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ISSUE(S):

Whether the Service may change Taxpayer's method of depreciating certain
property in Year 8 and impose an adjustment under § 481(a) of the Code where the
Service previously made the change in Year 1 and the statute of limitations bars
assessment of income tax deficiencies for the intervening taxable years.

CONCLUSION:

The Service may not change Taxpayer’s method of depreciating the property
again in Year 8. Taxpayer’'s method of depreciating the property was changed for the
intervening taxable years when the Service-initiated change in Year 1 became final.
Taxpayer may claim depreciation deductions in Year 8 and the remainder of the
property’s cost recovery period, but not in excess of the property’s adjusted basis under
§ 1011 as of the beginning of Year 8. Under 88 1011(a) and 1016(a)(2), the property’s
adjusted basis is equal to its cost reduced by the greater of any depreciation allowed or
allowable during the taxable years preceding Year 8.

FACTS:

Taxpayer placed certain property into service in Year 1 and began depreciating
the property as tangible personal property with a x year recovery period under the
Accelerated Cost Recovery System (ACRS) of former § 168 of the Code. The Service
examined Taxpayer's federal income tax returns for Year 1 and Year 2. The Service
determined that the property at issue was properly classified as real property with a'y
year recovery period under ACRS. Accordingly, the Service changed Taxpayer's
method of depreciating the property for Year 1 and Year 2 and made appropriate
adjustments to taxable income and the basis of the property for those years.

Taxpayer disagreed with the Service's determination and, after exhausting its
administrative remedies, litigated the issue. The Trial Court held that the property at
issue was properly classified as real property with a y year recovery period under
ACRS. Taxpayer appealed the Trial Court's decision. The Appeals Court affirmed the
Trial Court's decision.

While the issue regarding the proper ACRS classification was working its way
through the administrative and judicial processes, Taxpayer continued to take
depreciation deductions for the property based on a x year cost recovery period in
computing its taxable income. The Service did not examine Taxpayer's returns for Year
3 through Year 7 (the intervening taxable years). Section 6501 now bars assessment
of income tax deficiencies for the intervening taxable years.
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The Service is currently examining Taxpayer's federal income tax returns for
Year 8 and Year 9. In those returns, Taxpayer did not take depreciation deductions for
the property at issue because Taxpayer had fully recovered the cost of the property as
of the end of Year 5 when the x year recovery period expired. The examining agent
proposes to change Taxpayer's method of depreciating the property to the y year cost
recovery method again in Year 8. The examining agent would require Taxpayer to
compute its depreciation deduction for Year 8 and the remainder of the y year recovery
period as if Taxpayer had computed its depreciation deduction for all preceding taxable
years on the basis of a y year cost recovery method. To prevent duplication of the
excess deductions that were taken, and omission of deductions that should have been
taken, in the intervening years, the examining agent would require Taxpayer to take into
account a § 481(a) adjustment.

LAW AND ANALYSIS:

Section 446(b) provides that if the method of accounting used by the taxpayer
does not clearly reflect income, the computation of taxable income shall be made under
such method as, in the opinion of the Commissioner, does clearly reflect income.

Section 1.446-1(e)(2)(ii)(a) of the Income Tax Regulations provides that a
change in method of accounting includes a change in the overall plan of accounting for
gross income or deductions or a change in the treatment of any material item used in
such overall plan. A material item is any item which involves the proper time for the
inclusion of the item in income or the taking of a deduction.

Section 1.446-1(e)(2)(ii))(b) provides that a change in method of accounting does
not include correction of mathematical or posting errors or errors in the computation of
tax liability. Also, a change in method of accounting does not include adjustments of
any item of income or deduction which does not involve the proper time for the inclusion
of the item or the taking of a deduction.

Section 481 states:

(a) General Rule - In computing the taxpayer's taxable income for any taxable
year (referred to in this section as the “year of the change”),

(1) if such computation is under a method of accounting different from the
method under which the taxpayer’s taxable income for the preceding taxable year was
computed, then

(2) there shall be taken into account those adjustments which are
determined to be necessary solely by reason of the change in order to prevent amounts
from being duplicated or omitted....(emphasis added).
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Section 1016(a)(2) provides that the basis of property is reduced by the amount
of depreciation allowed (resulting in a reduction for any taxable year of the taxpayer’s
taxes), or allowable, whichever is greater.

The examining agent argues that Taxpayer used the x year cost recovery
method for the intervening taxable years because Taxpayer's method of accounting for
those years is determined by reference to the returns for those years. The examining
agent further argues, on the basis of the literal language in 8 481(a)(1), that since he
computed Taxpayer's taxable income for Year 8 using the y year cost recovery method,
which is a method of accounting different from the method used in the preceding
taxable year, his adjustments to Taxpayer's return for Year 8 constitute a change in
method of accounting under 8§ 446(e) requiring an adjustment under § 481.

