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Dear

This letter responds to the letter dated |,
and | ater correspondence from your authorized representative
requesting rulings concerning the inconme and gift tax
consequences of the creation of a trust. |In addition, you have
requested an extension of tinme under section 301.9100-1 of the
Procedure and Adm nistration Regulations to nodify the trust in
order to qualify as a qualified personal residence trust under
section 2702 of the Internal Revenue Code.

You represent the facts to be as follows. Taxpayer’'s
principal residence (Apartment) is located in a cooperative
apartment building. Taxpayer acquired the cooperative stock
shares and proprietary leases to the Apartment.

On Date 1, Taxpayer executed Trust, which was intended to
gualify as a qualified personal residence trust. Taxpayer had
originally intended to transfer the legal title to the shares and
proprietary leases to the Trust, but the co-op association that
governs the Apartment disapproved her request to do so. For this
reason, Taxpayer instead transferred beneficial title to the
shares and leases to the Trust, and continues to hold legal title
as a nominee.

On Date 2, the gift tax return for the transaction was
filed. On Date 3, which was within 90 days after the due date
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for filing the gift tax return, your authorized representative
requested a ruling that the trust, as executed, was a qualified
personal residence trust within the nmeaning of section 2702.

Trust, as executed, did not neet the requirenments for a
qual i fied personal residence trust under section 2702.
Accordi ngly, you propose certain amendnents which are intended to
nmeet the requirenents of section 2702. The refornmation, however,
was not conpleted prior to the due date (including extensions)
for filing the return.

Under the provisions of the trust instrunment, as anended,
Taxpayer has the right to reside in the Apartnment for three
years. The Taxpayer will possess all the rights of a life tenant
and will be entitled to all the income during the three-year
term The ternms of the trust, as anended, provide that, if
Taxpayer dies before the three-year termexpires, the bal ance of
the principal of the trust will be distributed to the Taxpayer’'s
estate, her creditors, the creditors of her estate, or any other
person as Taxpayer may appoint by her Will. In default of this
power of appointment, the trust corpus will be distributed to
certain family members as provided under the terms of the trust.

Taxpayer represents that, as determined under section 7520 of the
Code, the present value of the reversionary interest retained by
Taxpayer exceeds X of the value of the property transferred to
Trust, which is greater than 5% of the value of property

transferred to the trust.

If Taxpayer survives the three-year term, the assets will
continue in trust, but Taxpayer’'s son and two grandchildren will
become the beneficiaries. At the end of the Trust term, Taxpayer
and the Trustees shall, at the option of Taxpayer, permit
Taxpayer to occupy the residence at a fair market rent for such
period as the Taxpayer wishes.

The trust, as amended, provides that the trustee is
prohibited from holding any asset other than the residence during
the retained three year term. The trustee may accept cash
contributions to permit the trust to satisfy specified trust
expenses or to pay the cost of improvements to the residence.
Any cash held in excess of the permissible amounts must be
distributed to Taxpayer not less frequently than quarterly. The
Taxpayer’s interest in the trust may not be commuted.

The trust, as amended, further provides that the trustees
may hold proceeds from the sale of the residence in a separate
account for a period not to exceed two years from the date of
sale. Proceeds from insurance or as a result of damage,
destruction, or involuntary conversion may be held by the trustee
for a period not to exceed two years if the trustee intends to
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use the proceeds for the purchase, construction, reconstruction,
and/ or repair of the personal residence. |If the residence is
damaged to such an extent that it cannot be used as a residence,
the trust will cease to be a QPRT on the earlier of the date
which is two years after the damage or destruction or the
expiration of the retained termunless, prior to this date, the
residence is replaced or repairs to the residence are conpl eted.

The ternms of the trust, as anended, provide that if, for any
reason, the residence ceases to be held as Taxpayer’s personal
residence, during the retained term and prior to the Taxpayer’'s
death, the trust will either terminate with all assets being
distributed to the Taxpayer or the trustee may, within 30 days,
convert the QPRT into a qualified annuity trust.

