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FROM: Assistant Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt Organizations)

SUBJECT:                                      

This Field Service Advice responds to your memorandum dated April 13,
1999.  Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination.  This document is not to be cited as precedent.

LEGEND:

Company =                                      
                                                           

Company P =                                              

Program =                                                                                 

Date 1 =                         

Date 2 =                         

ISSUE:

Whether, under the rules of I.R.C. § 83, Company was required to recognize
gain as a result of the grant of nonstatutory options for Company P shares to
Company’s employees and employees of Company’s subsidiaries and affiliates.

CONCLUSION:
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Company was not required to recognize gain as a result of either the grant or
the exercise of the options.  See Revenue Ruling 80-76, 1980-1 C.B. 15.

FACTS:

Company is a domestic subsidiary of Company P (its foreign parent).  Under
the Program, employees of Company, its subsidiaries, and its affiliates were
granted nonstatutory options for Company P common stock.  None of the options
had readily ascertainable fair market values when they were granted.  Employees
who exercised options paid the exercise prices directly to Company P, which then
transferred its shares directly to the employees.  

During Company’s taxable years ending on Date 1 and Date 2, employees of
Company and of Company A (one of Company’s affiliates) exercised options.  Upon 
an audit of Company, Company claimed compensation expense deductions equal
to the excesses of the fair market values of Company P stock on the dates of
exercise over the amounts that the employees paid for the stock.  IRS Examination
then concluded that Company was required to recognize gain on the transactions
under either one of two alternative positions: (1) Company was required to
recognize gain equal to the fair market value of the stock transferred upon exercise
of the options; or (2) Company was required to recognize gain equal to the sum of:
(a) the amount that the employees paid for the stock less Company’s adjusted
basis in the stock ($-0-) plus (b) the amount of the compensation expense
deductions.  Appeals agrees with Exam’s second alternative.

LAW AND ANALYSIS:

Under section 83(a), if, in connection with the performance of services,
property is transferred to any person other than the service recipient, the excess of
the fair market value of the property, on the first day that the rights to the property
are transferable or not subject to a substantial risk of forfeiture (“substantially
vested”), over the amount paid for the property is included in the service provider's
gross income for the taxable year that includes that day.  

For purposes of section 83, a "transfer" of property occurs when a person
acquires a beneficial ownership interest in the property (disregarding any "lapse
restriction," as defined in Treas Reg. § 1.83-3(i)).  See section 1.83-3(a)(1). 
Property is substantially vested when it is either not subject to a substantial risk of
forfeiture or is transferrable.  See section 1.83-3(b).

Section 83(e)(3) provides that section 83 does not apply to the transfer of an
option without a readily ascertainable fair market value.  However, section 83 does
apply to such an option at the time that it is exercised, sold, or otherwise disposed
of.  If the option is exercised, section 83(a) applies to the transfer of property
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pursuant to the exercise.  If the option is sold or otherwise disposed of in an arm’s
length transaction, section 83(a) applies to the transfer of money or other property
received in the same manner as it would have applied to the transfer of property
pursuant to an exercise of the option.  See section 1.83-7(a).

Under section 83(h), the service recipient is allowed a compensation
expense deduction, under section 162, equal to the amount included in the service
provider’s gross income under section 83(a).  Generally, the deduction is allowed
for the service recipient’s taxable year in which or with which ends the service
provider’s taxable year in which the amount is included in gross income.  However,
section 1.83-6(a)(3) of the regulations provides an exception to the general timing
rule for the deduction: if the property is substantially vested upon transfer, the
deduction is allowed under the service recipient’s normal method of accounting. 

Under section 1.83-6(d)(1) of the regulations, if a shareholder of a
corporation transfers property to an employee (or independent contractor) of the
corporation in consideration for services performed by the employee for the
corporation, the transaction is considered a contribution of the property by the
shareholder to the corporation and, immediately thereafter, a transfer of the
property by the corporation to the employee.  The transfer of property to the
employee is considered to be in consideration for services performed by the
employee for the corporation if either the property is substantially nonvested at the
time of transfer or if an amount is includible in the gross income of the employee at
the time of transfer under the rules of section 83 of the Code.  In the case of such a
transfer, any money or other property paid to the shareholder for the contribution is
considered to be paid to the corporation and transferred immediately thereafter by
the corporation to the shareholder as a distribution to which section 302 of the
Code applies.