Taxpayer agrees that a change from one ACRS cost recovery method to another
is a change in method of accounting under 8§ 446(e) to which § 481(a) applies. Indeed,
Taxpayer acknowledges that if the Service had proposed the change from the x year
cost recovery method to the y year cost recovery method for the first time in Year 8, a
full 8 481(a) adjustment would be necessary and appropriate.

Under the facts of this case, however, Taxpayer argues that the examining
agent's adjustments in Year 8 do not constitute a change in method of accounting.
Taxpayer argues that the Service changed Taxpayer to the y year cost recovery method
in Year 1 and both the Trial Court and the Appeals Court approved that change. The
Service must change Taxpayer from one accounting method to another to invoke
8 481. Here, Taxpayer argues, the Service is simply requiring Taxpayer to conform its
Year 8 return to the y year cost recovery method imposed by the Service and approved
by the Trial Court and the Appeals Court for Year 1 and Year 2.

Taxpayer further argues that there will be no omission or duplication of
deductions in the future. Taxpayer contends that the basis of the property at the
beginning of Year 8 is its cost reduced by the amount of depreciation allowed in taxable
years preceding Year 8. Taxpayer will claim depreciation deductions for Year 8 and the
remainder of the y year recovery period using the y year cost recovery method until its
remaining basis is fully recovered.

We agree with Taxpayer that the examining agent’s adjustments in Year 8 do not
constitute a change in method of accounting. We believe that the better interpretation
of 88 446 and 481 is that the Taxpayer’s method of depreciating the property was
changed to the y year cost recovery method when the Service-initiated change in Year
1 became final. Taxpayer’s returns for the intervening taxable years are deemed to be
on the y year cost recovery method even though the amount of taxable income reported
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in those returns was computed as if the property were tangible personal property with a
X year recovery period." Since Taxpayer is deemed to have used the y year cost
recovery method for the intervening taxable years, the computation of taxable income in
Year 8 is not under a different method of accounting and § 481(a), by its terms, does

not apply.

The examining agent’s interpretation of 88 446 and 481 compels the conclusion
that Taxpayer's method of depreciating the property was changed from the y year cost
recovery method back to the x year cost recovery method in Year 3. We believe that
the better interpretation of 88 446 and 481 is that Taxpayer's method of depreciating
the property was not changed back to the x year cost recovery method in_Year 3 where
Taxpayer consistently computed depreciation for the property on its returns for the Year
1 through Year 5 taxable years as if the property were tangible personal property with a
X year recovery period.

The examining agent’s interpretation of 88 446 and 481 also results in an
omission of depreciation deductions. Section 481(a) permits only those adjustments
that are "determined to be necessary solely by reason of the change” (emphasis
added). Assuming arguendo that the examining agent is permitted to change Taxpayer
to the y year cost recovery method again in Year 8, application of § 481(a) would be
based solely on the change from the x year cost recovery method to the y year cost
recovery method. The § 481(a) adjustment would not prevent the omission of
depreciation deductions that arises as a result of the change from the_y year cost
recovery method back to the x year cost recovery method in Year 3. This omission of
depreciation deductions results because Taxpayer's method of accounting is deemed
changed in Year 3, but Taxpayer did not take into account the § 481(a) adjustment
required as a result of the change.

We do not believe that it is appropriate to impute a change in Taxpayer’s method
of accounting back to its former method in the earliest closed taxable year based on the
failure of the parties to keep the statute open. The Service and Taxpayer both had the
ability to keep the intervening taxable years open until the Service-initiated change was
finalized to ensure that the change was reflected in those years. If one of the parties
failed to keep the statute open for a taxable year in which the adjustment resulting from

'We agree with the examining agent that generally a taxpayer’'s method of accounting for
a taxable year is determined by reference to the manner in which it computed taxable income on
its return for that yearSee, e.g., Aluminum Castings Co. v. Routzahn, 282 U.S. 92, 99 (1930);
Stephen’s Marine, Inc. v. Commissior80 F.2d 679, 687 (9" Cir. 1970); Hamilton Indus., Inc.
v. CommissioneQ7 T.C. 120, 142-147 (1991); Peninsula Steel Prod. & Equipment Co. v.
Commissioner78 T.C. 1029, 1040-1042 (1982). These cases, however, did not involve a
Service-initiated accounting method change for a prior taxable year that became final after the
return was filed.
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the Service-initiated change would have been favorable to such party, the party should
not be able to retain the benefit of the adjustment through a second § 481(a)
adjustment.

We disagree with Taxpayer’s assertion, however, that the basis of the property at
the beginning of Year 8 is its cost reduced by the amount of depreciation allowed in
taxable years preceding Year 8. Taxpayer may claim depreciation deductions in Year 8
and the remainder of the y year recovery period, but not in excess of the property’s
adjusted basis under § 1011 as of the beginning of Year 8. Under 88 1011(a) and
1016(a)(2), the property’s adjusted basis is equal to its cost reduced by the greater of
any depreciation allowed or allowable during the taxable years preceding Year 8. The
depreciation allowable is determined based on the property’s classification as y year
real property under ACRS.

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).
Section 6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.