Trust, as amended, provides that the trustees may not sell
or otherwise transfer the residence, directly, or indirectly, to
the Grantor, any spouse of the Grantor, or to any entity
controlled by the Grantor or any spouse of the Grantor, during
the initial term or at any time after the initial term if the
trust is a grantor trust.

The amount of the annuity to be paid to the Taxpayer at
least annually after the conversion is determined by dividing the
lesser of the interests retained by the Taxpayer in property
transferred to the trust or the value of the trust assets as of
the conversion date, by the annuity factor for the Taxpayer’s
interest in the trust, determined under section 7520, as of the
date of the transfer.

You have requested that we rule as follows:

(1) Trust, as amended, qualifies for the personal residence
exception to section 2702; and,

(2) Taxpayer will be considered to be the owner of the
entire corpus and income of the Trust for income tax purposes
under section 673(a) and 677(a) of the Code.

(3) An extension of time to amend Trust to qualify as a
gualified personal residence trust is granted,;

Ruling Request 1

Section 2702(a) of the Code deals generally with the
valuation, for gift tax purposes, of an interest transferred in
trust to or for the benefit of a member of the transferor’s
family where the transferor retains an interest in the trust.
Section 2702(a)(3)(A)(ii), however, provides that section 2702(a)
shall not apply to any transfer if such transfer involves the
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transfer of an interest in trust all the property in which
consists of a residence to be used as a personal residence by
persons holding a terminterest in the trust.

Section 25.2702-5(a) of the Gft Tax Regul ations states, in
part, that a qualified personal residence trust (as defined in
section 25.2702-5(c)) is treated as a personal residence trust.

Section 25.2702-5(c) contains the foll ow ng provisions
applicable to a qualified personal residence trust:

(1) INGENERAL. A qualified personal residence trust is a
trust neeting all the requirenents of this paragraph (c). These
requi rements nust be net by provisions in the governing
i nstrunent, and these governing instrument provisions nmust by
their ternms continue in effect during the existence of any term
interest in the trust.

(2) PERSONAL RESIDENCE - (i) IN GENERAL. For purposes of
this paragraph (c), a personal residence of a termholder is
ei t her -

(A) The principal residence of the termholder (within
t he neani ng of section 1034);

(B) One other residence of the termholder (within the
meani ng of section 280A(d)(1) but without regard to
section 280A(d)(2)...

It is represented that the Apartnment is the principa
resi dence of the Taxpayer, and section 1034(f) of the Code
provi des that the residence of a taxpayer shall include stock
hel d by a tenant-stockholder in a cooperative housing
corporation. Therefore, the Apartnment neets the definition of a
"personal residence" as set forth in section 25.2702-5(c)(2)(A)
of the regul ations.

After a review of the governing instrunent of the trust, as
anended, we find that it contains the provisions required by
section 25.2702-5(c) of the regulations. Therefore, the trust is
a qualified personal residence trust within the neaning of
section 25.2702-5(c) and as such is not subject to the provisions
of section 2702(a) of the Code.

Rul i ng Request 2:

Section 671 of the Code provides the general rule that when
the grantor or another person is treated as the owner of any
portion of a trust, there shall then be included in conputing the
taxabl e incone and credits of the grantor or the other person



PLR-113601- 98 - 5-

those itens of incone, deductions, and credits agai nst tax of the
trust which are attributable to that portion of the trust to the
extent that such itens would be taken into account in conputing
taxabl e incone or credits against the tax of an individual.

Sections 673 through 677 of the Code specify the
ci rcunst ances under which the grantor is treated as the owner of
a portion of a trust.

Section 1.671-3(a) of the Inconme Tax Regul ati ons provides
that when a grantor or other person is treated under subpart E
(section 671 and followi ng) as the owner of any portion of a
trust, there are included in conputing his tax liability those
itenms of incone, deduction, and credit against tax attributable
to or included in that portion. For exanple, if a grantor or
anot her person is treated as the owner of an entire trust (corpus
as well as ordinary inconme), the grantor takes into account in
computing the grantor’s income tax liability all items of income,
deduction, and credit (including capital gains and losses) to
which the grantor would have been entitled had the trust not been
in existence during the period the grantor is treated as the
owner.

