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SUBJECT:                                                                                             

This Field Service Advice responds to your memorandum dated July 21,
1998.  Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a
final case determination.  This document is not to be used or cited as precedent.

LEGEND:

US1 =                                                                                            
                                                                                     

US2 =                                
                               

Country A =                                 

Date B =                     

Corp C =                  
                                      

Country C =                                                                                         
Corp D =                                                                                        
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Date E =                      

Year F =        

ISSUES:

1.  Whether the prepayment made to US2, under the terms of the                
sale contract, constitutes an advance payment for the purchase of              
deliveries or constitutes nontaxable loan proceeds; and, if the payment constitutes
an advance payment, in what taxable year is the payment includable in income?

2.   Does section 367(a) apply to the outbound transfer of the            
contract pursuant to a reincorporation of US2 from a domestic corporation to a
Country C corporation in a reorganization described in I.R.C. §368(a)(1)(F)? 

CONCLUSION:

1.  The prepayment to US2 under the                 contract constitutes an
advance payment and is includable in income in Year F, after the year of the
section 368(a)(1)(F) reorganization, if the requirements of Treas. Reg. §1.451-5(c)
are satisfied.

2.  Section 367(a) applies to the outbound transfer of the                 contract
in the section 368(a)(1)(F) reorganization.  

FACTS:

US1 was a publicly traded domestic corporation.  US2 was a second-tier
domestic subsidiary of US1.  US2's primary asset was a                                            
                                                                     in Country A.  US2's Country A
operations were conducted through a Country A branch.  

On Date B, US2 entered into a                 sale agreement involving the sale
of               from the Country A                            with an unrelated third-party, Corp
C, incorporated in a tax haven jurisdiction.  On Date B, Corp C also entered into a    
                sale agreement with another third-party, Corp D, a domestic banking
corporation.  The               sold between US2 and Corp C was resold by Corp C to
Corp D.  The terms and conditions were similar (except for the prepayment paid 
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US2) in both                 agreements.  Corp C apparently functioned strictly as a
conduit between US2 and Corp D and borrowed money for the prepayment. 

The agreement between US2 and Corp C provided a purchase price amount
of                       consisting of a prepaid amount of                     and a balance of      
                   The balance was placed in interest-bearing reserve accounts.  The
taxpayer, US2, treated the prepaid amount as deferred income and the balance as
an account receivable.  US2 was entitled to receive the balance, constituting the
account receivable and interest, when                                                                    
and when certain other conditions were met. The prepaid amount of                   
was used immediately by US2 to pay-off an inter-company loan used by US2 to
fund its                       activities with respect to its                            in Country A. 

Under the agreement, Corp C receives                                                             
                                                                                                                                   
                                                  The total “payment” (the barrels at the fixed price)
is greater than the purchase price, although the difference represents an
approximate                discounted present value.  

The agreement contained provisions in case                                                    
                                                       In such an event, the agreement permitted US2  
                                                                                                                                   
                                Also, the agreement permitted the purchaser (Corp C) to
purchase                               with US2 having the obligation to reimburse Corp C
for the cost of the                              

On Date E, US2 was reincorporated in Country C, which taxpayer treated as
a section 368(a)(1)(F) reorganization.  At the time of the reincorporation, US2
reported, on its financial statements, deferred income of                      from the
agreement and                     listed as accounts receivable.  US2 did not report the
advanced payment as income on its U.S. tax return when it was received.  Instead,
US2 reported the deferred income on its U.S. tax return                               over the
term of the agreement while it was a domestic corporation.   

LAW AND ANALYSIS

  1.  The treatment of amounts prepaid under the             contract.

The first issue is whether the prepayment is an advanced payment taxable as
income or is a loan which is not taxable.  In determining whether there is an
advanced payment or a deposit, the Supreme Court has stated that “[t]he key is
whether the taxpayer has some guarantee that he will be allowed to keep the 
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money.”  Commissioner v. Indianapolis Power & Light Co., 493 U.S. 203,  210., 107
L.Ed. 2d 591, 110 S.Ct. 589 (1990).  This goes to whether the taxpayer acquires
unfettered dominion over the money at the time of receipt.  

