
DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE

WASHINGTON, D.C. 20224

April 1, 1999

CC:DOM:FS:IT&A
                   

UILC: 267.03-02

Number: 199925039
Release Date: 6/25/1999

INTERNAL REVENUE SERVICE NATIONAL OFFICE FIELD SERVICE ADVICE

MEMORANDUM FOR                                                                                             
                                                                                            
                                                                                            
                                                                                           

FROM: DEBORAH A. BUTLER
ASSISTANT CHIEF COUNSEL CC:DOM:FS

SUBJECT:                                                                                             
                                                                                           

This Field Service Advice responds to your memorandum
dated October 21, 1998.  Field Service Advice is not binding
on Examination or Appeals and is not a final case
determination.  This document is not to be cited as
precedent.

LEGEND:

Taxpayer =                               
Year 1 =        
Year 2 =        
$x =                  

ISSUE:

Whether I.R.C. § 267(a)(1) prohibits Taxpayer corporation from recognizing a
loss where Taxpayer purchased property from a major shareholder at fair
market value in exchange for an annuity, then sold the property to an
unrelated third party at fair market value, and finally deducted a loss on the
property when it bought out the annuity.
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CONCLUSION:

I.R.C. § 267(a)(1) does not prohibit the Taxpayer corporation from recognizing
a loss under these circumstances.

FACTS:

During the taxable Year 1, Taxpayer purchased a $x property from a major
shareholder at an arm’s-length, fair-market-value price.  The shareholder
owned more than 50% of the value of the stock in the corporation.  The
purchase price was paid to the shareholder in the form of an annuity, using
the annuity tables contained in the predecessor regulations to Treas. Reg. §
20.2031-7.  Thereafter, Taxpayer sold the property to unrelated third parties
at a price equivalent to the fair market value of the property.  The major
shareholder was still alive when the property was sold.  Taxpayer recognized
no gain or loss on the sale.  

Annuity payments were made to the shareholder until Year 2, when Taxpayer
decided to terminate the annuity by making a payment to the shareholder of
the present value of the remaining annuity payments.  The total payments
made under the annuity contract, including the final payment, exceeded the
sales price of the property to the unrelated third parties. In accordance with
Rev. Rul. 55-119, 1955-1 C.B. 352, which applies to taxpayers not engaged in
the business of writing annuities (which is the case here), Taxpayer took a
capital loss deduction on its  return for taxable Year 2.

LAW AND ANALYSIS

Section 267(a)(1) provides as follows:

No deduction shall be allowed in respect of any loss from the sale or
exchange of property, directly or indirectly, between persons specified in
any of the paragraphs of subsection (b).  The preceding sentence shall
not apply to any loss of the distributing corporation (or the distributee) in
the case of a distribution in complete liquidation.

Under section 267(b)(2), the “persons” referred to in subsection (a) include
“[a]n individual and a corporation more than 50 percent in value of the
outstanding stock of which is owned, directly or indirectly, by or for such
individual.”  Thus, Taxpayer and the shareholder are related parties under
section 267 and section 267(a) would apply to prohibit a deduction for a loss
realized on a transaction between them. 
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Case law provides that where property is exchanged for a private annuity, the
entire amount of each annuity payment constitutes a payment for the
purchase price of the assets received in exchange for a promise to pay the
annuity.  Dix v. Commissioner, 392 F.2d 313 (4th Cir. 1968); Bell v.
Commissioner, 76 T.C. 232 (1981).  Furthermore, Rev. Rul. 55-119 provides
rules for recognizing gain or loss on the sale of property in exchange for a
private annuity.  It provides as follows:

Where disposition of property acquired in exchange for a promise to
make annuity payments has occurred prior to the death of the
annuitant, the taxpayer may realize a gain or loss, for Federal income
tax purposes, as a result of events occurring subsequent to such
disposition...If the total of the annuity payments made under the
contract (total of payments made before and after disposition of the
property) exceeds the basis (unadjusted) of the property used in
determining the gain or loss on the disposition, such excess is a loss
in the year or years in which paid.  In the case of a recognized loss,
this will include all payments made after the date of disposition of the
property.  Where the selling price is such that neither gain nor loss is
recognized upon disposition of the property, no loss is sustained until
the total of the payments made under the annuity contract (total of
payments made before and after disposition of the property) when
decreased by depreciation allowable exceeds the selling price, at
which time such excess is a loss in the year in which paid.

The ruling also states that where a taxpayer who is not engaged in the
business of writing annuities receive property in exchange for his contract to
make annuity payments, the resulting tax consequences are subject to the
provisions of section 24(b) of the Internal Revenue Code of 1939, the
predecessor to section 267.

Notwithstanding this provision, section 267 does not apply to the transaction
or transactions described here.  Although Taxpayer and the shareholder were
related parties under section 267(b)(2), no loss was claimed on the
transaction that was between them, the exchange of the properties for the
annuity; thus, section 267(a) does not apply to the transaction.  Although a
loss was ultimately realized and recognized on the subsequent sales to third
parties, Taxpayer was not related under section 267(b) to any of these third
parties.  Therefore, section 267(a) does not apply to prohibit a deduction for
the loss in the year in which the annuity was terminated and the amount of
the Taxpayer’s basis in the property was fixed.

Thus, we conclude that Section 267 does not apply to disallow the loss on the
disposition of the property. 
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CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS:

DEBORAH A. Butler 
Assistant Chief Counsel

By:
CLIFFORD M. HARBOURT
Senior Technician Reviewer