Section 1.83-6(b) of the regulations provides that, except as provided in
section 1032 of the Code, at the time of a transfer of property in connection with the
performance of services the transferor recognizes gain to the extent that the
transferor receives an amount that exceeds the transferor’s basis in the property. 
In addition, at the time that a deduction is allowed under sections 83(h) of the Code
and 1.83-6(a) of the regulations, gain or loss is recognized to the extent of the
difference between (i) the sum of the amount paid plus the amount allowed as a
deduction under section 83(h), and (ii) the sum of the taxpayer’s basis in the
property plus any amount recognized pursuant to the previous sentence.

Revenue Ruling 80-76, 1980-1 C.B. 15, holds that a majority shareholder of
a corporation recognizes no gain or loss on its transfer of stock of the corporation
to an employee of a subsidiary of the corporation, but must allocate its basis in the
transferred stock to any shares that it retains.  The ruling additionally holds that the
subsidiary-employer is entitled to deduct the amount includible in the employee’s
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1 I.e., that the service providers recognize compensation income under
section 83(a), and that the service recipients be allowed compensation
expense deductions under the rules of section 83(h).

2 Prior to the enactment of section 83, it was the Service’s position that,
when a parent transferred its stock in connection with its subsidiary’s
employees’ performance of services, neither the parent nor the subsidiary
was entitled to a compensation expense deduction; the parent because it
was not its expense, and the subsidiary because it did not pay the
expense.   See Revenue Ruling 69-369, 1969-2 C.B. 27.

gross income and, “because section 83 applies,” does not recognize gain or loss as
a result of the transfer.

We note here that section 1.83-6(d) of the proposed income tax regulations
contained language dealing with the transaction that is addressed in Revenue
Ruling 80-76.  Specifically, in order to fulfill section 83's statutory mandates1 when
zero-basis stock of a member of the employer’s corporate family is the
compensation in question, proposed section 1.83-6(d) would have applied a “cash-
purchase model” when analyzing such transactions:2

Where a corporation transfers its stock to a person who has performed
services for a subsidiary of such corporation, the transaction shall be
considered - (1) A contribution of money by the corporation to its
subsidiary’s capital, (2) A purchase of the stock by the subsidiary from
the corporation for its full value, and (3) A transfer of the stock by the
subsidiary to its employee. 

Mindful of a pending study of the problem just described and other “zero-
basis stock” issues, the drafters decided to delete the referenced sentence when
enacting the final regulations in 1978.  It soon became apparent, however, that
taxpayers would need interim guidance with regard to zero-basis stock
compensation arrangements involving members of corporate families.  So, for the
interim, Revenue Ruling 80-76 was published using broad language (“because
section 83 applies”) as its rationale for shielding the subsidiary-employer from gain. 

Recently, proposed regulations were issued, intending to amend section 
1.83-6(d) and the regulations issued under section1032, which specifically address  
the transaction described in Revenue  Ruling 80-76.  See 63 Fed. Reg. 50816
(1998) and 1998-41 I.R.B. 10.  When analyzing such transactions, these proposed
regulations would apply the same cash-purchase model that appeared in proposed
regulation section 1.83-6(d).  Additionally, the preamble to the recently proposed
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regulations indicates that, when they are published in final form, it is intended that
Revenue Ruling 80-76 will be revoked.  

However, until Revenue Ruling 80-76 is revoked, it remains the Service’s
position on the issue in question.  In this regard, we note that, when reaching its
conclusions,  the revenue ruling makes no distinction between the gain
recognizable under the first sentence of section 1.83-6(b) and the gain or loss
recognizable under the second sentence of that regulation.

If you have any questions about this memorandum, please call (202) 622-
6060.

                                                           
MARY OPPENHEIMER
Assistant Chief Counsel

By:                                     
ROBERT B. MISNER  
Assistant Chief, Branch 4 
Office of the Assistant Chief Counsel           
 (Employee Benefits and Exempt
   Organizations)


