contractor that
substantiates expenses for travel, entertainment (including meals), gifts or listed
property to a client or customer in the manner provided in Treas. Reg. § 1.274-
5T(c) may exclude reimbursement for such expenses from income. 
Reimbursement for expenses under other circumstances must be included in
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income under section 61(a) and the expenses deducted under section 162(a) (if
otherwise qualified).

Situation 1 of Rev. Rul. 77-279 holds that a day care provider who was reimbursed
by a charitable organization for out-of-pocket expenses incurred in caring for
children placed with the provider by the organization had no profit motive, did not
in fact make a profit, was not employed by the organization, and was not engaged
in a trade or business.  Therefore, the payments were not includible in gross
income so long as they did not exceed expenses, the provider was entitled to a
charitable contribution deduction for unreimbursed expenses, the expenses were
not deductible as business expenses, and the payments were not subject to
employment or self-employment taxes.   In contrast, Situation 2 of Rev. Rul. 77-279
involves an individual who was not held out to the public as engaging in day care
work, but received a fixed weekly fee for caring for a child on a daily basis while the
parents were at work.  There was no agreement that a portion of the fee was a
reimbursement for expenses.  The ruling holds that the day care provider had a
profit motive and was engaged in a trade or business.  It concludes that the entire
amount of each payment received by the individual from the parents of the child is
includible in the individual’s gross income.  

ANALYSIS

Taxpayers argue that they are providing family day care solely out of charitable
motivations, they are not in a trade or business, and they are being paid by            
              only for their out-of-pocket expenses.   Accordingly, they argue that they
should not be required to include payments from                        in income and       
                          should not be required to report the payments on Forms 1099. 
They rely on the         TAM and Situation 1 of Rev. Rul. 77-279 for these legal and
factual conclusions.

Taxpayers’ reliance on the TAM is misplaced.  The TAM was issued to                   
              .   A TAM may not be relied on by any taxpayer other than the taxpayer
for whom it is issued.  Rev. Proc. 99-2, § 17.01, 1999-1 I.R.B. 73, 96. 
Additionally, a taxpayer may not rely on a TAM after the law or facts have
changed.  Rev. Proc. 99-2, §§ 17.04 and 17.05, 1999-1 I.R.B. at 97.  The material
facts concerning payments by                        to family day care providers, including
taxpayers, have changed substantially since the TAM was issued.  Accordingly, the
TAM has been rendered obsolete and should be given no effect.

On the other hand,  Rev. Rul. 77-279 is a precedent of general application that may
be relied on and used in the disposition of other cases in which the facts and
circumstances are substantially the same.  However, based on the information
provided, we conclude that the facts applicable to taxpayers differ significantly from
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1 The taxpayers have not claimed that they are substantiating expenses in
accordance with Treas. Reg. §§ 1.274-5T(c) and (h) or that the out-of-pocket  expenses
they assert are covered by the              payments are limited to the types of expenses
addressed in that regulation.

the facts in Situation 1, and are more akin to the facts of Situation 2 of Rev. Rul.
77-279.  

Taxpayers are paid at a rate that is based on a survey of rates charged to the
public by family day care providers generally.  Many of these providers have
included the cost of services and, in some cases, profit, in addition to out-of-pocket
expenses, in establishing their rates.  The actual market rate is then set at the 75th
percentile of the rates charged, substantially above average.  It is therefore
reasonable to conclude that the market rate is sufficient to cover the cost of
services or profit, as well as out-of-pocket expenses, for most family day care
providers.1

Although taxpayers have been reimbursed at less than the market rate, the
discrepancy apparently has been an oversight and is to be rectified in the future. 
Even at the lower rate, however, some of the taxpayers have received almost $        
             per year from            .  The expenses that taxpayers have attempted to
offset against these receipts to support their contention that they do not make a
profit are, in many cases, excessive or unreasonable.  The fact that taxpayers may
charge some parents more than the             rate and may also provide care for
private pay children also supports a conclusion that taxpayers are engaged in a
trade or business.

Several of the taxpayers have argued that                 regulations prohibit
reimbursement to them for more than their expenses.  For example,                 
Code of Rules & Regulations §                   states in part:

Payments by a social services district for child day care, informal child
care and legally-exempt group child care are subject to reimbursement
only when the following requirements are met:

(1) Payments do not exceed the actual cost of such care.

However,                        officials have stated that the "reimbursement" referred to
in this regulation is not reimbursement of the provider by the            , but is
reimbursement of the             by the State.   In other words, the purpose of the
regulation is to limit reimbursement of the social services district (                      )
for the payments it makes to family day care providers to the lesser of market rate
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or the actual amount paid, not to limit the amount of the payment to the providers to
reimbursement for their out-of-pocket expenses.

This interpretation is supported by §               of the                 regulations, which
defines "actual cost of care" as:

... the rate usually charged by the caregiver for non-subsidized child
care services.  When child care services are provided in accordance
with the terms of a contract between a social services district and the
caregiver, the negotiated contract rate is the actual cost of care for
such services even if such rate is less than the rate usually charged by
the caregiver for non-subsidized child care services.

 
Additionally, a                        Administrative Directive of                            , on
child care market rates,                , states at page 3 that “The actual cost of care is
the usual rate charged by the provider for non-subsidized care.”

Accordingly, we conclude that “actual cost” in the regulations refers to the cost to
the             (i.e., the amount the             pays the providers) for purposes only of its
payments from the State, not to the out-of-pocket expenses of the providers for
purposes of the payments to them by            .  The regulations do not limit
payments to the providers to reimbursement for out-of-pocket expenses.

We are therefore unable to conclude that the                        family day care
program payments are no more than reimbursements to family day care providers
for out-of- pocket expenses.  To the contrary, the rates of payment to taxpayers are
based on the cost of family day care services to the general public and are
intended to provide essentially a fair market rate of compensation.  We cannot
speculate on the charitable versus profit making motives of taxpayers, but the facts
indicate that taxpayers are paid more than their out-of-pocket expenses and,
therefore, are in a position to make a profit.  Therefore, we conclude that taxpayers,
in general, are engaged in a trade or business.  Accordingly, the           payments
should be included in the family day care provider’s income.

This conclusion does not preclude the possibility that an individual taxpayer may
not be profit-motivated or make a profit.  However, because the family day care
program rates are established at a level that is, at the very least, sufficient to
compensate taxpayers for the value of their services,                        is required to
report payments to family day care providers on Form 1099.

Thus, we conclude that, in general, taxpayers are engaged in a trade or business
and must include in income the                payments they receive.                         is
required to report payments to taxpayers for day care services on Form 1099.
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If you have any further questions, please call the branch telephone number.

Deborah A. Butler
Assistant Chief Counsel (Field
Service)

By: Clifford M. Harbourt
CLIFFORD M. HARBOURT 
Senior Technician Reviewer
Income Tax and Accounting Branch
Field Service Division


