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Third Party Contact: None
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Control No.:  TAM-121592-98

Number:  199923002
Release Date:  6/11/1999

District Director
              

Taxpayer’s Name:                                        
Taxpayer’s Address:                                                                  

                               
Taxpayer’s Identification No.:                    
Quarters Involved:                    
Date of Conference:                            

LEGEND:

Taxpayer =                                        

ISSUE:

Is Taxpayer exempt from the tax imposed by § 4251 of the Internal Revenue
Code with respect to the services described below by reason of § 4253(f)?

CONCLUSION:

Taxpayer is not exempt from the tax imposed by § 4251 with respect to the
services described above by reason of § 4253(f).

FACTS:

Taxpayer is a common carrier or communications company within the meaning
of § 4253(f).  In the conduct of its business it subscribes to an inbound "800" intrastate
and inbound "800"  interstate toll telephone service.  The charge for the intrastate
service is a specified per minute amount billed in six second increments with an 18
second minimum; a different per minute amount billed in six second increments with an
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18 second minimum applies to the interstate service. 

LAW AND ANALYSIS:

Section 4251(a)(1) imposes a tax on amounts paid for certain communications
services.  Section 4251(b)(1) provides that the term communications services includes
toll telephone service.

Section 4252(b) defines "toll telephone service" as:

(1) a telephonic quality communication for which (A) there is a toll charge which
varies in amount with the distance and elapsed transmission time of each
individual communication and (B) the charge is paid in the United States, and

(2) a service which entitles the subscriber, upon payment of a periodic charge
(determined as a flat amount or upon the basis of total elapsed transmission
time), to the privilege of an unlimited number of telephonic communications to or
from all or a substantial portion of the persons having telephone or radio
telephone stations in a specified area which is outside the local telephone
system area in which the station provided with the service is located. 

Section 4253(f) provides that no tax shall be imposed under § 4251 on the
amount paid for any toll telephone service described in § 4252(b)(2) to the extent that
the amount so paid is for use by a common carrier, telephone or telegraph company or
radio broadcasting station or network in the conduct of its business as such.

In Rev. Rul. 79-404, 1979-2 C.B. 382, the Service  considered the applicability of
section 4252(b)(1) to telephone messages that were relayed by  an offshore radio
telephone service by satellite between sites outside the United States and landline
stations in the United States.  The charge for the service varied only with elapsed
transmission time (the charge was stated to be 3X dollars per minute for the first three
minutes thereof, and 1X dollar for each additional minute or fraction thereof).  The
ruling states that prior to the amendment of § 4252 by § 302 of the Excise Tax
Reduction Act of 1965, 1965-2 C.B. 568, 577-578, "toll telephone service" was defined,
in part, as a telephone or radio telephone message or conversation for which (1) there
was a toll charge, and (2) the charge is paid within the United States.  The legislative
history of § 4252 indicates that in amending § 4252, Congress intended to exempt
certain private communication services from the tax and repeal the tax on telegraph
service and wire and equipment service, but there was no indication that Congress
otherwise intended to make changes in the types of service subject to tax.  Accordingly,
the ruling holds that the above-described service is toll telephone service within the
meaning of § 4252(b)(1) notwithstanding that the charge for the service did not vary by
distance.
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As provided by § 4253(f), amounts paid for the use of any toll telephone service
described in § 4252(b)(2) by a common carrier or communications company in the
conduct of its business as such are exempt from the communications tax.  However, a
common carrier or communications company is not exempt with respect to toll
telephone service that is described in § 4252(b)(1).

The definition contained in § 4252(b)(2) was intended to describe service
commonly known as wide area telephone service or WATS, which is described in the
legislative history to § 4252 as a service whereby for a flat charge the subscriber is
entitled to make an unlimited calls within a defined area (sometimes limited as to the
maximum amount of hours).  See H. Rep. No. 433, 89th Cong., 1st Sess. 30-31 (1965),
1965-2 C.B. 643, 666; S. Rep. No. 324, 89th Cong., 1st Sess. 36 (1965), 1965-2 C.B.
676, 704.  Thus, WATS resembles on a wide area basis a service similar to traditional
local telephone service wherein the subscriber pays a fixed monthly rate for an
unlimited number of calls and the charge does not vary according to the length,
destination, or number of calls.

Taxpayer emphasizes that the charge per fixed unit of time for each service is
the same so that the charge may be computed based upon "total elapsed transmission
time" as used in the parenthetical in § 4252(b)(2).  However, calls are billed on the
basis of the duration of each individual call, not on the total elapsed transmission time
of all calls to a specified area.  Thus, the services are similar to that described in Rev.
Rul. 79-404,  § 4252(b)(1) rather than § 4252(b)(2).  That is, the services for which
Taxpayer pays do not entitle Taxpayer to an unlimited number of calls to a specified
service area for which a charge is made based on a flat fee or elapsed transmission
time, but rather provide Taxpayer with telephone service for which Taxpayer is charged
an amount that varies based upon the duration of each call. 

CAVEATS:

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. 
Section 6110(k)(3) provides that it shall not be used or cited as precedent.  In
accordance with § 6110(c), names, addresses, and other identifying numbers have
been deleted.


