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ISSUE:

Does the charitable remainder trust created under Decedent’s Trust satisfy the
requirements of 8 2055(e) of the Internal Revenue Code so that Decedent’s estate is
eligible for a deduction under § 2055 for the present value of the remainder interest of
the charitable remainder trust?

CONCLUSION:

Because the charitable remainder trust created under Decedent’s Trust is not in
the form required in 8 2055(e)(2) and is not a reformable interest under § 2055(¢e)(3),
Decedent’s estate is not eligible for a charitable deduction under § 2055 for the present
value of the remainder interest of the charitable remainder trust.

FACTS:

On Date 1, Decedent established Decedent’s Trust. As originally drafted on
Date 1, Decedent’s Trust provided for a revocable trust during Decedent’s lifetime.
Paragraph IV A of Decedent’s original revocable trust provided that on Decedent’s
death, the trustee was to create a marital deduction trust for Decedent’s spouse, to pay
Decedent’s debts, taxes and expenses, to make a specific pecuniary bequest and to
create a charitable remainder unitrust with the remainder of the original revocable trust
principal and any unpaid income of the original revocable trust.

Under the terms of Decedent’s Trust, as originally drafted, trustee was to pay a
unitrust amount equal to five percent of the net fair market value of the trust assets
valued as of the first day of each taxable year of the unitrust. The terms of the original
revocable trust provided that the trustee pay the unitrust amount to Decedent’s spouse
for life. On the death of Decedent’s spouse, the trustee was to pay the unitrust amount
proportionally to thirteen individual beneficiaries for ten years or life, whichever was
shorter. Upon the death of the last survivor of those beneficiaries or at the end of the
ten-year term (whichever occurred first), trustee was to distribute the entire trust
principal and any unpaid income to thirteen charitable organizations.
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Decedent amended Decedent’s Trust 8 times, on Date2, Date 3, Date 4, Date 5,
Date 6, Date 7, Date 8, and Date 9. The amendments to Decedent’s Trust deleted the
original post-death dispositive provisions and added new dispositive provisions. In
particular, the amendments to Decedent’s Trust deleted the dispositive provisions
related to the charitable remainder unitrust.

Decedent died testate on Date 10. On Date 10, Decedent’s Trust became
irrevocable. The final terms of Decedent’s Trust, as amended, required trustee to “pay
[trust] income annually for life in equal shares” to four beneficiaries, if those
beneficiaries survived Decedent. In the event any of the four beneficiaries
predeceased Decedent, their life interest in the income lapsed and their life interest
was to be divided and distributed to the survivors. At the death of the last remaining
member of the class of income beneficiaries, the terms of Decedent’s Trust provide that
the trust will terminate, and the trust property and accrued income shall be distributed
outright to several enumerated charities that are “tax-exempt” charities.

A federal estate tax return for Decedent’s estate was filed timely on Date 11. On
Schedule O of the return, the estate claimed a charitable deduction of x dollars.
Taxpayer represents that this figure is the present value of the remainder interest in the
charitable remainder trust established under Decedent’s Trust dated Date 1.

LAW:

Section 8§ 2055(a) provides, in part, that the value of the taxable estate shall be
determined by deducting from the value of the gross estate the amount of all bequests,
legacies, devises, and transfers to or for a corporation or certain other organizations
organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or
educational purposes.

Congress added 8§ 2055(e)(2) to the Code in § 201(d)(1) of the Tax Reform Act
of 1969, 1969-3 C.B. 1 at 51. Language in the legislative history indicates that
Congress was concerned that, under law prior to 1969, taxpayers were allowed a
charitable deduction for a gift of a remainder interest in trust to a charity and the
charitable deduction was substantially in excess of the amount of the gift the charity
ultimately received Section 2055(e) was added to the Code to prevent this perceived
abuse by allowing a charitable deduction for bequests of partial interests in property
only if the bequests are in a prescribed form. H. R. Rep. 99-413, 1969-3 C.B. 237, 238.

Section 2055(e)(2) provides that where an interest in property (other than an
interest described in § 170(f)(3)(B) passes or has passed from decedent to a person, or
for a use, described in § 2055(a) and an interest (other than an interest that is
extinguished upon the decedent's death) in the same property passes or has passed
(for less than an adequate and full consideration in money or money’s worth) from the
decedent to a person or for a use not described in 8 2055(a), no deduction shall be
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allowed under § 2055 for the interest that passes or has passed to the person, or for
the use, described in 8§ 2055(a) unless-

(A) in the case of a remainder interest, such interest is in a trust which is a
charitable remainder annuity trust or a charitable remainder unitrust (described in
8 664), or a pooled income fund (described in § 642(c)(5), or

(B) in the case of any other interest, such interest is in the form of a
guaranteed annuity or is a fixed percentage distributed yearly of the fair market
value of the property (to be determined yearly).

