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ISSUE:

Whether prepaid income that is properly taken into account in a tax period
following an ownership change is treated as recognized built in gain, pursuant to
§ 382(h)(6)(A) of the Internal Revenue Code, when the income is taken into account in
the post-change period.

FACTS:
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Taxpayer is an accrual method taxpayer engaged in Business A.  Consistent with
the industry practice in Business A, Taxpayer’s customers typically pay for Taxpayer’s
Service in advance of the time Service is actually provided.  As payments for Service
are received, Taxpayer records them as a liability in its Account.  No entry is made at
that time to record the direct cost of providing the Service for which prepaid amounts
are collected.  Only when Service is actually provided are the prepayments (hereinafter,
the “prepaid amounts”) treated as earned income on Taxpayer's books.  If Service is
not provided, the prepaid amounts generally must be refunded.

Ordinarily an accrual method taxpayer that receives payments for services to be
performed in the future must include the payments in gross income in the taxable year
of receipt.  However, under certain circumstances, Rev. Proc. 71-21, 1971-2 C.B. 549,
permits accrual basis taxpayers to elect to defer reporting such payments as income
until the time that the services are performed, provided that performance occurs no
later than the tax period immediately following the one in which the payments are
received.  Rev. Proc. 71-21 states that its purpose is to reconcile tax and financial
accounting treatment of such payments without permitting extended deferral in the time
of including such payments in gross income for Federal income tax purposes. 
Taxpayer has elected, pursuant to Rev. Proc. 71-21, to defer reporting its prepaid
service income until the time of performance.

On Date B (hereinafter, the “change date”), Taxpayer underwent an ownership
change within the meaning of § 382(g)(1).  On the change date, the balance in its
Account, reflecting prepaid amounts for Service that had yet to be provided, was
approximately $x.  Taxpayer properly reported the prepaid amounts as income on its
federal tax return for the tax period immediately following the change date.  On the
change date, Taxpayer had a net unrealized built-in gain, within the meaning of
§ 382(h)(3), of no less than $y.

LAW AND ANALYSIS:

Section 382 limits the rate at which a corporation may use its losses in periods
following an ownership change.  The statutory objective is to reduce the number of
circumstances in which net operating loss carryforwards can be used as a device for
transferring tax benefits.  Although Congress could have disallowed the use of net
operating loss carryforwards altogether following an ownership change, Congress
chose instead to adopt an approach that limits the annual use of pre-change losses to
an amount representing a hypothetical rate of return on the corporation's net assets on
the date of the change.  H.R. Rep. No. 426, 99th Cong., 1st Sess. 256, 257 (1985).

This limitation on the portion of the pre-change loss that is allowable each year is
the “§ 382 limitation.”  Section 382(a).  In general, the § 382 limitation is the value of the
loss corporation multiplied by the long-term tax-exempt rate.  Section 382(b)(1). 
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Section 382(h)(1) provides in general that, if a loss corporation has a net
unrealized built-in gain ("NUBIG") on the date of an ownership change, then the § 382
limitation for any recognition period taxable year shall be increased by the recognized
built-in gain ("RBIG") for such taxable year.  The increase in the § 382 limitation
provided by § 382(h)(1)(A) is limited to the amount of the NUBIG reduced by RBIG for
prior years ending in the recognition period.  Section 382(h)(3)(A) defines NUBIG as the
amount by which the fair market value of the corporation's assets immediately before
an ownership change exceeds the aggregate adjusted basis of such assets at such
time (subject to a threshold requirement set forth in § 382(h)(3)(B)).  Section
382(h)(2)(A) defines RBIG as any gain recognized during the recognition period on the
disposition of any asset to the extent the new loss corporation establishes that (i) such
asset was held by the old loss corporation immediately before the change, and (ii) the
gain does not exceed the excess of (I) the fair market value of such asset on the
change date, over (II) the adjusted basis of the asset on such date.  Section 382(h)(7)
provides that the term “recognition period” means the five year period beginning on the
date of the ownership change.

Section 382(h)(6)(A) provides that any item of income which is properly taken
into account during the recognition period but which is attributable to periods before the
change date shall be treated as RBIG for the taxable year in which it is properly taken
into account.  Regulations have not yet been promulgated under § 382(h), but the fact
that § 382(h) regulations have yet to be issued will not preclude the Internal Revenue
Service from taking the appropriate position in this case on the issue of whether the
prepaid amounts reflected in Account on the change date are items described in
§ 382(h)(6)(A).

Although the prepaid amounts for Service that were reflected in the Account on
the change date were actually received during the pre-change period, Taxpayer has
elected under Rev. Proc. 71-21 to defer reporting prepaid service income and, pursuant
to its method of accounting, Taxpayer properly reported the prepaid amounts in the
post-change period.  Furthermore, the mere fact that Taxpayer actually received the
prepaid amounts during the pre-change period does not, under these circumstances,
require that such amounts be treated as items of income attributable to the pre-change
period for purposes of treatment as RBIG when the income is later recognized.  

CONCLUSION:   

The prepaid amounts are not treated as recognized built-in gain by reason of 
§ 382(h)(6)(A) when taken into account in the tax period following the change date.

CAVEATS:

Temporary or final regulations pertaining to one or more of the issues addressed
in this memorandum have not yet been adopted.  Therefore, this memorandum will be
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modified or revoked by the adoption of temporary or final regulations to the extent the
regulations are inconsistent with any conclusion in the memorandum.  See § 17.04 of
Rev. Proc. 99-2, 1999-1 I.R.B. 73, 97 (or any successor).  However, a technical advice
memorandum that modifies or revokes a letter ruling or another technical advice
memorandum generally is not applied retroactively if the taxpayer can demonstrate that
the criteria in § 17.06 of Rev. Proc. 99-2, are satisfied.

No opinion is expressed about the tax treatment of the prepaid amounts for
purposes of § 382 or other provisions of the Code and regulations that are not
specifically covered by the above ruling.  

A copy of this technical advice memorandum is to be given to Taxpayer.  Section
6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.


