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SUBJECT: Problem Solving Day - Earned Income Credit Issue

This responds to your memorandum dated October 19, 1998, regarding
whether nontaxable disability income attributable to premiums paid by an employee
is included in the computation for the earned income credit.

ISSUE:  

Whether nontaxable disability income attributable to premiums paid by an
employee is included in the computation for the earned income credit (EIC).

CONCLUSION:  

Nontaxable disability income attributable to premiums paid by an employee is
not "earned income" for purposes of the EIC.

FACTS:  

Employees participate in disability policies through their employers.  Under
the terms of the policies, the employer and employees each pay a portion of the
premiums.  

After an employee becomes disabled and receives payments under the
disability policy, the employee’s Form W-2, Wage and Tax Statement, shows the
amount of the payments attributable to the premiums paid by the employer in
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1  The instructions to Form W-2, Box 13 state to use the code "J" for nontaxable
sick pay, which is described as any sick pay not includible in income because the
employee contributed to the sick pay plan.

Box 1,  Wages, tips, other compensation.  The amount attributable to the premiums
paid by the employee may be reported in Box 13 and is excluded from wages.1  

You question whether such an employee may claim the earned income credit
on the entire amount of disability income (the amount reported in Box 1 plus the
amount reported in Box 13) or only on the amount attributable to the premiums paid
by the employer (the amount reported in Box 1).

LAW AND ANALYSIS:

Section 32 of the Internal Revenue Code provides that qualified taxpayers
are entitled to an earned income credit (EIC).  The amount of the EIC is based, in
part, on the taxpayer’s earned income. 

Section 32(c)(2)(A)(i) defines "earned income" in the case of an employee,
as "wages, tips, and other employee compensation."  

Section 1.32-2(c)(2) of the Income Tax Regulations provides, in part, that for
purposes of section 32, earned income includes compensation excluded from gross
income, such as disability income excluded under section 105(d).

Section 105(d) was repealed for tax years beginning after 1983.  Prior to its
repeal, section 105(d) provided that in the case of a taxpayer who had not reached
age 65, who retired on disability, and who was permanently and totally disabled
when he or she retired, gross income did not include amounts received by an
employee under an accident or health plan to the extent that the amounts were
attributable to employer contributions that were not included in the employee’s
gross income.  This was the case only if such amounts constituted wages or
payments in lieu of wages for a period when the employee was absent from work
on account of permanent and total disability.  This exclusion was limited to $100
per week and was phased out for taxpayers whose adjusted gross income
exceeded $15,000.

Thus, for tax years before the repeal of section 105(d), the amount of the
disability benefits attributable to the employer’s contribution would have been
excluded from gross income.  These amounts, however, would have been "earned
income" under section 1.32-2(c)(2) of the regulations for purposes of the EIC
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2 For tax years beginning before January 1, 1979, only amounts that were
includible in a taxpayer’s gross income for the taxable year were taken into account in
determining earned income. This provision was repealed for tax years beginning after
December 31, 1978.  Thus, whether the employee compensation is includible in the
taxpayer’s income is no longer relevant. 

despite their exclusion from gross income.2  For tax years after the repeal of section
105(d), the amount of the disability benefits attributable to the employer's
contributions is now included in gross income.  Such amounts remain "earned
income" for the EIC.     

Your issue, however, is whether the disability benefits attributable to an
employee’s contribution are earned income.  These benefits are not wages or tips,
so the only question is whether they are “other employee compensation.”  If they
are, they will be earned income despite their being excludible from gross income. 
But disability benefits attributable to employee contributions are received in
exchange for the employee’s payment of a portion of the premiums, rather than in
exchange for the employee’s services.  Consequently, such disability benefits are
not compensation and thus not earned income for purposes of the EIC.

If you have any further questions, please call (202) 622-6060.

Assistant Chief Counsel
(Employee Benefits and Exempt
Organizations)

By:
MARK SCHWIMMER
Branch Chief
CC:EBEO:Br:4


