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This letter is in response to your letter dated August 3, 1998, and subsequent
correspondences, requesting a ruling under 8§ 469 of the Internal Revenue Code.
Specifically, a ruling was requested that certain interest income generated by Company
be treated as derived in the ordinary course of a trade or business under
§ 1.469-2T(c)(3)(ii) of the Income Tax Regulations for purposes of calculating passive
activity gross income.

FACTS

Company is an entity classified as a partnership for federal tax purposes.
Company’s members currently consist of B, C, D, and E. C is also a passthrough entity
with interests held by F, G, H, and . Company is a freight payment, auditing, and
information management service provider for large manufacturers. The relevant portion
of Company’s business functions as follows: 1) Company pre-audits a client’s freight
bills, 2) Company notifies the client which bills should be paid and in what amounts,

3) the client forwards the necessary funds to Company, and 4) Company pays the
shippers within a period set by contract with the client (the float period). Company
generates revenue from these functions through a mixture of service fees charged to its
clients and interest earned on the clients’ funds during the float period (float revenue).
Company’s ruling request addresses only float revenue. Company has not asked for a
ruling concerning interest earned on its own capital.

The amount of service fees charged to a client and the float revenue generated
are inversely related. The exact amount of fees and the length of the float period are
determined during the negotiation of the service contract. Clients may negotiate lower
fees by permitting a longer float period. The exact interrelationship between fee and
float is irrelevant to Company as long as the combined amounts generate the desired
profit margin. Over the past two years, more than thirty percent of Company’s total
revenue has been float revenue.

It has been represented that G, H, and | do not currently materially participate in
the trade or business of Company. In addition, D and E anticipate transferring portions
of their interests in Company to subsequent members who will likely not materially
participate in the activity.

LAW AND ANALYSIS

Section 469 disallows the passive activity loss and the passive activity credit for
the taxable year of individuals, estates, trusts, and certain types of corporations. A
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“passive activity” includes a trade or business activity in which the taxpayer does not
materially participate. Section 469(c)(1). Taxpayers can own passive activities directly
or through passthrough entities.

In general, a taxpayer’s “passive activity loss” for a taxable year equals the
amount by which the taxpayer’s deductions from passive activities (passive activity
deductions) exceed the taxpayer’'s gross income from passive activities (passive activity
gross income) for the taxable year. Section 469(d)(1) and 8§ 1.469-2T(b).

Passive activity gross income and net active income do not include “portfolio
income,” as defined in § 469(e)(1) of the Code and § 1.469-2T(c)(3)(i) of the
regulations. Portfolio income generally includes gross income from interest, dividends,
annuities, or royalties not derived in the ordinary course of a trade or business.

Accordingly, 8 1.469-2T(c)(3)(ii) lists the only situations in which the items of
gross income described in 8 1.469-2T(c)(3)(i) are considered derived in the ordinary
course of a trade or business, and thus are not portfolio income for the purposes of
8 469. Interest income not described in one of the specific provisions of
§ 1.469-2T(c)(3)(ii) may be excluded from portfolio income only if the Commissioner
identifies it as income derived in the ordinary course of a trade or business. Company
is not involved in the trade or business of lending money, nor is the float revenue
generated through accounts receivables. Therefore, the float revenue cannot be
excluded from portfolio income under 8 1.469-2T(c)(3)(ii)(A) or (B). The float revenue
will be considered portfolio income unless the Commissioner identifies it as income
derived in the ordinary course of a trade or business pursuant to 8 1.469-2T(c)(3)(ii)(G).

Company contracts with its clients to generate revenue. The exact composition
of this revenue will be derived from a mixture of service fees and float revenue
depending on the particular contract negotiated with client. The amount of service fees
charged to a client and the length of the float period negotiated with a client are
inversely proportional. Thus, Company does not generate float revenue in addition to
service fees, rather, float revenue is properly viewed as a substitute for service fees.
The legislative history of 8 469 indicates that portfolio income should not be included in
passive activity gross income because portfolio items generally are positive income
sources that do not bear, at least to the same extent as other items, deductible
expenses. See Senate Report No. 99-313, 99th Cong., 2d Sess (1986) 1986-3 C.B.
Vol. 3 at 719. In this case, float revenue (as a substitute for service fees) will bear
deductible expenses to the same extent as service fee revenue. Therefore, under
these circumstances, the float revenue does not present the qualities associated with
portfolio income.

CONCLUSION
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Under the facts represented, it is appropriate to treat the float revenue as derived
in the ordinary course of a trade or business under 8 1.469-2T(c)(3)(ii)(G). The float
revenue will not be considered portfolio income, and will instead be included in the
calculation of passive activity gross income under 8§ 469(e) and 8§ 1.469-2T(c) for
taxpayers who do not materially participate in Company’s activity.

Except as specifically ruled above, we express no opinion concerning the federal
tax consequences of the transactions described above under any other provision of the
Code. Specifically, no opinion is expressed concerning whether any member’s interest
in Company is properly treated as a passive or nonpassive activity under 8§ 469.

This letter is issued only to the taxpayer who requested it. Under 8§ 6110(k)(3), it
may not be used or cited as precedent.

Company should attach a copy of this letter to its next federal income tax return.
We enclose a copy for that purpose.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this ruling is
being sent to your representative.

Sincerely yours,

William P. O’Shea

Chief,

Branch 3

Office of the Assistant
Chief Counsel
(Passthroughs and Special
Industries)

Enclosures (2)
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes



