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SUBJECT:                   Revocation of Releases of Self-Releasing Notices of Federal       
                                    Tax Lien  

This responds to your request for advice dated June 23, 1999.  This document is not to
be cited as precedent.

ISSUES:

1.  Whether the release of a federal tax lien, pursuant to I.R.C. § 6325(a), extinguishes
the underlying tax liability.

2.  Under what circumstances can a certificate of release of lien be revoked and the lien
reinstated?

CONCLUSIONS:

1.  The release of lien extinguishes the federal tax lien but does not, in and of itself,
extinguish the underlying tax liability.

2.  A certificate of release of lien may be revoked when “issued erroneously or
improvidently.”  The “self-releasing lien” is a long-utilized device, and the automatic
release provision has been treated by the Internal Revenue Service, and recognized by
the courts, as the equivalent of the issuance of a certificate of release.  Accordingly, the
automatic release of a “self-releasing lien” has the same conclusive effect described in
I.R.C. § 6325(f)(1)(A).  The automatic release may also, therefore, be deemed to be
“issued erroneously or improvidently” under circumstances further described below and
may be reinstated under those circumstances pursuant to I.R.C. § 6325(f)(2).  

LAW AND ANALYSIS:
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I.R.C. section 6321 provides that “[i]f any person liable to pay any tax neglects or
refuses to pay the same after demand, the amount ... shall be a lien in favor of the
United States upon all property and rights to property, whether real or personal
belonging to such person.”  The federal tax lien arises upon the date of assessment
and continues “until the liability for the amount so assessed ... is satisfied or becomes
unenforceable by reason of lapse of time.”  I.R.C. § 6322.  

I.R.C. section 6325(a) provides that the Secretary shall issue a certificate of release of
any lien when the liability for the amount assessed is fully satisfied or legally
unenforceable or when a bond is accepted conditioned upon payment of the amount
assessed.  Section 6325(a) is, therefore, the counterpart to section 6322–when the
duration of the lien has run, that lien must be released.  

I.R.C. section 6325(f)(1)(A) further provides that where a certificate of release is
“issued” pursuant to “this section” and is filed in the same office as the notice of federal
tax lien to which it relates, such certificate is  “conclusive that the lien referred to in such
certificate is extinguished ... .”  Thus, third parties may rely upon a filed certificate of
release as evidence that a particular lien no longer exists.  

I.R.C. section 6325(f)(2) additionally provides that where a certificate of release is
“issued erroneously or improvidently”, the Secretary may revoke such certificate and
reinstate the lien.  The reinstated lien “shall have the same force and effect (as of such
date) ... as a lien imposed by section 6321 ... .”  I.R.C. § 6325(f)(2)(B).  The filing of a
notice of revocation does not reinstate the lien retroactively.  Rather, the priority of the
lien dates from that filing.  See Treas. Reg. § 301.6325-1(f)(2)(iii)(b); Treas. Reg. 
§ 301.6325-1(b)(1)(ii), Example.  See also United States v. Winchell, 793 F. Supp. 994
(D. Col. 1992).

The Internal Revenue Service (the “Service”) generally uses a “self-releasing” lien to
effectuate a certificate of release.  All federal tax lien notices filed after December 31,
1982, are “self-releasing.”  In addition to serving the function of protecting the
government’s priority against other creditors of the taxpayer, a self-releasing lien serves
as a certificate of release after the expiration of the statutory period for collection.  The
form used by the Service to file a notice of federal tax lien provides that “... unless
notice of lien is refiled by the date [specified], this notice shall, on the day following such
date operate as a certificate of release as defined in I.R.C. § 6325(a).”  Courts have
recognized the authority of the Service to utilize the self-releasing lien as an effective
certificate of release.  See Municipal Trust and Savings Bank v. United States, 114 F.3d
99, 102 (7th Cir. 1997), reh’g denied, 1997 U.S.App. LEXIS 16535 (7th Cir. 1997); 
Griswold v. United States, 59 F.3d 1571, 1579 n.18 (11th Cir. 1995); In re Cole, 205
B.R. 668, 673 (Bankr. D. Mass. 1997).
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1.  Effect of Release of Lien upon Underlying Liability  