Whether these payments constitute income when received, depends upon
the parties’ rights and obligations at the time the payments are made. Id. at 211. 
The facts indicate that US2 entered into an agreement for the sale of goods that will
be fulfilled                                                                       or from other sources
within the reach of US2.  At the time the agreement was entered into, US2 had
unfettered control over the advanced funds.  US2 had the right to keep the income
and controlled the conditions under which the payment would be satisfied, either
through                                                                                                      Thus, the
advanced funds do not qualify as loans under Indianapolis Power, but instead are
treated as advanced payments.  

Under section 636 and the regulations thereunder, a production payment (a
payment for a right to a specified share of the production from mineral in place)
shall be treated as a mortgage loan on the property.  However, a production
payment shall not be treated as a mortgage loan under section 636 if, in part, the
payment is not pledged for use in the future exploration or development of the
mineral property which is burdened by the production payment.  Treas. Reg.
§1.636-1(b)(1).  

In other words, advance funds will be treated as production payments under
section 636 if the funds are used for the exploration or development of mineral
property and the repayment of the funds (in cash or kind) comes exclusively from
the mineral property.  However, if the repayment of the advanced funds can be from
sources other than a specified mineral source, then the payment does not qualify
under section 636.  Treas. Reg. §1.451-5(g) implies that the advanced funds would
then be treated as an advanced payment under the section 451 regulations.  

The next issue is in what taxable year the prepayment is includable in gross
income.  Under section 451(a), the amount of any item of gross income will be
included in gross income for the taxable year in which received by the taxpayer,
unless, under the method of accounting used in computing taxable income, such
amount is to be properly accounted for in a different period.  Treas. Reg. §1.451-
1(a) provides that, under an accrual method of accounting, income is includable in
gross income when all events have occurred which fix the right to receive such
income and the amount thereof can be determined with reasonable accuracy.  The
right to receive income becomes fixed at the earliest of (1) required performance,
(2) the date payment becomes due, or (3) the date payment is made.  Rev. Rul. 84-
31, 1984-1 C.B. 127.  
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Treas. Reg. §1.451-5 provides rules for the inclusion of income in a taxable
year for a taxpayer using the accrual method of accounting and receiving an
advance payment with respect to the sale in a future taxable year of goods held by
the taxpayer primarily for sale to a customer in the ordinary course of his trade or
business (§1.451-5(a)(1)).  In general, advance payments for the sale of goods
must be reported in (1) the year of receipt or (2) the earlier of (a) the year when the
amounts would otherwise be reported for tax purposes or (b) the year when the
amounts would be reported for financial accounting purposes (§1.451-5(b)(1)). 
Thus, the taxpayer can report an advance payment otherwise than upon receipt if it
is consistent with its financial reporting of the amount.  In this case, US2 reported
the advance payment for both financial and tax accounting purposes                         
               Under this method, therefore, it is possible for US2 to obtain a deferral of
several years.  

Under Treas. Reg. §1.451-5(c), this deferral period is limited where (1) the
advance payment is substantial and (2) the taxpayer has on hand in the year of
payment (or has available to it in such year though its normal source of supply)
goods of a kind and quantity sufficient to satisfy the agreement.  In these
circumstances, all advance payments received with respect to the agreement by the
last day of the second taxable year following the year of receipt, and not previously
included in income in accordance with the taxpayer’s normal accrual method of tax
accounting, must be included in income in that second taxable year.  A taxpayer is
considered to have received substantial advance payments if all advance payments
received through the end of the current taxable year (including advance payments
received in prior taxable years) equal or exceed the total cost of expenditures
reasonably estimated as includable in inventory with respect to the agreement
(§1.451-5(c)(3)).  Where the two-year limitation rule applies, the taxpayer must take
into account in the taxable year the costs and expenditures (or reasonably
estimated costs or expenditures) included in inventory at the end of that year with
respect to those goods.

