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ISSUE:

For purposes of its last-in, first-out (LIFO) inventory
method, should T treat the sale of the a that was made in
conjunction with the sale of its storage facilities
differently than it treats sales of a made in the ordinary
course of business, such that the a sold in conjunction with
the sale of the storage facilities is removed from inventory
as a so-called "vertical slice"?

CONCLUSION:

Under the circumstances described below, for purposes of its
LIFO inventory method, T should not treat the sale of the a
that was made in conjunction with the sale of its storage
facilities differently than it treats sales of a made in the
ordinary course of business.  Therefore, the a sold in
conjunction with the sale of the storage facilities should
not be removed from inventory as a so-called "vertical
slice".

FACTS:

T is engaged in the business of selling and storing a.  T
uses the specific goods LIFO inventory method to account for its
inventory of a.
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In b, T sold 23 percent of its a inventory in conjunction
with the sale of storage facilities that it considered
represented excess capacity.  T’s opening inventory of a  in b  was
149x units and its closing inventory was 115x units.  T treated
the a  remaining on hand at the close of the year as those
included in the opening inventory in b  in the order of
acquisition.  In so doing, T treated the sale of the a  that was
made in conjunction with the sale of the storage facilities the
same as it treated its sales of a  made in the ordinary course of
business.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 446(b) of the Internal Revenue Code provides that,
if the method of accounting used by the taxpayer does not clearly
reflect income, the computation of taxable income shall be made
under such method as, in the opinion of the Secretary, does
clearly reflect income.

Section 1.446-1(c)(1)(ii)(C) of the Income Tax Regulations
provides that no method of accounting is acceptable unless, in
the opinion of the Commissioner, it clearly reflects income.  The
method used by the taxpayer in determining when income is to be
accounted for will generally be acceptable if it accords with
generally accepted accounting principles, is consistently used by
the taxpayer from year to year, and is consistent with the Income
Tax Regulations. 

Section 472(a) provides that a taxpayer may use the LIFO
inventory valuation method in inventorying goods specified in an
application to use such method.  The change to, and use of, such
method shall be in accordance with such regulations as the
Secretary may prescribe as necessary in order that the use of
such method may clearly reflect income.  

Section 472(b)(1) provides that under the LIFO inventory
method the taxpayer shall treat the goods remaining on hand at
the close of the taxable year as first being those included in
the opening inventory of the taxable year (in the order of
acquisition) to the extent thereof and second, those acquired in
the taxable year.  

Section 1.472-1(a) provides that under the LIFO inventory
method, the taxpayer is permitted to treat those goods remaining
on hand at the close of the taxable year as being: (1) Those
included in the opening inventory of the taxable year, in the
order of acquisition and to the extent thereof, and (2) Those
acquired during the taxable year.
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1Under § 1.472-8(g)(2), when a taxpayer separates a dollar-
value LIFO inventory pool into two or more pools, the taxpayer is
required to separate the LIFO value of his inventory for the base
year and each yearly layer of increment. 

In Hamilton Industries v. Commissioner , 97 T.C. 120, 128
(1991), the court held that a taxpayer’s inventory valuation
method is subject to the requirement under § 446(b) that it
clearly reflect income, and that, for tax purposes, the clear
reflection requirement is paramount.

In treating the 115x units of a  remaining on hand at the
close of b  as those included in the opening inventory in the
order of acquisition, T was accounting for its inventory of a  in
accordance with §§ 472(b)(1) and 1.472-1(a).  The examining
agent, however, argues that the sale of the a  that was made in
conjunction with the sale of the storage facilities was not a
sale of inventory because it was not a sale made in the ordinary
course of business.  The examining agent, therefore, concludes
that §§ 472(b)(1) and 1.472-1(a) are inapplicable.  

The examining agent argues that T was required to remove the
a that was sold in conjunction with the sale of the storage
facilities from its inventory prior to the sale.  The examining
agent further argues that the a  is required to be removed as if T
were separating an existing LIFO pool into two or more pools. 1 
Therefore, the examining agent argues, to clearly reflect income,
T must remove the a  from its inventory pro rata from the base
year units and the subsequent yearly units of increment, removing
the a  as a so-called "vertical slice." 

