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Dear

This is in reply to a request for rulings concerning the deduction limitation of
section 162(m) of the Internal Revenue Code. The facts, as presented by Taxpayer,
are as follows.

Taxpayer is the holding company for the Taxpayer’s affiliated group. Target is
the holding company for the former Target affiliated group. Acquiring was formed by



PLR-122064-98

Taxpayer and incorporated on date a for the sole purpose of acquiring the stock of
Target. On date b, Taxpayer, Acquiring and Target entered into a merger agreement
whereby all parties agreed that Acquiring would merge into Target, with Target being
the surviving entity.

Pursuant to the merger agreement, each share of Target common stock was
converted into a right to receive x shares of Taxpayer common stock. Shares of Target
convertible preferred stock were converted into a right to receive x shares of Taxpayer
common stock (rather than one share of Target stock) upon conversion. Shares of
Target non-convertible preferred stock were converted into a right to receive an equal
amount of newly-created Taxpayer preferred stock.

On date ¢, Acquiring merged with and into Target, with Target being the surviving
entity. As a result of the merger, Target became a wholly-owned subsidiary of
Taxpayer. Immediately subsequent to the merger, Acquiring contributed the stock of
Target to W.

Taxpayer indicates that the merger transaction was structured to qualify as a
reorganization under section 368 of the Code and was treated as a "pooling of
interests"” for GAAP purposes.

Taxpayer contends that Target will not be required to file any reports or
statements with the Securities and Exchange Commission (SEC) for year d that
disclose executive compensation, because Target will cease to be a reporting entity as
a result of the merger. Hence, there would be no "summary compensation table" (as
required by SEC rules) for Target which would disclose the compensation of the CEO
and the four highest paid officers.

Taxpayer further contends that none of the former Target employees will be
included in the year d "summary compensation table" to be filed with the SEC by
Taxpayer for year d, or in the year e "summary compensation table" for year e. None of
them will be employees of Taxpayer or any of its subsidiaries during the year d or year
e tax years.

Several of Acquiring’s corporate officers intend to resign their positions as
officers and all of their duties as such in year d, or in a later year. These individuals
may continue to perform services as employees of Taxpayer for the remainder of the
year of resignation and possibly in future years. Thus, the resignation from their
positions as officers does not necessarily equate to separation from service with the
Taxpayer. These officers may, however, be listed pursuant to the executive
compensation disclosure rules under the Securities Exchange Act as chief executive
officer or one of the highest compensated officers of Acquiring for the resignation year.
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Section 162(a)(1) of the Code allows as a deduction all the ordinary and
necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or
business, including a reasonable allowance for salaries or other compensation for
personal services actually rendered.

Section 162(m)(1) of the Code provides that in the case of any publicly held
corporation, no deduction is allowed for applicable employee remuneration with respect
to any covered employee to the extent that the amount of the remuneration for the
taxable year exceeds $1,000,000.

Section 162(m)(3) of the Code defines "covered employee" to mean any
employee of the taxpayer if as of the close of the taxable year, such employee is the
chief executive officer of the taxpayer or is an individual acting in such capacity, or the
total compensation of such employee for the taxable year is required to be reported to
shareholders under the Securities Exchange Act of 1934 by reason of such employee
being among the 4 highest compensated officers for the taxable year (other than the
chief executive officer).

Section 1.162-27(c)(2) of the Income Tax Regulations provides the general rule
for who is a covered employee. Under the regulations, a covered employee means any
individual who, on the last day of the taxable year, is (A) the chief executive officer of
the corporation or is acting in such capacity; or (B) among the four highest
compensated officers (other than the chief executive officer). Whether an individual is
the chief executive officer or one of the four highest compensated officers is determined
pursuant to the executive compensation disclosure rules under the Exchange Act.

In the notice of proposed rulemaking containing the proposed regulations under
section 162(m), the preamble contains the following language concerning the
identification of "covered employee":

The regulations clarify which employees are "covered employees" for purposes
of section 162(m). The legislative history to section 162(m) provides that
"covered employees" are defined by reference to the SEC rules governing
executive compensation disclosure under the Exchange Act. Under the
regulations, an individual generally is a "covered employee" if the individual's
compensation is reported on the "summary compensation table" under the
SEC’s executive compensation disclosure rules, as set forth in Item 402 of
Regulation S-K, 17 CFR 229.402, under the Exchange Act. However, the
regulations specifically provide that, in order to be a "covered employee" for
section 162(m) purposes, an individual must be employed as an executive officer
on the last day of the taxable year. Thus, only those employees who appear on
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the "summary compensation table" and who are also employed on the last day
of the taxable year are "covered employees."

Therefore, based on the facts as outlined above, we rule as follows:

1.

Assuming that no summary compensation table is required to be filed by
Target with the SEC for year d, the acquisition year, and Target's officers
will not be listed on any summary compensation table filed by Target for
year d or for any subsequent year, for purposes of section 162(m) of the
Code, Target’s officers will not be "covered employees" with respect to the
acquisition year.

For purposes of section 162(m) of the Code, Taxpayers’s officers who
resign their positions as officers before the last day of the taxable year
with no intent to resume their duties as officers at any time in the
foreseeable future will not be "covered employees" with respect to the
resignation year. Accordingly, no compensation to these officers with
respect to the resignation year will be subject to the section 162(m)
deduction limitation.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. Except as
specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences of
the transaction described above under any other provisions of the Code.

Enclosure:

Sincerely yours,

ROBERT B. MISNER
Assistant Chief, Branch 4
Office of the Associate
Chief Counsel
(Employee Benefits and
Exempt Organizations)

Copy for section 6110 purposes