If the advance payment received by US2 on Date B is a substantial advance
payment, as defined in §1.451-5(c)(3) (being those that are equal to or exceed the
total costs and expenditures reasonably estimated as includable in inventory), then
US2 must have included the payment in income by the end of the second taxable
year following the year the payments were received.  In this case, that would have
been Year F, after the section 368(a)(1)(F) reincorporation and therefore not likely
reportable on US2's U.S. income tax return.  The portion of the prepayment
received                         before the reincorporation would have been reportable on
US2's U.S. tax return.  This is the same result under US2's normal tax and
accounting methodology,                                                                                            
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Treas. Reg. §1.451-5(f) provides that if a taxpayer adopts a method of
deferral and then ceases to exist in a transaction other than one to which section
381 applies, or if its liability under the agreement otherwise ends, then the amount
of the advance payment (which was not includable in gross income in preceding
taxable years) must be included in income in that year.  Because a section
368(a)(1)(F) reorganization involves the carryover of certain tax attributes under
section 381, this provision does not apply.  

Section 453(b) defines the term “installment sale” as a disposition of property
where at least one payment is to be received after the close of the taxable year in 
which the disposition occurs.  Section 453(b)(2) provides the term installment sale
does not include a dealer disposition.  Section 453(l) provides that the term dealer
disposition means any disposition of personal property by a person who regularly
sells or otherwise disposes of personal property of the same type on the installment
plan.  We do not believe that the forward oil agreement qualifies for installment sale
treatment because (1) no disposition of property had taken place at the time of
entry into the agreement and (2) even if it had, the taxpayer likely would be treated
as a dealer and thus not be entitled to use the installment method pursuant to
section 453(l).  

With respect to amounts placed in interest-bearing accounts, which were
treated as accounts receivable by US2, we believe that US2 properly excluded
them from income in the year the parties entered into the agreement.  When             
                                                              and when certain other conditions are met,
US2 will receive the balance in the interest-bearing accounts.  Such conditions
were projected to be met in Year F.  As those conditions were to occur in Year F at
the earliest, that is the year that the balance due under the agreement would be
includable in income.  

  2.  Treatment of the             contract under section 367(a).

Under section 367(a), if a U.S. person transfers property to a foreign
corporation in an exchange described in section 332, 351, 354, 356, or 361, the
foreign corporation is not considered to be a corporation for purposes of the
nonrecognition provision and gain is recognized on the exchange.  In the section
368(a)(1)(F) reorganization, US2 transferred the                 contract on which a
prepayment had been received (along with the accounts receivable) to US2-foreign
in a section 361 exchange. The issue is to what extent the             contract and the
accounts receivable are taxable on the outbound transfer under section 367(a).
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 An exception to gain recognition under section 367(a) is provided for the
transfer of any property used by the foreign corporation in the active conduct of a
trade or business (see section 367(a)(3)(A)).  The trade or business exception does
not apply, however, to the transfer of certain property, which includes installment
obligations, accounts receivable, and similar property (section 367(a)(3)(B)(ii)). 
The legislative history indicates that these assets were made taxable under section
367(a) because (even if the assets are trade or business assets) their nature allows
a U.S. taxpayer to avoid U.S. tax by transferring the assets to a foreign corporation
which can receive the income and avoid U.S. income tax (see H.R. Rep. No. 4170,
98th Cong., 2d Sess., 1316-17 (1984)). 

Because the taxpayer treats the                    portion of the contract as an
accounts receivable, its outbound transfer in the section 368(a)(1)(F)
reincorporation is taxable under section 367(a) (section 367(a)(3)(B)(ii)).  The
remaining issue is whether the balance of the contract (representing the                   
                   prepayment) constitutes “similar property” to installment obligations
and accounts receivable under section 367(a)(3)(B)(ii).  In this case, the
prepayment on the                 contract is a liquid and passive asset representing
income whose transfer to a foreign corporation resulted in income associated with
the contract avoiding U.S. income taxation.  Congress intended such types of trade
or business assets to be taxable under section 367(a) when their outbound transfer
readily results in the avoidance of U.S. tax.  We believe this transfer falls within the
“similar property” category of section 367(a)(3)(B)(ii).  

The above analysis does not necessarily preclude the Service from
considering other arguments under section 367 or other sections of the Code in
regard to the transfer. 

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:
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If you have any further questions, please call Robert Lorence at 202-622-
3860.

CHARLES P. BESECKY
Chief, Branch 4
Office of Associate Chief 
  Counsel (International)


