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This is in response to a Novenber 16, 1998 |etter from your
aut hori zed representative requesting a ruling that works of art
you have | oaned to a nuseum | ocated in the United States (Miseum
will not be deened property within the United States under
§ 2105(c) of the Internal Revenue Code.

The facts, as submitted, indicate that Applicant is not a
citizen or resident of the United States. Currently, 31 works of
art owned by Applicant are on loan to the Museum. Most of these
31 works of art have been on loan to the Museum since 1996. The
Applicant purchased all but two of the 31 works of art in
countries outside the United States and imported the works of art
into the United States during 1980 for loan to and exhibition at
public museums. Applicant purchased two of the works of art in
the United States and immediately loaned them to museums after
purchase.

The Museum is a public museum. No part of the net earnings
of the Museum inures to the benefit of any private stockholder or
individual. The Museum uses the loaned works of art solely for
display purposes and displays a significant percent of the
subject works of art at any given time on a rotating basis. The
items not currently on display are stored by the Museum.

The 31 works of art currently on loan to the Museum are
subject to a 1996 Loan Agreement between Applicant and the
Museum. Under the Loan Agreement, Applicant will leave the works
of art with the Museum for at least 18 months from the date the
Museum took possession and for an indefinite number of years
thereafter. During that 18 months, Applicant had the right to
remove up to 10 works of art from the total number loaned to the
Museum in 1996. At the end of the 18 months, Applicant and
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Applicant’s executors have the right to remove any part of the
loaned works of art at three months’ notice.

It is likely that the works of art will be located at the
Museum at the time of Applicant’s death. Therefore, you have
requested a ruling that, assuming that as of his death (1)
Applicant remains a nonresident not a citizen of the United
States and (2) the works of art are then on loan to the Museum,
subject to the Loan Agreement and the conditions described above,
the works of art will not be deemed to be property within the
United States under the provisions of § 2105(c) of the Internal
Revenue Code and, therefore, will not be includible in
Applicant’s United States gross estate, if any, for federal
estate tax purposes.

Subchapter B of Chapter 11 of the Code (88 2101 through
2108) pertains to the taxation of estates of decedents who are
nonresidents not citizens of the United States. Section 2101
imposes a tax on the transfer of the taxable estate (determined
as provided in 8 2106) of every decedent nonresident not a
citizen of the United States. Section 2106(a) provides that the
value of the taxable estate is determined by deducting various
items from the value of that part of the decedent's gross estate
which at the time of his or her death is situated in the United
States. Section 2103 provides that, for the purpose of the tax
imposed by § 2101, the value of the gross estate of every
decedent nonresident not a citizen of the United States shall be
that part of his or her gross estate which at the time of his or
her death is situated in the United States.

Section 20.2104-1(a)(2) of the Estate Tax Regulations
provides that property of a nonresident who is not a citizen of
the United States at the time of his or her death is considered
to be situated in the United States if it is tangible personal
property located in the United States, except for certain works
of art on loan for exhibition as described in § 20.2105-1(b).

Under § 2105(c) and § 20.2105-1(b), works of art owned by a
decedent who was a nonresident not a citizen of the United States
shall not be deemed property within the United States if the
works of art are (1) imported into the United States solely for
exhibition purposes, (2) loaned for that purpose to a public
gallery or museum, no part of the net earnings of which inures to
the benefit of any private stockholder or individual, and (3) at
the time of the death of the owner, on exhibition, or en route to
or from exhibition, in the public gallery or museum.

Based upon facts and information submitted, we conclude that
section 2105(c) of the Code applies to the 31 works of art.
Therefore, we rule that, assuming that as of his death (1)
Applicant remains a nonresident not a citizen of the United
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States and (2) the works of art are then on loan to the Miseum
subj ect to the Loan Agreenent, the works of art will not be
deenmed to be property within the United States under the
provisions of § 2105(c) of the Internal Revenue Code and,

therefore, will not be includible in Applicant’s United States

gross estate, if any, for federal estate tax purposes.

In so concluding, we consider the whole collection to be on
exhibition for purposes of section 2105(c) even though only part
of the collection will actually be on display to the public at
any given time on a rotating basis. Further, we believe that
section 2105(c) applies equally to the 2 of the 31 items that
were purchased in the United States and immediately loaned to
museums after purchase. In this regard, the applicability of
section 2105(c) does not depend upon the fulfillment of a useless
act such as exporting the 2 items and then importing them back
into the United States.

Except as specifically ruled herein, we express no opinion
on the federal tax consequences of the transaction under the
cited provisions or under any other provisions of the Code.

In accordance with a power of attorney on file with this
office, a copy of this letter is being sent to your authorized
representative.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it. Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Sincerely,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special
Industries)

By
Katherine A. Mellody
Assistant to the Chief

Branch 4

Enclosure
Copy for section 6110 purposes