Section 664(d)(1), as in effect for transfers in trust on or before Date 10,
provides that a charitable remainder annuity trust is a trust—

(A) from which a sum certain (which is not less than 5 percent of the initial net
fair market value of all property placed in trust) is to be paid, not less often than
annually, to one or more persons (at least one of which is not an organization described
in section 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual who is living at the
time of the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the
life or lives of such individual or individuals,

(B) from which no amount other than the payments described in 8 664(d)(1)(A)
may be paid to or for the use of any person other than an organization described in
8§ 170(c), and

(C) following the termination of the payments described in § 664(d)(1)(A), the
remainder interest in the trust is to be transferred to, or for the use of, an organization
described in section 170(c) or is to be retained by the trust for such a use.

Section 664(d)(2), as in effect for transfers in trust on or before Date 10, provides
that a charitable remainder unitrust is a trust—

(A) from which a fixed percentage (which is not less than 5 percent) of the net
fair market value of its assets, valued annually, is to be paid, not less often than
annually, to one or more persons (at least one of which is not an organization described
in section 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual who is living at the
time of the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the
life or lives of such individual or individuals,

(B) from which no amount other than the payments described in 8 664(d)(2)(A)
may be paid to or for the use of any person other than an organization described in
section 170(c), and
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(C) following the termination of the payments described in 8§ 664(d)(2)(A), the
remainder interest in the trust is to be transferred to, or for the use of, an organization
described in section 170(c) or is to be retained by the trust for such a use.

Section 642(c)(5) provides that a pooled income fund is a trust—

(A) to which each donor transfers property, contributing an irrevocable remainder
interest in such property to or for the use of an organization described in § 170(b)(1)(A)
(other than in clauses (vii) or (viii)), and retaining an income interest for the life of one or
more beneficiaries (living at the time of such transfer),

(B) in which the property transferred by each donor is commingled with property
transferred by other donors who have made or make similar transfers,

(C) that cannot have investments in securities that are exempt from income tax,

(D) that includes only amounts received from transfers which meet the
requirements of § 642(c)(5),

(E) that is maintained by the organization to which the remainder interest is
contributed and of which no donor or beneficiary of an income interest is a trustee, and

(F) from which each beneficiary of an income interest receives income, for each
year for which he is entitled to receive the income interest referred to in § 642(c)(5)(A),
determined by the rate of return earned by the trust for such year.

Section 2055(e)(3) provides rules under which interests in a trust may be
reformed to comply with § 2055(e)(2). Section 2055(e)(3)(A) provides that a deduction
is allowed under § 2055(a) for any qualified reformation.

Section 2055(¢e)(3)(B) defines the term "qualified reformation” to mean a change
of a governing instrument by reformation, amendment, construction, or otherwise that
changes a reformable interest into a qualified interest, but only if--

(i) any difference between (I) the actuarial value (determined as of the date of
the decedent's death) of the qualified interest, and (ll) the actuarial value (as so
determined) of the reformable interest does not exceed 5 percent of the actuarial value
(as so determined) of the reformable interest,

(i) in the case of (I) a charitable remainder interest, the nonremainder interest
(before and after the qualified reformation) terminated at the same time, or, (Il) any
other interest, the reformable interest and the qualified interest are for the same period,
and
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(i) the change is effective as of the date of the decedent’s death.

Section 2055(e)(3)(C)(i) defines the term "reformable interest” to mean any
interest for which a deduction would be allowable under 8§ 2055(a) at the time of the
decedent's death but for § 2055(e)(2).

Section 2055(e)(3)(C)(ii) provides that generally the term "reformable interest"
does not include any interest unless, before the remainder vests in possession, all
payments to persons other than an organization described in § 2055(a) are expressed
either in specified dollar amounts or a fixed percentage of the fair market value of the

property.

Section 2055(e)(3)(C)(iii) provides that § 2055(e)(3)(C)(ii) shall not apply to any
interest if a judicial proceeding is commenced to change the interest into a qualified
interest not later the 90" day after --

(1) if an estate tax return is required to be filed, the last date (including
extensions) for filing such return, or

(2) if no estate tax return is required to be filed, the last date (including
extensions) for filing the income tax return for the 1st taxable year for which such a
return is required to be filed by the trust.

