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Dear          :

This is in reply to your December 11, 1998, ruling request on
behalf of Taxpayers.  

ISSUE

Are shares of mutual funds stock of a corporation "qualified
appreciated stock" within the meaning of § 170(e)(5)(B) of the
Internal Revenue Code?

CONCLUSION

Yes.

FACTS

Since 1993, Taxpayers have owned shares (the Shares) of open-end
investment companies (commonly known as mutual funds).  The
Shares have adjusted bases that are less than their fair market
values.  Taxpayers propose to make a gift of some of the Shares
to the Foundation, a private foundation described in § 509(a),
but not described in § 170(b)(1)(E).  

None of the Shares is subject to any resale restrictions,
including SEC Rule 144 restrictions, private contractual
restrictions, or any other restriction that may limit the
Taxpayers’ or the Foundation’s disposal of the Shares.  All of
the mutual funds are treated as corporations for federal income
tax purposes and are qualified as regulated investment companies



- 2 -
PLR-122326-98

under the Investment Company Act of 1940, as amended.  Rather
than the Shares being traded on an established securities market,
the Taxpayers may terminate their investment upon demand by
having the investment companies that issued the Shares redeem
them at their net asset value.
 
The net asset values of the Shares can be obtained daily from a
nationally circulated newspaper.  The amount of Shares in each
corporation proposed to be contributed to the Foundation, when
increased by the aggregate amount of all prior contributions by
the donor of Shares of each such corporation, does not exceed 10
percent (in value) of all of the outstanding stock of any such
corporation.  

LAW AND ANALYSIS

Section 170(e)(1)(B)(ii) provides, as a general rule, that donors
making charitable contributions of capital gain property to or
for the use of a private foundation, as defined in § 509(a),
other than a private foundation described in § 170(b)(1)(E), are
not permitted a charitable contribution deduction for the amount
of the contributed property that would have been long-term
capital gain if the property contributed had been sold by the
taxpayer at its fair market value.

Section 170(e)(5) creates an exception to the general rule for
contributions of "qualified appreciated stock."  Formerly a
temporary provision, § 170(e)(5) was made permanent by the Tax
and Trade Relief Extension Act of 1998 (Division J of H.R. 4328,
Omnibus Consolidated and Emergency Supplemental Appropriations
Act, 1999), Pub. L. No. 105-277, section 1004(a)(1), 112 Stat.
2681,     , (1998).  Under § 170(e)(5), donors may deduct the
fair market value of gifts of "qualified appreciated stock" to a
private foundation as defined in § 509(a), other than a private
foundation as described in § 170(b)(1)(E).

Section 170(e)(5)(B) defines "qualified appreciated stock",
except as provided in § 170(e)(5)(C), to mean any stock of a
corporation (i) for which (as of the date of the contribution)
market quotations are readily available on an established
securities market, and (ii) which is capital gain property (as
defined in § 170(b)(1)(C)(iv)).

Section 170(e)(5) was added to the Code by the Tax Reform Act of
1984, Pub. L. No. 98-369.  Congress believed that "deductibility
at full fair market value for gifts of appreciated stock to
private nonoperating foundations should be permitted in certain
situations in which the potential for abuse, including
overvaluations, is minimized."  H.R. Rep. No. 432, 98 th Cong., 2d
Sess. 1464 (1984).
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In addition, to meet the requirement that the stock be stock for
which market quotations are readily available on an established
securities market, "it is not sufficient merely that market
quotations for the stock are readily available (e.g., from
established brokerage firms); rather, the market quotations must
be readily available on an established securities market."  Joint
Committee on Taxation, General Explanation of the Revenue
Provisions of the Deficit Reduction Act of 1984, 98 th Cong., 2d
Sess. 668 (1984).  Moreover, the nonreduced deduction provision
does not apply to "contributions of any property other than
qualified appreciated stock (that constitutes capital-gain
property).  Thus, for example, the provision does not apply to
contributions of bond, notes, warrants, or options, whether or
not market quotations for such property are readily available on
an established market.  Similarly, the nonreduced deduction
provision does not apply to contributions of interests other than
corporate stock, such as partnership interests."  Id. at 669.

