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This is in response to your letter of March 16, 1999, in which you requested rulings
under 88 2055 and 2518 of the Internal Revenue Code.



Decedent died on July 30, 1998, survived by her children, Child 1 and Child 2.
Decedent’s spouse (Spouse) predeceased her. Another child, Child 3, also
predeceased Decedent.

Item THIRD of Decedent’s will, as amended, states as follows:

THIRD: I give and bequeath unto my husband [Spouse], all of my jewelry, wardrobe,
automobiles, household furniture, household effects, ornaments, silverware, and like
objects and articles (including works of art, should | own any at the time of my death);
should my husband not survive me, | give and bequeath such objects and articles unto
my children me surviving, intending to exclude issue of any child of mine who may
predecease me.

Item TENTH of Decedent’s will provides that the residue of Decedent’s estate, including
any lapsed legacies, is to be paid over to Charitable Foundation.

Item FIFTEENTH of Decedent’s will provides that all estate, transfer, legacy,
succession and inheritance taxes, whether federal, state, or local, by whatever name
known, imposed upon Decedent’s estate and upon or by reason of any gift, insurance,
bequest, devise or other benefit, or upon or by reason of any property or asset, whether
the same shall constitute part of Decedent’s estate or otherwise, shall be paid out of and
borne in their entirety by the residuary estate, without apportionment.

Included among the assets in Decedent’s estate are thirteen paintings by Artist. Child 1
and Child 2 propose to disclaim their interest in these paintings. The proposed
disclaimer submitted with the ruling request lists each of the paintings by name. Child 1
and Child 2 are executors of Decedent’s estate.

Child 1 and Child 2 represent that the paintings have not been distributed by the estate
and that they have not accepted the paintings or any benefit with respect to the paintings
within the meaning of § 25.2518-2(d) of the Gift Tax Regulations. From the time of
Decedent’s death until recently, the paintings have remained in Decedent’s apartment.
In order to prepare for the closing of the sale of Decedent’s apartment, the paintings are
now being held in storage.

Charitable Foundation is a corporation that was organized under the laws of State in
1952. The executors of Decedent’s estate have represented that Charitable Foundation
Is an organization described in 88 170(c) and 2055(a). At Decedent’s death, the
members, directors, and officers of Charitable Foundation were Decedent, Child 1, Child
2, and Daughter-in-law.

The following steps have been taken to insure that neither Child 1 nor Child 2, as
members, directors or officers of the Charitable Foundation, will have any power to
dispose of or otherwise deal with the paintings received by Charitable Foundation as a



result of the proposed disclaimers, or the proceeds of any sale. The existing directors
have appointed four additional persons, Individual 1, Individual 2, Individual 3, and
Individual 4, as members. Child 1 and Child 2 have irrevocably waived and renounced
the right at all times while Charitable Foundation holds the paintings to: (1) participate in
the election and/or removal of members and directors of Charitable Foundation; (2)
participate in the appointment of directors to any committee formed to administer and
dispose of the paintings (or the proceeds from the sale thereof); and (3) participate in
the exercise of any control, direct or indirect, as a member, director, officer, or in any
other capacity, in the administration or disposition of, the paintings (or the proceeds from
the sale thereof).

The members, with Child 1 and Child 2 abstaining, elected Individual 1 and Individual 4
to the board of directors. The members, with Child 1 and Child 2 abstaining, amended
the by-laws of Charitable Foundation to authorize the creation of committees of
directors. The directors, with Child 1 and Child 2 abstaining, established a committee
composed of three directors to administer and dispose of any and all assets, including
the paintings, received by Charitable Foundation as a result of the disclaimer by Child 1
and Child 2.

Under State Statute, a disclaimed interest passes as if the disclaimant pre-deceased
the testator. Further, it is represented that the estate contains sufficient assets to fund
any pre-residuary bequests, such that the disclaimed painting will pass pursuant to
applicable state law and the terms of the will, as part of the estate residue under Item
TENTH of the will.

The executors have requested the following rulings:

1. The disclaimers by Child 1 and Child 2 will be qualified disclaimers within the
meaning of § 2518.

2. An estate tax charitable deduction will be allowed under § 2055(a) for the value of

the residuary estate, including the value of the disclaimed paintings, passing to
Charitable Foundation under Item TENTH of the will.

Law and Analysis

Issue 1



Section 2046 provides that, for estate tax purposes, disclaimers of property
interests passing upon death are treated as provided in § 2518. Section 2518(a)
provides that, if a person makes a qualified disclaimer with respect to any interest in
property, then for purposes of the estate, gift, and generation-skipping transfer tax the
disclaimed interest is treated as if it never passed to that person.