Section 2055(e)(3)(C)(iv) provides that, in the case of any interest passing under
a will executed before January 1, 1979, or under a trust created before such date,
8 2055(e)(3)(C)(ii) shall not apply.

Section 2055(e)(3)(D) defines the term "qualified interest” to mean an interest for
which a deduction is allowable under § 2055(a).

ANALYSIS:

Section 2055(e)(2)(A) disallows an estate tax charitable deduction for the
remainder interest in a charitable remainder trust unless the trust is in the form of a
charitable remainder annuity trust or a charitable remainder unitrust (described in
8§ 664) or a pooled income fund (described in § 642(c)(5)).

Under 8 2055(e)(3), a "reformable interest" (meaning an interest for which a
deduction would have been allowable at the time of the decedent's death under
§ 2055(a) but for § 2055(e)(2)) may be converted into a "qualified interest” (meaning an
interest that meets the requirements of 8 2055(e)(2)) by a "qualified reformation.”

Section 2055(e)(3)(C)(ii) provides that, generally, a "reformable interest" does
not include any interest unless, before the remainder vests in possession, all payments
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to the noncharitable beneficiaries are expressed either in specified dollar amounts or a
fixed percentage of the fair market value of the property. Section 2055(e)(3)(C)(iii) and
(iv), however, provides two exceptions to the general rule. First, § 2055(e)(3)(C)(iii)
provides, in part, that § 2055(e)(3)(C)(ii) does not apply to any interest if not later than
90 days after the last date (including extensions) for filing an estate tax return a judicial
proceeding is commenced to change the interest into a qualified interest. Second,

8 2055(e)(3)(C)(iv) provides that, in the case of any interest passing under a will
executed before January 1, 1979, or under a trust created before such date,

§ 2055(e)(3)(C)(ii) shall not apply.

Section 1.664-1(a)(4) provides that, for purposes of § 664 and the regulations
thereunder, a trust is deemed to be created at the earliest time that neither the grantor
nor any other person is treated as the owner of the entire trust under Subpart E, Part 1,
Subchapter J, Chapter 1, Subtitle A of the Code (relating to grantors and others treated
as substantial owners). Under the rules contained in § 1.664-1(a)(4), Decedent’s Trust
Is deemed to be created at the earliest time that neither the grantor nor any other
person is treated as the owner of the entire trust under Subpart E, Part 1, Subchapter J,
Chapter 1, Subtitle A of the Code. In this case, because Decedent retained the power
to revoke, alter, and amend Decedent’s Trust until her death, Decedent was treated as
the owner of the entire trust corpus under the grantor trust rules until her death on Date
10, a date after December 31, 1978. See § 1.664-1(a)(6), example (1). Thus, the
charitable remainder trust created under Decedent’s Trust, as amended, is considered
to be created on Date 10.

Further, Decedent amended Decedent’s Trust several times after December 31,
1978. The amendments to Decedent’s Trust deleted the original post-death dispositive
provisions, including the dispositive provisions creating the charitable remainder
unitrust, and added new charitable dispositive provisions that were not in the form
required in § 2055(e)(2)(A) or (B).

Based on the facts presented, the charitable remainder trust created under
Decedent’s Trust is not a "reformable interest” as that term is defined in § 2055(e)(3)(C)
because the payments from the charitable remainder trust to the noncharitable
beneficiaries are not expressed either in specified dollar amounts or a fixed percentage
of the fair market value of the property and the requirements in the two special rules
that are exceptions to the general rule are not satisfied. The special rule contained in
8 2055(e)(3)(C)(iii) is not satisfied, because a timely judicial proceeding was not
commenced within the time limit prescribed in § 2055(e)(3)(C)(iii) which, under the facts
of this case, requires the proceeding to be commenced not later than the 90th day after
the last date for filing the estate tax return (including extensions). Further, the special
rule contained in 8 2055(e)(3)(C)(iv) applicable to any interest passing under a will
executed before January 1, 1979, or under a trust created before January 1, 1979 is not
applicable in this case, because the charitable interest passed under a trust created
after December 31, 1978, for purposed of 8§ 2055(e)(3).
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Because the charitable remainder trust created under Decedent’s Trust, as
amended, is not in the form required in § 2055(e)(2) and because the trust is not a
reformable interest, we conclude that Decedent’s estate is not eligible for a charitable

deduction under § 2055 for the present value of the remainder interest of the charitable
remainder trust.

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.