For purposes of recordkeeping and return requirements for
contributions of shares of an open-end investment company, market
quotations are considered to be readily available on an
established securities market if quotations are published on a
daily basis in a newspaper of general circulation throughout the
United States.  See § 1.170A-13(c)(7)(xi)(A)(3) of the Income Tax
Regulations. 

Section 170(e)(5)(C)(i) provides that, in the case of any donor,
the term "qualified appreciated stock" shall not include any
stock of a corporation contributed by the donor in a contribution
to which § 170(e)(1)(B)(ii) applies (determined without regard to
§ 170(e)(5)) to the extent that the amount of the stock so
contributed (when increased by the aggregate amount of all prior
contributions by the donor of the stock) exceeds 10 percent (in
value) of all of the outstanding stock of the corporation.

Section 170(e)(5)(C)(ii) provides a special rule that for
purposes of § 170(e)(5)(C)(i), an individual shall be treated as
making all contributions made by any member of his family (as
defined in § 267(c)(4)).

Section 170(b)(1)(C)(iv) defines the term "capital gain property"
to mean, with respect to any contribution, any capital asset the
sale of which at its fair market value at the time of the
contribution would have resulted in gain which would have been
long-term capital gain. 

Section 1221 defines the term "capital asset" to mean property
held by the taxpayer, regardless of whether that property is
connected with the taxpayer’s trade or business, but does not
include: (1) stock in trade, (2) certain property used in trade
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or business, (3) certain property that is the product of the
taxpayer’s personal efforts, (4) accounts or notes receivable
acquired in the ordinary course of the taxpayer’s trade or
business, and (5) certain publications of the United States
Government. 

Section 1222(3) defines "long-term capital gain" to mean gain
from the sale or exchange of a "capital asset" held for more than
one year, if and to the extent the gain is taken into account in
computing gross income. 

For stock to be "qualified appreciated stock" under § 170(e)(5),
it must meet the requirements under both §§ 170(e)(5)(B) and
170(e)(5)(C).  Section 170(e)(5)(B)(i) requires that the market
quotations of the stock be readily available on an established
securities market as of the date of the contribution.  In the
instant case, the mutual funds are treated as corporations that
must redeem the Shares at net asset value upon an investor’s
demand.  The net asset value quotations of the Shares are
published on a daily basis in a newspaper of general circulation
throughout the United States.  Moreover, there are no
restrictions on the Foundation’s ability to sell the Shares. 
Thus, the Shares meet the § 170(e)(5)(B)(i) requirement.  

Section 170(e)(5)(B)(ii) requires that the stock must be "capital
gain property".  In the instant case, the Shares are capital
assets within the meaning of § 1221.  Further, if the Shares were
sold at fair market value, because Taxpayer’s held the property
for more than one year, the resulting gain would be a long-term
capital gain within the meaning of § 1222.  Thus, the Shares meet
the § 170(e)(5)(B)(ii) requirement.  

Section 170(e)(5)(C) provides that for stock to be "qualified
appreciated stock", the donor’s contribution cannot exceed
10 percent of all of the outstanding stock of such corporation. 
In the instant case, the amount of Shares to be contributed to
the Foundation, when increased by the aggregate amount of all
prior contributions by Taxpayers of Shares of each such
corporation, does not exceed 10 percent of all of the outstanding
stock of any such corporation.  Thus, the Shares meet the
§ 170(e)(5)(C) requirement.
 
No opinion is expressed concerning the federal income tax
consequences of these donations under any other provisions of the
Internal Revenue Code.  A copy of this ruling should be attached
to Taxpayers’ federal income tax returns for the tax years
affected.
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This ruling is directed only to the taxpayers who requested it. 
Section 6110(j)(3) provides that this ruling may not be used or
cited as precedent.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By:                            
    Karin Gross
    Senior Technician Reviewer,
    Branch 3

Enclosure:
Copy for § 6110 purposes

cc:                                                              