It has always been the position of this office that the effect of a certificate of release,
whether by self-releasing lien or otherwise, is to extinguish the tax lien itself and not
merely to rescind the notice of tax lien.  We have not previously addressed the issue of
the effect of a certificate of release upon the underlying tax liability.  The distinction may
be illustrated in the following hypothetical: a self-releasing lien is filed which states that
it will operate as a certificate of release if notice of lien is not refiled by the date of the
running of the 10-year statutory collection period.  An event occurs, such as the
taxpayer’s bankruptcy, which tolls the 10-year period.  The Service fails to refile,
however, a new notice of lien which reflects the new date for expiration of the collection
period and the lien self-releases on the original date provided.  Accordingly, the notice
on file operates as a certificate of release, which may be relied upon by third parties as
conclusive evidence that the lien has been extinguished.  However, the collection
period remains open and the tax liability has not been satisfied.  

We conclude that the release of the lien, in and of itself, does not extinguish the
taxpayer’s personal liability for the tax.  We have found no authority for the position that
the release of a lien has any impact on the liability.  To the contrary, there is specific
authority for the position that a certificate of release, while conclusive that the lien is
extinguished, does not conclusively establish that the underlying tax liability is not owed
or has been paid.  See Urwyler v. United States, 95-1 USTC ¶ 50,238 at 87,862 (E.D.
Cal. 1995); Miller v. Commissioner, 23 T.C. 565 (1954), aff’d, 231 F.2d 8 (5th Cir.
1956); Commissioner v. Angier Corporation, 50 F.2d 887, 892 (1st Cir. 1931), cert.
denied, 284 U.S. 673 (1931).  See also In re Goldston, 104 F.3d 1198 (10th Cir. 1997)
(distinguishing the liability for tax from the assessment); Rev. Rul. 85-67, 1985-1 C.B.
364 (same); In re Doerge, 181 B.R. 358, 362 (Bankr. S.D. Ill. 1995) (distinguishes
determination of the tax liability and collection of the tax as two distinct steps in the
taxation process).  

The argument that the release of a lien extinguishes the tax liability is also inconsistent
with other aspects of section 6325.  Section 6325(a)(2) provides that, in addition to
when the liability is satisfied or unenforceable, the Service is authorized to release the
lien upon acceptance of a bond.  Clearly, in this scenario, the lien may be released, but
the liability remains until paid or unenforceable.  It would be incongruous to assert that
a release of lien under section 6325(a)(1) extinguishes the underlying liability, but a
release of lien under section 6325(a)(2) does not.  In addition, 6325(f)(2) provides the
Service with the authority to revoke a certificate of release and reinstate the lien in
certain circumstances by mailing and filing notice of the revocation.  Conceptually, the



GL-805204-99 -4-

argument that the liability is extinguished upon issuance of a certificate of release
seems inconsistent with our authority to make such a revocation without having to
reassess the liability.  See also William D. Elliot, Federal Tax Collection, Liens and
Levies at 6-13 (Prentice Hall 1988) (citing Treas. Reg. § 301.6325-1(a)(1) for the
statement that “[w]hen a lien is released, however, the underlying tax liability is not
extinguished until (1) the tax has been paid in full or (2) the statutory period for
collection of the tax expires.”).    

Accordingly, we conclude that the release of a lien does not necessarily establish that
the tax liability has been extinguished.  The fact that the Service uses self-releasing
liens inherently means that, in certain cases, liens will be extinguished prematurely. 
Under the facts of the hypothetical, for example, the self-releasing lien operates as a
certificate of release and conclusively extinguishes the lien; but because the tax liability
has not been satisfied and has not become unenforceable by lapse of time, the tax
liability is not extinguished.  We next address whether the prematurely extinguished lien
can be reinstated.     
   
2.  Revocation of Certificate of Release

As previously discussed, the Service has utilized the “self-releasing lien” since 1982,
and courts have recognized the validity of this device to operate as a certificate of
release.  In other words, the operation of the “self-release” mechanism equates with the
“issuance” of a certificate of release for purposes of  I.R.C. § 6325(f)(1).  See, e.g.,
Municipal Trust and Savings Bank v. United States, supra.  Accordingly, the operation
of the “self-release” mechanism is conclusive that the underlying lien is extinguished,
pursuant to section 6325(f)(1)(A).    