The examining agent’s rationale for removing the a  from
inventory as a vertical slice is that the bulk sale of a  in this
case represents a contraction of T’s business, and that sales
occasioned by a decision to reduce the level of operations or
investment in inventory should be treated differently than sales
occurring in the ordinary course of business.  The agent states
that the LIFO inventory method is predicated on the theory that
the operations of a business require that a certain level of
inventory be maintained throughout the life of the enterprise and
that the increasing costs associated with maintaining the level
of inventory should be expensed during the year incurred. 
However, in the situation of sales occasioned by a decision to
reduce the level of operations or investment in inventory,
exclusion from taxable income of the current cost associated with
maintaining inventory levels is not a concern because the
taxpayer does not contemplate replacement.  Rather, the examining
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agent argues, because the taxpayer has decided to reduce its
investment in inventory the taxpayer should remove from inventory
the historical cost of acquiring the inventory thereby
recognizing the inventory profits previously deferred.  

We disagree with the examining agent’s conclusions.  First,
we believe that the a  that was sold in conjunction with the sale
of the storage facilities was inventory.  The fact that T
ultimately sold the a  in bulk in connection with the sale of the
storage facilities does not alter that fact.  See  Grace Bros.,
Inc. v. Commissioner , 10 T.C. 158 (1948), aff’d , 173 F.2d 170
(9 th Cir. 1949); Lawrie v. Commissioner , 36 T.C. 1117 (1961);
Martin v. United States , 330 F. Supp. 681 (M.D.Ga. 1971).

Second, even if the LIFO inventory method is predicated on
the theory that the operations of a business require that a
certain level of inventory be maintained throughout the life of
the enterprise as the examining agent argues, we do not believe
that the level necessarily is static.  We believe that the
required level of inventory could change with the growth or
decline of a business.  The LIFO inventory method provides,
through the use of increments and decrements, a methodology that
appropriately accounts for the cost of inventory added or removed
as a result of a growth or decline in the business.  We believe
that this methodology, which requires removing units in reverse
chronological order, is consistent with removing from inventory
the historical cost of acquiring the inventory when a taxpayer
decides to reduce its inventory level.  

For example, assume that a taxpayer using the specific goods
LIFO inventory method has an inventory in Year 1 of 100 widgets,
that in each of the years 2 through 10 the inventory of widgets
increases by 10, and that in Year 11 the taxpayer decides to
reduce its inventory of widgets by 50.  Under these facts, we do
not believe that there is any reason to conclude that the
taxpayer is eliminating from inventory a pro rata portion of its
base year widgets.  In fact, in year 11, the taxpayer’s inventory
of widgets numbers 140, 40 more than the taxpayer had in the base
year.  We believe that the LIFO inventory methodology
contemplates that the taxpayer in this example is eliminating the
widgets that were incrementally added in Years 6 through 10.

As a general matter, we do not believe that, for purposes of
the LIFO inventory method, bulk sales of inventory should be
treated differently than sales made in the ordinary course of
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2  This situation differs from the situation in Rev. Rul.
85-176, 1985-2 C.B. 159, where it was held that a corporation
that uses the dollar-value LIFO inventory method and transfers a
portion of its inventories in a nontaxable exchange under § 351
must compute its basis in the inventories transferred using a pro
rata (vertical) division of the base year and subsequent yearly
incremental costs.  Rev. Rul. 85-176 stated that any other method
would inappropriately treat the nontaxable transaction as if it
were another sale of goods out of inventory.

business. 2  Under the facts of this case, we do not believe that
the a  sold in conjunction with the sale of the storage facilities
should be removed from inventory as a so-called "vertical slice." 
Instead, we believe that T’s treatment of the sale of the a  that
was made in conjunction with the sale of the storage facilities,
which was the same as its treatment of sales of a  made in the
ordinary course of business, clearly reflects T’s income. 

CAVEAT:

A copy of the Technical Advice Memorandum is to be given to
the taxpayer.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it
may not be used or cited as precedent.  