Section 1.671-3(b) of the Income Tax Regulations provides
that if a grantor or another person is treated as the owner of a
portion of a trust, that portion may or may not include both
ordinary income and other income allocable to corpus.

Section 1.671-3(b)(3) of the regulations provides that both
ordinary income and other income allocable to corpus are included
by reason of an interest in or a power over both ordinary income
and corpus, or an interest in or power over corpus alone that
does not come within the provisions of section 1.671-3(b)(2).

For example, if a grantor is treated under section 673 as the
owner of a portion of a trust by reason of a reversionary
interest in corpus, both ordinary income and other income
allocable to corpus are included in the portion.

Section 673(a) of the Code provides that the grantor shall
be treated as the owner of any portion of a trust in which the
grantor has a reversionary interest in either the corpus or the
income therefrom, if, as of the inception of that portion of the
trust, the value of such interest exceeds 5 percent of the value
of such portion. Section 673(c) provides that for purposes of
section 673(a), the value of the grantor’s reversionary interest
shall be determined by assuming the maximum exercise of
discretion in favor of the grantor.

Under the terms of Trust, Grantor has retained a general
power of appointment over the trust property during the initial
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term That power constitutes a reversionary interest for

pur poses of section 673 of the Code. The value of the interest
retai ned by Gantor exceeds 5 percent of the value of the
property transferred to Trust. Accordingly, Gantor wll be
consi dered the owner of the entire trust under section 673(a) of
t he Code.

Rul i ng Request 3:

Section 25.2702-5(a)(2) provides that a trust that does not
conply with one or nore of the regulatory requirenents under (b)
or (c) of the regulations under section 2702 will, nonethel ess,
be treated as satisfying these requirenents if the trust is
nodi fied, by judicial reformation, (or nonjudicial reformation if
ef fective under state law), to conply with the requirenents.

Section 25.2702-5(a)(2) further provides that in the case of
a trust created after Decenber 31, 1996, the reformation nust be
commenced within 90 days after the due date (including
extensions) for the filing of the gift tax return reporting the
resi dence under section 6075 and nust be conpleted within a
reasonable tinme after comencenent. |If the reformation is not
conpl eted by the due date (including extensions) for filing the
gift tax return, the grantor or grantor’'s spouse must attach
statement to the gift tax return stating that the reformation has
been commenced or will be commenced within the 90-day period.

Section 301.9100-3(a) provides that requests for extension
of time for regulatory elections that do not meet the
requirements of section 301.9100-2 must be made under this
section. Requests for relief subject to this section will be
granted when the taxpayer provides evidence to establish to the
satisfaction of the Commissioner that the taxpayer acted
reasonably and in good faith, and the grant of relief will not
prejudice the interests of the government.

Based on the facts submitted and the representations made in
this case, we conclude that the requirements of sections
301.9100-1 and 301.9100-3 have been met. An extension of time
for meeting the requirements of section 25.2702-5(a)(2) is
granted until 30 days after the date of this letter. The
modification of the trust must comply with the requirements of
section 2702 and the regulations thereunder, and the nonjudicial
reformation must be effective under state law. Accordingly,
provided that the requirements of section 25.2702-5(a)(2) are met
and the modifications are made as represented, the trust will be
a qualified personal residence trust within the meaning of
section 25.2702-5(c).
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This ruling is based on the facts and applicable law in
effect on the date of this letter. |If there is a change in
material fact or law (local or federal) before the transactions
considered in this ruling take effect, the ruling will have no
force or effect. |If the taxpayer is in doubt whether there has
been a change in material fact or |law, a request for
reconsi deration of this ruling should be submitted to this
of fice.

Except as we have specifically ruled herein, we express or
i mply no opinion about the tax consequences of the transaction
under the cited provisions or under any other provision of the
Code. Specifically, no opinion is expressed regarding the period
following the first three years of Trust.

This ruling letter is directed only to the taxpayer who

requested it. Section 6110(k)(3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.

Si ncerely yours,

Paul F. Kugler

Paul F. Kugler
Assi stant Chi ef Counsel
(Passt hroughs and Speci al |ndustries)

Encl osures:
Copy for § 6110 purposes



