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This Field Service Advice responds to your memorandum dated April 9, 1999. Itis
not binding on Examination or Appeals and is not a final case determination. This
document may not be cited as precedent.
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ISSUE:

Whether Taxpayer, in exchange for license to certain technology, should be
required to capitalize the independently established value of stock warrants it
granted to an unrelated firm to the license it acquired.

CONCLUSION:

We believe that Taxpayer is required to capitalize its cost, i.e., the value of
property transferred (its stock warrants), to the technology license it acquired, with
any residual unamortized amount deducted in the year in which the technology
was abandoned--the total value of the stock eventually issued upon exercise of the
warrants and the actual timing thereof are immaterial.

FACTS:

Taxpayer entered into an agreement with an unrelated party whereby Taxpayer
acquired a license to certain technology in exchange for a cash payment and
additional consideration of a grant to the licensor of certain stock warrants. Use of
the acquired technology was apparently abandoned by Taxpayer two or three
years after licensing. In a subsequent year or years, after that purported
abandonment, the warrants were exercised and stock of the Taxpayer was
transferred to an assignee of the original licensor. Taxpayer then sought to take a
current deduction for the full market value of the stock actually transferred at the
time of the warrants’ exercise.

LAW AND ANALYSIS:

The basis of property acquired by a taxpayer, such as a license, is its cost. |.R.C.
8§ 1012. A part of the cost of the license here was the value of the warrants. That
amount should be included in the basis of the license. Taxpayer’s reliance upon
Sun Microsystems, Inc. v. Commissioner, T.C. Memo. 1993-467, and Convergent
Technologies, Inc. v. Commissioner, 1995-320, to support a current deduction is
misplaced. Despite the mere superficial resemblance to the circumstances
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involved here (i.e., the transfer of stock warrants as consideration in a transaction
with an unrelated party), those cases do not lend support to Taxpayer’'s position.

We believe that a number of distinctions set the facts in this situation apart from
the adverse opinions rendered in Sun Microsystems and Convergent
Technologies; consequently, we believe that, notwithstanding the decisions in
those two earlier cases, capitalization of the value of the warrants when issued to
the license received is proper in this case.

Key among those factual differences presented here are: (1) the ability to place a
value with reasonable certainty on the warrants in issue; (2) the fact that such
value was independently determined and was specifically used by Taxpayer and
the technology licensor to calculate the considerations transferred in the bargain;
(3) no contingencies attached to the warrants other than the mere lapse of time;
and, probably most importantly, (4) the warrants were in exchange for a genuine
technology transfer to Taxpayer, rather than serving as a mere incentive to
purchase Taxpayer’s goods.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS, AND OTHER CONSIDERATIONS:







By:

THOMAS D. MOFFITT
Senior Technician Reviewer
Income Tax & Accounting Branch




