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Dear         :

This is in response to your letter dated October 7, 1998,
submitted on behalf of Grantor, requesting a ruling that proposed
Trust will satisfy the requirements of a charitable remainder
unitrust under § 664(d)(2) of the Internal Revenue Code.

Grantor proposes to establish Trust under the laws of State. 
Trust is intended to qualify as a charitable remainder unitrust
under § 664(d)(2) of the Code.  The governing instrument of Trust
provides that the unitrust amount is payable in equal shares to A
and B  for a term of five years.  If either A  or B  does not
survive the term, the entire unitrust amount is payable to the
survivor for the remainder of the term.  If neither A  nor B
survives the term, then the entire unitrust amount is payable to
the then-living grandchildren of Grantor for the remainder of the
term.  At the end of the term, the trustee shall distribute the
entire principal and income of Trust in equal shares to two
charitable organizations specified in the governing instrument of
Trust.  If one of the specified charitable organizations no
longer exists or is no longer an organization described in 
§§ 170(c), 2055(a), and 2522(a) of the Code, then the entire
principal and income shall be distributed to the remaining
organization.  If neither organization exists or qualifies as a
tax-exempt organization under the above sections of the Code,
then the trustee shall distribute the principal and income to one
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or more qualified tax-exempt organizations as the trustee shall
select in the trustee’s sole discretion.

The unitrust amount will be an amount equal to 7 percent of
the net fair market value of the trust assets (determined as of
the first day of the taxable year of Trust).  The trustee shall
prorate the unitrust amount on a daily basis for a short taxable
year and for the taxable year in which the unitrust term expires. 
The unitrust amount will be paid in equal quarterly installments
from income and, to the extent that income is insufficient, from
principal.  Such quarterly installments will be paid at the end
of each quarter, and the unitrust amount must be paid to the
trust recipients no later than the close of the taxable year for
which the payment is due.  Any income of the trust for a taxable
year in excess of the unitrust amount shall be added to
principal.

Trustee shall act as initial trustee.  A  and B  shall have
authority to remove the trustee and appoint a successor by their
mutual written consent.  If either A  or B  fails to survive the
unitrust term, the survivor shall have such authority.  If
neither A  nor B  survives the unitrust term, the then-living
grandchildren of Grantor shall have such authority.

Pursuant to § 4.01(39) of Rev. Proc. 99-3, 1999-1 I.R.B.
111, the Internal Revenue Service has generally discontinued
issuing rulings concerning whether a charitable remainder trust
that provides for unitrust payments for one or two measuring
lives satisfies the requirements described in § 664 of the Code.

In the present case, Trust provides unitrust payments for a
term of years.  Therefore, your request is not subject to 
§ 4.01(39) of Rev. Proc. 99-3.

In lieu of seeking the Service’s advance approval of a
charitable remainder unitrust, taxpayers are directed to follow
the sample provisions for charitable remainder unitrusts outlined
in Rev. Proc. 90-30, 1990-1 C.B. 534.  By following the models
contained in Rev. Proc. 90-30, taxpayers can be assured that the
Service will recognize the trust as meeting all the requirements
of a qualified charitable remainder unitrust under § 664(d)(2) of
the Code, provided that the trust operates in a manner consistent
with the terms of the trust instrument and provided it is a valid
trust under applicable local law.  In addition, for transfers to
a qualifying charitable remainder unitrust, the remainder
interest will be deductible under §§ 170(f)(2)(A) and
2522(c)(2)(A) if the charitable beneficiary otherwise meets all
of the requirements of those sections.

In the present case, Grantor has noted that Trust contains
provisions which differ from the model language in Rev. Proc. 90-
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30 in several ways.  Therefore, we will issue a ruling on whether
those provisions disqualify Trust under § 664 of the Code.

First, the provisions in the proposed Trust differ from the
model language in that the unitrust amount is to be paid to the
recipients for a term of years rather than for the lives of the
recipients.  Second, the provisions in the proposed Trust provide
contingent beneficiary designations if one or both of the
recipients should fail to survive the unitrust term.  Third, the
provisions in the proposed Trust differ from the model language
in that they provide that the unitrust amount must be paid to the
recipients no later than the close of the taxable year for which
the payment was due.  Fourth, the provisions in the proposed
trust designate multiple and alternate charitable remaindermen
and provides for the appointment of a successor trustee.