Also as previously discussed, the statutory authority to revoke a certificate of release is
found in I.R.C. 6325(f)(2).  Section 6325(f)(2) authorizes the Service to revoke a
certificate of release and reinstate the lien where the certificate of release was “issued
erroneously or improvidently.”  We recognize that, in one sense, a self-releasing lien
which self-releases under facts such as those described in the hypothetical was not
issued erroneously or improvidently because the mechanism for automatic release was
“issued” simultaneously with the filing of the notice of lien. 

This interpretation is inconsistent with the position previously described, however, that
the self-release of a lien itself operates as the “issuance” of a certificate of release for
purposes of section 6325(f)(1), and is conclusive that the underlying lien is
extinguished.  It would be inconsistent to assert that the self-release of a lien operates
as the issuance of a certificate of release for purposes of determining the conclusive
effect of such certificate under section 6325(f)(1), but does not constitute the issuance
of a certificate of release for purposes of revocation of such certificate under section
6325(f)(2).  

The question remains whether the issuance of the certificate of release, pursuant to a
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self-release, can be considered “erroneous or improvident.”  More specifically, under
the facts of the hypothetical, may the Service’s acts of negligent omission in failing to
timely refile the notice of the lien with the correct extended collection period date be
considered the erroneous or improvident issuance of a certificate of release? 

We consider the terms “erroneously or improvidently” to cover the universe of possible
errors, both of omission and commission.  A wrongful release of a self-releasing lien
does not occur simply because time elapses; it is the result of some failure to act
properly and timely.  The Third College Edition of Webster’s New World Dictionary
defines improvident as “failing to provide for the future.”  The failure to act properly and
timely to refile a lien so as to preserve the future efficacy of the lien is thus erroneous
and improvident.  

There is little guidance from the courts on what constitutes the sort of “error” or
“improvidence” permitting the government to revoke a release under section 6325(f)(2). 
However, courts have generally not focused upon whether a premature filing of a
certificate of release is “erroneous or improvident” but have just looked at whether or
not the lien should have been released.  See O’Bryant v. United States, 839 F. Supp.
1321, 1324 n. 5 (C.D. Ill. 1993), aff’d without discussion of this point, 49 F.3d 340 (7th
Cir. 1995) (release of lien for liability already paid in erroneous refund case was not
erroneous because the Service had to sue to collect such refund rather than treat the
originally assessed liability as unpaid); United States v. Peterson, 93-1 U.S.T.C. 
¶ 50,230 (W.D. Wash. 1993) (lien erroneously released where the Service determined
that taxes were discharged in bankruptcy without considering whether the taxes were
still collectible from certain assets); United States v. Winchell, 793 F. Supp. 994, 996
(D. Colo. 1992) (court acknowledged that lien was released prematurely and that such
release could be revoked without discussing whether such release was “erroneous or
improvident”).  

It has always been the business practice of the Service to file a notice of revocation in
the case of a self-releasing lien which prematurely releases under facts such as those
in the hypothetical.  See IRM 5.12.2.19, Revocation of Certificates (CCH 1999).  This
practice has been expressly approved by this office.  In addition, the ability of the
Service to revoke self-releasing liens has been recognized by the courts.  See
Municipal Trust and Savings Bank v. United States, supra, at 102; In re Cole, supra, at
673.  
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The self-releasing lien program has long been recognized as valuable and cost-
effective for the Service.  The effectiveness of self-releasing liens would be undermined
if the premature release of those liens could never be revoked.  We would not reverse
the long-standing business practice of the Service (endorsed by this office) that self-
releasing liens that release prematurely may be reinstated by filing notices of
revocation.
 
To summarize, the fact that a certificate of release has been filed does not establish
that the underlying tax liability is extinguished.  A notice of revocation of the certificate
of release can and should be filed whenever the certificate of release was issued
erroneously or improvidently.  A self-releasing lien that self-releases while the collection
period remains open, is “issued erroneously or improvidently.”     

If you have any further questions, please call the attorney assigned to this case, who
may be reached at 202-622-3610.


