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    This is in response to your letter dated January 29, 1999,
and other submissions in which you request several rulings
concerning the application of § 2702 of the Internal Revenue
Code.

Settlor A and B propose to each transfer a 50% undivided
interest in Property to separate qualified personal residence
trusts, Trusts A and B. Property consists primarily of a main
dwelling, tennis cottage, and a caretaker’s house.
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     Each trust provides that the respective Settlor will be
entitled to the use and occupancy of the interest in Property
held by their respective trusts for a term of 25 years.  If a
Settlor does not survive the 25-year term, the trust corpus is to
be distributed to the Settlor’s estate.  If the Settlor survives
the 25-year term, the trust corpus continues to be held in trust
for the benefit of the Settlor's issue. 

     Each trust contains language that satisfies the requirements
of § 25.2702-5(c)(9) of the Gift Tax Regulations prohibiting the
reacquisition of the property by the Settlor. 

If, for any reason, the residence ceases to be held as the
Settlor's personal residence during the retained term, the trust
will either terminate and all assets will be distributed to the
Settlor, or the trustee may, within 30 days, convert the trust
assets and hold the assets in the form of a qualified annuity
interest described in § 25.2702-3(b). 

     Settlors have requested the following rulings: 

  1. The Property qualifies as a personal residence of each
Settlor within the meaning of § 25.2702-5(c)(2)(i) and (ii). 

  
  2. Each trust constitutes a qualified personal residence trust

within the meaning of § 25.2702-5(c).  

  Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of
determining whether a transfer of an interest in trust to (or for
the benefit of) a member of the transferor's family is a gift
(and the value of such transfer), the value of any interest in
the trust retained by the transferor or any applicable family
member (as defined in § 2701(e)(2)) is determined as provided in
§ 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained
interest that is not a qualified interest is treated as being
zero.  The value of any retained interest that is a qualified
interest is determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides an exception to
§ 2702(a)(2) for the transfer of an interest in trust all the
property in which consists of a residence to be used as a
personal residence by persons holding term interests in the
trust.

Section 25.2702-5(a) provides that a transfer in trust
meeting the requirements of a "qualified personal residence
trust" as defined in § 25.2702-5(c) will be treated as satisfying
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the requirements of § 2702(a)(3)(A)(ii).

Section 25.2702-5(c)(1) provides that, in order to qualify
as a qualified personal residence trust, the provisions of the
governing instrument must satisfy all the requirements of a
qualified personal residence trust throughout the term of the
trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal
residence of a term holder is either the principal residence of
the term holder (within the meaning of § 1034), one other
residence of the term holder (within the meaning of § 280A(d)(1)
but without regard to § 280A(d)(2)), or an undivided fractional
interest in either.

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal
residence may include appurtenant structures used by the term
holder for residential purposes and adjacent land not in excess
of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence's size and location).  The
fact that a residence is subject to a mortgage does not affect
its status as a personal residence.  The term personal residence
does not include any personal property ( e .g ., household
furnishings).

Section 25.2702-5(c)(3) provides that the governing
instrument must require that any income of the trust be
distributed to the term holder not less frequently than annually.

Section 25.2702-5(c)(4) provides that the governing
instrument must prohibit distributions of corpus to any
beneficiary other than the transferor prior to the expiration of
the retained term interest.

Section 25.2702-5(c)(5) provides that, in general, the
governing instrument of a qualified personal residence trust must
prohibit the trust from holding, for the entire term of the
trust, any asset other than one residence to be used or held for
use as a personal residence of the term holder.  Under § 25.2702-
5(c)(7), a residence is held for use as a personal residence of
the term holder so long as the residence is not occupied by any
other person (other than the spouse or dependent of the term
holder) and is available at all times for use by the term holder
as a personal residence.  Under § 25.2702-5(c)(5)(ii), the trust
may hold certain assets listed in that section in addition to the
personal residence.

Section 25.2702-5(c)(6) provides that the governing
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instrument must prohibit commutation (prepayment) of the term
holder’s interest.

Section 25.2702-5(c)(8) provides that the governing
instrument must provide that, within 30 days after the date on
which the trust ceases to be a qualified personal residence trust
with respect to certain assets, the assets must be either
distributed outright to the term holder, or converted to and held
for the balance of the term holder’s term in a separate share of
the trust meeting the requirements of a qualified annuity
interest.  If the assets are to be converted to and held as a
qualified annuity interest, the governing instrument must contain
all the provisions required by § 25.2702-3 with respect to a
qualified annuity interest.

     Section 25.2702-5(c)(9) provides generally that the trust
instrument must prohibit the trustee from selling the residence,
directly or indirectly, to the grantor, or the grantor’s spouse,
or an entity controlled by the grantor or the grantor’s spouse
during the original term interest of the trust, or any time after
the original term of the trust that the trust is a grantor trust
described in § 671 through § 678 of the Code.

In this case, we conclude that Property constitutes a
personal residence of Settlor A and Settlor B within the meaning
of § 2702(a)(3)(A)(ii) and § 25.2702-5(c)(2).  Furthermore,
because Trusts A and B contain all the provisions required under
§ 25.2702-5(c) and § 25.2702-3, each trust constitutes a
qualified personal residence trust within the meaning of
§ 25.2702-5(c).  

Except as we have specifically ruled herein, we express no
opinion under the cited provisions or under any other provision
of the Code.  

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(j)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.  

Sincerely yours,

Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special 
Industries) 

By                           
George Masnik 
Chief, Branch 4 
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