Section 664(d)(2) of the Code sets forth the requirements to
be a charitable remainder unitrust.  Section 664(d)(2)(A)
provides that a fixed percentage (which is not less than 5
percent) of the net fair market value of the assets, valued
annually, is to be paid, not less often than annually, to one or
more persons (at least one of whom is not an organization
described in § 170(c) and, in the case of individuals, only to an
individual who is living at the time of the creation of the 
trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the
life or lives of such individual or individuals.  No amount other
than the above-described payments may be paid to or for the use
of any person other than an organization described in § 170(c). 
Following the termination of the payments described above, the
remainder interest in the trust is to be transferred to, or for
the use of, an organization described in § 170(c).

Section 1.664-3(a)(1)(i)(a) of the Income Tax Regulations
provides that, for taxable years ending after April 18, 1997, the
governing instrument must provide that the trust shall pay not
less often than annually a fixed percentage of the net fair
market value of the trust assets determined annually to a person
or persons described in § 1.664-3(a)(3) for each taxable year of
the period specified in § 1.664-3(a)(5).

Section 1.664-3(a)(3)(i) of the regulations provides that
permissible unitrust beneficiaries may include members of a named
class except in the case of a class which includes any
individual, all such individuals must be alive and ascertainable
at the time of the creation of the trust unless the period for
which the unitrust amount is to be paid to such class consists
solely of a term of years.

Section 1.664-3(a)(5)(i) of the regulations provides that in
the case of an amount payable for a term of years, the length of
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the term of years shall be ascertainable with certainty at the
time of the creation of the trust, except that the term may be
terminated by the death of the recipient or by the grantor’s
exercise by will of a retained power to revoke or terminate the
interest of any recipient other than an organization described in
§ 170(c).  In any event, the period may not extend beyond either
the life or lives of a named individual or individuals or a term
of years not to exceed 20 years.

Section 1.664-3(a)(6)(iv) of the regulations provides that
the governing instrument of a trust shall provide that if an
organization to or for the use of which the trust corpus is to be
transferred or for the use of which the trust corpus is to be
retained is not an organization described in § 170(c) at the time
any amount is to be irrevocably transferred to or for the use of
such organization, such amount shall be transferred to or for the
use of one or more alternative organizations which are described
in § 170(c) at such time.  Such alternative organization or
organizations may be selected in any manner provided by the terms
of the governing instrument.

Section 2 of Rev. Proc. 90-30 provides that if a taxpayer
makes a transfer to a trust that substantially follows one of the
sample forms of trust contained therein, the taxpayer may be
assured that the Service will recognize the trust as meeting all
the requirements of a charitable remainder unitrust, provided
that the trust operates in a manner consistent with the terms of
the instrument creating the trust and provided the trust is valid
under local law.

Section 3 of Rev. Proc. 90-30 provides that if provisions of
a trust are substantially similar to those of the sample trusts
provided in the Revenue Procedure or in Rev. Proc. 89-20, 1989-1
C.B. 841, the Service will recognize the trust as satisfying all
of the applicable requirements of § 664(d)(2) of the Code even
though the wording is varied to comport with local law and
practice as necessary to create trusts, define legal
relationships, pass property by bequest, provide for the
appointment of alternative and successor trustees, or designate
alternative charitable remaindermen.

Section 5, paragraph 2 of Rev. Proc. 90-30 provides that
upon the death of the first of the unitrust amount beneficiaries
to die, the survivor shall be entitled to receive the entire
unitrust amount.

Based solely on the information submitted, we conclude that
upon the execution of Trust, the governing instrument will meet
the requirements of a charitable remainder unitrust under § 664
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of the Code, provided that Trust is a valid trust under
applicable local law.

No opinion is expressed as to the federal tax consequences
of the formation or operation of Trust under the provisions of
any other section of the Code. 

A copy of this letter should be attached to the first
federal tax return that reflects this transaction.  A copy is
enclosed for that purpose.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  § 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or
cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a
copy of this letter is being sent to Grantor.   

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES
Senior Technician Reviewer
  Branch 2
Office of the Assistant
  Chief Counsel
(Passthroughs and
  Special Industries)

Enclosures:  2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes

                                                                  
                                                                  
                                                                  
                                                                  
                                                                  
                      

 
 