Section 2518(b) defines a qualified disclaimer as an irrevocable and unqualified refusal
by a person to accept an interest in property but only if--

(1) the refusal is in writing,

(2) the writing is received by the transferor of the interest, his legal representative, or
the holder of the legal title to the property to which the interest relates not later than the
date that is 9 months after the later of--

(A) the date on which the transfer creating the interest in the person is made, or
(B) the day on which the person attains age 21,
(3) the person has not accepted the interest or any of its benefits, and

(4) as a result of such refusal, the interest passes without any direction on the part of
the person making the disclaimer and passes either--

(A) to the spouse of the decedent, or
(B) to a person other than the person making the disclaimer.

Section 25.2518-1(b) of the Gift Tax Regulations provides that, if a person makes a
qualified disclaimer, for purposes of the federal estate, gift, and generation-skipping
transfer tax provisions, the disclaimed interest in property is treated as if it had never
been transferred to the disclaimant. Instead, it is considered as passing directly from the
transferor of the property to the person entitled to receive the property as a result of the
disclaimer. Accordingly, a disclaimant is not treated as making a gift.

Section 25.2518-2(d)(1) provides that a qualified disclaimer cannot be made with
respect to an interest in property if the disclaimant has accepted the interest or any of its
benefits, expressly or impliedly, prior to making the disclaimer. Acceptance is
manifested by an affirmative act that is consistent with ownership of the interest in

property.

Section 25.2518-2(d)(2) provides that if a beneficiary who disclaims an interest in
property is also a fiduciary, actions taken by the person in the exercise of fiduciary
powers to preserve or maintain the disclaimed property are not treated as an



acceptance of the property or its benefits. Thus, an executor who is also a beneficiary
may direct the harvesting of a crop or the general maintenance of a home. However, a
fiduciary cannot retain a wholly discretionary power to direct the enjoyment of the
disclaimed interest. For example, a fiduciary’s disclaimer of a beneficial interest does
not meet the requirements of a qualified disclaimer if the fiduciary exercised or retains a
discretionary power to allocate enjoyment of that interest among members of a
designated class.

Section 25.2518-2(e)(1) provides that a disclaimer is not a qualified disclaimer unless
the disclaimed interest passes without any direction on the part of the disclaimant to a
person other than the disclaimant.

In Rev. Rul. 72-552, 1972-2 C.B. 525, the decedent, who was the president and a
director of a corporation organized under 8§ 501(a) transferred property to the
corporation. In his capacity as president and a director, the decedent, in conjunction
with the other directors of the corporation, had the power to direct the disposition of the
corporation's funds for charitable purposes. The ruling holds that, due to the decedent's
right, exercisable in conjunction with others, to designate the entities that would possess
or enjoy the property transferred to the corporation, the property transferred by the
decedent to the corporation was included in the decedent's gross estate at his death
under § 2036.

In this case, Decedent’s will provides that the paintings are to pass to her surviving
children, outright. Child 1 and Child 2 propose to disclaim their interest in the paintings
and, under applicable state law and Decedent’s will, the paintings will pass as part of the
residuary estate of which Charitable Foundation is the beneficiary. Child 1 and Child 2
have not accepted the paintings to be disclaimed nor have they accepted any of the
benefits with respect to the paintings. Further, although Child 1 and Child 2 are
members, directors and officers of the Charitable Foundation, they will not participate in
any decisions relating to the paintings, the sale of the paintings or the use of the
proceeds from the sale of the paintings. Thus, they will not have any discretionary
power to direct the enjoyment of the disclaimed property.

Accordingly, we conclude that, if the respective disclaimers are received by the
Decedent's legal representative, or the holder of the legal title to the property to which
the interest relates, not later than the date that is 9 months after the Decedent’s death,
the disclaimers will be qualified disclaimers under § 2518.

Issue 2
Section 2055(a) provides that, for purposes of the Federal estate tax, the value of the

taxable estate shall be determined by deducting from the value of the gross estate all
bequests to or for the use of certain governmental entities, certain corporations



organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or
educational purposes, and certain other fraternal and veterans organizations.

Section 20.2055-2(c)(1)(i) of the Estate Tax Regulations provides that, in the case of a
bequest, devise, or transfer made by a decedent dying after December 31, 1976, the
amount of a bequest, devise, or transfer for which a deduction is allowable under § 2055
includes an interest that falls into the bequest, devise, or transfer as a result of a
qualified disclaimer.

It is represented that the Charitable Foundation is an organization described in
88 170(c) and 2055. Assuming that the disclaimers executed by Child 1 and Child 2 are
qualified disclaimers, then under 88 2046 and 2518, the paintings will be treated as
passing from Decedent, as part of the estate residue under Item TENTH, of which
Charitable Foundation is the beneficiary. Decedent’s estate will be allowed an estate tax
charitable deduction for the value of the residuary estate (including the value of the
disclaimed paintings) passing to Charitable Foundation.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(j)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to the taxpayer.

Sincerely yours,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special
Industries)

By
George Masnik
Chief, Branch 4
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